Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:

İNANMAYANLAR İÇİN KUTSAL METİN!

İnanmayan arkadaşlarında bir kutsal metin olsun diye düşündüm. Ha ne işe yarar orasını bilmem =) ama beğenirsem belki bende “inanmayan kutsal metnine” inanırım.(uzun bir metin olmayacak ama yine de kendisine kitap diyeceğiz.sebep olarak Bkz madde 3 aşağıda) Kitaba henüz isim bulamadım. Tamamladıktan sonra düşünürüz hep beraber.

Neden böyle bir kitaba ihtiyaç duydum. ,(aslında ihtiyaç duymadım :D )

1- İnanmayan arkadaşların inanmayış biçimlerini kategorilere ayırıp, sonra da onları mezheplere bölmek için. Bir de mesela şu soruya cevap bulabilmek için; tek tanrıya mı inanmıyorlar, çok tanrıya mı inanmıyorlar? (buradaki amacımı bende tam kestiremedim :D )

2- İnananlarla tartışırken şayet cevap verecek zamanları olmazsa –ahanda kitabımızda yazıyor işte, git bak – diyebilmeleri için. (E onlara da yazık da! Sürekli bilimsel makale, tarih oku, araştır, yaz, kaynak göster, düşün… ailelerine ya da çevrelerine ya da kendilerine biraz daha zaman ayırabilsinler diye

3- Kitapsız! Gibi ağır bir hakarete(!) maruz kalmamaları için :D

Bu metin inanan inançsızlara gelecek için neler vaat eder?

Cevap; Hiç.(daha doğrusu uğraşıp didinip edindiklerinin haricinde hiç)

Bu kitabın bağlayıcılığı ve yahut yaptırımı nedir?

Cevap; Hiç.(aslında biraz var. İnanmayanlar buna da inanmazlarsa türlü hazırlıklarla gittikleri piknikte daha yere kilim sermeden kafalarına yağmur yağsın emi. Yok ya kıyamadım yine de)

Bu kitap her hangi bir dinin kutsal kitabıyla alay eder mi?

Cevap; Katiyen!

Bu kitaba inanmayan inançsızların sonu ne olacaktır?

Ölecekler. Ama bu kitaba bağlı olarak değil. Bu kitap olmasa da ölecekler. Öldükten sonra bana çamur atmasınlar. (ben öldükten sonra değil, kendileri öldükten sonra)

Kitabı yazanın bunda bir menfaati var mı?

Çok tutarsa gibi bir ihtimale karşı telif hakkını elimde tutuyorum :D

Metni yazan kutsanacak mı?

Valla dedim ya işte tutarsa ben kendimi kutsayacam, siz yorulmayım :D

Metin belli kutsal ritüeller barındıracak mı?

Sabah erken kalkın, koşun biraz. Gün içinde en az bir saat yürüyün. Kalp için faydalı. (benim için değil be kendiniz için yapın! Hayret bişi ya =) bir de elinden gelenler bilime katkı sağlasınlar. Gelmeyenler de takip etmeyi bırakmasınlar.

Peki ya yasaklar?

Terli terli su içmemenizi öneriyorum ama bu yasak değildir, öneri. Kaç yaşına gelmiş adam/kadınlarsınız ya herhalde biliyorsunuzdur iyiyi kötüyü! Ben mi yasaklayım onu da!

Metne inanan inançsızlar başka metinlere de bakabilirler mi?

Bakıyorlar zaten.(bana soracak değiller ya) Araştırıyorlar, takip ediyorlar. Bunda bir beis yok. Hatta aksini yapmamalarını öneriyorum. (ben önermesem ne olacak ki, zaten durmadan zevkle, merakla ve iştahla devam edeceklerdir.)

Metne inanan inançsızlar kendi aralarında bir otorite seçip yüceltsinler mi?

Halen can almaya devam eden bir hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir hekimi ya da hızla kirlenen dünya için katı atıkları zararsız bir şekilde bertaraf edebilecek bir yöntem bulan çevre mühendisini ya da efendime söyleyim havayı daha az kirletecek alternatif bir yakıt bulabilen bir şahsı “helal olsun be adama, insanlığa katkısı çok büyük” gibi cümlelerle tebrik etsinler kâfi.

Metin evrensel midir?

Yok daha neler! Forumsaldır :D

Ve gelelim kitaba. Yani kutsal metne.

Kutsal metin bu yazının tamamıdır. Belki saçmadır. Ama yine de tamamıdır. (altta ki noklarda dahil)

Not. Bazı yerlerde kitap, bazı yerlerde metin yazdım. Hemen çelişki buldunuz dimi sizi gidi inanmayanlar sizi:D huylu huyundan vazgeçer mi? Geçmez :D ama ben sizin araştırmacı, sorgulamacı yanınızı bir kez daha ortaya çıkarmak için yaptım bunu :D

Bir not daha. Site de sıkça rastladığım bir tanrı var. Kurabiye canavarı tanrısı. O yalan ya. Bence yok öyle bir şey. Yoksa var mı ki ya :s yok be ne saçmalıyorum ben. Yok dimi inançsız arkadaşlar. Yemeyin şimdi beni :D

Son not. Kimseyi küçümsemez. Kimseye yalakalık yapmaz. İnanmayıp bilincsiz olmayanlar ve inanıp bilincsiz olmayanlar okuyup gülerlerse sevinirim…

İnanıp inanmasına bakılmaksızın sadece bilincsiz olanlar da piknik cezasına layık görülmüştür :D Bkz yukarlarda bir yerlerde…

Gönderi tarihi:

Mizahiniz son derce güçlü oldukcada carpıcı atıflarda bulunmuşunuz. Eğlenceli buldum

herşeyin kanıtını arayan insanlık kanıt olmadıkça inanmıcaz diye haykırıyor.

Dinleri suçlamak yerine dini tekeline alan, sözde özü anlamış ve dinin yorumunu yapmış alimleri tedavülden kaldırmak gerekir diye düşünyorum.

selamlar.

Gönderi tarihi:
Mizahiniz son derce güçlü oldukcada carpıcı atıflarda bulunmuşunuz. Eğlenceli buldum

herşeyin kanıtını arayan insanlık kanıt olmadıkça inanmıcaz diye haykırıyor.

Dinleri suçlamak yerine dini tekeline alan, sözde özü anlamış ve dinin yorumunu yapmış alimleri tedavülden kaldırmak gerekir diye düşünyorum.

selamlar.

Teşekkürler sayın e.v.e.

dinleri suçlamak yerine demişsiniz. haklısınız. bence de çözüm dinleri sadece inananın kalbine gömmek. o zaman kimse de sen neden inanıyorsun demeyecektir. ama tabi ki dayatmalar olduğu sürece itiraz edenler de susmayacaktır. susmasınlarda..

saygılar.

Gönderi tarihi:
Teşekkürler sayın e.v.e.

dinleri suçlamak yerine demişsiniz. haklısınız. bence de çözüm dinleri sadece inananın kalbine gömmek. o zaman kimse de sen neden inanıyorsun demeyecektir. ama tabi ki dayatmalar olduğu sürece itiraz edenler de susmayacaktır. susmasınlarda..

saygılar.

Sayın la.kin tanımladığınız soruna önerdiğiniz çözüm kendi içinde bir dayatma barındırmaktadır.Dinleri inananın kalbine gömmek demek dinin sunduğu hayatı her alanıyla çevreleme anlayışını yok etmek demektir.Bunu da ancak ya inanılan dini yeniden tanımlayarak ki bunu inananlara dinin savı olarak ikna edeceksiniz ya da dayatmayla dini o noktaya çekmeye çalışacaksınız.Hepten kısa ve öz çözüm diyorsanız dinlere kökten savaş açar size göre inançlardan kaynaklanan öze bağlı çevresel sorunlarla uğraşmazsınız.

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:
Sayın la.kin tanımladığınız soruna önerdiğiniz çözüm kendi içinde bir dayatma barındırmaktadır.Dinleri inananın kalbine gömmek demek dinin sunduğu hayatı her alanıyla çevreleme anlayışını yok etmek demektir.Bunu da ancak ya inanılan dini yeniden tanımlayarak ki bunu inananlara dinin savı olarak ikna edeceksiniz ya da dayatmayla dini o noktaya çekmeye çalışacaksınız.Hepten kısa ve öz çözüm diyorsanız dinlere kökten savaş açar size göre inançlardan kaynaklanan öze bağlı çevresel sorunlarla uğraşmazsınız.

MUHABBETLE...

Fuzuli,

dinleri inananların kalbime gömmek sizin dediğiniz sonucu doğurmaz. bence o sadece sizin tahmininiz. herkesin başka bir dine inandığını düşünün. hatta bir kısmının da hiç inanmadığını. şimdi kimin kime neyi dayattığını düşünün. herkes istediği gibi insansım ama yasalarda kimsenin inancına göre olmasın. yani sizin inancınıza göre bir suçun cezası değnekse inanmayan da aynı suçu işleyince değnek cezasına mı çarptırılsın? yasalar hepimiz için genel kurallar belirlersin herkes de kalbinde neye inanıyorsa inansın ya da inanmasın. bunda dayatma yok. bence aksinde dayatma var.

ayrıca lutfedip konuyu okumamışsınız tahminimce çünkü konuya değil cevap yazan birine yazdığım cümleye cevap vermişsiniz =)

saygılar efenim =)

Gönderi tarihi:
Fuzuli,

dinleri inananların kalbime gömmek sizin dediğiniz sonucu doğurmaz. bence o sadece sizin tahmininiz. herkesin başka bir dine inandığını düşünün. hatta bir kısmının da hiç inanmadığını. şimdi kimin kime neyi dayattığını düşünün. herkes istediği gibi insansım ama yasalarda kimsenin inancına göre olmasın. yani sizin inancınıza göre bir suçun cezası değnekse inanmayan da aynı suçu işleyince değnek cezasına mı çarptırılsın? yasalar hepimiz için genel kurallar belirlersin herkes de kalbinde neye inanıyorsa inansın ya da inanmasın. bunda dayatma yok. bence aksinde dayatma var.

ayrıca lutfedip konuyu okumamışsınız tahminimce çünkü konuya değil cevap yazan birine yazdığım cümleye cevap vermişsiniz =)

saygılar efenim =)

sayın la.kin yasalar fertlerin inancına göre yapılmamış, aksine sadece insan hak ve hürriyetleri esas alınmıştır.

dinlerin de toplum refahi için yapılmış yasalar olarak görürsek, özünde bireylerin adaleti yatmaktadır diye düşünüyorum.

Gönderi tarihi:
Fuzuli,

saygılar efenim =)

Sayın la.kin dinleri inananın kalbine gömdüğünüzde çıkacak durumlar üzerine dayatma bu anlayışta da olur veya olmaz mahiyetinde bir düşünce bildirmedim.Dinleri inananın kalbine gömerken kullanılacak yöntem üzerine bir düşünce bildirdim, bu durumla ilk söylediğim arasında sizin de anladığınız arasında anlam farkı var.Tekrardan sorayım dinleri inananın kalbine nasıl gömersiniz?Örneğin islamiye'ti toplumsal davranışları, algılayışları, hayata bakışı yönünde sunduğu temellendirmeleri nasıl ortadan kaldıracaksınız hayattan bağını koparıp kalbe gömme yönteminiz nedir?Öğrenmek için soruyorum bunun yanlışlığını doğruluğunu şimdilik bu noktada tartışmıyorum.Değnek cezası örneğiniz tabiatıyla mantıklı.Peki tersini düşünelim örneğin başörtüsü.Dinin emridir değildir orası ayrı konu inançlı bunu dinin emri olarak görüyor ve her yerde takmak istiyorsa, dini bunu söylüyorsa yasalarda kamusal alanda takamazsın diyorsa kendi yasasını dayatıyorsa bu işin içinden nasıl çıkılacak?Yani dinin bu emrini inançlılar bu şekilde kabul etmişse dinin dışa yansımasını nasıl yok edeceksiniz?Amacım başörtüsünü tartışmak değil sadece konuyla ilgili bir örnek olarak kullandım.İslam'ın mevcut düzene uyumlu olarak yorumlanıp, tanımlanmasından mı yanasınız?

Konuyu okuyup okumama tahmininde yanıldınız Sayın La.kin.Konu zaten toplamda 3-4 yazıdan oluşuyor ve baştan sona kadar okumuştum.Yazdığım cevabın da konunun dışında olduğunu düşünmüyorum, bu benim kanım.

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:

dinlerin kalbe gömülmesi gibi bir düşünceyi kabul etmiyorum. Burda anlatmak istediğiniz daha farklı bir anlamda olmalı sanırım. kalbe gömüp ahlak ve erdemleri hazmedip benimseyip sosyal hayatta bu anlayışla yaklaşmaksa... buna varım. Ama ahlak ve erdem gibi konuları da hazır bir kaftan alıp giyelim demekle de, hayatımıza sokamıyoruz. insan öğrenen bir varlıksa, hayatı tecrübe ederek bir takim olgunluklara ulaşabilmekte. Bu nedenle ki din ve bununla beraber ahlakki oluşum sürekli yaşanarak öğrenilir diye düşünüyorum.

yozlaşmış her türlü düşünce bugünün modern insan hak ve hürriyetinin esas alınmasına sebep olmuştur.

Doğrular yaşarak tecrübe ederek süzgeçten gececektir...

Gönderi tarihi:

Kitabı almak için para ödeyecek miyiz? Bedeli varsa boşa yazmaya zahmet etmeyin, yok bedava dağıtacaksanız yine zahmet etmeyin, boşa kağıt israfı...

İşi ciddi tarafından ele alacak olursak ise, inançsızlık diye bir şey yoktur. Bu kavram görecelidir. İnançsız insan, hayatta olmayan insandır. İnançsız, yoktur...

Gönderi tarihi:

arkadaşlar sapla samanı hep karıştırıyoruz demek istiyorum.

pire için yorganlar yakıyor, Dini öğretileri anlamadan, zümrelere göre dini eleştiriyoruz pire için yorganlar yakıyoruz

Gönderi tarihi:
İnançsız insan, hayatta olmayan insandır. İnançsız, yoktur...

:clover:

Ben de inanıyorum. Ancak; gördüklerime, duyduklarıma, denediklerime...

Gönderi tarihi:

hiç bunları demek istemedim ben. çok da masum demek istediğim. neyse.

Fuzuli bence isteyen istedeği yerde türbanını takabilmeli,isteyen de istediği yerde başına birşey örtmeden ya da takmadan ya da kapamadan dolaşabilmeli.

hiç bunları demek istemedim ben. çok da masum demek istediğim.

e.v.e sözün de bana ise ben karıştırmıyorum sapla samanı.

saygı sevgi..

Gönderi tarihi:

karşımış ne yazik ki la.kin suçlusu da sensin demiyorum:)...

masumca bir niyetin vardır muhakkak biz okuduklarımıza masumca fikirlerimizi beyan ediyorz.

Gönderi tarihi:
Kitabı almak için para ödeyecek miyiz? Bedeli varsa boşa yazmaya zahmet etmeyin, yok bedava dağıtacaksanız yine zahmet etmeyin, boşa kağıt israfı...

İşi ciddi tarafından ele alacak olursak ise, inançsızlık diye bir şey yoktur. Bu kavram görecelidir. İnançsız insan, hayatta olmayan insandır. İnançsız, yoktur...

inanmayanlar derken kimin neye inanmadığı gayet açık değil mi yazdığım şaka içerikli ciddi yazdımda.

he inançsız yoktur derkenki tespitiniz de güzel o da ayrı bi konu.

saygı sevgi.

Gönderi tarihi:
karşımış ne yazik ki la.kin suçlusu da sensin demiyorum:)...

masumca bir niyetin vardır muhakkak biz okuduklarımıza masumca fikirlerimizi beyan ediyorz.

e.v.e sapla saman karışmışsa bu konuda bunu sadece ben yapmışım demektir. benden başka sizin cümlenize muhattap olacak şekilde birşey yazan yok gördüğüm kadarıyla. he diyorsanız ki sapla saman kendi kendine karışıvermiş kimsenin suçu yok bunda.. ona da bişi diyemem.

saygı sevgi ve bilumum..

Gönderi tarihi:

Din nedir..diye sorulmuş..demiş, NASİHAT..Tavsiye.. :)

Din tamam olmadan..(dinle ilgili öylemiydi böylemiydi şumuydu bumuydu gibi sorular bitipte hah tamam anladım..dinden MAKSAT bu imiş demeden..)İNSAN doğmaz.. :D

Maksada ulaşabilmek için kullanılan araç,maksada ulaşıldıktan sonra değiştirilir.. :) örnekleyelim.. :D

Belediye otobüsüne bindik yada metroya..geldik geleceğimiz yere..ineceğiz o durakta..fakat araç devamlı gidip gelecek o duraklar arasında..ben geldim geleceğim yere..iptal edin yok edin aracı diyemez kimse..yada ben inmem abi hiç bir durakta..sevdim bu aracı..da..diyemez, demez kimse.. :D

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.