Gönderi tarihi: 4 Nisan , 2007 18 yıl Hz. Muhammed benim bildiğim kadarıyla iki defa kuzeye gitmiştir. İkisinde de şam yakınlarındaki Busra dan geri dönmüştür. Yolda sürekli kervanıyla beraber, şam a uğramadan da busra dan geri dönüyor. Sadece bu iki seyahatte hemen gidip Yunan mitolojisi mi öğrenmiş? ... iskender milaattan önce 4 yüzyılda yapmış bu seferini. Hz. Muhammed le arasında 8 asır var. Ayrıca Hz.muhammed den 5 asır önce ortadoğu hristiyan oluyor. 5 asır boyunca yunan etkisi ne kadar kalabilir? Yunan mitolojisinin kırıntılarını öğrenmiş. Bugün, Asyalı Yunanlılara "Rum" diyoruz, "Roma" kelimesinden dolayı. Muhammed bugün İsrail-Filistin-Lübnan-Suriye olan yere gittiğinde oralar boş değildi. Doğu Roma idi, Rum diyarı idi. Bu vikipedia'da yeralan, 550 yılında Doğu Roma İmparatorluğunu (Bizans) gösteren harita. İmparatorluk ikiye ayrıldıktan sonra, Bizans olarak tanıdığımız Doğu Roma "Yunanlılaşmıştır" dil ve kültür itibarı ile. Yani Büyük İskender ile zirvesine ulaşan Yunan Kültürünün doğuya açılımı, Roma ve Doğu Roma İmparatorluğu zamanında iyice yerleşmiştir. 550 yakın mı senin peygamberinin yaşadığı zamana? Doğu Roma ne zaman yıkıldı? Bu tarihten yaklaşık 1000 yıl sonra! İletişimin bugünkü gibi olmadığı bir zamanda kültür uzun süre korunur. Tarihçiler der ki, Anadoluya traktör girinceye kadar "Hititliler nasıl tarım yaptılarsa, 1950'lerde başlayan traktörlerinn yaygınlaşma zamanına kadar, Anadolu insanı aynı Hitililer gibi tarım yapmayı sürdürdü" * Ben sana bir kaç örnek anlatayım. Roma devleti yıkıldıktan sonra bile kaç yüzyıl yaşamış o kültür kendin gör. Dedemin tarlasında birkaç badem ağacı vardı. Onlardan yemek istediğimde "Onlar bizim değil, falanca'nın" dedi. Ben dumur vaziyetteyim. Çünkü Öyle birşey duymamışım hayatımda. Tarla dedemin, ama üstündeki ağaçlar başkasının !! Üniversitedeyken, bu konuyu arkadaşlara anlattım. İslamcı olanlar, İslam Hukukuna ait bir şey değil dediler. Daha sonra Hukuk'ta okuyan bir arkadaşa bu hikayeyi anlattım. O dedi ki: "Deden halen Roma Hukukuna göre yaşıyor! Zira Roma hukukuna göre, tarla satılsa dahi, satıcı tarafından o tarlaya dikilmiş olan ağaçlar, satıcıda kalıyormuş!" Yıl 1980'ler. Roma tarihten çekileli çoooook uzun süre geçmiş. Dedem okuma yazma bilmeyen, Roma'nın adını bile duymamış bir adam. Ama, halen Roma Hukukuna ait kültürel kırıntılar yaşıyor! Kaç asır kalabilmiş Roma/Rum/Yunan etkisi? * Bir başka yaşayan Roma Hukuku etkiside de "boşanan" kadınların eşlerinin mal varlığından 1/4 pay alması işidir. Eski nineler hayat hikayelerini anlatırken, (kayıtsız tarih olduklarından, onlarla sohbeti severdim) "şu arsa da falancadan boşandığımda aldığım 1/4'lük hakkım" derlerdi. Ben bunu İslam hukuku sandım ortaokul, lise çağlarındayken. Üniversitedeyken bu konuyu da sordum muhabbet ortamında arkadaşlarıma. İslam Hukukuna göre "mirasbırakanın eşi, mirasbırakanın çocuğu yoksa, 1/4 pay alır, çocuğu varsa 1/8 alır" dediler İslamcı arkadaşlar. Ama ben hiç 1/8 sözünü duymadım. Ayrıca ortada çocuk varken ayrılmalarına rağmen kadınlar 1/4 almışlar (Çünkü bu konuyu arkadaşlara sorduktan sonra, çocuk varmıydı, yok muydu işini sordum. Bazısında var, bazısında yoktu. Ama oran değişmiyordu. Eş çocuklu olarak da ayrılsa, çocuksuz olarak da ayrılsa, hakkı 1/4 idi.) Bu da Roma Hukukundan kalma imiş. Roma Hukuku böyle öngörüyormuş. * Bir defasında da, şöyle ilginç bir anı yaşadım. Dedemin baba bir, ana ayrı bir kız kardeşi vardı. Nedendir bilmem o dönemde insanların çok kardeşi yokmuş. Belki salgın hastalık dönemiydi. Belki başka birşeydi bilemem. Dedemin annesi o küçükken ölmüş. O da yeniden evlenmiş. Babaları ve anneleri (dedemin üvey, annemin halası olduğu için, bizim de hala dediğimiz, dedimin kızkardeşinin öz annesi ile dedemin babası 1 hafta arayla ölmüşler) ölünce, mallar yarı yarıya paylaşmışlar. (Başka üvey vs. kardeşleri yokmuş) Benim de Kuran'a merak saldığım sıralar. Halama takılıyorum. "Hala, Kuran'a göre dedemin senin iki katın mal alması gerekiyormuş, sen yarısını almışsın, bizim olması gerekenleri de almışsın. Senin kıldığın namazı kabul etmez bence Allah" diyorum. Halam "Hadi ordan, sen eski yazıyı bile bilmiyorsun, Kuran'ı nereden bileceksin. Ata evladını ayırmazken, Allah mı ayıracak" diyor. Ben bu kez "Hala bana inanmıyorsan, imama sor, o da öyle diyecek" diyorum. Halam bu kez, biraz da sinirleniyor "O imamın malı çoksa, size versin." diyor. Kaç asır kalabilmiş Roma/Rum/Yunan etkisi? Bugün modern iletişim araçları bilgi alışverişini hızlandırdığı için çok şey çabuk değişiyor. Ama yüzyıllarca, birçok şey değişmeden kalabilmişti, teknoloji devriminden önce. Saygılar.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.