Gönderi tarihi: 11 Şubat , 2006 19 yıl AKP Hükümeti, kadınların soyadı için yeni bir düzenleme peşinde. Üzerinde çalışılan kanun tasarısına göre, kadınların çift soyadı taşıması tarihe karışacak. Kadınlar; evlenme sırasında ya bekarlıkta kullandıkları soyadını ya da kocasının soyadını seçmek zorunda kalacak. Yakın zamanlı bir değişimle kadınların kendi soyadlarını eşlerinin soyadlarının önünde kullanabilmelerine izin veriliyordu. Tasarıyı hazırlayanlar; bu şekilde soyadı seçimi konusunda kadın ve erkek eşitliğinin sağlanacağını, evlilik sırasında kadınların özgürce(!) bu seçimi yapabileceğini, kadınların çift soyadı kullanma zahmetinden ve eşitsizliğinden kurtarılacağını(!) düşünüyorlar. Kadınların böyle bir seçmesinin(!) eşin soyadına boyun eğmeyle sonuçlanması kaçınılmaz. Bugün egemen değer yargılarını düşünürsek, evli kadının yalnız kendi soyadını taşımayı seçmesi, bir elin parmakları sayısınca kadın için mümkün olabilecek. Zira, evlilik soyadı ile birlikte kendi soyadını taşıyan kadınların sayısı da henüz çok az. Bu durum bile kadın için cesur bir adım gibi görünüyor. Evli kadının, bekarlık soyadını kullanmayı seçerek “yoksa nikahınız yok mu” ya da “boşandınız mı” sorularına her gün muhatap olmayı kabullenerek tekrar tekrar “medeni hali”ni açıklamak zorunda kalmasını kaç kadın sürdürebilir? Boşanmanın yalnız kadınlar için bir eksi olarak kabulünü göz önünde bulunduralım. Çift soyadı kullanan kadınların dahi “acaba boşandı mı” sorularına muhatap olduğu toplumsal algı düzeyi düşünülürse pratikte, kadının iki soyadından birini seçme özgürlüğü(!) erkeğin soyadını seçme zorunluluğu olacaktır. AKP’nin kadınlar için “iyi”sinin rengi her geçen gün biraz daha açığa çıkıyor. “Eşine biat et, sorgulama, kabul et!” Tasarıyla getirilen soyadı seçimi, kadınlar için ayrımcılığı kaldırmıyor, tersine körüklüyor. Toplumsal baskı nedeniyle ikisinden birinin kocanın soyadı olacağı kesin. Tasarıda kadına eşin ya da kendisinin soyadını seçme zorunluluğu tanınmışken, çocukların babanın soyadını taşıması zorunluluğu korunuyor. Böylece çocuklar üzerinde bir haktan söz etmenin aykırı yanını da gözeterek, çocuklar üzerinde yalnız baba hakkı kutsanmış oluyor. e-posta: [email protected]
Gönderi tarihi: 12 Şubat , 2006 19 yıl Yazılanlara katılmamak elde değil ve bana göre çok doğru bir yaklaşımda bulunulmuş gerçekten tebrik ediyorum. Birde şöyle bir konu var bilmiyorum kimsenin başına geldi mi ama bi yerde bir otelde konaklamaya gittiğiniz zaman nüfus cüzdanınız sorulur ve yanınızda bir bayan arkadaşınız varsa bayanlar içinde erkek arkadaşınız varsa onun ve aynı odayı paylaşmak istiyorlarsa nüfus cüzdanındaki soyadı eşitliğine bakıyorlar. Yani şimdi evli bir çift bir otele konaklamaya gitse ve kadın kendi soyadını kullanmayı kabul etmişse vay haline demekten kendimi alamıyorum. Anlat derdini anlatabilirsen. Ya soyadını seçme ya da evlilik cüzdanını yanında bulundur kanunu mu desek acaba?
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.