Φ ahmetnuray Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2008 PROJE 3 MERMER REZERVLERİNİN HEYKELE DÖNÜŞÜP TÜRKİYE’NİN TANITIMINA KATKIDA BULUNMASI Dünya mermer rezervlerinin % 40’ı Türkiye’de Türkiye’nin öz kaynaklarının ve değerlerinin uluslararası boyutta tanıtılması için heykeltıraşların bu konuya sanatsal yöndeki desteğini sağlamayı amaçlıyorum. Böylece, çok çeşitli renkte ve kalitede olan mermer yataklarımızın uluslararası düzeyde pazarlamasına sanatın katkısının ne derecede önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Türkiye genelinde yılda 400’den fazla, yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapan fuar organizasyonu gerçekleşiyor. Bunların birçoğunda ülkemizdeki mermer yataklarından elde edilen ürünler sergileniyor. Ancak bu bir fırsat olarak değerlendirilememektedir. Dünya rezervlerinin % 40’ı Türkiye’de olmasına rağmen, yeterli tanıtım yapılamadığı için dünya mermer pazarındaki yeri, çok düşük seviyelerde kalmıştır. Bu konunun sanatçı görüşüyle ele alınması gerekliliğine inanıyorum. Mermer yatakları ile ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçilerek bir panel hazırlanabilir. Bu panelde, Türk mermer rezervlerinin önemi, detaylarıyla birlikte konunun uzmanları tarafından açıklanırken, dünya pazarında mermerin sanatla ilişkisinin tarihçesi de anlatılmalı. Mermerin heykel sanatının vazgeçilmez malzemelerinden biri olduğunun farkına varılması sağlanmalıdır. 60’tan fazla renk ve türde olan mermerlerimizin bir heykeltıraşın elinde üç boyutlu bir sanat eseri hale geldiğini göstermek gerekir. Mermer malzemesinin estetik açıdan değerini vurgulamak gerekir. Farklı mermerlerin, maksimum 70-80 cm boyutunda, mermer ocaklarından temin edilerek, sanatçının tarzıyla bütünleşip mücevher haline dönüştürülmesi faydalı bir proje olacaktır. Sanatçı tarafından şekillendirilen eserler, Türkiye ve dünya genelinde mermer sanayisinin tanıtıldığı fuarlarda ortak galeri niteliğindeki bölümlerde izleyicilerin beğenisine sunulabilir. Türk mermer sektörünün tanıtımının yanı sıra, Türk sanatının vazgeçilmez bir parçası olan heykel de dünyaya tanıtılabilir. Türkiye’nin uluslararası tanıtımında sanat ve sanatçıların sağlayacağı katkının ağırlığı da böyle hissettirilebilir. Projenin kapsamının genişletilmesi söz konusu olursa; devlet ve özel sektör dayanışması çerçevesinde düzenlenecek uluslararası sergilerde, yapılan eserler Türk sanatının örnekleri olarak teşhir edilebilir. Yurt dışında yapılan sergilerde de yabancı sanatçılarla temasa geçilerek istenilen mermer çeşitlerinden oluşan festivaller düzenlenebilir. Hatta projeyi daha da ileri götürerek bienal haline dönüşmesi de sağlanabilir. Saygılarımla Ahmet Nuray. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.