Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çivici polislere meslektaş desteği!


Taner Bayram

Önerilen İletiler

Gözaltında iki kişiye ‘çiviyle çizme’ gibi yeni yöntemleri de deneyerek işkence yapan polis serbest bırakıldı. İşkence mağdurları Şimşek ve Aşan, aynı gün sokak ortasında sivil polislerce kaçırılmak istendi.

Van’da gözaltına alınan iki kişiye çivili işkence yaptığı için tutuklanan polis Gazi Özüak, iki hafta sonra serbest bırakıldı. Aynı gün işkence mağdurları sokak ortasında sivil polislerce kaçırılmak istendi. Van’da gözaltında çivili işkenceye maruz kalan Zeki Şimşek (36) ve Ömer Aşan’ın (16) suç duyurusu üzerine tutuklanan polis Gazi Özüak itiraz üzerine dün serbest bırakıldı. Polisin serbest kaldığı gün işkence mağdurları Şimşek ve Aşan sokak ortasında kaçırılmak istendi. İHD’ye giderek üçüncü kez yardım isteyen mağdurlar, basın toplantısı da düzenleyerek, kendilerini kaçırmak isteyenlerin sivil polisler olduklarını açıkladı.

 

Van’ın Akköprü Mahallesi’nde oturan Zeki Şimşek ve Ömer Aşan ihbar üzerine 7 Eylül’de gözaltına alınmış, Van Emniyet Müdürlüğü’nde 3 gün boyunca çivili işkenceye maruz kalmışlardı. Savcı’nın devreye girmesiyle rapor alabilen Şimşek ve Aşan, işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusundan sonra Gazi Özüak adlı polis, “İşkence ve kötü muamelede bulunmak” gerekçesiyle 11 Eylül’de tutuklanmıştı. Yaklaşık 15 gün tutuklu kalan polis Özüak, yapılan itiraz üzerine dün serbest bırakıldı.

 

Bırakılır bırakılmaz...

Özüak’ın serbest bırakılmasının hemen sonrasında işkence mağdurları Aşan ve Şimşek, Hükümet Konağı’nın karşısında bulunan Gima Alışveriş Merkezi önünde camları siyah bantlıbir araç içerisinde bulunan biri kadın 4 kişi tarafından kaçırılmak istendi. Sivil giyimli polis oldukları iddia edilen 4 kişi tarafından zorla araca alınan Aşan ve Şimşek’in bağırışları üzerine vatandaşların olay yerine toplanmasıyla mağdurlar araçtan indirildi. Kaçırılma teşebbüsünün hemen ardından ikinci kez İHD Van Şubesi’ne başvuruda bulunan Ömer Aşan ve Şimşek, Van’da can güvenliklerinin olmadığını belirtti.

 

‘İfadeni değiştir’ tehditleri

Polislerin tamamen kendilerini tecrit ettiğini anlatan Şimşek, evlerinden dahi çıkamadıklarını söyledi. Daha önce de polislerin kendilerini zorla alarak emniyete götürdüğünü belirten Şimşek, şunları kaydetti: “Bizi gizli bir odaya götürdüler. Sonra odanın duvarlarına çivi vurdular. Sonra bana 20 bin YTL uzatarak ‘ifadeni değiştir bu parayı sana vereceğiz. ‘Polisin bana küfür ettiği için sinirlendim ve sırtımı çivilere sürterek, bu hale geldim. Yalan beyan verdim’ diye ifade vermemi istedi. Ben bunu kabul etmedim. Sonra avukatımız olmasına rağmen kendilerine yakın olan bir avukatı getirdi. Avukat da zorla ifademi değiştirmem için uğraştı. Ancak biz bunu kabul etmedik. Ve oradan ayrıldık.”

 

Kaçırma teşebbüsünü anlattı

Daha sonra sürekli evlerinin önünde polisler beklediğini dile getiren Şimşek, “İlk defa bugün(25 Eylül) evden çıkarak alışveriş yapmak için merkeze geldik. Gima’nın önünde aralarında bir kadın polisin de bulunduğu polisler bizi kaçırmak istediler. Bizi zorla sürükleyerek arabaya götürdü. Öldürüleceğimizi düşünerek bağırmaya başladım. O sırada insanlar toplanınca bizi bıraktılar. İHD’ye kadar kaçarak geldim” şeklinde konuştu. Günlerdir aç susuz evde kaldıklarını anlatan Şimşek, “Böyle giderse Van’ı terk edeceğiz” dedi.

 

Polisin tutuklanması üzerine Van’daki aşiret liderlerinin devreye sokulduğunu anlatan Ömer Aşan ise, şunları belirtti: “Ağalar da ifadelerimizi değiştirme durumunda sınırda her türlü kaçak malın getirmesi için zemin hazırlayacağı yönünde baskı yaptı. Polisler sürekli ölümle tehdit etti. Polis otoları evimizin önünde duruyor. Eskiden orada mazot satıyorduk. Şimdi bırakmıyorlar evimizden bile çıkalım. Bizi aç bırakarak ifadelerimizi geri almamızı istiyorlar. Bizim avukatlarımız olmasına rağmen kendilerine yakın gördükleri avukatı getirerek ifademizi değiştirmemizi istiyorlar. Zaten gelen avukatın da ismini aldık. Baroya O’nun hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Artık üzerimizdeki zulüm bitmelidir.”

 

İHD uyardı

Mağdurların üçüncü kez başvurması üzerine tekrar gerekli girişimleri yapacaklarını belirten İHD Van Şube Başkanı Cüneyt Caniş, haklarını arayan insanların can güvenliklerinin kalmadığına dikkat çekti. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür uygulamaların yaşanmadığını kaydeden Caniş, “Burada mağdur olan ve kamuoyuna yansıyan bir durum var. Bu insanlara gözaltında kötü muamele yapılmıştır. Ancak şuan bu insanların ifadelerinin geri alınması için her türlü uygulama yapılmaktadır. Bundan sonra bu insanların başına bir şey gelmesi durumunda kolluk güçleri sorumlu olacaktır. Yetkililerin de çıkıp bu durumda açıklama yapmaları gerekiyor. Bu ülkede bir yurttaş sırf hakkını aradığı için bu kadar kötü uygulamaya maruz kalmamalıdır” şeklinde konuştu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.