Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2008 16 yıl Hamsinin mikrobiyolojik özelliklerine en uygun pişirme yöntemlerinin, elektrikli ve mikrodalga fırında pişirme yöntemleri olduğu belirlendi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Evren, Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan ve Yrd. Doç. Dr. Şule Üstün, mikrobiyolojik özelliklerine göre hamsinin en iyi pişirme yöntemini belirledi. Atatürk Üniversitesinde düzenlenen Türkiye 10. Gıda Kongerisi'nde ''Hamsi Balıklarının Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Pişirme Yöntemlerinin Etkisi'' konulu poster bildiriyi sunan Yrd. Doç. Dr. Evren, AA muhabirine yaptıkları bilimsel çalışmayı anlattı. Türkiye'de en fazla tüketilen balıklardan birisi olan hamsinin en yaygın kullanılan pişirme yöntemlerinin fırında pişirme, ızgara yapma ve suda haşlama yöntemleri olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Evren, son yıllarda mikrodalga fırınların da hamsi pişirmede kullanıldığını söyledi. Yaptıkları bilimsel çalışmada, hamsinin pişirme yöntemine göre aerobik mezofil bakteri, maya-küf, koliform grubu bakteri, E. coli, proteolitik bakteri, lipolitik bakteri, stafilokok ve salmonella sayıları üzerine pişirme yöntemlerinin etkisini araştırdıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Evren, şunları söyledi: ''Pişirme işlemi bir yandan balığın tat ve lezzetini artırırken, diğer yandan da mikroorganizmaları inaktif hale getirerek güvenli bir şekilde tüketilmelerini sağlamaktadır. Yaptığımız çalışmada 4 farklı pişirme yönteminden mikroorganizma sayısına göre değerlendirdik.'' Hamsinin mikrobiyolojik özelliklerine göre pişirme yöntemi için şimdiye kadar bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını da kaydeden Yrd. Doç. Dr. Evren, ''Bilimsel olarak hamsinin en sağlıklı şekilde pişirmesinin yöntemini belirledik. 4 pişirme yöntemi içinde mikroorganizmaların düşüş açısından en uygunun mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu ortaya koyduk'' şeklinde konuştu. (aa)
Gönderi tarihi: 24 Kasım , 2008 16 yıl Belliki bu uzmanlar kiremitte altına karalahana yaprağı konulup kuzine soba fırınında pişen hamsinin tadına bakmamışlar
Gönderi tarihi: 24 Kasım , 2008 16 yıl 4 pişirme yöntemi içinde mikroorganizmaların düşüş açısından en uygunun mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu ortaya koyduk ben bir kez fırında pişirmeyi denedim hamsileri ama tepsiyi fırından çıkardıktan sonra hamsi niyetine pek bişey yoktu. zavallı hayvancıkların hepsi tepsiye yapışmıştı spatula ile kazımak durumunda kalmıştım. zaten tadı da çok kötü oluyor. kışın altü üstü bir kaç kez pişer evde o da sağlıksız oluversin ne yapalım. tavada mısır unu kızartılanı hele ki annem tarafından yapılanı en makbul olanıdır bence.
Gönderi tarihi: 16 Aralık , 2008 16 yıl ben bir kez fırında pişirmeyi denedim hamsileri ama tepsiyi fırından çıkardıktan sonra hamsi niyetine pek bişey yoktu. zavallı hayvancıkların hepsi tepsiye yapışmıştı spatula ile kazımak durumunda kalmıştım. zaten tadı da çok kötü oluyor. kışın altü üstü bir kaç kez pişer evde o da sağlıksız oluversin ne yapalım. tavada mısır unu kızartılanı hele ki annem tarafından yapılanı en makbul olanıdır bence. kardes sen bır mıktar fırında yapmak ıcın yag koydun mu tepsıye? koymadıysan yapısması (cok yapısması anormal olanıdır) normaldır.ben balıkları yıkadıktan sonra suzmeye bırakmıyorum hemen tepsıye yan o suyunuda kullanıyorum ama su da bır gercekkı bızım evde de cok az yenır.evde ben sevıyom balıgı maalesef.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.