Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Şans dediğimiz olgu ile olasılık hesapları arasında bir bağlantı kurabilir miyiz?

Kendi hesabıma yaşantım boyunca olasılık hesaplarının benim lehime çalıştığını söyleyemem.

Örneğin bir tavla oyununda diyelim ki en kritik anda zarın 3-4 (veya 4-3) gelmesi gerekiyor.Veya başka bir oyunda 4-5 (ya da 5-4) gelmesi gerekiyor. Bunun gibi pekçok oyunda beklediğim zarlar birkaç istisnayı hariç tutarsak hiç gelmedi.

İki farklı zarın gelme olasılığı 1/18 olduğuna göre,oynadığım yüzlerce oyunda istediğim zarların gelmemesi nedeniyle olasılık hesaplarının benim lehime çalışmadığını söylüyorum.Yani yüzlerce oyunda 1/18 olasılığının geçerli olması gerekmez miydi?

Elbette sözkonusu olan şey,adı üzerinde:Olasılık.Yani bir hesap işi.Hesap başka,olayın gerçekleşmesi başka.

Zaten şans olgusunu burada ele alıyorum.Kendi başıma gelen olaylarda işi ters yönden de ele alarak bu şans işini irdeliyorum.Yani şanssızlık ile olaya bakıyorum.Nitekim en kritik anlarda atmamam gereken iki zarı bu kez 1/18 olasılığı da aşan sayıda atmışımdır.

1/18 olasılığı neden lehime olacağı zaman gerçekleşmez de,aleyhime olduğu zaman gerçekleşir?

Daha basit olaylarda da böyle olmuştur.Olayların kendisi öyle değil ama benzetme yaparak söyleyecek olursam,diyelim ki bir torbada 1’den 50’ye kadar numaralanmış taş var.Diyelim ki herhangi numaralı taş çekilirse para kazanacağım.Bir türlü çıkmaz.Ama gene herhangi bir numara çıktığında para kaybedecek isem pekçok kere o taş çekilmiştir.

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Sedat sana bir öneri: Torbaya elli tane taş koy. Her birinde iyice karıştırarak elli ayrı, birbirinden bağımsız çekiliş yap. Hiç birinde istediğin taş çıkmazsa şanssızsın. Daha ellinci çekilişe gelmeden bulduysan şanslı, bir kaç kez bulduysan çok şanslısın.

Elliden sonra kaç çekiliş daha yapmak zorunda kaldıysan o kadar şanssızsın.

Bu deneyi başka günlerde de tekrarla. Sürekli şanssız veya sürekli şanslı olmadığını göreceksin. Bazı günler şanslı, bazı günler şanssız olacaksın.

Deneyi bir ay boyunca yaptın ve hiç şanslı çıkmadığın gibi, hep çok şanssız çıktın!!!

O zaman bu işte bir gariplik var demektir...

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Sayın demirefe

Önerdiğin deneyi yapmak hem ilginç hem de elimde incelenmeye hazır istatistik bir veri olacak.

Gerçi yazımda da belirttiğim gibi olasılık hesapları şimdiye kadar lehime çalışmadı,ama yenisini denemekte yarar var.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.