Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Sayın artropod,daha önce de dedim,eskiden dinsizdim,eskiden Kurana inanmazdım hatta ve hatta insanlarla bu konuda tartışırdım..

Bu çok ilginç bir şey sevgili Ftoyd,

Ve bana göre de hiç normal bir şey değil, çünkü ben dinlerin sahte olduğuna inanmış, emin olmuş birinin tekrar dine dönemeyeceğine son derece eminim.

Bence siz dinden filan çıkmadınız, bir şüphe dönemi geçirdiniz, hepsi bu. Fakat siz bunu dinden çıkmak sanıyorsunuz.

Neden mi? Çünkü :

Dinden çıkmak için dindeki bir takım saçmalıkları görmek lazım. Görmek de yetmez, emin olmak lazım, emin olmak da yetmez, sizi tehdit eden cehennem korkusunu da üstünüzden atmak lazım. Bütün bunlar yerine getirilmeden asla dinsiz olunamaz.

Hele ki dinden çıkıp; "ateist oldum" diyorsanız eğer; bu takdirde bu yukarda saydığım şartlar da yetmez, ruhlar aleminin saçmalık olduğunun bilincine de varmak gerekir.

Yani demek istediğim; bir insan bir dinden çıkabilir; ama neticede ruhlar alemi mantığından kurtulamadığı sürece gidip başka bir dine yakalanabilir. Ve hatta illaki bir din bulana kadar, bilhassa ve özellikle ve kasten başka bir din arayabilir. Zira "eğer bu din yanlışsa; doğru olan din hangisi acaba?" mantığını taşır. Bu yönüyle; bir dinsiz, bir ateistten ayrılır.

Siz "ben bir ateist oldum" dememişsiniz, sadece "dinsizdim" demişsiniz. Dinsizler Deist, pandeist, agnostik vs. gibi; kendi aralarında gruplara ayrılırlar. Bana kalırsa siz bu guruplar içinde deizm'e yaklaşmıştınız.

Deistler dinlerde anlatılan tarzda bir yaratıcı olduğuna inanırlar fakat bir dine inanmazlar. Yani; "dinlerde anlatılan tarzda bir tanrı vardır ama henüz bir din göndermemiştir" mantığını güderler. Yani en temel konuda dinlerle ittifak içinde oldukları için, din mantığından kurtulmuş olmazlar. Din mantığından kurtulaMaMış kişiler ise, her ne kadar kendilerine dinsiz deseler bile; biz onlara dinsiz demeyiz. Çünkü her an, hangi dine girecekleri belli olmaz. Onlar arayış içindedirler ve genellikle de neticede kendi eski dinlerine dönerler.

Dine dönmeyecek dinsiz; dinlerde anlatılan tanrı kavramını kesinlikle reddetmiş bir dinsizdir. Daha da doğrusu, ruhani bir yaratıcının olabileceği mantığına ters düşmüş kişilerdir. Diğerleri ise; zaten gerçek bir dinsiz değildir, bocalama dönemi yaşıyordur. Yukarda da dedim ya; biz onlara dinsiz demeyiz.

Bence sizin yaptığınız, kendi dininizdeki saçmalıkları görüp, şüpheye düşmek ve bunun üzerine, kendinize başka bir din aramaktır. İncile de sanırım bu dönem yöneldiniz. Daha sonra ise diğer dinlerde de benzer saçmalıkları görünce, "demekki bütün dinlerde saçmalığa benzer şeyler olabiliyormuş" diyerek kendi dininize geri dönmüşsünüz. Bu mantık; "bütün dinlerde saçmalık gibi görülen şeyler olduğuna göre, demek ki; ben yanılıyorum. çünkü dinlerden biri mutlaka doğru din olmalı" mantığıdır. Yani bu bir din arayışıdır. Din arayışında olan birine ise; dinsiz denemez. Tam aksine, o diğerlerinden daha dinlidir çünkü özellikle din arıyordur. Netice genellikle şuraya gelir:

1- Benim dinimde saçmalıklar var. Diğer dinlere bakayım.

2- Diğer dinlere de baktım, onlarda da saçmalıklar gözüküyor.

3- Bütün dinlerde saçmalık gördüğüme göre, demek ki, bende bir anormallik var. Ben yanılıyorum.

4- Ben yanılıyor olduğuma göre, demek ki ben kendi dinimden de yanılarak çıkmışım.

5- Kendi dinimden yanılarak çıktığıma göre, dinime geri dönüp onu daha iyi anlamaya çalışmalıyım.

Yukardaki "onu daha iyi anlamaya çalışmalıyım." ım Türkçesi aslında; "gördüğüm her saçmalığa bir kılıf uydurmalıyım" dır.

"Gördüğüm her saçmalığa bir kılıf uydurmalıyım" ın Türkçesi ise; "kendimi inanmaya zorlamalıyım" dır.

İşin içinde cennet ve cehennem de olunca bu inanmaya zorlamak had safyaya ulaşıyor tabi ki.

Bu durumda ben sizin bir zamanlar dinsiz olduğunuz tezinizi gerçekçi bulmuyorum. Daha da ötesi insanlara yanlış referans olmamanız açısından reddediyorum.

Siz bu mantıkla; yani kendinizi inanmaya zorlama mantığı ile; ben de bir kitap yazsam ona da inanırsınız. Hatta şu anda kendinizi İslama inanmaya zorladığınızın onda biri kadar benim yazdığım kitaba inanmaya kendinizi zorlasanız, emin olun ben şu anda sizin peygamberiniz olacaktım. Islam kadarını demiyorum, onda biri kadar kendinizi bana inanmaya zorlasanız yeterli. Zira benim yazacağım kitap; o Kuran denen, çelişkisiz ve saçmalıksız tek suresi bile olmayan kitaptan yüzlerce kat daha faydalı, daha mantıklı olur.

Özetle; din mantığından kurtulamamış birisi asla dinden çıkmış olamaz. Böylelikle de "ben bir zamanlar dinsizdim" de diyemez. Dese de bunu dinsizler kabul etmezler.

Siz bu cümleyi kullandığınıza göre; bize şu cevapları vermeye borçlusunuz:

1- Dinden neden çıkmıştınız? İslam dininde hangi saçmalıkları görerek dinsiz olmuştunuz?

2- O saçmalık olarak gördüğünüz şeyleri kendinizi inanmaya zorlamadan nasıl hallettiniz?

Bu iki soruyu es geçmeyin lütfen.

O zamanlar saçmalık olarak görüp de, şimdi mantıklı gördüğünüz şeylerin listesini bir zahmet rica edeceğim.

siz ne yapsanız bu saatten sonra ben bu dinlere,her Kutsal Kitaba haklısınız kılıf uydururum,

Dinden çıkmak demek; kılıf uydurmadan, salt gerçekleri sorgulamak, salt mantık kullanmak demektir. Dolayısıyla kendi mantığını küçümseyerek, mantık kullanmak yerine "kılıf uydurmaya" müsait birisi asla hiçbir döneminde dinden çıkmış olamaz.

Belki "kılıf uydurmaya sonradan başladım" diyebilirsiniz. Fakat kılıf uydurma mantığına müsait bir insan ne zaman kılıf uydurmaya başladığını da bilemez, ona da bir kılıf uydurur.

Kılıf uydurularak edinilen bir sanıya da inanç denemez. Gerçi bu sadece size özel bir davranış değil, inanıyorum diyenlerin tamamı kılıf uydurarak inanıyor. Sizin tek farkınız diğerlerinden dürüst davranarak kılıf uydurarak inandığınızı itiraf etmenizdir.

Ama şuna emin olun ki; din savunan herkezin bize verdiği cevapların tamamının "cevap değil, kılıf olduğunu" biz dinsizler, hepimiz farkındayız.

Şu cümlenize dikkat şimdi!! :

bir gün bir yerde Kitabın bir ayetinde aklım karışsa,Allahım ayet doğrudur,yüzde yüz doğrudur,ben anlayamıyorum diye yakarırım,yalvarırım,

Bu mantığı taşıyan birinin "ben bir zamanlar dinsizdim" demeye hakkı var mı? Yukarda da dedim ya, siz bu inanma gayretinin onda birini bana inanmaya sarfedin, hiç kuşkusuz ben sizin peygamberiniz olabilirim. Hem de çok rahat.

Bu mantığı taşıyabilecek bir kişi; bırakın bir zamanlar dinsiz olabilmeyi; tek bir din ile bile yetinmez, böyle kişiler adeta bir din müptelasıdır. Nitekim bırakın dinsizliğe müsait olmayı; sizi tek bir din bile kesmemiş, İncil, Tevrat, ne bulursanız kılıf uydurma yöntemiyle hepsine iman etmişsiniz. Hatta sizi bu bile kesmemiş, hızınızı alamayıp, putperest dinlere bile sahip çıkmışsınız. Siz bırakın dinsiz olabilmeyi; ben şimdi size uydurma bir din söylesem ona bile "bu da allahtandır" diyerek iman edeceksiniz. Siz bırakın dinsiz olabilmeyi; adeta din için yaratılmış bir insansınız.

İşte sizin vahim durumunuz bu:

aklım karışsa,Allahım ayet doğrudur,yüzde yüz doğrudur,ben anlayamıyorum

Diyorsunuz ki; Kuran'da ""bu kitaba inanan cahildir" yazsa dahi, ona bile bir kılıf uyrurur yine inanırım."

Nitekim Kuran'da zaten apaçık bir şekilde; "bu kitaba inanan cahildir" yazıyor bile, hem de apaçık. Ama siz "kılıf uyruduyorum" dediğiniz için bunda bile bir mesele kalmıyor.

Zor bizim işimiz. Ne söylesek kılıf uyduracaksınız.

Saygılar, sevgiler.

Gönderi tarihi:
Bu çok ilginç bir şey sevgili Ftoyd,

Ve bana göre de hiç normal bir şey değil, çünkü ben dinlerin sahte olduğuna inanmış, emin olmuş birinin tekrar dine dönemeyeceğine son derece eminim.

Bence siz dinden filan çıkmadınız, bir şüphe dönemi geçirdiniz, hepsi bu. Fakat siz bunu dinden çıkmak sanıyorsunuz.

.

.

.

Zor bizim işimiz. Ne söylesek kılıf uyduracaksınız.

Saygılar, sevgiler.

Dinde saçmalık yoktur!Senin saçmalık dediğin,çelişkili gördüğün kısımlar kendi kafana göre yapmış olduğun yorumlar sonucunda oluşmuştur.Dinde temel referans Kuran'dır.Kur'an'ın ortaya koyduğu bir hüküm yalnız lafızdan yola çıkılarak anlaşılamaz. Ona mana ve maksadı da eklemek şarttır. Maksadı öğrenmek için ise: a) O konudaki tüm ayetleri iç ve dış bağlamlarından koparmadan tümevarım yöntemiyle okumaya tâbi tutmak; B) Ahlakı Kur'an olan Hz. Peygamber'in o Kur'anî hükmü hayata nasıl tatbik ettiğini bilmek; c) O hükmün tatbik edildiği nüzul ortamını şarttır.. Olaylara bu perspektiften bakıldığında herhangi bir çelişki,saçmalık görülmeyecektir.

Hakikaten dinsizliği benimsemiş kişinin dine dönemeyeceğini iddia etmişsin.Bu iddianı çürütmek için çok uzaklara gitmene gerek yok.Etrafında bol miktarda vardır emin ol.Mesela benim de çok sevdiğim rahmetli Cem Karaca.Ömrünü dinsizliğe adamış bir şahsiyetken,müslüman olarak öldü.Daha nice örnek var,yeter ki tarafsız bak.

Gönderi tarihi:
Sayın Artropod,daha önce polyanna cılığıma değinmiştiniz ama siz ne yapıyorsunuz onu anlamıyorum.Ne istiyorsunuz peki,nasıl bir dünyada yaşamak istiyorsunuz,PKK tepemize bomba yağdırsa,gidip bağımsızlığını ilan edip Kürdistancığını kursa,yaşasın barış yaşasın insanlık deyip çiçek mi dağıtacaksınız?Uğraşanla uğraşılır,yeryüzünde bozgunculuk yapanla uğraşılır,bir iş yerinde herkes iyi anlaşırken arada bir tanesi ortamdaki huzuru bozuyorsa,o ortamdan kınanır ve uzaklaştırılır..Yerine göre de gerekirse din Allahın oluncaya kadar savaşılır.Eğer sizin sisteminiz benim toplu yaşamdaki standartlarımı düşürüyor ve dünyamı yaşamımı tehdit ediyorsa evet yapılır.

Evet,pollyannacılığınıza özel bir konu olan din konusundaki tutumunuz üzerine değinmiştim ve yaşantı tarzınız ya da politika konusundaki tavrınız bu konunun dışındadır benim için.Kürt-İslamcılığın ülkemiz üzerindeki oyunu benim için yeterince açıktır ve PKK da son dönemde bu oyunun içinde önemli bir rol oynamaktadır.Ayrıca terörün de özgürlük ve barışa giden bir yol olmadığını,ancak birilerinin maşası olan bir zavallılık olduğunu tahmin edersiniz ki iyi bilirim.Bu konudaki duruşum sizinkinden farklı değildir.

''Sizin sisteminiz'' derkenki kastınız pek açık değil.Eğer laiklikle ya da İslam'ın tam yaşanamadığı herhangi bir sistemle ilgiliyse şunu diyebilirim ki ben sistemlerin tılsımına inanmam,''siz-biz ayrımı'' düşüncesinin sonucunda varılacak her sistemde sizin yaşam standardınız düşmezse bir başkasınınki düşecektir,sonuçta kuralı baskın çıkan koyacaktır.Bu kapsamda düşünen birisi olarak benim yaptığım da ''savaşayım,sistem yıkayım,sistem kurayım'' gibi hezeyanlar değil,araştırmanın ve özgür düşünebilmenin yolarını bireysel yaşamıma uygulamak,bunu engelleme potansiyeli olan her türlü şeye karşı gelmek ve kendimi bu anlamda gerçekleştirmektir.Kişisel kanaatim de laik bir Cumhuriyet'in özgürlük için en büyük kazanım olduğudur.

Israrla ve ısrarla şu yapılıyor,dinin ana kaynağı olan Kitap ile kişiler,yani insanların yaptıkları karıştırılıyor.Çünkü bu insanlar bişeyleri yaparken bunu islam adı altında,hristiyanlık adı altında,şu bu ad altında yapıyorlar.Ülkeler,kültürler,çıkar durumları,eğitsel durumları,nice kavramları ihmal edilip konu ısrarla tek başına dine dayandırılıyor.Peki soruyorum,nasıl oluyorda bir dine mensup bir gurup,kendi dinine mensup diğer bir gurubun canını yakabiliyor o halde,demek ki din değil sıkıntı..Bunu neden kavrayamıyorsunuz?

Başkalarına hunharca zarar vermek birçok ad altında yapılabilir.Burada ayrıldığımız ana nokta benim dinin ayırıcı unsurların başında geldiği savım ile sizin ayırıcı unsurun din değil onu kötü uygulayan kişiler olduğu inancınız.Ben yine şunu savunuyorum ki,din zaten tüm tarih boyunca süregelen iktidar savaşının kitleleri güdebilmek ve istenilen yöne dirençle karşılaşılmadan sevkedilmeleri için icat edilmiş ve sonraki kuşaklar tarafından da en sarsılmaz duygu haline getirilmiş bir görünümüdür.Yazdığınız ülkeleri,kültürleri,çıkar durumlarını,eğitim seviyesini vesaireyi direk olarak etkileyen faktör zaten dindir.Önceki bir iletinizde kutsal kitabınızda yazan her cümleye anlayamasanız dahi tüm kalbinizle inandığınızı,gerçeği hissettiğinizi yazmıştınız.Peki size göre dini yanlış anlayanlar neye göre yanlış anlarlar?O cümleleri onlar da anlamıyorlarsa neye göre hareket ederler ya da etmelidirler?

Hep diyorum,bana dinimi kötüleyerek,ha ha buna inanmıyorum mit şu bu diyerek beni değiştiremezsiniz,kimseye de kendinizi dinletemezsiniz,ama bana inandığım değerlerle gelir seçtiğiniz ayetlere uyup uymadığımı gözüme sokarsanız değişim başlayabilir.

Değişim kendinizden kaynaklanırsa anlamlıdır.

Örnek göstereyim,eğer bana türbanın şu bu,arap kültürü,siyaset falan gibi kelimelerle gelirseniz ters teper feci halde olan da bu dur,ama bana dininde,o ayette o anlam öyle değil,orda şu kelime var,çevirirken şu bu yapılmış derseniz aklım karışabilir.İşte tek sıkıntınız bu sanırım,tabi bizden olanların da,,

Sizinle bir yerde karşılaşsak,ertesi gün türbanınızın ne renk olduğunu dahi hatırlamam,önem vereceğim şey salt fikirlerinizdir.

Ayetler konusunda sağolsun bu işi bu kadar iyi bilen çevirmenler bile Kuran'ı baştan sona parantezlerle doldurdukları için sanırım o işin içinden kimse çıkamayacaktır.

Saygılar.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.