Gönderi tarihi: 8 Mart , 2008 17 yıl Dilimizde tuvalet sözcüğünün eşanlamlıları oldukça fazla.Bunlardan biri de 'yüznumara'. Sorum şöyle:Yüznumara sözcüğünün 'hela' ile eşanlamlı kullanılmasının mantığı nedir?
Gönderi tarihi: 9 Mart , 2008 17 yıl İyi günler sayın NICLENO...Sorularınızla aramıza hoşgeldiniz.Sorunuz,benim daha önceden dikkatimi çeken bir konuya dayalı.Hatta ben bunlara ek olarak WC kelimesinin yerine küçükken veysel dediğimi de hatırlıyorum.Şimdi düşününce saçma geliyor,fakat küçüklük işte....Sorunuzun cevabına gelince, Fransızcada 100 numara anlamına gelen "cent" diye bir kelime bulunmaktadır."sans" ve "cent"in okunuşlarıda aynı olduğu için Türkler bu kelimeyi çevirirken numarasız anlamına gelen "sans" yerine yüz numara anlamına gelen "cent" kelimesini kullandıklarından, tuvaletlere yüznumara denilmiştir.
Gönderi tarihi: 9 Mart , 2008 17 yıl Yazar Ben de iki gündür aranızda olmanın keyfini yaşıyorum.Sizin ve dostlarınızın bilgi ve kültürünüze hayran olmamak mümkün değil. Eskiden , otellerde her odada tuvalet bulunmazdı.En lüks otellerde bile banyo yapmak için de seyyar kuvetler kullanılırdı ama tuvaletler her katta bir taneydi.Otel odalarnda kapı numaraları , oda hangi katta ise o katın rakamıyla başlar.Örneğin , üçüncü kattaki bir odanın numarası 3 ile başlar.Diyelim her katta 20 oda var.Dördüncü kata geçildiğinde oda numarası 321 olarka değil de 401 olarak devam edecektir. Ancak eski otellerde her katta numarası 00 olan bir oda vardır ki bu da tuvalettir.Yani 1. katta da 00 ;5. katta da 00 tuvalet odasının numarasıdır.00 bizde de tuvalet anlamında ,sık olmamakla birlikte halen kullanılıyor.Fransa 'da 00 'sans numero' olarak okunur.CENT sözcüğü ise ''yüz '' anlamındadır ama okunuş olarak ''sız'' anlamındaki ''SANS'' ile aynı olduğundan ,sizin de yazdığınız gibi ,karıştırılmıştır.Önek olarak kullanıldığında o kelimeye olumsuzluk verir.Yani ''sans numero''nun anlamı 'numarasız' dır .Gel gelelim, Türkçe'ye çevrilirken , hatalı çevrilip 'yüz' anlamıyla dilimize yerleşmiştir.Kısaca 00 ''yüznumara ''değil, ''numarasız'' olacaktı.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.