Gönderi tarihi: 27 Şubat , 2008 17 yıl Yaşla Birlikte Körelir Yemeklere daha çok tuz koyuyorsanız, daha çok tatlı yemeğe başladıysanız ve yemekleri daha az lezzetli bulmaya başladıysanız tat alma duyunuz köreliyor demektir. Yaşınız ilerledikçe bu doğaldır ve tat alma duyunuzun yarısını kaybedebilirsiniz. Tat alma duyunuzu ayakta tutmak için bazı önerilere kulak vermenizde yarar vardır. Birtakım işlemlerden geçmiş yiyecekler yerine taze, doğal ve günlük gıdalar almaya özen gösterin. Taze pişmiş yemekler yiyin. Yediğiniz sebzeleri, otlar, limon ve baharat ekleyerek, hatta tuz yerine doğranmış soğan kullanarak canlandırın. Görüntü de çok önemlidir. Yiyecekleri renklendirin; güzel bir masa yemekleri daha lezzetli kılar. Yemeklerin sıcak servis yapılmasına özen gösterin, sıcak lezzetlerin daha iyi ortaya çıkmasına neden olur. Bir tadın, lezzetli bir tat olduğunu nasıl anlarsınız? İşte bu biraz zordur. Çünkü bu iş için, bugün binlerce aşçıbaşı uğraşıp duruyor. Bir tadın lezzetli olmasında, sadece tadın güzel olması yetmiyor. Görüntü, koku, dokunma, hatta ses bile işe karışıyor. Ağzınızı açın, içinde pembe, tükrüğe bulanmış hareketli kas parçasına bakın! Ööööğğğğ demeyin! İğrenmeyin o sizin diliniz! Üzerindeki çıkıntılara dikkat edin! İşte onlar çalışıp size hayatı zevkli hale getiriyor. Marlon Brando'ya ileri yaşlarında; "Artık hayatta gözüm ne güzel kadın ne de başka bir şey görüyor, aklım fikrim yemekte" dedirten, işte bu dilinin üstündeki, beyine tatla ilgili bilgileri taşıyan ve kendilerine tat tomurcukları denilen çıkıntılardır. Dil üzerinde 200-250 tane olup her birinde 100 kadar tat alıcı hücre vardır. Bunların ortasındaki delikten tükürük tarafından ayrışıma uğramış kimyasal maddeler girer. Tat alma tomurcuğu içinde birtakım kimyasal ve elektrik olaylar olur ve bunların sonunda oluşan bilgiler sinirlerle beyine taşınır. Tabii ki gerçekte olaylar bu kadar basit değildir ve bu sırada binlerce kimyasal olay olup bitmektedir NOT:alıntıdır.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.