Gönderi tarihi: 14 Şubat , 2008 17 yıl PAPAZDAN NASIL DOKTOR, YARGIÇ OLMAZ İSE; İMAMDAN DA OLMAZ... Dünyanın hangi ülkesinde, hangi eğitim sistemi ile papaz kökenli doktor, yargıç, siyasetçi yetiştirilmeye çalışılıyor? Papazlık eğitimi almak üzere yola çıkmış, sonra mesleğini, eğitim alanını değiştirmek isteyenler, birey olarak sil baştan üniversiteye öğrenci yetiştiren okullar, üniversiteye giriş koşullarından geçerek elbette söz konusu meslek alanlarını seçebilirler. Bu özel durum, bir istisna, bireyin özel çabası ile bedel ödeyerek seçimidir. Yoksa genel eğitim sisteminde, üniversitelere öğrenci yetiştiren eğitim kurumları, liseler ayrılmıştır. Meslek okullarında okuyanlar için ilke, eğitim aldıkları meslek dalında çalışabilecek ölçeklerde bilgi donanımıdır. Üst, yükseköğrenime geçiş bu çerçevede lise eğitimini aldıkları meslek dalarına yönelik olacaktır. Din üzerinden siyaset yapanlar Türkiye'de bir kez daha bir umacı eğitim düzeni dayatmasını, imamdan pozitif bilimlerin her alanına uzman yetiştirmek üzere üniversitelere daha çok öğrenci sokmayı, bugünkü YÖK gündemine katsayı düzenlemesi olarak getirdiler. Onlar "meslek okulu çıkışlıların üniversiteye girme hakları" diye takıyye yapıyorlar ama, aslında imam hatiplilerin önünü açmanın biricik amaçları olduğunu sağır sultan biliyor. AKP'li Cumhurbaşkanımızın çok kısa sürede atadığı kadrolarla, başkanı dahil yönetim çoğunluğu AKP yandaşlarından oluşturulmuş yeni YÖK Yönetim Kurulu bugün bu kangren olmuş konuyu gündemine taşıdı. Eğitim, insana yönelik en pahalı yatırım olduğu için en işlevsel sistemlere oturtulmaya çalışılır. Dünyanın en zengin ülkelerinde bile, üniversiteye hazırlamak üzere klasik lise eğitiminden geçirilmiş gençlerin hakları yenilerek meslek okulu çıkışlılara sistemin içinde eşitlik adına yol açmak gibi bir uygulama söz konusu değildir. Bizde din üzerinden siyaseti çok ucuz yollardan yapan siyasi partilerimiz, imam hatip okulları uygulamaları ile, devletin laiklik ilkesini de çiğnemiş olarak yarış içinde ödün üstüne ödün vermişler, bir umacı, kangren olmuş eğitim sorunu yaratmışlardır. Üretimin asıl gereksinimi olan gerçek meslek okulları hep güdük kalmış, üretimde ara kalifiye meslek elemanı açığı sorunu yaşanırken, fazla sayılarla meslek sahibi olamamış ama üniversiteye de girememiş klasik lise mezunu sorunu yetmezmiş gibi... *** Meslek okulu statüsünde açılan imam hatip okullarının açılış amacı, imam yetiştirme kavramı bir yana atılmış, siyasi rant, oy uğruna imam kadrolarını katlayacak yüksek sayılarda imam yetiştiren okullar açılmıştır. Hele de dinimizde kadın imam yokken, çok sınırlı sayıda ilahiyat eğitimi için, evlerde Kuran okuma ölçeklerinde dar tutulması gereken kız imam hatip okulları, kelimenin tam anlamı ile eğitimde çarpık, amip gelişme yaratma içeriklidir. En çarpık gelişme ise imam yetiştirmek için açılmış okulların programlarına klasik lise derslerinin eklenmesidir; klasik liselerin donanımı, gerçek meslek liselerinin sayılarının arttırılması yerine, imam hatip liselerinden mezun olanların da eş koşullarda üniversiteye girmelerinin hak olarak düzenlenmeye çalışılmasıdır. Din üzerinden siyaset, önce imamlık eğitimi almış insanların pozitif bilimlerde, siyasetçi, doktor, mühendis, yargıç olmalarını öngörmektedir. Demokrasilerde papaz yetiştiren okullar bile genelikle paralı, özel eğitim alanı içinde düzenlenirken, devlet okullarının imam eğitimi kökenli pozitif bilim alanlarına insan yönlendirmesi, örneği olmayan tehlikeli bir tuzaktır. Halkımızın, ailelerin, çocuklarını meslek sahibi olarak yetiştirirlerken din bilgisi edinmelerini de istedikleri tezine gelince; dünya, demokrasi örneklerinde genel din ahlak bilgisi verilmesi, bizdeki Cumhuriyet dönemi eğitim ilkeleri çerçevesindedir. Özel din bilgisi okullarda ancak paralı, seçmeli özel dersler, klasik eğitim programı dışında tutulmuş olarak gündeme gelmektedir. Şimdi bu gerçekler ışığında AKP güdümlü yeni YÖK yönetimi işbirliğinde bugün kotarılmak istenen projeye dönelim; türban Meclis'te görüşülürken geçen haftanın yönetim toplantısında görüşülmesi sakıncalı bulunan katsayı kararı, acele bu sınav dönemine yetiştirilebilmesi için, bugünün toplantı gündemine alınmıştır. Bir yandan da daha önceki yılların takvimine göre aslında hazır olması gereken sınav kılavuzlarının basımı da geciktirilmiştir. AKP iktidarı, Milli Eğitim Bakanlığı, imam hatiplileri klasik liseliler aleyhine eş konumda üniversiteye sokacak katsayı düzenlemesi kararının YÖK yönetiminden ivedi çıkarılmasını istemektedir. Karar alınıp kılavuza yetiştirilecektir ki, bu yıl liselerin mezun vermemesi bağlantılı çok daha yüksek sayılarla imam hatip çıkışlılar üniversitelere girebilsinler. AKP iktidarını, imam hatip kökenlileri imam kadrolarında kamuda görevlendirip sonra yatay geçişle diğer kamu kuruluşlarına doldurmak tatmin etmiyor. Siyasal İslamcı tırmanışı güçlendirmek üzere, üniversitelerin her alanında imam hatip kökenli öğrenci patlamasını yaratmak öngörülüyor... _____________________________________________ ____________________________________ _____________________________ _________________________ _____________________ _________________ _____________ _________ ______ ___ __ _ ___________________________________________ Cumhuriyet 14.02.08 Şükran Soner...
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.