Gönderi tarihi: 13 Şubat , 2008 17 yıl klasik bir soru vardı: kapısı kapalı, penceresiz bir oda içinde bir lamba var, açık mı kapalı mı bilinmiyor, dışarıda 3 anahtar var, yalnızca biri lambaya bağlı, bunlar da açık mı kapalı mı bilinmiyor, içeri yalnız bir kez girme hakkınız var, hangi anahtarın lambaya bağlı olduğunu nasıl bulursunuz? bilmeyenler bu soruyu düşünebilir. bu sorunun 4 anahtarlısı da varmış, soru tümüyle aynı yalnızca 3 yerine 4 yazıyorsunuz. bulabilecek misiniz???
Gönderi tarihi: 13 Şubat , 2008 17 yıl Soruya bakar bakmaz aklıma bir yanıt geldi, paylaşıyorum. Sorduğun soruya göre, elimizde 1 lamba ve 4 anahtar var. Öncelikle 1. ve 2. anahtarlar yakılır ve bir süre bekletilir ( lambalarda olası ısınma sağlanması için ) Daha sonra 2. ve 3. anahtarlar yakılır ve hemen odaya koşulur Odaya girildiğinde sıcaklık ve ışık değişkenlerine bağlı olarak değişik kombinasyonlar incelenir. Buna göre: Durum 1: Lamba eğer "yalnızca sıcaksa", sözkonusu lamba 1. anahtarla ilişkilidir. Durum 2: Lamba eğer "hem yanıyor hem de sıcaksa", bu lambayı 2. anahtar yakmıştır. Durum 3: Lamba eğer "yalnızca yanıyorsa", lambayı 3. anahtar devreye almıştır. Durum 4: Lamba eğer "ne yanmış, ne de sıcaksa" , 4. anahtar doğru yanıt olacaktır ( tabi deneme yapılan an elektrikler kesilmemişse:) ) Bu sorunun 4' lüsünü ilk kez senden duydum. Belki içerik biraz değiştirilerek 5' lisi , 6' lısı bile çıkarılabilir diye de aklıma geldi
Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2008 17 yıl klasik bir soru vardı:kapısı kapalı, penceresiz bir oda içinde bir lamba var, açık mı kapalı mı bilinmiyor, dışarıda 3 anahtar var, yalnızca biri lambaya bağlı, bunlar da açık mı kapalı mı bilinmiyor, içeri yalnız bir kez girme hakkınız var, hangi anahtarın lambaya bağlı olduğunu nasıl bulursunuz? bilmeyenler bu soruyu düşünebilir. bu sorunun 4 anahtarlısı da varmış, soru tümüyle aynı yalnızca 3 yerine 4 yazıyorsunuz. bulabilecek misiniz??? sanki soruda bir yanlış var gibi geldi içerde bir lamba açıkmı kapalımı belli değil dediğin zaman bir seferde tespit zor... anahtarların pozisyonu kapalı olması gerekmiyormu?
Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2008 17 yıl Yazar sanki soruda bir yanlış var gibi geldiiçerde bir lamba açıkmı kapalımı belli değil dediğin zaman bir seferde tespit zor... anahtarların pozisyonu kapalı olması gerekmiyormu? tümüyle haklısın dikkatin için tebrikler, gözümden kaçmış, pardon
Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2008 17 yıl tümüyle haklısındikkatin için tebrikler, gözümden kaçmış, pardon Bak ben de bodrumlunun gördüğü hatayı göremedim. Belki lamba açık mı kapalı mı belli değil denilse çözüme küçük bir ek yapılarak cevap aynı şekilde verilebilirdi ama lambaların konumunun kesinlikle bilinmesi ( hangi durumda açık, hangisinde kapalı ) gerekirdi. Soruyu 3 lüsünü düşünerek ezbere okumuşum. Özetle, benim de gözümden kaçmış, pardon
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.