Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KİRAZE-Solmaz Kamuran


suheda

Önerilen İletiler

Çok etkilenerek okuduğum kitaplardan biridir Kiraze..

Solmaz Kamuran'ın bu kitabını okurken aynı anda tamamen bir tesadüf Safiye Sultanıda okuyordum öyleki birbirine çok benzeyen bu iki kitabın birini iş yerinde boş kaldığım zamanlarda bir diğerini akşam evde okuyordum.Safiye Sultan kitabının tercümesi Kiraze kitabının yazarı Solmaz Kamuran tarafından yapıldığı içinmi bu benzerlik bilmiyorum ama aynı kitabı okuyormuş gibi hissetmiştim.

Birinden diğerine geçtiğim zaman kitapları karıştırdığım oluyordu karakterler aynı,zaman ve mekanlar aynı,anlatımda neredeyse aynı.

Herneyse iki kitap arasında bir tercih yapmak zor ama Kiraze benim daha çok beğenimi kazanmıştı..

1500 lü yıllarda İspanya kraliçesi tarafından sürgün edilmiş sefarad yahudilerini anlatan daha doğrusu bunların içerisinde İstanbula gelip yerleşen bir yahudi kadının biyografisi gibi olan bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

 

Ester Kira diğer adı ile Kiraze zekasını ve cazibesini kullanarak Osmanlı sarayının içerisine kadar sızıp Safiye Sultanla sıkı bir dost oluyor..

Kitabın içerisinde anlatılanlar ne derece gerçeği yansıtıyor bilemem ama insana vay be dedirtecek cinsten şeyler okuyorsunuz bunun yanında o tarihlerde gerçekleşen İstanbul yangın ve depremlerinede yer veriyor kitap.

Kitabı okurken ister istemez yahudilere karşı bir acıma duygusu hissediyorsunuz tarih boyunca yaşadıkları zülümleri düşününce bugün onların intikamınımı alıyorlar diye düşünmeden edemedim.

Bir taraftan ensest ilişkiler içerisinde ki roma baş papazları diğer taraftan yahudileri kilisesi için tehdit gören katolik İspanya Kraliçesi..

Aslında kitap bir çeşit yahudileri aklama kitabımı?(yazara sormak lazım)

Kitapta beni en çok etkileyen kısımlardan biri seferadların kendi aralarında bir elçi tayin edip kraliçeye göndermesi ve bunun elçinin orada yaptığı konuşma,tabi kelimesi,kelimesine hatırlamam mümkün değil ama yaklaşık şu şekildeydi"İlim birgün gücü yenecek siz bugün güçlü olabilirsiniz ama ya yarın"...

Birde Osmanlı döneminde bankerlik ve rüşvet olaylarında vurgu yapıyor kitap tabi baş kahramanımız Kirazenin ekseninde.

Ve yaşanan ciddi bir mali kriz ve bunun bedelini ödemeye mahkum edilen Kiraze..

Eğer tarihe özellikle Osmanlı tarihine ilginiz varsa ne yapın edin okuyun beğeneceksiniz,beğenmezseniz ben burdayım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Kiraze yi bende okudum 2 yıl kadar önceydi. Hatta hiç kitap okumayan eşime ilk okuttuğum kitaptı. Güzel bir roman ancak bu osmanlı tarihini sevenler için tavsiye edilecek son kitap diye düşünüyorum. Bu daha çok osmanlı ispanya ve göç yollarında yahudilerin kesit bir tarihi diyebiliriz. Sarayın özellikle padişah eşlerinin durumları ve ırklarının devamının kendinden olmayan çocuklarla devam ettiğini düşünmek tüyler ürpertici bunu iftira olarak almak daha doğru diye düşünüyorum. Roman hernekadar güzel gibi görünsede ben 10 üzerinden bir not vermek durumunda olsaydım 6 verirdim. Tabi bu benim kişisel tercihim. Eşimin yorumuna gelince hala hatırlarım o ölüm şekline takılmıştı :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.