Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KANLI NOEL


seREnaDE

Önerilen İletiler

1963 yılının Aralık ayı, tarihimizdeki büyük üzüntülerimizden biri olan Kıbrıs’ta Kanlı Noel’i bizlere hatırlatır. Kanlı Noel nedir? Kanlı Noel’in ardında yatan sebep nedir?

 

 

 

16 Ağustos 1960 tarihinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti; adada yaşayan Türklerin ve Rumların bir arada, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak toplanması ile oluşturulmuştu.Devletin kurulmasından sonra Türk ve Rum liderliği; vergi toplama, kamu hizmetlerine katılma oranını belirleme, silahlı kuvvetleri oluşturma ve belediyelerin sınırlarını tespit etme gibi konularda karşı karşıya gelmişti.İşte bu meselelerin çözümü için çalışma ve tartışmaların devam ettiği bir sırada Makarios, işleri daha da karıştıran 13 maddelik bir paket ile 1960 Anayasasını değiştirmeye çalıştı. Anayasada Türklerin haklarını garanti altına alan maddeleri ortadan kaldırmayı hedefleyen 30 Kasım 1963 tarihli paket, Rumların Türk tarafını eşit bir ortak olarak görmek istemediğinin de açık bir kanıtıydı.

 

 

 

Makarios’un Türk halkını azınlık statüsüne düşüren ve Kıbrıs’ın yönetiminde Türkleri etkisiz hale getirmek isteyen önerilerinden bazıları şunlardır:

 

 

 

· Cumhurbaşkanı Yardımcının veto hakkı kaldırılsın.

 

 

 

· Devlet memuriyetlikleri, güvenlik kuvvetleri ve ordudaki Türk ve Rumların oranı, Kıbrıs nüfusunun gerçek etnik dağılımına göre düzenlensin.

 

 

 

· Kamu hizmetleri komisyonunun üye sayısı 10’dan 5’e düşürülsün.

 

 

 

· Kamu hizmetleri komisyonunun bütün kararları basit çoğunluğun oyuyla alınsın.

 

 

 

· Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi kendini feshetsin.

 

 

 

 

 

Kasım ayının son günü Türk toplumunun lideri Dr. Fazıl Küçük e önerilen 13 maddelik paket, anayasa ile Türk toplumuna verilen hakların iptal edilmesi ile aynı anlama geldiğinden Makarios’un önerisi kabul edilmedi.

 

 

 

Bu olay, Adanın siyaset arenasında Türk ve Rum taraflarının ilk ciddi mücadelesiydi. Rum basını Aralık ayı boyunca Türkleri karalayan ve Enosis’çi Rumları kışkırtan yazılar neşretmeye başladı.

 

 

 

21 Aralık 1963 akşamı Akritas Planı’nın silahlı eylem safhası faaliyete geçirildi.Rum kesiminde bulunan Lefkoşe Hastansinde yatan 25 Türk hasta boazları kesilerek öldürüldü.23 Aralık günü Lefkoşe’nin Türk kesimi kuşatıldı.Küçük Kaymaklı’da , Ayvasıl’da büyük katliamlar yapıldı.Rum kuvvetlerinin silahlı saldırıları neticesinde yüzlerce Türk şehit oldu.103 Türk köyü yakılıp yıkıldı ve binlerce Türk evlerinden kaçmak zorunda bırakıldı.

 

 

 

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasının üzerinden yalnızca 3 yıl sonra Rumlar niyetlerini belli etmiş, “Silah Zoru ile Derhal Enosis” fikri uygulanmaya başlamıştı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.