Gönderi tarihi: 17 Kasım , 2007 17 yıl Maıde Suresi 5: Bu gün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helâl, sizin yiyecekleriniz de onlara helâldir. Mü'min kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helâldir. Her kim de inanılması gerekenleri inkar ederse bütün işlediği boşa gider. Ahirette de o, ziyana uğrayanlardandır. Burada müslüman bir kadının durumundan söz edilmemiş, müslüman bir erkeğin ise ağzına bir parmak bal çalınmış. Daha önce kendisine kitap verilen iffetli kadın/larla evlenmek serbest denmiş? Müslüman bir kadının, kendisine daha önce kitap verilen (iki değil, üç değil, dört değil, hiç olmazsa) iffetli bir erkekle evlenmesi de normal değil mi bu durumda? Hani deniliyor ya 'İslam'da erkeğe ayrıcalık tanınmıyor' diye, merak ettim de...
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Eğer adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız o taktirde bir tane alın. (Nisa Suresi / 3) Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, kadınlar arasında adaleti yerine getiremezsiniz. Öyle ise (birine) büsbütün gönül verip ötekini (kocası hem var, hem yok) askıda kalmış kadın gibi bırakmayın. Eğer arayı düzeltir ve Allah?a karşı gelmekten sakınırsanız, şüphesiz Allah çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir. (Nisa Suresi / 129) "İki zevcesi olup da birine tamamen meyledip diğerini ihmal eden kimse, kıyamet gününde, bir yanı felçli olarak gelir." (Hadis-i Şerif) Kadın yaratılışı itibariyle erkeğini normal şartlar altında ikinci bir kadınla paylaşmaya razı olmadığı gibi, hiçbir kadın da mecbur kalmadan evli bir erkekle hayatını birleştirmek istemez. Çok evliliğin hak olduğuna inanmak imanın gereğidir. Ancak, buna inanmak kadının, kocasının kendi üzerine evlenmesini onaylayarak rıza göstermesi, tasvip etmesi zorunluluğunu getirmez. Hiçbir mümin babadan da kızı üzerine damadının ikincisi, üçüncüsü veya dördüncü kadını almasını olgunlukla beklenemez. Kadının kıskançlık fıtratı ve babalık şefkati buna engeldir. Nitekim: Peygamberimizin kızı Hz.Fatıma, kocası Hz.Ali'nin ikinci bir kadınla evlenmek istemesine karşı çıkmıştır. Peygamberimizin terbiyesinde büyüyen Hz.Fatıma'nın, kocasının ikinci evliliğine karşı çıkması caiz olmasaydı. Allah Resulü onu ikaz eder, kocasının arzusuna boyun eğmesini emrederdi. Halbuki durum öyle olmamış, bilakis kızının üzüldüğünü gören Allah Resulü, damadı Hz.Ali'nin bu arzusundan vazgeçmesini istemiş, eğer vazgeçmezse ancak Fatıma'yı boşadıktan sonra evlenebileceğini bildirmiştir. Hz.Ali'nin Fatıma'nın üzerine evlenip onu üzmesine razı olmamıştır. Allah resulünün bu davranışında, müslüman kız ve babalarının damadın ikinci evliliğine karşı çıkabilecekleri hususunda ruhsat vardır denilebilir. İslam çok evliliği ne emir ne de tavsiye etmiş. Adaletin sağlanması açısından en uygun olanı bir tane bayanla evlenmektir. Bu kadar basit.
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Yazar Soru erkeğin ikinci, üçüncü, bilmem kaçıncı yaptığı/yapacağı evlilik değildi, sayın muallim. Soru: Müslüman bir kadının, kendisine daha önce kitap verilen iffetli bir erkekle evlenmesinden söz edilmeyişi idi.
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl İman etmedikleri sürece Allah?a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Allah?a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mü?min bir cariye Allah?a ortak koşan bir kadından daha hayırlıdır. İman etmedikleri sürece Allah?a ortak koşan erkeklerle, kadınlarınızı evlendirmeyin. Allah?a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de, iman eden bir köle, Allah?a ortak koşan bir erkekten daha hayırlıdır. Onlar ateşe çağırırlar, Allah ise izniyle, cennete ve bağışlanmaya çağırır. O, insanlara âyetlerini açıklar ki, öğüt alıp düşünsünler.(Bakara Suresi, 221. âyet)
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Yazar İman etmedikleri sürece Allah?a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Allah?a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mü?min bir cariye Allah?a ortak koşan bir kadından daha hayırlıdır. İman etmedikleri sürece Allah?a ortak koşan erkeklerle, kadınlarınızı evlendirmeyin. Allah?a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de, iman eden bir köle, Allah?a ortak koşan bir erkekten daha hayırlıdır. Onlar ateşe çağırırlar, Allah ise izniyle, cennete ve bağışlanmaya çağırır. O, insanlara âyetlerini açıklar ki, öğüt alıp düşünsünler.(Bakara Suresi, 221. âyet) Ben mi anlatamıyorum, siz mi anlamak istemiyorsunuz? Tekrar soruyorum: Müslüman bir kadın, kendisine daha önce kitap verilen iffetli bir erkekle evlenebilir mi?
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Aynı durum bayanlar için de geçerli. Müslüman bir bayan da ehl-i kitap ve Allah'a ortak koşmayan iffetli bir erkekle evlenebilir.
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Burada müslüman bir kadının durumundan söz edilmemiş, müslüman bir erkeğin ise ağzına bir parmak bal çalınmış. Daha önce kendisine kitap verilen iffetli kadın/larla evlenmek serbest denmiş? Müslüman bir kadının, kendisine daha önce kitap verilen (iki değil, üç değil, dört değil, hiç olmazsa) iffetli bir erkekle evlenmesi de normal değil mi bu durumda? Hani deniliyor ya 'İslam'da erkeğe ayrıcalık tanınmıyor' diye, merak ettim de... Sevgili Muki, Aslında ne iyi ettinde aynı sorunu başka bir yerden yakaladın. Ama boşuna uğraşma derim. Aradığın cevabı veremeyecekler. Çünkü bu öğretinin getirilerini günümüz insanı kaldıramaz. Yani bu öğreti korkarım ki günümüze göre değil. Hele toplumumuza hiç uygun değil. Erkeği başından sonuna kadar üstün kılan bir öğreti hala nasıl bu kadar kadın taraftar buluyor anlamış değilim. Ben yanıtlayım sorunu: Erkek eğer isterse ve aralarında ayrımcılık yapmayacak, maddi olarak onlara bakabilecek ve hepsine eşit davranabilecekse istediği kadar sayıda kadınla evlenebilir. Aksi durumda ya bir tane ile evlenecek yada evlenmeyip cariyeleri ile idare edecek. Gelelim kadına. Kadın bir kere eşya konumunda olduğu için (ki zaten erkek kaburgasının kemiğinden yapılmış artık-parça ürünüdür) teninin hiç bir yeri görünmeyecek şekilde insan arasında dolaşmak zorunda olduğu gibi, yalnızca bir tane erkek ile evlenebilir. Çünkü zaten kadının çalışıp kendine bakmak gibi bir lüksü olmadığı için otomatik olarak erkeğe bağımlıdır. Bu da yalnızca tek bir erkekle birlikte olabileceğini zorunlu kılar. Hadi çalışıp bakabilse ve eşit davranacaksa belki iki üç tane erkeğe bakabilir onları besleyebilir ama, teorik olarak mümkün değildir... Aynı olaylar cennet katında da geçerlidir diye biliyordum ama, nasıl erkeğe huriler varsa, forumlar sayesinde öğrendim kadına da (neydi o) gılmanlar (sanırım) varmış. O yüzden bence cenneti beklemek durumundasınız
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Ben mi anlatamıyorum, siz mi anlamak istemiyorsunuz? Tekrar soruyorum: Müslüman bir kadın, kendisine daha önce kitap verilen iffetli bir erkekle evlenebilir mi? Sevgili Muki,Aslında ne iyi ettinde aynı sorunu başka bir yerden yakaladın. Ama boşuna uğraşma derim. Aradığın cevabı veremeyecekler. Çünkü bu öğretinin getirilerini günümüz insanı kaldıramaz. Yani bu öğreti korkarım ki günümüze göre değil. Hele toplumumuza hiç uygun değil. Erkeği başından sonuna kadar üstün kılan bir öğreti hala nasıl bu kadar kadın taraftar buluyor anlamış değilim. Ben yanıtlayım sorunu: Erkek eğer isterse ve aralarında ayrımcılık yapmayacak, maddi olarak onlara bakabilecek ve hepsine eşit davranabilecekse istediği kadar sayıda kadınla evlenebilir. Aksi durumda ya bir tane ile evlenecek yada evlenmeyip cariyeleri ile idare edecek. Gelelim kadına. Kadın bir kere eşya konumunda olduğu için (ki zaten erkek kaburgasının kemiğinden yapılmış artık-parça ürünüdür) teninin hiç bir yeri görünmeyecek şekilde insan arasında dolaşmak zorunda olduğu gibi, yalnızca bir tane erkek ile evlenebilir. Çünkü zaten kadının çalışıp kendine bakmak gibi bir lüksü olmadığı için otomatik olarak erkeğe bağımlıdır. Bu da yalnızca tek bir erkekle birlikte olabileceğini zorunlu kılar. Hadi çalışıp bakabilse ve eşit davranacaksa belki iki üç tane erkeğe bakabilir onları besleyebilir ama, teorik olarak mümkün değildir... Aynı olaylar cennet katında da geçerlidir diye biliyordum ama, nasıl erkeğe huriler varsa, forumlar sayesinde öğrendim kadına da (neydi o) gılmanlar (sanırım) varmış. O yüzden bence cenneti beklemek durumundasınız Aydın bir beyne sahip insanın sorusuda... Aynı ölçüde değere sahip cevaplayan sevgili yersoy arkadaşım... Bu bilimsel düşünce kültürünün bir sonucu... Ve sizi çok iyi anlayabiliyorum... Birde hala kurandan cevaplar vermeye çalışan konuyu birtürlü anlamayan, belkide anlayamayacak olan arkadaşıma bakıyorum... Ne kadar anlamsız, günümüz gerçekleri dışında ve mantık uzağında... Onu hiç anlayamıyorum... Saygılar...
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Aydın bir beyne sahip insanın sorusuda... Aynı ölçüde değere sahip cevaplayan sevgili yersoy arkadaşım... Bu bilimsel düşünce kültürünün bir sonucu... Ve sizi çok iyi anlayabiliyorum... Birde hala kurandan cevaplar vermeye çalışan konuyu birtürlü anlamayan, belkide anlayamayacak olan arkadaşıma bakıyorum... Ne kadar anlamsız, günümüz gerçekleri dışında ve mantık uzağında... Onu hiç anlayamıyorum... Saygılar... Dogmalarından kurtulup, akıl ve mantık çerçevesinde anlatmak ve daha önemlisi anlaşılabilmek ne kadar büyük bir erdem... Teşekkürler DİPNOT
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Yazar Aynı durum bayanlar için de geçerli. Müslüman bir bayan da ehl-i kitap ve Allah'a ortak koşmayan iffetli bir erkekle evlenebilir. Sayin Muallim, ben size sizin yorumunuzu sormadım. Ben Kuran'da buna değinilmiş mi diye sordum, değinilmişse nerede? Olur ya, ben gözden kaçırmış olabilirim.
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2007 17 yıl Sayin Muallim, ben size sizin yorumunuzu sormadım. Ben Kuran'da buna değinilmiş mi diye sordum, değinilmişse nerede? Olur ya, ben gözden kaçırmış olabilirim. İslamda ölçü esastır. Aradığın yazılınca tatmin olacak mısın...
Gönderi tarihi: 19 Kasım , 2007 17 yıl Yazar İslamda ölçü esastır. Aradığın yazılınca tatmin olacak mısın... Sorduğum sorunun ölçüye dayandırılmayan bir açıklaması yok mu?
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.