Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir bilimadamının mutsuzluğu : Richard Norwood


sedat sencan

Önerilen İletiler

17.yüzyılın ilk yarısında bilimadamları son derece olumsuz şartlar altında birtakım ölçümler yaparak Yerküre’nin büyüklüğünü hesaplamaya çalışıyorlardı. Bu çalışmaların ilki bir matematikçi olan İngiliz yurttaşı Richard Norwood’a aittir. Richard Norwood henüz genç yaşlarında iken deniz diplerinden inci toplayıp zengin olmak istemişti.Edmond Halley’in icat ettiği dalgıç-hücresini model olarak alıp yeni bir tane yaparak Bermuda’ya gitti.Ancak zengin olma hayali kısa süre sonra sona erdi.Herşeyden önce orada inci yoktu.Olsa bile bir şey farketmeyecekti.Zira yaptığı dalgıç-hücresi bir işe yaramamıştı. Mecburen ülkesine geri döndü.

*

O zamanlar gemi kaptanlarının en büyük sorunlarından biri Bermuda idi.Buranın yerini saptamak oldukça zordu.Okyanus’un muazzam büyüklüğü yanında Bermuda oldukça küçük bir yer tutar.Dönemin seyir araçları çok yetersizdi.Üstelik deniz milinin uzunluğu konusunda bir uzlaşma da yoktu Korkunç derecede engin olan Okyanus’ta en ufak bir hesap hatası oldukça büyük sorunlara yol açıyordu.Bu durumda gemiler Bermuda hacmindeki yerleri çok defa açık farkla ıska geçiyorlardı. Richard Norwood,genç olmasına rağmen trigonometri ve açılar konusunda uzmandı.Bu bilgisini kullanarak bir meridyen derecesinin uzunluğunu hesaplamaya karar verdi.

*

Londra Kulesi’ne sırtını döndü ve yola koyuldu.İki sene boyunca şehrin kuzeyinde 335 kilometre yürüdü.Yürüyüşü boyunca bir parça zinciri defalarca gerip ölçüyordu.Bir taraftan da geçmiş olduğu yerlerdeki iniş-çıkışlı yollar ve virajlar için çok hassas ayarlamalar yapıyordu.En son olarak Londra’daki ilk ölçümünü yaptığı günün aynı saatinde ve yılın aynı gününde Güneş’in York’taki açısını ölçmeyi tasarlamıştı.Elde edeceği verilerden yararlanarak Yerküre’nin bir meridyen derecesinin uzunluğunu belirlemeyi düşünüyordu.Buradan da çevre mesafesinin tamamını hesaplayacaktı.O günlerin şartları içinde bu girişim oldukça iddialı olmuştu.En ufak bir ölçüm hatası bütün hesabı geçersiz kılardı.Ancak Richard Norwood’un vardığı sonuç 550 metrelik farkla doğru oldu: bir derecelik meridyen yayı için uzunluğunu 110,72 kilometre olarak açıkladı.

*

1637 yılında denizcilik konusundaki eseri olan ‘The Seaman’s Practice’ kitabını yayınladı.Bu kitap 17 baskı yaptı.Ölümünden sonra 25 yıl geçtikten sonra bile kitap satışı devam ediyordu.

Richard Norwood,yerleşmek için ailesi ile birlikte Bermuda’ya gitti.Tarım ile uğraştı.Boş zamanlarını trigonometriye ayırmıştı.Orada 38 sene yaşadı.Ancak yaşamının son yılları mutlu olmadı.

*

Richard Norwood,ailesi ile Bermuda’ya giderlerken,iki küçük oğlu,genç bir piskopos vekili ile aynı kamarayı paylaşmıştı.İki küçük oğul,Nathaniel White adındaki bu piskopos vekilini yaptıkları yaramazlıklar ile çileden çıkarmışlardı. Nathaniel White da bunun üzerine Richard Norwood’un yaşamını zehir etmeye and içmişti.

Richard Norwood’un iki kızının da evlilikleri çok kötü oldu.Onların mutsuzlukları Richard Norwood’a büyük üzüntüler yüklüyordu.Büyük bir ihtimalle piskopos vekili ile işbirliği yaparak kızlarından birisinin kocası Richard Norwood’u ufak tefek suçlardan dolayı sürekli mahkemeye veriyordu.Duruşmalara gidip gelmek kendisini bir hayli yoruyordu.

1650 yıllarında Bermuda’da cadı mahkemeleri başladı. Richard Norwood,trigonometri çalışmaları için aldığı notlarda kullandığı birtakım sembollerden dolayı tedirginlik duyuyordu.Bu sembollerin şeytanla iletişim kurduğunun işareti olarak algılanmasından korkmuştu.Bütün bu nedenlerden ötürü son yıllarını kuşku içinde geçirdi.

Kaynak:

Bill Bryson : A Short History of Nearly Everything

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.