Ahlak icinde bulunulan Kültürden edinilir, yani bilinclenir.
Ahlak, söylede tanimlanabilir: Iyi ve kötünün ayirt edilmesi, dogru ve yanlisin belirlenmesi, insanin yapmasi gereken yada insanlardan yapilmasi beklenen davranis ve eylemlerin tespit edilmesi.
Ahlak özetle, ahlak kurallarini ele alan bir disiplindir.
Ahlak kurallari, belirli bir kisi, grup yada toplum icin gecerli olan deger yargilardir. Ahlaki kurallar genel gecerlilige sahip degillerdir. Bir baska ifadeyle, neyin dogru, neyin yanlis, neyin iyi yada kötü oldugu kisiden kisiye, kültürden kültüre ve nihayet toplumdan topluma degisebilir.
Örnegin; bir kisi icin dogru olan, digeri icin dogru olmayabilir. Veya bir kültürde dogru olan diger kültür icin günah sayilabilir: icki icmek, Domuz eti yemek, cok eslilik, kücük yaslarda kizlarla evlilik, kültürden kültüre, kisiden kisiye degisen deger yargilarini ifade eder. Bazen biri icin benimsenen bu ahlak görüsü digeri icin ahlaksizlikta olabiliyor.
Ahlak kurallari, belirli bir yerde gecerli olan deger yargilardir. Herkes icin gecerlilige sahip ahlaki kurallar olmadigi gibi her yerde genel gecerlilige sahip ahlaki kurallarda yoktur. Mesela sokakta ayri, evde ayri olarakta gecerlidir bu. Bununla birlikte, bazi davranis ve eylemlerin (yalan söyleme, hirsizlik yapma vs.) herkes tarafindan ve her yerde kabul edildigini söylemek mümkündür. Burada ifade edilmek istenen tüm ahlak kurallarinin her yerde gecerli olmadigidir.
Ahlak kurallari, belirli bir zamanda gecerli olan deger yargilardir. Bugün gecerliligi olan bir ahlak kurali, önemini zamanla kaybedebilir, hatta degersiz olabilir. Nasil ki müslümanlarin bazilari cok esliligi kabul etmiyorsa.
Ahlak, insanlar arasi iliskilerde nasil davranilmasi, yada nasil davranilmamasi gerektigini gösteren kendiliginden olumus degisken ve hazir bir deger yargilari sistemidir. Ahlak kurallari bulunulan ortamin kültüründen alinarak, bilinclenerek kendiliginden olusur, ancak daha sonra „hukuk kurali“ haline dönüsebilir.
Tamamini su sekilde tanimlamamiz mümkündür: Ahlak, toplumsal yasamda, belirli kisi, kültür yada toplum icin belirli zamanda ve belirli bir yerde gecerli olan, yada gecerli olmasi beklenen deger yargilarinin örf, adet ve kurallarin olusturdugu bir sistem bütünüdür. Ahlak, „iyi“ ve „kötü“yü arastiran alandir, yerinde kullanilirsa.. Toplum kurallarinin tümüdür.
Peki ahlak dinlerin tekelinde midir? Insanlarin ahlakli olmasi icin dinmi gereklidir? Insanin ahlakli , saygili olmasi icin neye ihtiyaci vardir? Bence sadece insan olmak ve dogaya, tüm canlilara saygilli olmak yeterlidir.
Peki din ahlaki nedir? Müslümanlarin ahlaktan dem vurmalari ne kadar dogru?
Eger biraz kitaplarinin sayfalarini acip karistirirsak, aslinda islamin din ahlaki denen kavramdan cok uzakta oldugunu görürüz. Bu sonuca neredenmi variyorum?
Bir yaraticinin var oldugunu düsünün kendisine inanilmadigi icin öfke sacan, kendisine inanmayanlara hakaretleri basip giden. Tabikide sadece bunlarla sinirli kalmiyor o kitapin yazari.
Gözüne kestirdigi kisiler hic elinden kacabilirmi saniyorsunuz?
Sizce bir din kitabinin icersinde, peygamberin esleri ile arasinda gecen dialog ne kadar yer almali? Veya peygamberin kac tane es alacagi, tüm istedigi kadinlar ile birlikte olabilecegi yer almalimidir?
Islam ahlaki bu mudur?
ahzab 50 Ey peygamber! Biz bilhassa sana şunları helâl kıldık: Mehirlerini vermiş olduğun eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak ihsan buyurduklarından sahip olduğun cariyeleri, amcalarının kızlarından, halalarının kızlarından, dayılarının kızlarından, teyzelerinin kızlarından seninle beraber hicret etmiş olanları, bir de mümin bir kadın kendini peygambere hibe ederse, peygamber nikâh etmek istediği takdirde, onu başka müminlere değil de sadece sana mahsus olmak üzere helâl kıldık. Onlara eşleri ve cariyeleri hakkında neyi farz kıldığımızı biliyoruz. Bunlar sana hiçbir darlık olmaması içindir. Allah, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
ahzab 51 Onlardan dilediğini geri bırakır, dilediğini yanına alırsın. Sırasını geri bıraktığın kadınlardan dilediğini yanına almanda da sana bir günah yoktur. Onların gözleri aydın olup üzülmemelerine ve kendilerine verdiğin ile hepsinin hoşnut olmalarına en elverişli olan budur. Allah kalblerinizdekini bilir. Allah her şeyi bilir ve yumuşak davranır.
Ahzab 52 Bundan başka kadınlar sana helâl olmaz. Bunları başka eşlerle değiştirmek de olmaz. İsterse güzellikleri hoşuna gitsin. Ancak sahip olduğun cariyen başka. Allah her şeye gözcü bulunuyor.
Bu dini savunanlarin, ve mensup olanlar ahlaktan ahkam kesebilirlermi?
Kitaplarinda zerre kadar ahlaksal yönden ayet vs. Barindirmayan bir kitaba inanlar ya ahlaktan bihaberlerdir, yada kitabin iceriginden.
**************
Bu durumda ahlak kavraminin din ile hic bir baglantisini olmadigini kuranin kendisini okuduktan sonra anlayabilirsiniz.