Solun en buyuk hastaligi `'cumlelerdir'' ama cumleler yasamdan geri tepmektedir.Uzerine oturdugu cok saglam bir felesefe,olaganustu bilimsel bakis acisi olmasina ragmen degisimi izleyememektedir.Eski cumlelerle ortaya cikinca,hakli olarak itici gorunmektedir.Tum sol,sil bastan yapmalidir.Oncelikle devasa bir potansiyeli oldugunu gormelidir.Yetmez tabi!Yasami dogru cozumlemeli,dogrulari yapmali,halkla kucaklasmali ve degisimi baslatmalidir.Insanligi barbarliga gidisten kurtarma temelinde ortak bir platform olusturmali,beyin firtinasi yaratarak,tartisarak,ortak noktalara varsa ve ortak davransa,halkin dikkatini ceker ve yeniden yigin hareketi konumuna gelir.
Hersey degismektedir.Degisim bir kalip degil,bir aciklamadir.Sol,cumleler kurdugu icin basma kalip kalmistir.Bu nedenle dunyayi ve degisimi anlayamamistir.Degisimin surecini kendi kaliplari icinde bulamadigi icin tikanip kalmistir.Sol ilerlemenin oncusu olma islevini yeniden gormelidir,akilli santrac hamleleriyle sah demelidir.Sah demek,alternatif bir yuklenistir,hicbir zaman intikam tugayligi degildir.Sol,yikici degil,yapicidir ama gorevi sisteme danismanlik yapmak da degildir.Ya nedir?Insanligi kurtarmaktir.Bu anlamda sol,en pozitif siyasal dusunce ve pratiktir.
Insanlik,kucuk bir azinligin,uluslarustu tekellerin,buyuk tehdidiyle karsi karsiyadir.Marks,kapitalizmi cozumlerken,kar hadlerinin azalma egilimi yasasina vurgu yapiyor.Diyor ki:''Bu,her acidan siyasal ekonominin en onemli ve en zor iliskileri anlamak icin en zorunlu yasadir.Tarihsel acidan en onemli yasadir…'' Kar hadleri dusen kapitalizm temel yasasindan,can evinden vurulmaktadir.Yaralanmakta,gerilerde guzel karli gunler ararken barbarliga dogru yol almaktadir.Peki sol neyi bekliyor?
Sistem barbarliga giderken,herhalde sistemin bunu acikca yazip,altina damgasini basacagi bir kararnameyi kanit olarak beklemektedir.Boylece sol hareket,kendi kendini koseye sıkıstırmakta ve harcatmaktadir.Sisteme figuranlik yapmaktadir.
Sol,sorumlulugunu anlamalidir.Hicbir derinligi,bilimsel icerigi olmayan jargon,cumle,strateji,taktik konular vardir.Sen hangi devrimci tavirdan yanasin gibi tartismalar lüks ve bayattir.Bayatlamis oldugu icin halk da bunlari itici bulmaktadir.Haklidirlar.Asamayi yasam onumuze koymustur.Bu asama,insanligin yasamasi ve yeniden medeniyet yoluna koyulmasidir.Sol'un ivedi sorumlulugu budur.Sol,silahla ozdeslenmemelidir.Sol'un temel fikirleri,baris,sevgi,dostluk,temiz cevre ve toplumsal ilerlemedir.Sol,ozgurluk ve demokratlik yerini saygisizlik ve dayatmaciliga birakmistir.Bundan kurtulmalidir.Sol,butunsel anlamda en humanist ve en bilimsel dusuncedir.Bunu yansitmalidir.Sol,kendi asli degerlerine donmelidir.Sorumlulugu budur.Bu sorumlulugunu yerine getirdiginde,halkla kucaklasma diye bir sorunu da kalmayacaktır.Aksi taktirde,kurdugu cumlelerle bir hareket olarak kalacaktir.