Selamlar,
Ben yurt disinda master egitimi alan bir ogrenciyim. Hemen hergun Turkiye'deki ve TR'la ilgili gelismeleri Milliyet gazetesinden takip etmeye calisiyorum. Haberler hakinda yorum yaziyorum gazeteye ama nedense yayinlanmiyor.
Ben de dusuncelerimi aktarabilecegim bir forum ararken burayi buldum. Umarim uzun bir birlikteligimiz olur. Herkese saygilar.
Haberlerde son gunlerde cikan Fransa haberlerine yorumlarim:
--"Oğuz Satıcı: Fransızlar böyle bir hataya müsaade etmeyecektir" Kaynak: Milliyet ( http://www1.milliyet.com.tr/2006/10/09/son/soneko49.asp )
- Edecekler. Cunku oy toplamak adina yapiyorlar. Mayis'ta oylanacakti aslinda ertelediler. Neden? Cumhurbaskanligi secimine daha yakin olmak icin.
--"Dışişleri kaynaklarına göre ''soykırım'' tasarısı kabul edilecek" Kaynak: Milliyet ( http://www1.milliyet.com.tr/2006/10/09/son/sonsiy13.asp )
Ismi belirtilmemis bir Disisleri yetkilisinin aciklamalar: "Yasa tasarisi kabul edilirse ilişkiler yeniden gözden geçirilecek."
- Henuz gozden gecirilmemis yani
--TBMM’de Cezayir konusunda Fransa’ya karşı bir teklif verildiğini duyduklarını belirten Dışişleri yetkilisi, "hem de Fransa’nın yaptığının aynısını biz yaparsak artık onlara ’yanlış ve vahim bir hata yapıyorsunuz’ diyemeyiz"
-Kimseye birsey dememiz de gerekmiyor. Onlar bilmiyorlar mi yanlis yaptiklarini. Biliyorlar. O nedenle Sarkozy'e bir basin toplantisinda sorulan "bu yasa, dusunce ozgurlugune ters degil mi?" sorusuna cevap vermekten kaciniyor. Artik dunyaya adalet dagitma doneminde degiliz. Kim hangi dilden anliyorsa, onlara o dilde seslenmek gerekir. Bize yumrugunu gosterene hala gul vermek durumunda degiliz.
--"Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jean-Baptiste Mattei, Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy’nin Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatarak, bu görüşmede, Douste-Blazy’nin yasa teklifini hükumet olarak desteklemediklerini Türk meslektaşına ilettiğini söyledi."
- Dalga mi geciyorsunuz? Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy "desteklemiyoruz" diyor, iktidardaki Halk Hareketi Birliği lideri ve İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy destekliyor ???? Avrupadan, Turk halki ve hukumeti bu kadar mi salak gorunuyor?
SONUC:
Fransa'da bu yil Ermenistan yilidir. "Ermeni kulturunu anlama... yili". Bence Turkiye gelecek seneyi "Cezayir'i anlama ve soykirimi anma yili" ilan etmeli. Bunu hemen yapip, dunyaya duyurmali. Cezayir soykirimini anlatan heykel dikilmeli ve her yil anma toreni yapilmali. Turkiye, Fransa'nin (ya da herhangi bir ulkenin) cumhurbaskanligi secimleri mezesi degildir. Bu, cumlu aleme bildirilmeli. Hala "yasa tasarisi meclisten gecerse, iliskilerimizi gozden geciririz" mantigindan cikilmali. Illa yuzumuze yumruk mu yememiz gerekiyor, onlem almak icin?
Biz onlara "aman o yasayi cikarmayin, yok sunu yapmayin" diyecegimize, onlar gelsin bize yalvarsin. Sonra da Sarkozy'in bizden istedigi gibi salak isteklerde bulunalim onlardan.
Saygilar