Merhaba,
Son derece uzun ve güzel bir tartışma olmuş. Yazıları başından sonuna kadar tümüyle okuyamadım. Hızlı bir tarama ile Kuran hakkında yapılmış eleştirileri çıkartmaya çalıştım. Bunları cevaplamak istiyorum. Vakit buldukça bunların cevabını yazmaya çalışacağım. Bu konuyla ilgili bir sitem var orada da bunların cevaplarını düzenledikçe yayınlayacağım. (http://www.kurandaceliskiyoktur.com )
Şimdi bu iddialardan birisiyle başlayalım.
ALLAH’IN VELİSİ VAR MI YOK MU?
İki farklı ayet arasında çelişki olduğu iddiasında haksöz bulunmuş. Şimdi bu iki ayeti bir daha dikkatli bir şekilde okuyalım.
İsra 111 Ve de ki: "Övgü, ALLAH'adır. O çocuk edinmemiştir, yönetimde ortağı ve zayıflıktan ötürü de bir yardımcısı yoktur." O'nu alabildiğine Yücelt.
Nisa:125 ALLAH'a teslim olarak iyilik yapan ve İbrahim'in tektanrıcı dinine uyandan daha güzel bir dine kim sahip olabilir? ALLAH İbrahim’i arkadaş edindi.
Şimdi aslında normal bir muhakeme ile bu iki ayet okunduğunda bir çelişkinin olmadığı anlaşılması gerekir diye düşünüyorum.
Veli kelimesinin sözlük anlamı şöyle: Dost, Yakın , Akraba, bakıcı, sahip, ( Kuran Lügatı, Timaş Yayınları, Syf.561)
Birlikte ayetler üzerinde düşünelim.
İsra suresindeki ayette Allah’ın zayıflıktan ötürü bir yardımcısı ( Veli) olmadığı söyleniyor.
Allah bir zafiyete düşmez. Böyle düşüp ona bir yardımcı da olamaz. Ayette söylenen sadece budur. Fakat Allah’ın zafiyete düşerek, bu zafiyetinde bir yardımcısının olmaması, onun her zaman bir dostu olmadığı anlamına gelmez. Eğer ayette zayıflıktan dolayı diye bir ön şart olmasa ve genel olarak hiçbir dostu yoktur dense. Bu durumda Nisa suresindeki ayette ile bir çelişki oluşturabilirdi. Fakat böyle bir durum söz konusu değildir.
Buna çok yakın size İngilizce bir örnek vermek istiyorum. İngilizce’de veli kelimesine yakın “partner” diye bir kelime var. Bu ortak, eş, arkadaş gibi anlamları var.
Mesela birisi dese ki “Benim işte bir partnerım ( ortağım) yoktur.” Yine aynı kişi dese ki: “ Ayşe benim partner’ım ( eşim) dir. Bu iki cümle arasında bir çelişki var mıdır? Başka birisi iddia etse ilk cümlede partnerım yok diyor ama ikinci cümle de Sevda partnerım diyor dese, bu eleştiri mantıklı olur mu? Çünkü ilk cümlede bir ön şart vardır ve kullandığı anlam farklıdır. İşinden söz eder ve bunda bir ortağı olmadığını söyler.
Bu örnekte olduğu gibi yukarıdaki ayetteki durumu da cümle bütünlüğü içinde okumak gerekir. İlk cümlenin bir şartı vardır ve bu durumda olduğunda Allah’ın böyle bir ortağı yoktur. Nisa suresindeki ayette ise durum farklıdır. Allah İbrahim ‘i dost edinmiştir. Ama bu dostluk Allah zafiyete düştüğünde ona yardımcısı olma şeklinde değildir.
Bu açıdan okuduğunu doğru anlamak ve bunun üstüne yorum yapmak önemli diye düşünüyorum. Tam anlamadan hata bulmak kaygısıyla yapılmış yorumların yanlış olduğu da ortada.
Diğer iddiaları da not almaya çalıştım. Diğerlerine de cevap yazmaya vakit buldukça devam edeceğim. Eğer uzun uzun yazılar asmaz ve karşılıklı birbirimizi dinleyerek yazılarımızı asarsak tahmin ediyorum verimli bir tartışma olur. Hem bu yazıları yazanlar hem de okuyanlar faydalanmış olurlar. Herkese sevgiler.
Ella
www.kuradaceliskiyoktur.com