Atmosferdeki karadelik endiselendiriyor
Atmosfer'de kara delik Norveç'te sonuçlari bu hafta yayimlanacak bir arastirmaya göre, insana bagli CO2 saliminin fazlaligi nedeniyle yüzyil sonuna dogru okyanuslardaki yasamda büyük degisiklik meydana gelecek ve okyanusunun asitlenmesi önemli etki yaratacak.
Arastirma sonucunda hazirlanan rapora göre, atmosferdeki CO2'nin üçte birini soguran deniz suyu, gelecek 100 yilda, son 100 bin yildan 100 kez daha hizli sekilde asitlenecek. Bir çözeltinin asitlilik oranini belirten hidrojen potansiyelinin (pH), yüzyil sonunda okyanuslarin yüzeyinde 0,3 birim kayba ugrayacagi tahmin ediliyor. Bu oran azaldikça, çözelti de daha asitli hale gelirken, sanayi devriminin baslamasindan bu yana kaydedilen kayip sadece 0,1 birim.
Bu arada, Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferde sera etkisine yol açan gazlarin 2004'te rekor seviyeye ulastigini bildirdi.
Örgütün sera etkisine yol açan gazlarla ilgili hazirladigi ilk yillik bültende, CO2 konsantrasyonunun atmosferde sera etkisine yol gazlarin yüzde 62'sini olusturdugu belirtilerek, sanayi devriminden öncesi olan 1750'ye göre, CO2 miktarinin artisinin yüzde 35'e ulastigi vurgulandi.
'Karbondioksit seviyesi düzenli olarak artmaya devam ediyor ve istikrarli bir seviyede kalmayacaga benziyor. Su an atmosferde bulunan karbondioksitin 50 ila 200 yil kalacagi bilindiginden, bu sorunun bugün ya da yarin çözülemeyecegini anlamak için bilgin olmaya gerek yok' denilen bültende, CO2 salimi bugün durdurulsa dahi, sanayi devrimi öncesi degerlere dönülebilmesi için 500 ila 100 yil beklenmesi gerektigine dikkat çekildi