KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ
TS-EN-ISO 9001 standardı Uluslararası Standard Organizasyonu(ISO) tarafından ululararası Standard olarak yayınlanan ve halen Avrupa Topluluğu ülkeleri ile birlikte birçok ülkede Belgelendirme modeli olarak uygulanmakta olan bir uluslar arası Kalite Yönetim Standardıdır ve 8 Kalite Prensibine dayanmaktadır.
*Müşteri Odaklılık: Kuruluşlar müşterilerine bağlıdırlar, bu nedenle müşterinin şimdiki ve gelecekteki ihtiyaçlarını anlamalı, müşteri şartlarını yerine getirmeli ve müşteri beklentilerini de aşmaya istekli olmalıdırlar.
*Liderlik: Liderler, kuruluşun amaç ve idare birliğini sağlar. Liderler, kişilerin, kuruluşun hedeflerinin başarılmasına tam olarak katılımı olduğu iç ortamı oluşturmalı ve sürdürmelidir.
*Kişilerin Katılımı:Her seviyedeki kişiler bir kuruluşun özüdür ve bunların tam katılımı yeteneklerinin kuruluşun yararına kullanılmasını sağlar.
*Proses Yaklaşımı:Arzulanan sonuç, faaliyetler ve ilgili kaynaklar bir proses olarak yönetildiği zaman daha verimli olarak elde edilir.
*Yönetimde Sistem Yaklaşımı: Birbirleri ile ilgili proseslerin bir sistem olarak tanımlanması, anlaşılması ve yönetilmesi, hedeflerin başarılmasında kuruluşun etkinliğine ve verimliliğine katkı yapar.
*Sürekli İyileştirme: Kuruluşun toplam performansının sürekli iyileştirilmesi, kuruluşun kalıcı hedefi olmalıdır.
*Karar Vermede Gerçekçi Yaklaşım: Etkin kararlar, verilerin analizine ve bilgiye dayanır.
*Karşılıklı Yarara Dayalı Tedarikçi İlişkileri: Bir kuruluş ve tedarikçileri birbirlerinden bağımsızdır ve karşılıklı yarar ilişkisi, her ikisinin artı değer yaratması yeteneğini takviye eder.
NEDEN TS-EN-ISO 9001
Kuruluşta kalite anlayışının gelişimini,
Karın, verimliliğin ve Pazar payının artmasını,
Etkin bir yönetimi,
Maliyetin azalmasını,
Çalışanların tatminini,
Kuruluş içi iletişimde iyileşmeyi,
Tüm faaliyetlerde geniş izleme ve kontrolü,
İadelerin azalmasını,
Müşteri şikayetinin azalması, memnuniyetin artmasını sağlayan,
Ulusal ve uluslar arası düzeyde uygulanabilen bir yönetim sistemi modeli olduğu için
Meclis'e ISO 9001 Kalite Belgesi
Dünya parlamentoları içinde kalite belgesi alan tek parlamento...
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ISO 9001: 2000 kalite belgesi verildi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, törende yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği sürecinde tarımdan eğitime, adaletten sağlığa kadar bir çok alanda reformları gerçekleştiren Meclis'in kendisini bu sürecin dışında tutamayacağını ifade etti.
Bülent Arınç, Meclis'in en saygın ve en iyi işleyen kurum haline getirileceğini söyledi.
Arınç, "Meclisimiz ne kadar güçlü olursa, demokrasimiz o kadar sağlam olur" dedi.
Arınç, dünya parlamentoları içinde kalite belgesi alan tek Parlamento'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu da belirtti.