Olasılıklar göz önünde bulundurulduğunda, ilk bakışta "ortadaki" kesin olarak bilebilir gibi göründü bana.
Öndeki yalnızca duvarı görebildiği için, şapka renkleri hakkında bir bilgiye sahip olamayacağından, olasılığı belirli bir renge indirgeyemez.
Arkadaki kişi için ise , doğru rengi söyleme açısından kendisine %100 kesinlik sağlayamayacak iki alternatif durumla karşılaşma sözkonusudur. Birinci durumda, şapkalarını görebildiği öndeki iki kişinin şapka renkleri aynı olabilir: Bu durumda kendi şapkasının rengi farklı olacaktır ve bu renk -bir renk hariç- tüm renklerden biri olabilir. Yani söyleceği renk, kendi şapkasının rengi olması açısından %100 kesinlik arz etmez. İkinci durumda ise, öndeki iki kişi birbirininkinden farklı renkte şapkalar takıyor olabilir. Bu durumda da arkadaki kişinin şapkasının rengi %50'şer olasılıkla öndeki iki kişinin şapkalarının renginden biri olacağından ve doğru rengi bulma olasılığı %50 olarak düşünüleceğinden, ikinci durum da kesinlik göstermez. Aslında arkadaki kişinin dezavantajı, iki kişinin de şapka renklerini biliyor durumda olması ve buna göre yanıt verme zorunluluğunun olmasıdır.
Ortadaki kişi içinse, arkadakine benzemeyen, yine iki durum sözkonusudur: Birinci durumda ortadakinin şapkasının rengi öndeki kişininkiyle aynıdır, ikinci durumda ise aynı değildir. Yani aslında ortadaki kişinin doğru tahminde bulunup bulunmaması, doğal olarak, yalnızca öndeki kişinin şapkasının rengine bağlıdır. Öndeki kişinin şapkasının rengini görebildiği için elinde bir renk verisi vardır ve bu veri yardımıyla "benim şapkamın rengi bir olasılıkla öndekinin şapkasıyla aynıdır" durumunu kabullenerek ve bu rengi söylerek kesin olarak doğru bir tahminde bulunabilir.