Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Forumda sık sık rastladığım ama hiç dillendirilmeyen bir kavram var; HURAFE...

İyiden iyiye dillendirmek istemiyorum ama sadece benim tespit ettiğim anlamları vereceğim...

İki anlam sergiliyor;

İlki kaynağını "İslam Dini"nden alan kaynağı; İslam dininde olmayan batıl her türlü inanç "Hurafe" olarak nitelenmiştir...

Diğeri de İnanmayan arkadaşların ele aldığı Materyalist kaynağı; Var olduğuna inanılan her türlü ruhani, manevi varlık ya da tasavvurlar...

Bu tartışmanın kesinlikle sonuçlanamayacağını biliyorum,

Ve hatta eminim...

Ancak yinede tartışmaya değer buldum...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:
Bu tartışmanın kesinlikle sonuçlanamayacağını biliyorum,

Ve hatta eminim...

Hangisi sonuçlandıki ? İnançları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zormuş.. :)

Güncel konulardaki yağmur duası hurafemi tartışması buraya taşınmış. Birkaç arkadaşın hurafe dediği şey aslında dinin bir ayrıntısı. Yani dua etmek. Dua ya olmalı ya olmamalı. Dinde dua vardır. Beklentiler için dua edilir. "Hurafe" diyenler için hurafe olmayan dini kuralların ölçüsü nedir ?

İnanç için ölçü yoksa eğer, o hurafedir, bu değildir sözleri havada kalmaktadır.

Nur-41; Göklerde ve yerde bulunanlarla dizi dizi kuşların Allah'ı tesbih ettiklerini görmez misin? Her biri kendi duasını ve tesbihini (öğrenmiş) bilmiştir. Allah, onların yapmakta olduklarını hakkıyle bilir.

Enbiya-88; Bunun üzerine onun duasını kabul ettik ve onu kederden kurtardık. İşte biz müminleri böyle kurtarırız.

Dünyada herkes bir diğerinin inancına "hurafe" demiyormu ? O halde inançların hepsi hurafe. Hurafe olmayanın, gerçek olanın ölçüsü nedir ? Doğruluk ölçüsü sadece "benim" olduğumudur ? "Benci"likmidir ? Benim herşeyim doğru, başkasınınki yanlıştır doğru mantıkmıdır?

Benim mantığıma uygun olanıda, bir çok insanın bir arada "tapır, tupur" ayaklarını yere vurup yağmur yağdırmaları. Senin için ne kadar hurafe ise yağmur duası da bir başkası için o kadar hurafedir. Her hangi bir inancın, her hangi bir kuralı da bir diğeri için o kadar hurafedir.

"Benim mantığım"a göre inancın şurası hurafe, burası gerçek diyebilirmiyiz ? "Benim mantığım" ın doğruluk ölçüsü nedir ? Yoksa bir inancın taraftarı ne kadar çoksa, doğru olabileceğinin ölçüsümüdür ?

Yoksa bir inancın mantıklı olabilmesinin ölçüsü, sadece bize verilen ön bilgilere uygun olmasımıdır ?

Arkadaşlarımdan sorularıma cevap arıyorum.

Gönderi tarihi:

İlgili dinin emrettikleri ve kabul ettikleri haricinde. İnsanlar tarafından üretilen ve gelenekselleşen ve sonunda o dine yamanan hertürlü inanç, eylem hurafedir.

bir örnek.

Gazetede okumuştum.

Darıca hayvanat bahçesinde, bir aslanın "Allah" diye kükrediği söylentisi doğmuş. Sonra insanlar Darıca hayvanat bahçesine gelmişler "Allah " diye kükreyen aslanı görmek için.

Hayvanat bahçesi çalışanlarına "biz bu aslanı görmek için geldik" deyip "Öyle bir aslan yok" cevabını aldıklarında. Çoğunun tepkisi şu olmuş. "Siz inançsızsınız ondan böyle konuşuyorsunuz"

hurafelerin gücü ve ikna kabiliyeti ilginçtir ayrıca. Ve genelde geleneklerle, efsanelerle dinin harmanlanmasından doğmuştur. Hurafelere konu olan aşağı yukarı herşey. Aslında insanlığın binlerce yıldır inandığı efsanelerdir. Kimisi, vatıl dinlerden gelen alışkanlıklardır.

Mesela, işte mezarlardan türbelerden medet ummak dersen. Taa sümerlerde dünyanın öbür ucunda kızılderililerde bulursun aynı faaliyeti.

Evliyalar yani, doğaüstü güçlere sahip insanlar desen. Aşağı yukarı dünyanın heryerinde vardır bu inanış. Yani yaşayan insanlarıda tanrılaştırmak. Mısırlıların firavunları, Perslerin tanrı kralları, yunanlıların halkın arasında yaşayan tanrıları gibi.

İnsanlar kimi insanlara Allah'ın peygamberlerine bile bahşetmediği yetenekleri ve doğaüstü güçleri yakıştırırlar. Yani peygamberlerin bile ölebileceğine inanan adam, bir evliyanın ölümsüz olduğuna inanır.

Hz Muhammed'in öldüğüne ve Peygamberin dahi "ben Allahın peygamberiyim ama bende insanım, ölüm meleği kapımı çalacak" dediğine inanan adam, bir evliyanın asla ölmeyeceğine göklerde atıyla dolaştığına inanabiliyor.

Hz Ali'nin öldürüldüğüne inanan adam. Pir Sultan Abdal'ın öldürülemiyeceğine ve öldükten sonra, elli tane şehirde görüldüğüne inanır.

düşününce gerçekten garip aslında hurafeler.

Gönderi tarihi:

ben büyürken elli değişik versiyonunu duymuştum. İşte bir türk yiğidini küçükken annesi okunmuş üflenmiş suya sokmuş, ona top gülle dahi işlemezmiş. Ama suya sokarken topuğundan tuttuğu için bir tek oradan işlermiş. Orasından vurulmuş ölmüş

Sonra, Aşil'in hikayelerini okuyunca baktıkki peeh meğersem, binlerce yıl önce ilyada destanında Aşil için anlatılıyormuş bu. Aşili tanrıça olan annesi kutsal ateşte yakmış. Ama yakarken topuğundan tuttuğu için bir tek orası zayıfmış. Truva surlarının önünde Prens Paris topuğundan tek okla öldürmüş onu.

Aşağı yukarı böyle çoğu hurafelerin binlerce yıllık efsaneler, inanışlar. İnsanlar semavi dine geçtikten sonrada, bu inanışlardan vazgeçmemiş. Zamanlada bu inanışlar ve efsaneler o dine yamanmış parçası haline getirilmiş.

Gönderi tarihi:
Forumda sık sık rastladığım ama hiç dillendirilmeyen bir kavram var; HURAFE...

İspatlanma girişimine tabi tutulmamış veya halen test aşamadında olan iddialara tahmin, teori, tez, inanç adı veririz.

Yanlışlandığı halde hala doğru olduğuna inanılan tahmin, teori, tez ve inançlara hurafe denir.

Örnek:

Dünya öküzün kafasında durmaktadır.

Bu bir inançtır. Veya bilim ile inancın içiçe olduığu dönemden kaldığı için, aynızmanda bilimsel bir teoridir.

Ancak bu inanç/teori çürütülmüş, dünyanın çküzün kafasında durmadığı kanıtlanmış, hatta dünyanın uzaydan resmi çekilmiştir.

Bu ispata rağmen hala "Dünya'nın öküzün kafasında olduğuna inanmak" hurafedir.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Hurafe kelimesi tamamen dini bir kelimedir,açıklamasına baktığınız zaman TDK aynen şölye açıklar...

Dine sonradan girmiş yanlış inanç.

Bilimsel bir açıklama ile hurafenin tanımı yapılmaz...

Örnek...

Allah'a dua etmek hurafe değildir,ama bir kabrin baş ucuna mum dikip ölüden dilek dilemek hurafedir

Gönderi tarihi:
Allah'a dua etmek hurafe değildir,ama bir kabrin baş ucuna mum dikip ölüden dilek dilemek hurafedir

Zeus'a dua etmek hurafe değildir, ama Mekke'de şeytan taşlamak, dilek ağacına düğüm atmak hurafedir.

Oldu mu şimdi?

Bütün dinler ve inanç sistemleri yapıları itibarıyle hurafeler külliyatıdır.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Aslında inanç ama hurafe kabulleri:

Çaput Bağlamak.

Mum Yakmak.

Kurşun Dökmek.

Fal Açmak.

Kabirlerde Dua.

Kabirlere Kurban Adamak.

Ay ve Güneş Tutulmasıındaki beklentiler.

Kuş Ötmesi, Hayvan Uluması.

Günlerin Uğursuzluğu İnancı.

Cuma günü ev süpürmek.

Erkek işe giderken kadının önünden geçmesi.

Regl bayan bahçede çalışırsa sebzeler kurur.

Gelin eve ilk geldiğinde kaynanasının iki bacağı arasından içeri girerse saygılı olur.

Aş yeren bir kadın çirkin bir yere bakarsa çocuğu çirkin olur.

Boyu ölçülen çocuk kısa kalır.

Erkek çocuk sünnet olurken annesi oklava sallarsa, sünnet acısız ve kolay olur.

Çocuk fıtık doğarsa, kilotu çalı ağacının bir dalı yarılarak arasından geçirilince fıtığı iyileşir.

Çocuğun kırkı çıkmadan tırnağı kesilirse ya arsız ya da hırsız olur.

vs.vs.vs

Aslında hurafe ama inanç kabulleri:

Beklenti duygularla hacerül esved taşının öpülmesi.

Ay'ın ikiye bölünmesi.

İnsanın köle olabileceğinin kabulü.

Çocuğun büyünce babaya asi olacağının küçükken tesbiti. Öldürülmesi.

Bastonun yılan olması.

Gökyüzünün destekle durması.

İnsanı melek'in dölleyebileceği.

Yoktan var etmek.

Kuşların savaşması, tesbih çekmesi.

Şeytanın taşlanarak kişi nefsinden uzaklaştırılması.

Cinlerle, hurilerle yaşanılacağı.

Hızır'ın gereksinmeleri karşılaması.

Refref'le uzay seyahati.

İnsanın doğuştan iyi, kötü, zengin, fakir, günahlı, günahsız olabileceği.

Boy abdestsiz insana lanet yağması.

Kader ne ise o şekilde geleceğin olması.

Çok eşliliğin normalliği.

Allahın insanlarla iletişim için aracı insan tutması.

Duanın ihtiyaçlar için gerekliliği.

İnanmayanlarla dost olunmayacağı hatta selam bile verilmemesi.

Vs. vs. vs

Dikkat !....Allah tüm bu hurafelere inananları, neden aklınızı kullanmadınız diye cezalandırabilir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.