Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, 2009 yılından itibaren Sabancı Üniversitesi’nin işbirliğiyle, sözlü tarih konusunda eğitim, araştırma, arşiv, sergi ve yayın gibi aktiviteler gerçekleştirecek. Etkinlikler; tarih ve sözlü tarih / toplumsal bellek çalışmalarını buluşturmak, sözlü tarih yöntemini tanıtmak ve toplumda kullanımını yaygınlaştırmak amacını taşıyor. Ayrıca, profesyonel sözlü tarih projeleri oluşturmak ve araştırmacıların ulaşabileceği bir arşiv üretmek de hedefleniyor.
Tarih : 31 Ocak - 1 Şubat 2009
Yer : Osmanlı Bankası
Bu kapsamda ilk olarak bir 'Sözlü Tarih / Toplumsal Bellek Çalışmaları Eğitim Atölyesi' gerçekleştirilecek. Atölye çalışması, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Neyzi tarafından, 31 Ocak 2009 Cumartesi ve 1 Şubat 2009 Pazar günleri, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi’nde yapılacak. Atölyelere katılım için akademik eğitim almış olmak ya da sözlü tarih konusunda bilgi sahibi olmak gibi bir önkoşul aranmayacak, konuya ilgi duymak ve araştırma yapmayı istemek yeterli olacak. Atölyenin katılımcılarına, planladıkları sözlü tarih projelerini gerçekleştirmeleri için, 9 Şubat 2009 Pazartesi gününden itibaren yapılacak buluşmalara katılma olanağı sağlanacak, böylece araştırma süreci başlayacak.
Herhangi bir ücretin talep edilmediği atölye çalışmalarının sınırlı sayıdaki katılımcısı arasında yer almak isteyenlerin, en geç 31 Aralık 2008 tarihine kadar rezervasyon yaptırması gerekiyor. Kişilerin, isim ve adresleriyle birlikte katılma nedenlerini ve varsa yapmak istedikleri sözlü tarih projesiyle ilgili bir paragraflık yazıyı, [email protected] adresine göndermeleri isteniyor. Atölye konusundaki sorular için aynı adrese e-posta yollanabiliyor.
Doç. Dr. Leyla Neyzi
Stanford Üniversitesi Kültürel Antropoloji bölümünden 1982’de mezun oldu. CUNY Graduate Center’da (ABD) Kültürel Antropoloji alanında yüksek lisans aldı. 1991’de Cornell Üniversitesi’nde (ABD) Gelişme Sosyolojisi doktorasını tamamladı. 1992-1994 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1995-1996 yılları arasında Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Sözlü Tarih projesini yönetti. 1998’den bu yana Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak akademik hayatına devam ediyor. Araştırma alanları, kültürel kimlik, öznellik, sözlü tarih, bellek çalışmaları, milliyetçilik ve azınlıklar, Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa'da etnografi, kent antropolojisi ve gençlik kültürü üzerinde yoğunlaşıyor. Yayınları arasında Ben Kimim? Türkiye’de Sözlü Tarih, Kimlik ve Öznellik; İstanbul’da Hatırlamak ve Unutmak: Birey, Bellek ve Aidiyet bulunuyor.