Etkinlikler
- Bölüm: 'Etkinlik Takvimi'
- iCalendar dışa aktarma verisini indir
- iCalendar beslemesine abone ol
17:00
-
06 Mayıs 2011 17:00 08 Mayıs 2011 16:59
Konuşmayan Dilin Öyküleri -Pandomim Oyunu-Konuşmayan Dilin Öyküleri -Pandomim Oyunu-
Hiç konuşmadan anlattığımız ne çok şey vardır aslında. Kimi zaman daha güzel bir dünyayı anlatmaya çalışırız. Kaybetmeyi, her şeye rağmen ayakta kalmayı ve yürümeyi anlatırız. Bir tebessümle başlar her şey ve ardından kahkahalar gelir.
Tarih : 7 Mayıs 2011 8 Mayıs 2011
Saat : 18.00 16.00
Yer : Başkent Tiyatroları Gençlik Parkı Kültür Merkezi
Şehir : Ankara
Hiç konuşmadan anlattığımız ne çok şey vardır aslında. Kimi zaman daha güzel bir dünyayı anlatmaya çalışırız. Kaybetmeyi, her şeye rağmen ayakta kalmayı ve yürümeyi anlatırız. Bir tebessümle başlar her şey ve ardından kahkahalar gelir.
Yazan - Yöneten: Ünal PEKEL
Oyuncular: Gülay TEPE, İshak 2. TEKGÜL, Hakan ÖRGE, Ünal PEKEL, Şevket ÇETİN
Mekan: Başkent Tiyatroları Gençlik Parkı Kültür Merkezi
Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Kültür Merkezi/ Ankara
Telefon: 0312 309 18 37
Bilet Fiyatları: 3,00 TL
-
06 Mayıs 2011 17:00
Trafik ve İlk Yardım HaftasıTrafik ve İlk Yardım Haftası
Mayıs Ay ının ilk cumartesi günü ile başlar.
Trafik; kara, hava, deniz taşılları ile yayaların kendilerine özgü yollarda gidip gelmesi olayıdır.
Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla bir çok Avrupa ülkesi aralarında anlaşarak bir konsey kurdu. Bu konseye Türkiye de üyedir. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan bu konseyin üyeleri, zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüşürler.
Bu konsey Mayıs ayının ilk cumartesi günü ile başlayan haftayı «Uluslararası Karayolu Güven Haftası» olarak kabul etmiştir.
Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi yolunda çaba gösteren kuruluşlarca, aynı hafta «Trafik Güvenliği ve Eğitim Haftası» olarak kabul edilmiştir. Bu hafta süresince; yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereği belirtilir. Okullarda öğrencilere trafik bilgileri öğretilir.
Uygarlık tarihinde tekerleğin bulunması önemli bir olaydır. Önceleri yüklerini kendileri taşıyan, hayvanlara taşıtan insanlar tekerleğin bulunması ile taşıt araçları yaptılar. Uzun süren çalışmalar, araştırmalar sonucu buharı bulan, motor gücünden yararlanmayı öğrenen insanlar bu buluşlarını taşıtlara uyguladılar. Önce kara taşıtlarının, sonra deniz ve hava taşıtlarının sayıları çoğaldı, hızları arttı.
Bu taşıt araçlarına sahip olan insanlar kentlerde ve kentler arasında araçlarını kullanmaya başladılar. Yürüyenlerin karşıdan karşıya geçmesi zorlaştı. Taşıt araçları insanlara ve birbirlerine çarparak kazalara neden oldular.
Trafik sorunlarına çözüm getirmek, trafiği düzene koymak için bir takım kurallar belirlendi. Sürücülerin ve yayaların uymaları gereken bu kurallara trafik kuralları denir. Trafik kuralları uzun araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkmıştır.
Bizi en çok ilgilendiren, her an karşılaştığımız kara trafiğidir. Deniz ve hava taşıtlarının gidiş gelişlerini düzenleyen deniz ve hava trafiği kuralları da vardır.
Her gün gazetelerde okuduğumuz; radyoda dinlediğimiz, televizyonda izlediğimiz trafik kazaları; dikkatsizlikten, kendine fazla güvenmekten ve trafik kurallarına uymamaktan meydana gelir. İnsan yaşamı bakımından trafik, çağımızın en önemli sorunudur. Büyük kentlerde günün her saatinde taşıtlarla karşılaşırız. Trafik kazalarında yaralanan ve ölenlerin çoğu 5-14 yaş arasındaki çocuklardır.
Bu nedenle Trafik Haftası’nda, özellikle ilkokullarda, öğrencilere trafik kuralları öğretilir. Trafik kazasına uğramamak için hafta boyunca öğrendiklerimizi hiç unutmayalım. Yürürken, karşıdan karşıya geçerken tüm trafik kurallarına uyalım.
-
06 Mayıs 2011 17:00
Profesyonel -Tiyatro- Trabzon'daProfesyonel -Tiyatro- Trabzon'da
Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic, Yugoslavya'daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entellektüelin yaşamöyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor.
Tarih : 7 Mayıs 2011
Saat : 15.00 / 20.00
Yer : Atapark Haluk Ongan Sahnesi
Şehir : Trabzon
Kırk yaşlarında iki kitabı yayınlanmış bir edebiyat adamı olan Teodor bir yayınevine genel yayın yönetmeni olarak yeni atanmıştır. Oyun başladığında, telefonla kendisini sürekli arayarak kitabının niçin reddedildiğini soran bir yazarla konuşur. Bu yazarla konuşmaları giderek sert bir tartışmaya dönüşür. Aralarında bir flört başlangıcı olduğunu sezdiğimiz sekreteri Marta ise, Teodor’a kendisiyle görüşmek isteyen bir adam olduğunu söyler. Teodor’un atlatma çabaları boşa çıkar. Gelen adam çok garip bir kişidir, Teodor hakkında inanılmaz ayrıntılar bilmektedir. Çocukken annesinin kendisini Teya diye çağırmasından, akrabaları ile ilgili özel bilgilere...
Luka Laban adındaki bu adam, eski rejim tarafından Teodor’un peşine takılan gizli polistir aslında. Yıllar boyunca onun söylediği her sözü, anlattığı her olayı ses bandına kaydetmiş, sonra bunları yazıya dökmüş ve polise teslim ederken de bir nüshasını kendine saklamıştır. Yıllar boyu (engin bir entellektüel olan) Teodor’u izleye izleye, Luka da edebiyat ve politika alanında büyük mesafe katetmiştir. Luka’nın yanında getirdiği bavul açılır ve içindeki, her biri ayrı bir öyküye sahip objeler tek tek elden geçer.Ve hikaye giderek Teodor ve Luka’nın üzerinden hem bir dönemin siyasal yaşamına, hem de karakterlerin özel hayatı üzerinden evrensel insani sorunlara ışık tutacaktır.
Yazan: Duşan Kovaçeviç
Yöneten: Işıl Kasapoğlu
Oynayan: Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli, Cenap Oğuz
Mekan: Atapark Haluk Ongan Sahnesi
Gülbaharhatun Mah. Selahattin Demircioğlu Cad. No:17 Atapark/Trabzon
Telefon: 0 (462) 230 10 44
Bilet Fiyatları: Tam - 5,00 TL; Öğrenci - 3,00 TL
-
06 Mayıs 2011 17:00
Üftade Çocuklarıyla PantomimMekan.ARTI'nın bulunduğu Üftade sokağı ve Üftade sokağının çocukları...Topunuz bazen yanlışlıkla sahnemize kaçınca, içeriye korkuyla ve merakla bakışınız bizi mutlulukla gülümsetiyor. Sizler için İstanbul Üniversitenin katkılarıyla bir Pantomim gösterisi düzenliyoruz. Pantomim sanatçıları ve öğrencileri sizler için bir gösteri yapacak ve ardından kısa bir atölye çalışmasıyla sizleri pantomim sanatıyla tanıştıracak. Girin içeri, sizleri bekliyoruz!
ARTI2011 Festivali kapsamında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Pantomim Bölümü öğrencileri, Mekan.ARTI'nın bulunduğu Üftade sokağının çocuklarına bir gösteri yapacaklar, ardından küçük bir atölye çalışmasıyla minik seyircileri pantomim sanatıyla tanıştıracaklar.
Bu etkinlik ücretsizdir.
Yakın Etkinlikler
-
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 29 Ekim 1923'te Türkiye'nin yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etmesini ve bağımsızlık mücadelesini taçlandırmasını simgeleyen ulusal bir bayramdır.
Bu tarihi günün öne çıkan noktaları şunlardır:
Cumhuriyetin İlanı: 29 Ekim 1923 akşamı, Meclis'te yapılan anayasa değişikliğiyle devletin yönetim şekli resmen Cumhuriyet olarak belirlenmiştir.
İlk Cumhurbaşkanı: Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, Milli Mücadele'nin lideri Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Önemi: Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği Cumhuriyet, halkın kendi iradesiyle yönetildiği, özgür ve eşit bir Türkiye'nin simgesidir. Aynı zamanda monarşinin sona erdiğinin ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete geçtiğinin tescilidir.
Tarihçesi: 1925 yılında çıkarılan bir kanunla milli bayram ilan edilen bu gün, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) her yıl resmi tatil olarak kutlanmaktadır.
Yıl Dönümü: 2026 yılı itibarıyla Cumhuriyetimizin 103. yılı kutlanacaktır ve 29 Ekim 2026 tarihi Perşembe gününe denk gelmektedir.
- 0 yorum
-
Halloween - Cadılar Bayramı
Halloween - Cadılar Bayramı
Cadılar Bayramı (Halloween), her yıl 31 Ekim'de kutlanan, kökeni antik dönemlere dayanan seküler bir festivaldir. Günümüzde daha çok kostüm partileri, şeker toplama ve korku temalı etkinliklerle anılsa da, derin bir tarihsel geçmişe sahiptir.
Kökeni ve Tarihçesi
Cadılar Bayramı'nın temelleri, yaklaşık 2000 yıl önce günümüz İrlanda, Birleşik Krallık ve Kuzey Fransa bölgesinde yaşayan Keltlerin Samhain festivaline dayanır.
Samhain Festivali: Keltler, 1 Kasım'ı yeni yılın başlangıcı ve hasat mevsiminin bitişi olarak kabul ederlerdi. 31 Ekim gecesinde, yaşayanlar ve ölülerin dünyası arasındaki sınırın belirsizleştiğine ve ruhların dünyaya döndüğüne inanırlardı.
İsim Kaynağı: Hristiyanlığın yayılmasıyla 1 Kasım "Azizler Günü" (All Saints' Day) ilan edilmiş; bu günün arifesi olan 31 Ekim ise "All Hallows' Eve" (Azizler Günü Arifesi) olarak adlandırılmış ve zamanla Halloween kelimesine dönüşmüştür.
Başlıca Gelenekler
Kostümler: Eskiden kötü ruhları korkutmak veya onlara benzeyerek tanınmamak için giyilen korkunç maske ve kıyafetler, günümüzde süper kahramanlardan film karakterlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılmıştır.
Bal Kabağı (Jack-o'-lantern): Bayramın en bilinen sembolüdür. İçi oyulan ve içine mum yerleştirilen bal kabaklarının, kötü ruhları uzak tuttuğuna inanılan "Stingy Jack" efsanesine dayandığı söylenir.
Şeker mi Şaka mı? (Trick-or-Treat): Çocukların kostüm giyerek kapı kapı dolaşıp şeker toplamasıdır. Ev sahipleri şeker vermezse çocuklar onlara küçük şakalar yapma hakkına sahiptir.
Son yıllarda Türkiye'de de popülerliği artan bu gün, özellikle okullarda ve sosyal mekanlarda düzenlenen tematik partilerle kutlanmaktadır.
- 0 yorum
-
Konstantinopolis’ten İstanbul’a: Bir Şehir, İki İmparatorluk”
Konstantinopolis’ten İstanbul’a: Bir Şehir, İki İmparatorluk”
Koç Holding'in Desteğiyle İstanbul'un Eşsiz Kültürel Mirası Londra'daki Victoria and Albert Müzesi'nde Sergilenecek
Koç Holding, kültür sanat alanındaki uzun soluklu katkılarını, dünyanın önde gelen müzelerinden Victoria and Albert Müzesi’nde, İstanbul'un kültürel zenginliğine odaklanacak bir sergiye destek olarak uluslararası boyuta taşıyacak.
Koç Holding iş birliğiyle gerçekleştirilecek “Konstantinopolis’ten İstanbul’a: Bir Şehir, İki İmparatorluk” sergisi, 7 Kasım 2026 – 9 Mayıs 2027 tarihleri arasında Londra’da sanatseverlerle buluşacak.
Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. yüzyıla ait Osmanlı kadın kıyafetleri ve hat sanatının seçkin örnekleri ile Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan Osman Hamdi Bey’in “Gezintide Kadınlar” adlı tablosu da sergide yer alacak.
100. yaşını kutlayan Koç Topluluğu, Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki kültür kurumları ve Topluluk şirketlerinin bu alandaki çalışmalarıyla sanatın farklı disiplinlerini geniş kitlelerle buluşturmaya devam ediyor. Türkiye’nin kültürel mirasının sürekliliğine uluslararası çalışmalarla da katkı sağlayan Koç Holding ile sanat, tasarım, moda ve yaratıcılığa adanmış dünyanın önde gelen müze gruplarından V&A arasındaki iş birliği ile İstanbul’un eşsiz hikâyesi, Londra’da sanatseverlerle buluşacak.
İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan V&A, Koç Holding iş birliğiyle ve Huo Ailesi Vakfı desteğiyle, “Konstantinopolis’ten İstanbul’a: Bir Şehir, İki İmparatorluk” sergisine ev sahipliği yapacak. 7 Kasım 2026’da kapılarını ziyarete açacak sergi, bir zamanlar Konstantinopolis olarak anılan İstanbul'un, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptığı 1600 yıllık dönemde yaratıcı üretimin nasıl şekillendiğini anlatacak. M.S. 330’dan 1922’ye uzanan tarih aralığını kapsayan sergi, Akdeniz dünyası ve ötesini şekillendiren bir imparatorluk başkentinin kalıcı mirasını gözler önüne sermek üzere sanat, tasarım ve mimarî alanlarından olağanüstü eserleri bir araya getirecek. V&A Kıdemli Küratörü Tim Stanley ve Proje Küratörü Bella Radenovic tarafından hazırlanan sergi, Birleşik Krallık’ta bu yolculuğu ilk kez bu denli kapsamlı şekilde ele alacak.
Sadberk Hanım Müzesi ve Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan eserler de yer alacak
Sergi, yaratıcı sahnelemesi ve duyusal tasarımıyla Hipodrom ve Ayasofya’dan, Topkapı Sarayı ve Galata Kulesi’ne uzanan rotada sanatseverleri şehrin limanları ve hareketli sokaklarında bir zaman yolculuğuna çıkaracak. Serginin öne çıkan eserleri arasında, Vehbi Koç Vakfı’na bağlı Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. yüzyıla ait Osmanlı kadın kıyafetleri ve hat sanatının seçkin örnekleri yer alacak. İmparatorluk başkentindeki moda anlayışının inceliğini yansıtan üçetek entari ile sokak kıyafetleri sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca sergide, Osman Hamdi Bey’in Yapı Kredi Koleksiyonu’nda bulunan ve Osmanlı toplumundaki kadınları Sultanahmet Camii avlusunun önünde tasvir eden “Gezintide Kadınlar” adlı tablosu yer alacak.
Koç Holding’in katkılarının yanı sıra T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müze ve kuruluşlar da sergiye ödünç eserler verdi. Sergilenecek 200 eserin birçoğu; aralarında Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Ayasofya Tarihi Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu, İstanbul Harbiye Askeri Müzesi, Atina Benaki Müzesi, Venedik San Marco Hazinesi, British Museum ve British Library'nin de bulunduğu kurumların koleksiyonlarından ödünç alındı. Bu eserlerin bazıları Birleşik Krallık'ta ilk kez sergilenecek. Sergi, 9 Mayıs 2027 tarihine kadar devam edecek.
- 0 yorum
-
10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumduğu günün yıl dönümüdür. Bu tarih, Türk milleti için ulusal yas günü olarak kabul edilir.
Atatürk Haftası ise 10 Kasım'ı kapsayan ve 10-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenen anma etkinliklerinin yapıldığı haftadır.
Bu özel gün ve haftanın temel özellikleri şunlardır:
Saygı Duruşu: Her 10 Kasım günü saat 09.05'te tüm ülkede sirenler eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Trafikteki araçlar durur, kornalarla sirene eşlik eder ve vatandaşlar bulundukları yerde saygı duruşuna geçer.
Anıtkabir ve Dolmabahçe Ziyaretleri: Başta Ankara'daki ebedi istirahatgahı Anıtkabir ve İstanbul'da vefat ettiği Dolmabahçe Sarayı olmak üzere, Türkiye genelinde yüz binlerce insan Atatürk'ü anmak için bu mekanları ziyaret eder.
Eğitim ve Etkinlikler: Atatürk Haftası boyunca okullarda ve çeşitli kurumlarda Atatürk'ün hayatı, ilkeleri, inkılapları, vatanseverliği ve liderliği üzerine konferanslar, sergiler ve anma programları düzenlenir.
Bayrakların Yarıya İndirilmesi: 10 Kasım günü Türkiye'de ve dış temsilciliklerde bayraklar yas göstergesi olarak gün batımına kadar yarıya indirilir.
Bu dönem, Atatürk'ün mirasını ve "en büyük eserim" dediği Cumhuriyeti koruma kararlılığının vurgulandığı bir zaman dilimidir.
- 0 yorum
-
24 Kasım Öğretmenler Günü
24 Kasım Öğretmenler Günü....
24 Kasım Öğretmenler Günü, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini onurlandırmak amacıyla her yıl kutlanan özel bir gündür. Bu tarihin seçilmesinin nedeni, 24 Kasım 1928'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını resmen kabul etmiş olmasıdır.
Bu anlamlı günle ilgili temel bilgiler şunlardır:
Tarihçesi: Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olan 1981 yılında Türkiye'de resmi olarak "Öğretmenler Günü" ilan edilmiştir.
Anlamı: Yeni Türk harflerinin kabulünün ardından halka okuma-yazma öğretmek için açılan Millet Mektepleri'nin başına Atatürk'ün geçmesi, Türk eğitim tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir.
Dünyadaki Durumu: UNESCO'nun tavsiyesiyle dünya genelinde öğretmenler günü çoğunlukla 5 Ekim tarihinde kutlanırken, Türkiye kendi tarihi mirasına dayanarak 24 Kasım tarihini benimsemiştir.
Kutlamalar: Her yıl 24 Kasım'da okullarda törenler düzenlenir, öğretmenlere emekleri için teşekkür edilir ve vefat eden eğitimciler anılır.
Bu gün, eğitimcilerin toplumun geleceğini inşa etmedeki kritik rolünü vurgulayan bir saygı ve şükran günüdür.
Bütün öğretmenlerimize yaşamları boyunca mutluluklar diliyoruz...
- 0 yorum