Etkinlikler
17:00
-
07 Mayıs 2010 17:00 08 Haziran 2010 16:59
Ender Güzey
“Boğa Geçidi” sergi açılışında izleyiciyi alışılmışın dışında bir de sürpriz bekliyor. Güzey çoğu kez yaptığı gibi izleyiciyi şaşırtacak ve birazda düşündürecek kendine öz bir performans ile 8 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de sergisini açıyor.
Tarih : 08 Mayıs-08 Haziran 2010
Yer : Almelek Sanat Galerisi
Şehir : İstanbul Avrupa
"Ateş’ten Doğan - Boğa Geçidi”
Ender Güzey
Sergi ve Performansı
Değişen kültürlerin değişmeyen söylemi uygarlığın ateşten doğduğu gerçeğidir.
Uygarlıklar ve kavramların yarattığı kesişmeleri sanatına yansıtan Ender Güzey, bu kültürün çağdaş göstergelerini betimler. Semboller ve kültürler arasında kurduğu bağ çağdaş sanatın kavramlarla, estetik kuramların dönüşümleriyle çözümlenen yapısallığında derin anlamlar yüklenir. Güzey deneysel sanat anlayışına açık uygulamalarını tuvallerden çıkarak maddenin anlam gücüne yükler. Heykeller ve malzeme seçkisine dayalı üç boyutlu anlatımlara götürür. Olgunun ve bu olguya bağlı olan nesnenin üzerinde tam bir düşünce sistemi yaratmak isteminin sonucu olan yapıtlar yer, zaman ve oluşum değerlerini kapsamına alan süreçler içinde var olur.
Ateşten Doğan serisi çalışmaları, düşünsel katmanların olgunlaştırdığı uygarlıkların kültleriyle beslenen çağdaş estetik tasalar taşıyan sembolist çalışmalar olarak yaşamın içinde oluşur.
2006 yılının Eylül Ayında davetli olarak gittiğiMontana State University’sine ulaştığındaMontana’nın büyük yangın zincirlerinin içinde bulur kendini, kent geniş alana yayılan orman yangını veatmosferi sanan yoğun dumanla sarılıdır. Kentin üstüne çöken bu dram Güzey’in ateşten doğan serisine yeni bir boyut katar. Yanan ağaçların küllerini aralayarak kabukları çatlatarak çıkmaya çalışan filizler, yaşamı ateşten doğuşuna tanıklık etmektedir. Güzey kültürler ve olgular arasında kurduğu bağı Zeus’un sembolü Boğa ve Amerika’nın sembolü olanBuffalo/Bizon ile çözümler. Bu seri yeni yaratılarla günümüze kadar örnekler verir.
“Boğa Geçidi” sergi açılışında izleyiciyi alışılmışın dışında bir de sürpriz bekliyor. Güzey çoğu kez yaptığı gibi izleyiciyi şaşırtacak ve birazda düşündürecek kendine öz bir performans ile 8 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de sergisini açıyor.
Sergi 8 Haziran’a dek Almelek Sanat Galerisi’nde gezilebilir.
Etkinlik: Ender Güzey “Ateş’ten Doğan – BoğaGeçiti” Sergi ve Performansı
Mekân: Almelek Sanat Galerisi
Tarih: 8 Mayıs – 8 Haziran 2010 Performans: 19:00
Cevdet Paşa Cad. No:99/1 Bebek - İstanbul
Tel: 0212 265 38 51
Fax: 0212 265 39 53
www.almelekartgallery.com - artgalleryalmelek.com
Tarih: 08 Mayıs-08 Haziran 2010
-
07 Haziran 2010 17:00 01 Temmuz 2010 16:59
17. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali
17. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, bu yıl 8 Haziran – 1 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu yıl gerçekleştirilecek festivalde, 3 yabancı konuk topluluğun yer alacağı, toplam 8 etkinlik sanatseverlerle buluşacak.
Tarih : 8 Haziran - 1 Temmuz 2010
Şehir : Antalya
Festival açılışını Aspendos Antik Tiyatrosu’nun büyülü atmosferinde G.Verdi’nin “AIDA” Operası ile Ankara Devlet Opera ve Balesi yapacaktır. İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin yorumuyla seyirciyle buluşacak ölümsüz eserde TÜRKSOY üye ülkelerden gelen sanatçılar solist olarak rol alacaklar. Eser Ankara İtalyan Kültür Merkezi ve Türksoy’un katkılarıyla seyirci ile buluşacak.
Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sergileyeceği ve festivalin ikinci temsili olan Alexander Dumas’nın “ÜÇ SİLAHŞÖRLER” adlı eseri eğlenceli danslarıyla festivale konuk oluyor.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği tarihin en karşı konulmaz kadını, tutkulu Çingene kızı CARMEN, Akdeniz’in ve Aspendos’un sıcak yaz akşamında tutkulu aşk hikayesiyle seyirciyle buluşacak.
Japonya’dan Festivalimize konuk olarak gelen Tokyo Balesi, Mozart’ın “Don Juan”, M.Teodorakis’in “Yunan Dansları” ve M.Ravel’in eşsiz eseri “Bolero”yu ünlü Koreograf Maurice Bejart'ın yorumu ile sahneliyor.
Festivalimizin bir diğer yabancı konuk topluluğu olan Berlin Radyo Korosu çeşitli ülkelerden gelen 500 koro sanatçısı ve dünya opera yıldızları, akustik harikası Aspendos Antik Tiyatrosu’nda “CARMINA BURANA” eseri ile ihtişamlı bir konser sergileyecek.
Makedonya Opera ve Balesi, “RIGOLETTO” Operası’nda dünyadaki tüm opera severlerin ezbere bildiği “La donna é mobile” aryasını, bu kez Aspendos’ta seslendirecek.
Romantik opera repertuvarının en güzel örneklerinden, ünlü Alman besteci Richard Wagner’in “UÇAN HOLLANDALI” Operası, İzmir Devlet Opera ve Balesinin prodüksiyonuyla seyircisiyle buluşacak.
Festivalin kapanış temsili; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü projesi olan “BARBAROS DANS PRODÜKSİYONU”. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16. yüzyılda Akdeniz’deki Türk deniz akıncılığını çağdaş dans üslubuyla anlatan, kentin denizle olan dokusunu ve çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen dans ve müzik prodüksiyonunu İstanbul, Ankara, İzmir ve Samsun Devlet Baleleri dansçılarından oluşan topluluk sergileyecek. Eser; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak hayata geçti.
Yakın Etkinlikler
-
30 Ağustos Zafer Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı
- 0 yorum
-
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
- 0 yorum
-
10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
- 0 yorum
-
24 Kasım Öğretmenler Günü
24 Kasım Öğretmenler Günü....
Bütün öğretmenlerimize yaşamları boyunca mutluluklar diliyoruz...
- 0 yorum
-
25 Aralık Christmas Day - Dini Gün (Noel)
Christmas Day - Noel Dini Gün
Noel Baba Vikipedi, özgür ansiklopedi
Noel BabaNoel Baba (aslen Santa Claus,Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy veya Santa) Noel gecesi (24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece) çocuklara hediye dağıtan yerel bir kahramandır. Türkiye'de ise Noel Baba yılbaşı gecesi hediye dağıtan kişiye dönüşmüştür. Kökeni Saint Nicholas`a dayanır, fakat kültüre göre farklılık gösterir. Noel Baba dünya çapında daha çok sevilmiş ve Santa Claus isminin yerini almıştır. Örnek olarak "Santa" yerine İtalya`da "Babbo Natale", Brezilya`da "Papai Noel", Çek Cumhuriyeti`nde "Deda Mráz", Portekiz`de "Pai Natal", Romanya`da "Moş Crăciun", Almanya`da "Weihnachtsmann", İrlanda`da "Daidí na Nollag", Fransa`da "Le Père Noël", İspanya ve Meksika`da "Papa Noel", Türkiye`de "Noel Baba" olmak üzere farklı isimler kullanılır.
Hikaye Türkiye doğumlu tarihsel bir figür olan psikopos Saint Nicholas`ın (Nikola) fakirlere hediye dağıtmasına dayanır. Bilinen en meşhur yardımı da, üç kızı olan bir babayla arasında geçenlerdir. Bu olayın 320'li yıllarda gerçekleştiğine inanılır. Fakir bir baba kızlarına çeyiz parası karşılayacak durumu yoktur, bu yüzden hiçbir erkek onlarla evlenmek istemez. Böyle bir durumda da kötü yola düşmek zorunda kalabilirler. Oldukça eğitimli ve zengin bir aileden gelen Nikola da üç kızı için üç külçe altını geceleyin gizlice fakir adamın penceresinden içeri atar. Hikayenin bu noktada birçok versiyonları mevcuttur.Bu üç külçe altının 3 gün arayla ya da 3 yıl ard arda atılması ile ilgili; ancak sonu aynıdır. Fakir adam çıkıp kendisini görünce şaşırır ve o'na teşekkür eder; bir rahip olan Nikola da "Bana değil, Tanrı'ya teşekkür et." der. Bu olayın ortaya çıkmasından sonra, o yörede birçok gizlice yapılan yardımların aslında Nikola tarafından yapıldığı anlaşılır. Nikola'nın ölümünden sonra da yöre halkı birbirlerine gizlice hediye vermeye başlarlar ve bir gelenek oluşur.
320 yılından önce Jermen kültüründen mevcut olan senelik hediye verilmesi ise, Odin'e dayanır. Odin'in uçan atı Sleipnir için çocuklar patiklerinin içine havuç ve şeker koyup duvara (ya da kapıya) asarlar. Odin de bu iyiliği karşılığında çocuklara hediyeler, tatlılar, ve şekerlemeler verir.
Bu olay mitolojik bir karakter olan Sinterklaas'a esin kaynağı olmuştur. Hollanda, Belçika ve Almanya'da (ölüm tarihi 6 Aralık bir gece önce 5 Aralık'ta kutlanmaktadır) Sinterklaas adına büyük kutlamalar düzenlenir. Aslında Flemenkçe "Sinterklaas" kelimesinin New Amsterdamlılar(sonradan New York) tarafından yanlış telaffuz edilmesiyle Santa Claus şekline dönüşmüştür.
Noel Baba, batılı ülkelerde, Japonya'da ve Asya'nın doğusunda bir Noel geleneği olarak varlığını sürdürmektedir.
İnanışa göre, Noel Baba kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisidir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Noel gününe geçilen gecede uçan geyiklerin çektiği kızağı ile evden eve hediyeler dağıtır; evlere bacadan girip, şömineden ulaşır. Yılın geri kalan zamanlarını ise eşi ve elfleri ile birlikte bir sonraki Noel için oyuncaklar hazırlayarak geçirir. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermektedir. Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır.
Noel Baba, sevimli görünüşü ve hediye dağıtmasından dolayı çocukların çok sevdiği bir karakterdir. Büyükler arasında da Noel yaklaşınca, Noel Baba'ya olan saygı ve sevgi ifadesi olarak, kukuletasını takanlara sıkça rastlanır.
1875 te Kanada'daki bir gazetede Noel BabaBir iddiaya göre günümüzdeki Noel Baba imajının (kır sakallı, koca göbekli, kırmızı cübbeli, kukuletalı) kaynağı, 1931'de Haddon Sundblom adlı çizerin Coca Cola reklamları için yaptığı çizimlerdir. Ne var ki Coca Cola reklamlarından çok önce, 19. yüzyılın başında Noel Baba'nın çeşitli çocuk kitaplarında ve karikatürlerde günümüzdeki Noel Baba imajına benzer şekilde resmedildiği görülmüştür. 1862 Noel'inde Noel'in henüz ABD'de tatil dönemi olmadığı ve Noel Baba figürünün kullanılmadığı dönemde Thomas Nast adlı Amerikalı karikatürist Harper's Weekly adlı derginin kapağında Noel Baba figürünü kullanmış ve kimilerince Noel Baba'nın mucidi kabul edilmiştir.
- 0 yorum