Etkinlikler
16:00
-
02 Mart 2008 16:00
Ulusal Senfonik Beste Yarışması
Seçilen yapıt, Gürer AYKAL yönetiminde Konservatuvar Orkestrası tarafından, kuruluş günü olan
03 Mart 2008 Pazartesi günü seslendirilecek ve CD kaydı yapılacak.
T.C. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü, üniversitenin 125.
Kuruluş yıldönümü nedeniyle, bir beste yarışması düzenledir.
2008 yılının Şubat ayında sonuçlanacak olan bu yarışma ulusal düzeyde olup yalnız Türk bestecilerine
açık. Seçilecek yapıt, Devlet Sanatçısı Prof. Gürer AYKAL yönetiminde Konservatuvar Orkestrası
tarafından, Mimar Sinan Üniversitesi'nin kuruluş günü olan 03 Mart 2008 Pazartesi günü seslendirilecek ve
CD kaydı yapılacak.
-
02 Mart 2008 16:00
SİYAD Ödülleri 3 Mart'ta verilecek!
Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) "Türk Sineması Ödülleri", 3 Mart’ta düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
SİYAD Genel Başkanı Murat Özer ve Genel Sekreteri Deniz Yavuz’un katılımıyla Dirty Bar’da yapılan basın toplantısında,
bu yılki ödüller için belirlenen adaylar açıklandı. Özer, 11 dalda dağıtılacak SİYAD ödüllerine aday olacak isimlerin
Sinema Yazarları Derneği’nin 55 üyesinin katılımıyla tespit edildiğini ve her dal için 5’er aday belirlendiğini söyledi.
Ödül töreninden önce 28 Şubat’ta tekrar toplanacak sinema yazarlarının, ödüle değer bulunanları belirleyeceğini belirten
Özer, ödül alanların Türker İnanoğlu Maslak Show Center’da 3 Mart tarihinde düzenlenecek gecede
açıklanacağını kaydetti.
Özer, bu yıl Türk Sineması Ödülleri’nin yanı sıra SİYAD’ın 2006-2007 sezonunda "En İyi Yabancı Film" seçtiği "Pan’ın
Labirenti"nin de ödül alacağını belirterek, ödül dağıtılacak 11 ana dalın dışında "2007’nin Umut Veren Sanatçısı"nın da
belirleneceğini bildirdi. Açıklanan listeye göre, ödüle aday gösterilenler şunlar: "En İyi Film" dalında: "Adem’in Trenleri",
"Kabadayı", "Mutluluk", "Sis ve Gece" ile "Yumurta". "En İyi Yönetmen" dalında: Abdullah Oğuz, Barış Pirhasan, Onur
Ünlü, Semih Kaplanoğlu, Turgut Yasalar.
"En İyi Erkek Oyuncu" dalında: Cem Özer, Haluk Bilginer, Kenan
İmirzalıoğlu, Murat Han ve Nejat İşler. "Cahide Sonku-En İyi Kadın Oyuncu" dalında: Fadik Sevin Atasoy, Nurgül
Yeşilçay, Özgü Namal, Saadet Işıl Aksoy, Şenay Aydın.
"Mahmut Tali Öngören-En İyi Senaryo" dalında: İsmail Doruk, Kubilay Tunçer-Elif Ayan-Abdullah Oğuz, Semih
Kaplanoğlu-Orçun Köksal, Turgut Yasalar ve Yavuz Turgul. "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında: Hakan Boyav, İlyas
Salman, Rasim Öztekin, Ufuk Bayraktar ve Volga Sorgu. "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalında: Aslı Tandoğan, Derya
Alabora, Selma Ergeç, Yıldız Kenter ve Zeynep Tokuş.
"En İyi Görüntü Yönetmeni" dalında: Eyüp Boz, Gökhan Tiryaki, Mirsad Herovic, Özgür Eken, Peter Steuger. "En İyi
Müzik" dalında: Cengiz Onural-Cenk Erdoğan, Mehmet Erdem-Özgür Akgül-Alp Erkin Çakmak, Selim Demirdelen, Sunay
Özgür-Ender Akay ve Zülfü Livaneli.
-
02 Mart 2008 16:00
Haldun Dormen'den 'Kibarlık Budalası'
Moliere’in ölümsüz eseri "Kibarlık Budalası" adlı oyunun yeni versiyonunun özel gala gösterimi,
3 Mart pazartesi günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.
Haldun Dormen’in 8 yıl aradan sonra izleyici ile buluşacağı Moliere’in ölümsüz eseri "Kibarlık Budalası" adlı oyunun yeni
versiyonunun özel gala gösterimi, 3 Mart pazartesi günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.
İstanbul Metropolitan Sanat ve Kültür Platformu ile Tiyatro Kedi’nin yeni bir uyarlama yaptığı dünya tiyatrosunun
klasiklerinden biri olan oyun, tiyatro ile barok müziğin tanınmış bestecilerini bir araya getiriyor.
Oyunda, şef Oğuzhan Balcı yönetimindeki 15 kişilik İstanbul Metropolitan Oda Orkestrası, "Barok Dönem"in dev
bestecileri Vivaldi, Bach, Albinoni ve Boccherini’nin eserleri ile Lully’nin bu oyun için yaptığı özel besteleri seslendirecek.
Uyarlamasını İpek Kadılar Altıner’ın yaptığı ve Hakan Altıner’in sahneye koyduğu oyunun müzik direktörlüğünü ise Arda
Aydoğan üstlendi. Tarık Papuççuoğlu, Ebru Cündübeyoğlu, Özlem Çakar, Abdül Süsler, Elif Çakman, Dilek Aba, Oral
Özer ve Erez Ergin Köse’nin rol aldığı oyun, 17. yüzyıl Fransasında ......, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö
Jourdain’in asilzade olmak için yaptığı girişimler anlatılıyor.
-
02 Mart 2008 16:00
ÖSS ve YDS'ye başvuru tarihi belirlendi
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) başvurular, 3 Mart Pazartesi günü başlayacak.
Alınan bilgiye göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ÖSS ve YDS'ye başvuru tarihini 3 Mart-7 Nisan
2008 olarak belirledi.
ÖSYM, sınav ücretlerini bu yıl artırmadı. ÖSS'ye girecek adaylar 40 YTL sınav ücreti ödeyecek. YDS'ye katılacak adaylar
da ÖSS için yatıracakları ücretten ayrıca 10 YTL daha ödeyecekler.
Adaylar sınavlara başvuru merkezleri aracılığıyla başvurabilecekler. Lise müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri
ve ÖSYM büroları başvuru merkezi olarak görev yapacak. Adaylar, eskiden olduğu gibi sınav ücretini yatırdıktan sonra
başvuru merkezlerinden randevu alarak başvuru yapabilecekler.
Liselerde eğitim-öğretim süresi 4 yıla çıktığı için bazı lise türlerinde bu yıl mezun verilmeyecek olması nedeniyle ÖSS'ye
başvuru sayısı geçen yıla göre az olacak. Genel liseler ile hazırlık sınıfı bulunmayan anadolu ve fen liseleri bu yıl mezun
vermeyecek. 2008-ÖSS'ye 1 milyon 200 bin civarında adayın katılacağı tahmin ediliyor. ÖSS'ye geçen yıl yaklaşık 1
milyon 640 bin aday başvurmuştu.
ÖSS 15 Haziran 2008, YDS ise 22 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilecek.
Yakın Etkinlikler
-
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
- 0 yorum
-
10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
- 0 yorum
-
24 Kasım Öğretmenler Günü
24 Kasım Öğretmenler Günü....
Bütün öğretmenlerimize yaşamları boyunca mutluluklar diliyoruz...
- 0 yorum
-
25 Aralık Christmas Day - Dini Gün (Noel)
Christmas Day - Noel Dini Gün
Noel Baba Vikipedi, özgür ansiklopedi
Noel BabaNoel Baba (aslen Santa Claus,Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy veya Santa) Noel gecesi (24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece) çocuklara hediye dağıtan yerel bir kahramandır. Türkiye'de ise Noel Baba yılbaşı gecesi hediye dağıtan kişiye dönüşmüştür. Kökeni Saint Nicholas`a dayanır, fakat kültüre göre farklılık gösterir. Noel Baba dünya çapında daha çok sevilmiş ve Santa Claus isminin yerini almıştır. Örnek olarak "Santa" yerine İtalya`da "Babbo Natale", Brezilya`da "Papai Noel", Çek Cumhuriyeti`nde "Deda Mráz", Portekiz`de "Pai Natal", Romanya`da "Moş Crăciun", Almanya`da "Weihnachtsmann", İrlanda`da "Daidí na Nollag", Fransa`da "Le Père Noël", İspanya ve Meksika`da "Papa Noel", Türkiye`de "Noel Baba" olmak üzere farklı isimler kullanılır.
Hikaye Türkiye doğumlu tarihsel bir figür olan psikopos Saint Nicholas`ın (Nikola) fakirlere hediye dağıtmasına dayanır. Bilinen en meşhur yardımı da, üç kızı olan bir babayla arasında geçenlerdir. Bu olayın 320'li yıllarda gerçekleştiğine inanılır. Fakir bir baba kızlarına çeyiz parası karşılayacak durumu yoktur, bu yüzden hiçbir erkek onlarla evlenmek istemez. Böyle bir durumda da kötü yola düşmek zorunda kalabilirler. Oldukça eğitimli ve zengin bir aileden gelen Nikola da üç kızı için üç külçe altını geceleyin gizlice fakir adamın penceresinden içeri atar. Hikayenin bu noktada birçok versiyonları mevcuttur.Bu üç külçe altının 3 gün arayla ya da 3 yıl ard arda atılması ile ilgili; ancak sonu aynıdır. Fakir adam çıkıp kendisini görünce şaşırır ve o'na teşekkür eder; bir rahip olan Nikola da "Bana değil, Tanrı'ya teşekkür et." der. Bu olayın ortaya çıkmasından sonra, o yörede birçok gizlice yapılan yardımların aslında Nikola tarafından yapıldığı anlaşılır. Nikola'nın ölümünden sonra da yöre halkı birbirlerine gizlice hediye vermeye başlarlar ve bir gelenek oluşur.
320 yılından önce Jermen kültüründen mevcut olan senelik hediye verilmesi ise, Odin'e dayanır. Odin'in uçan atı Sleipnir için çocuklar patiklerinin içine havuç ve şeker koyup duvara (ya da kapıya) asarlar. Odin de bu iyiliği karşılığında çocuklara hediyeler, tatlılar, ve şekerlemeler verir.
Bu olay mitolojik bir karakter olan Sinterklaas'a esin kaynağı olmuştur. Hollanda, Belçika ve Almanya'da (ölüm tarihi 6 Aralık bir gece önce 5 Aralık'ta kutlanmaktadır) Sinterklaas adına büyük kutlamalar düzenlenir. Aslında Flemenkçe "Sinterklaas" kelimesinin New Amsterdamlılar(sonradan New York) tarafından yanlış telaffuz edilmesiyle Santa Claus şekline dönüşmüştür.
Noel Baba, batılı ülkelerde, Japonya'da ve Asya'nın doğusunda bir Noel geleneği olarak varlığını sürdürmektedir.
İnanışa göre, Noel Baba kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisidir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Noel gününe geçilen gecede uçan geyiklerin çektiği kızağı ile evden eve hediyeler dağıtır; evlere bacadan girip, şömineden ulaşır. Yılın geri kalan zamanlarını ise eşi ve elfleri ile birlikte bir sonraki Noel için oyuncaklar hazırlayarak geçirir. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermektedir. Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır.
Noel Baba, sevimli görünüşü ve hediye dağıtmasından dolayı çocukların çok sevdiği bir karakterdir. Büyükler arasında da Noel yaklaşınca, Noel Baba'ya olan saygı ve sevgi ifadesi olarak, kukuletasını takanlara sıkça rastlanır.
1875 te Kanada'daki bir gazetede Noel BabaBir iddiaya göre günümüzdeki Noel Baba imajının (kır sakallı, koca göbekli, kırmızı cübbeli, kukuletalı) kaynağı, 1931'de Haddon Sundblom adlı çizerin Coca Cola reklamları için yaptığı çizimlerdir. Ne var ki Coca Cola reklamlarından çok önce, 19. yüzyılın başında Noel Baba'nın çeşitli çocuk kitaplarında ve karikatürlerde günümüzdeki Noel Baba imajına benzer şekilde resmedildiği görülmüştür. 1862 Noel'inde Noel'in henüz ABD'de tatil dönemi olmadığı ve Noel Baba figürünün kullanılmadığı dönemde Thomas Nast adlı Amerikalı karikatürist Harper's Weekly adlı derginin kapağında Noel Baba figürünü kullanmış ve kimilerince Noel Baba'nın mucidi kabul edilmiştir.
- 0 yorum
-
Yılbaşı - Yeni Yılın İlk Günü
Yılbaşı - Yeni Yılın İlk Günü
- 0 yorum