Etkinlikler
- Bölüm: 'Etkinlik Takvimi'
- iCalendar dışa aktarma verisini indir
- iCalendar beslemesine abone ol
16:00
-
25 Şubat 2008 16:00
26 Şubat / Çağdaş Sanat Konuşmaları - 4SANAT DÜNYAMIZ
Konu: Çağdaş Sanat Konuşmaları - 4
Koleksiyon, Koleksiyonerlik ve Müzecilik
Moderatör: Levent Çalıkoğlu
Konuşmacı: Burçak Madran
Yer: Sermet Çifter Salonu, 18:30
-
25 Şubat 2008 16:00
26-27 Şubat / Sinema Günleri:Jean Eustache’a SaygıJean Eustache’a Saygı
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Tarihler: 26.02.2008~27.02.2008
26-27 Şubat 2008
Telefon: 0212 334 87 40 / 42
Adres: İstiklal Caddesi No: 8 - 34435 Taksim
Ücret: Giriş ücretsizdir
Nereden Alınır: bilgi için : www.infist.org
Program
26 Şubat Salı
● 18:30 Buluşma-tartışma
Jean-André Fieschi (yönetmen, sinema tarihçisi, Jean Eustache’ın dostu ve çalışma arkadaşı), Erol Nezih Orhon (Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü öğretim görevlisi) ve Ahmet Soysal (felsefeci) konuşmacı olarak katılıyorlar
(Simültane çeviri olacaktır)
● 19:30 Film Gösterimi
« La peine perdue de Jean Eustache » (Jean Eustache’ın Boşa Giden Çabası)
Angel Diez Alvarez (Belgesel, 1998, 0:53)
27 Şubat Çarşamba
● 18:30 Film Gösterimi
« La Maman et la Putain » (Anne ve Orospu)
Jean Eustache (Film, 1973, 3:30)
Filmler Fransızcadır, Türkçe altyazı vardır
Giriş ücretsizdir
Yakın Etkinlikler
-
25 Aralık Christmas Day - Dini Gün (Noel)
Christmas Day - Noel Dini Gün
Noel Baba Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hikaye Türkiye doğumlu tarihsel bir figür olan psikopos Saint Nicholas`ın (Nikola) fakirlere hediye dağıtmasına dayanır. Bilinen en meşhur yardımı da, üç kızı olan bir babayla arasında geçenlerdir. Bu olayın 320'li yıllarda gerçekleştiğine inanılır. Fakir bir baba kızlarına çeyiz parası karşılayacak durumu yoktur, bu yüzden hiçbir erkek onlarla evlenmek istemez. Böyle bir durumda da kötü yola düşmek zorunda kalabilirler. Oldukça eğitimli ve zengin bir aileden gelen Nikola da üç kızı için üç külçe altını geceleyin gizlice fakir adamın penceresinden içeri atar. Hikayenin bu noktada birçok versiyonları mevcuttur.Bu üç külçe altının 3 gün arayla ya da 3 yıl ard arda atılması ile ilgili; ancak sonu aynıdır. Fakir adam çıkıp kendisini görünce şaşırır ve o'na teşekkür eder; bir rahip olan Nikola da "Bana değil, Tanrı'ya teşekkür et." der. Bu olayın ortaya çıkmasından sonra, o yörede birçok gizlice yapılan yardımların aslında Nikola tarafından yapıldığı anlaşılır. Nikola'nın ölümünden sonra da yöre halkı birbirlerine gizlice hediye vermeye başlarlar ve bir gelenek oluşur.
320 yılından önce Jermen kültüründen mevcut olan senelik hediye verilmesi ise, Odin'e dayanır. Odin'in uçan atı Sleipnir için çocuklar patiklerinin içine havuç ve şeker koyup duvara (ya da kapıya) asarlar. Odin de bu iyiliği karşılığında çocuklara hediyeler, tatlılar, ve şekerlemeler verir.
Bu olay mitolojik bir karakter olan Sinterklaas'a esin kaynağı olmuştur. Hollanda, Belçika ve Almanya'da (ölüm tarihi 6 Aralık bir gece önce 5 Aralık'ta kutlanmaktadır) Sinterklaas adına büyük kutlamalar düzenlenir. Aslında Flemenkçe "Sinterklaas" kelimesinin New Amsterdamlılar(sonradan New York) tarafından yanlış telaffuz edilmesiyle Santa Claus şekline dönüşmüştür.
Noel Baba, batılı ülkelerde, Japonya'da ve Asya'nın doğusunda bir Noel geleneği olarak varlığını sürdürmektedir.
İnanışa göre, Noel Baba kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisidir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Noel gününe geçilen gecede uçan geyiklerin çektiği kızağı ile evden eve hediyeler dağıtır; evlere bacadan girip, şömineden ulaşır. Yılın geri kalan zamanlarını ise eşi ve elfleri ile birlikte bir sonraki Noel için oyuncaklar hazırlayarak geçirir. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermektedir. Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır.
Noel Baba, sevimli görünüşü ve hediye dağıtmasından dolayı çocukların çok sevdiği bir karakterdir. Büyükler arasında da Noel yaklaşınca, Noel Baba'ya olan saygı ve sevgi ifadesi olarak, kukuletasını takanlara sıkça rastlanır.
1875 te Kanada'daki bir gazetede Noel Baba Bir iddiaya göre günümüzdeki Noel Baba imajının (kır sakallı, koca göbekli, kırmızı cübbeli, kukuletalı) kaynağı, 1931'de Haddon Sundblom adlı çizerin Coca Cola reklamları için yaptığı çizimlerdir. Ne var ki Coca Cola reklamlarından çok önce, 19. yüzyılın başında Noel Baba'nın çeşitli çocuk kitaplarında ve karikatürlerde günümüzdeki Noel Baba imajına benzer şekilde resmedildiği görülmüştür. 1862 Noel'inde Noel'in henüz ABD'de tatil dönemi olmadığı ve Noel Baba figürünün kullanılmadığı dönemde Thomas Nast adlı Amerikalı karikatürist Harper's Weekly adlı derginin kapağında Noel Baba figürünü kullanmış ve kimilerince Noel Baba'nın mucidi kabul edilmiştir.
- 0 yorum
-
Yılbaşı - Yeni Yılın İlk Günü
Yılbaşı - Yeni Yılın İlk Günü
- 0 yorum
-
Dünya Gazeteciler Günü
Dünya Gazeteciler Günü
- 0 yorum
-
Dünya Hijyen Günü
Dünya Hijyen Günü
- 0 yorum
-
Dünya Sarılma Günü
Dünya Sarılma Günü
- 0 yorum