Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

candide

  • başlık
    27
  • yorum
    27
  • görüntü
    21.060

Dom Juan, Molière


crazy mom

1.054 görüntü

Su Molière gercekten buyuk bir adam... Okumayan herkeze okumalarini siddetle tavsiye ederim...

 

Oncelikle o donemlerde 14.Louis tarafindan cok tutulup, kollaniyormus ama kralin zamanla din yolundakilerin etkisi altinda kalmasindan sonra yanliz kalmis. Ve baska koruyucularida onu birakinca olumune dogru gercekten cok kotu bir durumdaymis. Ama zamanina gore, ve o donemin gerceklerini komedi yoluyla insanlara sunmasi gercekten taktire deger. Mesela Tartuf da, kitaptaki bir kahraman asiri dinci, iyi bir adam olarak gozukmekteydi ama icinde yasattigi kisi topluma tersti, kisacasi insanlarin icindeki ikiyuzlulugu ele almisti. Ama yasaklanmisti.

 

Yani insanlarin iki yuzu vardir, bir, toplumun istedigi ahlakli insan yuzu, iki toplumdan gizli buyutulen ve ahlak kurallarinin disinda olan kisisel davranislar. Gizli davranislar.

 

Dom Juan'da, o donemde ateist olan, kadinlarla iliskiye girmek icin onlarla evlenip onlari birakan, hatta karsisindaki kadin evlenmek uzere bile olsa onu ayartmak icin elinden gelen herseyi yapan, kisacasi cok ozgur bir tip. Fransizca'da buna 'Libertin' diyoruz. Yani yaptigi herseyi normal goren biri... Kitapta hosuma giden, Molière'in yaklasim tarzi, kendi kahramanina verdigi rol. Cunku bir yanda ateist biri var diger yandada bu ateistin usagi, inancli ama inancini savunmaktan aciz. Surekli sacma savunuyor. Tanri var diyor ayni anda noel babanin varligina inaniyor :)

 

Zamaninda din cevresi tarafindan cok kinanmis, cunku dini savunamayan bir embesili koydugu icin. Ve o usagi oynayanda Molière'mis ;)

 

Kitabin sonu daha tuhaf... Dom Juan'i hayaletler cehenneme goturuyor. Ama isin en guzel yani, oyle kararliki, son ana kadar, okadar olagan ustu olaya sahit oldugu halde, dusuncesini son ana kadar savunuyor. "Ben tek 2 ,2'nin 4; 4,4'un 8 olduguna inanirim"

 

Ve daha da guzeli kitabin sonuna bakinca bitisten dolayi insanin icinden Molière dini hakli cikartiyor demek geliyor ama hayir yanlis. Cunku kitabi usagin repligi ile bitiriyor. "Paralarim, paralarim" diyen usak....

 

Dusunsenize, onunuzde okadar olagan ustu sey oldu. Melekler geldi, statuler dirildi, biri cehenneme gitti. Adamin dizlerinin uzerine cokup dua etmesi gerekirken. Paralarim diyor... Yani aslinda en basit biri bile inanmiyor...

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.