Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ERBAY

  • başlık
    88
  • yorum
    19
  • görüntü
    113.339

DERSİMİZ İSTİKLAL


Kastamonu Lisesi'nin orta kısmında okuyan iki öğrenci, T.B.M.M'nin açtığı İstiklal Marşı yarışmasına katılma kararı alarak, birer şiirlerini gönderirler. Bir süre sonra iki öğrenciye de Milli Eğitim Bakanlığından teşekkür yanıtı gelir, ama bir farkla; birinden 'bu yolda devam etmesini' istiyor ve de başarılar diliyorlardı!

 

Yaşamdan Dakikalar'da, İstiklal Marşı'nın kabulünün 86. yildönümü için Nebil Özgentürk'ün hazırladığı kısa belgesel öyle ilgi gördü ki, okurlarım hâlâ "Tüm bunlar dogru mu?" diye sorarak üzüntülerini dile getirmeye devam ediyor. Hıncal Uluç'un deyişiyle Nebil'in 'Oscarlık' belgeselinde, yukarıda sözünü ettigim iki öğrencinin öyküsü anlatılmıyordu. Biliyorum, şiir yazmaya teşvik edilen öğrencinin kim oldugunu merak ediyorsunuz!? Ama önce, Nebil Özgentürk'ten dinlediğimiz hüzünlü öyküyü anımsayalım: 1991'de Beyoğlu'nda bir evin kiracıları, kirayı ödeyemedikleri için sokağa atılırlar. Onlar, Mehmet Akif Ersoy'un kızı ve torunlarıdır! 1985 yılında, Üsküdar Belediyesi emekli maaşıyla geçinmeye çalışırken hastalanan, zor ve bakımsız günlerin ardından gözlerini hayata kapayan adamın cenazesi ortada kalmasın diye tüm masraflarını karşılar. O unutulan insan, Mehmet Akif'in torunu Tahir Ersoy'dur! Yıl 1962... Cağaloglu'ndaki bir köşe yazarının odasına üstü başı bakımsız, kirli sakallı biri girer. Adını söyledikten sonra yazardan kendisine yardım etmesini ister. Köşe yazarı, karşısındakinin içler acısı durumundan büyük üzüntü duyar. Cüzdanını çıkararak istedigi kadar para alması için adama uzatır. O da uygun bir miktarda para alarak iki büklüm kaybolur gözden... Birkaç ay sonra tek sütunluk bir gazete haberi çarpar, köşe yazarının gözüne... İstanbul sokaklarında, bir çöp bidonunun yanında bulunan bir cesetten söz ediyordur haber... Fotoğrafa dikkatle bakar, ünlü köşe yazarı... Bu, para istemek için odasına gelen adamdan başkası değildir. Emin Ersoy'dur; Mehmet Akif Ersoy'un oglu Emin Ersoy! İşte sizlere, İstiklal Marşı için devletin verdigi para ödülünü almayan, ticarete alet olmasın diye de İstiklal Marş'ını' kitabına almayan Mehmet Akif Ersoy'un bizlere bıraktığı çocuklarının yaşamlarından birkaç dakika !

 

Geçtiğimiz günlerde bir haber,hepimizin yüreğini burktu:"İstiklal savaşı gazisi Turan öldü." 107 yaşındaki Veysel Turan'ın Konya'da son nefesini vermesiyle tüm gözler Eskişehir'de yaşayan Yakup Satar'a çevrildi.Çünkü Satar,son İstiklal savaşı gazisidir.Bu haber bana Akova'nın şu dizelerini anımsattı :

 

Son İstiklal gazisini

toprağa verdiğimiz gün

çek yeni bir Kurtluş Savaşı usta !

 

Onların ölüm haberlerini çocukluğumdan anımsıyorum.TRT'nin haberlerinde son haber olarak verilirdi.Sayıları o günlerde bir kaç yüz olacak ki,ilk haberlerde yer bulamıyorlardı kendilerine! Oysa yaşayan son istiklal gazisi Yakup Satar'ın ölüm haberi daha şimdiden ilk sıralara aday! Kastamonu Lisesi'nde ortaokul öğrencisi olan ve İstiklal Marşı yarışmasına gönderdiği şiiri beğenilen öğrenci aldığı moral desteğin etkisiyle birbirinden güzel kitaplar yazar.

O öğrenci,ölümsüz eseri Hababam Sınıfı'yla tanıdığımız Rıfat Ilgaz'dır.

 

 

Sunay AKIN

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.