Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Radyanın günlüğü

  • başlık
    84
  • yorum
    93
  • görüntü
    55.518

SİZİ BU HAVALAR MAHVETMESİN...


Bahar geldi ne güzel... :) Çok seviyorum baharı.Doğanın uyanışı,tazelenişi, içimi coşturuyor.Güneş sadece bedenimi değil ruhumu da ısıtıyor.Hele çiçekler!Renk renk,çeşit çeşit... Bütün Karşıyaka bezenmiş durumda :wub: Çiçekçilerin önünden geçerken takılıp kalıyorum mutlaka.Allahım öyle güzeller ki.Nasıl da güzel yaratmış Rabbim.Durmadan eşe dosta,kendime(evet şaşırmayın kendime!kendimi mutlu etmek için :) )çiçek alırım...Ya pikniklere ne demeli.Dostlarla yapılan o neşeli piknikler...Tövbe tövbe şimdi bunu yazarken canım mangalda köfte istedi :( Uçurtmaları unutuyordum nerdeyse boğaz düşünürken :D Burada sahilde uçurtma uçurur herkes baharda.Büyüyü küçüğü.Ama valla büyükler daha çok uçuruyor çocuklardan ;)Birkaç yıldır uçurtma şenliği bile oluyor.Ne uçurtmalar,ne modeller,ne renkler.Offf işte böyle, kısacası; insanın eve giresi gelmiyor...İyi de bahar dedik güzel dedik yok mu bu baharın hiç negatif tarafı?Var elbet,adı da Bahar yorgunluğu :unsure:

Bu kadar güzelliğin yanında ben onu pek umursamamaya çalışıyorum ama ilk haftalarda beni de etkiliyor.Ee hadi o zaman buyurun bakalım :)

SİZİ BU HAVALAR MAHVETMESİN!!!

 

Halsizlik, sürekli uyku hali, ağrılar... Mayısta doruğa varan bahar yorgunluğunun emareleri. Atlatmanın yolu egzersiz ve iyi beslenme. Kesin tedavi için tatil şart! Yorgunsunuz. Ve yalnız değilsiniz.

 

Topluca yorgunuz. Kışla karışık ılık havanın bitip yaz sıcağının küt diye bastırdığı şu günlerde, neredeyse herkes sürüklenerek hareket ediyor, dikkatler dağınık, ruh hali ağlamakla gülmek arasında gidip gidip geliyor. Yağmurlu, puslu günlerin sona ermesiyle metabolizmada başlayan değişiklikler, yorgunluğa yol açıyor. Bu yorgunluk çoğunlukla iki-üç hafta içinde kendiliğinden atlatılsa da kalp ve romatizma gibi hastalıkları olanlar için durum bu kadar basit değil.

 

Baharla başlayan yorgunluğun 'kronik yorgunluk'a dönüşmesi de mümkün. Bahar yorgunluğu herkeste en az bir kez görülüyor. Nedeni birbirine bağlı bir döngü: Mevsim değişikliğiyle ışığın ve biyolojik saatin değişmesi, uyku düzensizliği, 'iyonlanma' ve cilt hastalıkları. Baharla birlikte havadaki elektrik yükünün arttığını anlatan psikiyatr Dr. Muzaffer Uyar "Elektrik yükü iyonlar aracılığıyla taşınıyor. Pozitif iyonlar arttıkça vücut zindelik kazanıyor. Negatif iyonların artmasıysa yorgunluk, halsizlik ve gerginliğe yol açıyor" dedi. Havadaki elektrik yükünün şehirlerde daha fazla olduğunu belirten Uyar, rahatsızlığı artıran diğer faktörleri de şöyle sıraladı: "Taşıtlar, sanayi atıkları, trafik keşmekeşi elektrik yükünü artırır. Elektrik yükü, sinir gerginliğini ve stresi tırmandırıyor. Bu durum, damarlardaki büzülmeyi artırıyor. Bu, ülsere bile yol açabiliyor."

 

Duygular da yorar

Psikiyatr Dr. Muzaffer Uyar, kronik yorgunlukla mevsime bağlı yorgunluğun birbirine karıştırıldığını söyledi. Uyar, "İşyerinde sorumluluğunuz fazlaysa halsizlik, kırıklık, boğaz ve baş ağrılarıyla gelişen kronik yorgunluk sendromu sizin de kapınızı çalabilir. Kişi gözlerinin önünde beneklerin uçtuğunu, sürekli baş ağrısıyla birlikte 'ensesi kerpetenle sıkılıyormuş gibi hissettiğini' söyler. Eklem ağrılarından yakınır. Konsantrasyonu bozulur. 'Kronik yorgunluk' çalışma ortamında bazen yıllarca baskı altında kalan duygular, stres ve iş yoğunluğu sonucunda patlama noktasına geliyor" dedi.

 

Derdiniz kronikse

Kronik yorgunluğun kesin tedavisi, tatil ve insanın yaşadığını hissetmesini sağlayacak uğraşlar edinmesi. Bunlara hemen erişemeyecek olanlara önerilenlerse şunlar: Her sabah, güneşli havada aç karnına en az 5 dakika yürüyün. 10-15 dakika vücudunuzu çalıştırın. Ama jimnastik yaptığınız oda çok iyi havalandırılmış olmalı. Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı oluyor, özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunuyor. Günde 3 litre suyu, azar azar için. Uyku saatlerinize ve ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın. Film seyredin, hoşunuza giden şeyleri düşünmeye çalışın. Alkol miktarını azaltın.

 

Radikal Gazetesi

 

siir03pic.jpg

 

BAHAR ŞİİRİ

Bu sabah mutluluğa aç pencereni

Bir güzel arın dünkü kederinden

Bahar geldi bahar geldi güneşin doğduğu yerden

Çocuğum uzat ellerini

Şu güzelim bulut gözlü buzağıyı

Duy böyle koşturan sevinci

Dinle nasıl telaş telaş çarpıyor

Toprak ananın kalbi

Şöyle yanıbaşıma çimenlere uzan

Kulak ver gümbürtüsüne dünyanın

Baharın gençliğin ve aşkınTürküsünü söyleyelim bir ağızdan... :)

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.