Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

yam_yam' ca

  • başlık
    100
  • yorum
    47
  • görüntü
    379.219

yam_yam

746 görüntü

Şu an dünyanın en fakir ülkelerinden biri Nijer'dir. Yaklaşık 13 milyon nüfusu var, ve bunların 3 milyonu gerçek anlamda "aç". Kalanın da pek çoğu yarı aç yarı tok yaşıyor. Nijer uzun yıllar Fransa işgalinde kaldıktan sonra 1960 yılında bağımsızlığını ilan etti. Ancak ilk cumhurbaşkanı da Fransızların desteklediği biriydi, ve Fransızların çıkarlarını korumaktaydı. Daha sonra askeri darbe ile devrildi. O dönemden sonra pek çok askeri darbe daha oldu ve istikrar bir türlü sağlanamadı.

 

Açlık ve sefaletin sebepleri :

 

1- Tarım toplumu oldukları halde, sulama teknolojileri yok. Yağmurdan medet ummak zorundalar. 3 aylık yağmur dönemleri (Haziran-Temmuz-Ağustos) var, ve bu dönem kurak geçerse mahsul alamıyorlar. Dahası 5-6 yıl beklediklerinin üstünde yağış gerçekleşse dahi arkasından gelen dönemin kurak geçmesi onlar için açlık demek. Başkent Niamey'in ortasından nehir geçtiği halde, sulama teknolojileri olmadığı için bu nehirden faydalanamıyorlar. Bunun en büyük nedeni, Fransız kolonileri içinde, Fransa'nın yatırım yapmadığı tek ülke olmaları

 

2- Tarım alanlarının büyük çoğunluğu "ağa"ların elinde. Köylü, bu ağaların elindeki toprakları işliyor, ve üründen belli (küçük) bir pay alabiliyor. Ancak kurak dönemlerde bu payı da alamıyorlar. Dolayısı ile bu da açlık demek...

 

3- Uranyun, altın, petrol, fosfat gibi zengin maden kaynakları var. Ancak bunları çıkartacak teknolojileri yok. Dahası yabancı firmalar da bu madenleri kullanmak için pek istekli davranmıyorlar. (Başbakanlarının yaptığı son röportajda, petrol için bir Fransız firması ile sözleşme imzaladıklarını duymuştum. Ancak 5 yıl süre ile bu kaynaktan gelir elde edebilmeyi beklemiyorlar)

 

4- Ülkede bir sanayi olmadığı için işsizlik çok yüksek oranlarda. Erkeklerden bazıları, nehirde 10 parça çamaşır yıkamaları karşılığında aldıkları 1 dolar için kendilerini şanslı sayıyorlar.

 

5- Ülkenin en büyük hastanesi başkent Niamey'de 1000 yataklı bir hastane. Çocuklara sadece 180 yatak ayırabilmişler ve bir yatakta en az 2 kişi yatmak zorundalar. Ancak yine de buraya gelebilenler şanslı. Çünkü pek çoğu buraya kadar da gelemiyor ve ölümü bekliyorlar. Çocuklar yeterli derecede beslenemediği için çok çabuk hastalanıyorlar. İlaçlar yeterli derecede değil. Olanlarda çok pahalı ve fakir halkın çoğu bundan faydalanamıyor.

 

Nijer bir insanlık ayıbıdır. Bu ayıbın en büyük sorumlusu da Fransadır. Halk 1 günlük yiyyecek temin edebilmek için, BM teşkilatının erzak kamyonları önünce saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Çocuklar ve yaşlılar atik davranamadıklarından bundan faydalanamamanın üzüntüsü içindeler. Ancak erzak alabilenlerin sevinçleri de pek uzun sürmüyor. Zira ertesi gün yine açlıkla başbaşalar.

 

Pek çok insan, yukarıda anlattıklarımın farkında dahi değil. Tanrılarının kendilerine cömertçe verdiği nimetlerden bahsediyorlar. Bir de şu insanların halini bir görseler... Her yıl hac için dünyanın parasını harcayan "hacı beyefendi/hanımefendiler" acaba bu durumu biliyorlar mı? Hiç, "O kadar parayı bu aç insanlara göndermeliyim" diye düşünen oldu mu? Hac topraklarında kesilip, değerlendirilemediği için toprağa gömülen binlerce kurbanlık hayvan için, kendi vicdanlarında cevap verebilecekler mi? Allah için vazifesini yapmış olduğunun rahatlığı içindeyken, insanlık için işlenen bu ayıptan kendilerine bir pay çıkarabilecekler mi? Sanmıyorum... Çünkü onlar için Allah, kendine inananlara karşı cömerttir. Böyle düşünenlere, şunu hatırlatmak isterim :

 

NİJER HALKININ %98'İ MÜSLÜMAN....

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.