Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TAFE Türkiye ilk mezunları AVUSTRALYA YOLCUSU ANKARA (AA)


TAFE TURKIYE

Önerilen İletiler

Avustralyalı eğitim kurumu olan TAFE (www.tafetr.com ) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) yaptığı işbirliği çerçevesinde İngilizce eğitimi alan ve hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler, bundan sonraki eğitim dönemlerine devam etmek üzere Avustralya'ya gidiyor.

 

TESK'in geçen yıl iş birliği yaptığı Avustralyalı devlet eğitim kurumu olan ve Başkent'te ilk kurumunu TAFE NSW, hazırlık yılı ilk mezunlarını verdi. TESK'te düzenlenen mezuniyet törenine, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta, Çankaya Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, programın kurucusu Feriha Güney, mezun olan öğrenciler ve velileri katıldı. Her iki ülkenin de resmi marşlarının okunmasıyla başlayan törende bir de sinevizyon gösterisi yapıldı. Program hakkında bilgi veren sinevizyon gösterisinde, eğitimin ne süreçte gerçekleştiğine dair sınıflardan görüntüler ekrana geldi. Buna ek olarak yaklaşık 7 ay süren bu eğitim sürecinde, öğrencilerin dil eğitimlerinde ne kadar yol katettiğine ve bu programla birlikte sosyal sorumluluk kapsamında geçen yıl Mardin ve İzmir esnaflarına da dil eğitimi verildiğine dair bilgiler aktarıldı.

 

Programın kurucusu olan Güney konuşmasında, Türkiye'de mesleki eğitim konusunda farkındalığın artmasının çok sevindirici olduğunu belirterek, iyi bir eğitimin mesleğin can damarını oluşturduğunu kaydetti. Bunun için iyi bir müfredat oluşturulması ve eğitimcilerin iyi bir eğitim alması gerektiğine değinen Güney, meslek prestijinin yükseltilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Güney, öğrencilerin sırf isimlerinin hoş gelmesinden dolayı değil, gerçekten yetenekli oldukları alanlarda başarılı olmak için yönlendirilmeleri gerektiğini söyledi. İlk kez Başkent'te kampüs açan kurumun İstanbul'da da kampüs açması için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Güney, İngilizce eğitim veren yüksekokulun açılması ve İngilizce online meslek eğitiminin başlatılmasının bu yılki üç hedeflerini oluşturduğunu ve bu hedeflerin bu yıl içinde gerçekleşeceğini planladıklarını kaydetti.

 

Palandöken ise, yurtdışında eğitim alacak bu öğrencilerin ülke için bir model oluşturacağını belirterek, eğitimden de son derece memnun kalacaklarını ekledi. Palandöken temel amaçlarının, Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri olan teknik eğitime ağırlık vermek olduğu kaydetti. Liselerde de teknik eğitim verildiği dile getiren Palandöken, bu alanda mükemmeliyeti yakalamak için çalıştıklarını belirtti. İyi bir eğitimin her şeyin başı olduğunu söyleyen Palandöken, herkesin bu fikre katıldığını ama çoğu kişinin elini taşın altına koymadığını ifade etti. Sadece yabancı dille de eğitim olmayacağını söyleyen Palandöken, mesleki eğitim ve hayat felsefesine destek olduklarının altını çizdi. Bendevi Palandöken, uluslararası geçerliliği olan bu sistemin TOEFL gibi sınav gerektirmediğini vurgulayarak, "Öğrenciler bu eğitimle Avustralya'da istediği üniversitede istediği bölüme girebilmekte, yani doğrudan geçiş yapabilmekte" dedi.

 

Büyükelçi Biggs de, TAFE'nin son derece eğitici bir program olduğunu ve her yıl Avustralya'da da milyonlarca genç tarafından tercih edildiğini belirterek, akademik yola alternatif oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'den Avustralya'ya öğrenci gideceği için duyduğu memnuniyeti dile getiren Biggs, Avustralya'ya bu programla milyonlarca öğrenci geldiğini ve bunun ülkesi için bir ticaret alanı oluşturduğunu söyledi. Bu duruma ek olarak Büyükelçi, ülkesine giden bu öğrencilerin entelektüel bir enerji kaynağı oluşturduğunu vurguladı. Biggs iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunun altını çizerek, "Ankara'da diplomaside görevli arkadaşlarım, benim bu konumumu oldukça kıskanmaktadır" diye konuştu.

 

Bu güzel ilişkilerin temelinin, daha Çanakkale Savaşı sırasında Atatürk'ün hayatını kaybeden Avustralyalı askerlerin annelerine seslenmesine dayandığını belirten Biggs, bu güzel sözlerin hala zihinlerde olduğunu kaydetti. Avustralya'da yaşayan Türk göçmenlerinin de bu ilişkide katkısı olduğunu belirten Büyükelçi Biggs, artık Türkiye-Avustralya direkt uçuşlarının da başladığını hatırlattı. Türkiye'nin çok iyi yönetilen bir ekonomisinin olduğunu, siyasetin iyi gittiğini, istikrarın sürdüğünü, komşularla eskiye oranla daha iyi ilişkiler kurduğunu söyleyen Biggs, Türkiye ile beraber G 22 zirvesi de dahil olmak üzere birçok uluslararası alanda üyelik ve ortaklıkları paylaştıklarını dile getirdi. Biggs sözlerine eğitimin önemini vurgulayarak son verirken, "Yükseklerde bulunan gerçekliktir, ona ulaşmak için kararlılıkla ve yılmadan bilgiyi takip etmek gerekir" dedi.

 

Konuşmaların ardından mezun olan öğrencilere diplomaların takdim edilmesi ve öğrencilerden birinin teşekkür konuşmasıyla tören sona erdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Avustralya Devletine bağlı Mesleki Eğitim Kurumu Technical and Further Education (TAFENSW www.tafensw.edu.au ) işbirliğiyle TAFE Türkiye – İSTESOB Teknoloji Akademisi İstanbul Yerleşkesi ( www.tafetr.com ) önümüzdeki akademik yılda Bakırköy’deki Eğitim Binasında Eğitime başlıyor.

 

İSTESOB TAFE Türkiye Teknoloji Akademisinde yılı eğitimine katılacak üye ve çocuklarına yıllık 2000 TL ye kadar burs verecek. Yoğun İngilizce Hazırlık yılı Avustralyalı öğretmenler tarafından verilmekte olup eğitimi bitiren öğrenciler isterlerse Uluslararası tanınan Bilişim, Uluslararası Ticaret, Turizm gibi sertifika programlarına katılıp meslek sahibi olabilecekleri gibi isterlerse bu eğitimlerin sonunda Türkiye de aldıkları 2 yıllık eğitimin üzerine 2 yıl daha Avustralya’da okuyup dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında bulunan bir üniversitenden mezun olabilirler.

 

Avustralya devlet eğitim kurumları olan TAFE (Technical And Further Education) Teknik Ve İleri Eğitim” kurumları, güney yarım kürenin en büyük eğitim kurumları olup, bir yandan sektörlerin gereksinimleri doğrultusunda vasıflı eleman yetiştirirken, öte yandan üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrencilere de gereken kolaylığı, yatay ve dikey geçişlerle sağlamaktadır.

 

120 yıllık deneyim, 50 000 den fazla eğitmen kadrosu, 130 kampüs ile her yıl 1200 ü aşkın alanda 500 000 den fazla öğrenciye yeni ufuklar açan bir eğitim devi olan TAFE eğitim kurumları, Türkiye’deki İSTESOB ile yaptıği işbirliği ile Türk öğrencilere yeni bir umut kapısı olmaya aday.

 

TAFE Türkiye, Türkiye’nin artık kronik hale gelmiş olan vasıflı eleman açığı sorununa köklü bir çözüm getirmeyi hedeflerken, üniversite sınavlarında istedikleri sonuçları alamayacak öğrencilere hem sınavsız üniversitenin kapısını hem de meslek sahibi olmanın anahtarını vermeyi hedefliyor. Bu çerçevede yepyeni bir anlayışa önderlik edecek olan kurum meslek eğitimi ile üniversiteyi buluşturuyor.

 

Yapılan araştırmalar TAFE kurumlarının başarısını gözler önüne seriyor;

 

• Mezunların %94.4’ü, TAFE Eğitim kurumlarını arkadaşlarına tavsiye edeceklerini, %87.5’si ise eğitimin kalitesinden memnun olduklarını söylemekteler (Source: NCVER 2008 Student Outcomes Survey November 2008).

 

• İşverenlerin %85’i TAFENSW’in verdiği eğitimden memnun yada çok menunu olduklarını iletmişlerdir (Source: NCVER Employers' use and views of the VET system2007 Released January 2008).

 

• 2007 yılında 59 ülkeden 3300 uluslararsı öğrenci arasında yapılan bir ankete göre, uluslarası öğrencilerin % 94’ü eğitimin kalitesini iyi, çok iyi ya da mükemmel olarak nitelemiştir.

 

• Kurumsal yada özel sertifika programalarında eğitim alanların çalıştığı kurumların % 97’si verilen eğitimleri iyi, çok iyi yada mükemmel olarak nitelemiştir (2007 Source: TAFE NSW – Sydney Institute National Business Unit data 200

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.