Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Olta Haber Ajansı: "İkonik demogogsuz düşünce sistemi ilgi görmüyor"


mengutuncbilen

Önerilen İletiler

Yanda: Türkiye Serbest Düşünce Hareketi ruhani önder eksikliğini Aziz Nesin'le doldurmayı planlıyor

İSTANBUL - Türkiye Serbest Düşünce Hareketi, dogmalardan arınmış bağımsız düşünceyi Türkiye'de yaygınlaştırma çabasının ikonik demagog lider eksikliği yüzünden yurt çapında yarım asırdır ilgi görememesinden şikayetçi.

 

"Senelerdir uğraşıyoruz ama olmuyor," dedi TSDH başkanı Erman Dereli, masasının arkasında hiç kimsenin portresi bulunmayan ofisinde. "Diğer düşünce sistemleri kendilerine birer süper kahraman buldu, bizim hala yok? Sünnilerin Muhammed'i var, Alevi'nin Ali'si var, Atatürkçünün Atatürk'ü var, Fethullahçının Fethullah Gülen'i var, Komünistin Che/Lenin/Marx/Deniz Gezmiş'i var, PKK'lıların Aposu var, Ülkücülerin Türkeş'i var, Hıristiyan'ın İsa'sı var, Musevi'nin Musa'sı var, Sabetaycıların Sabetay'ı var, Nurcunun Said-i Nursi'si var, Galatasaray'ın Arda'sı var, Beşiktaş'ın Pascal Nouma'sı var, Fenerbahçe'nin Aziz Yıldırım'ı var, var oğlu var, ama biz hala bulamadık kendimize şöyle halkı körü körüne peşine takıp bütün ümit, inanç ve benliklerini tek bir insana endekslettirecek mucizevi yarı-ilah konumunda efsanevi bir lider. Oysa insanımız surat-slogan-bayrak olmadan öyle soyut kavramlara dayalı bağımsız düşünce sistemlerine pek aldırış etmiyor nedense."

 

Son 80 senede efsanevi ikon edinme çabaları yürütmelerine rağmen her seferinde hayal kırıklığına uğradiklarını belirten Dereli, yine de insanların neredeyse tapmak isteyecekleri bir ruhani lider bulmakta kararlı olduklarını belirtti.

 

"60'larda Aydınlanma Çağının ikonu Voltaire'ı denedik, ama artık Aydınlanma değerleri de dogmatik modernist bilimsel düşünce sistemiyle bağdaştırıldığı için biraz tutarsız olur sandık. Ayrıca Türkiye'de Voltaire'in ismini duymuş olanlar zaten Atatürk'ü benimsemişti. Sonra 70'lerde Nietzsche'yi ikon liderimiz yapalım dedik, ama başkasının düşüncelerini benimseyip onun her söylediğinin kutsal hakikat olduğuna inanmanın Nietzsche'nin felsefesine tamamiyle zıt düşmesi nedeniyle bu da olmadı. Sonra 80'lerde 'Sen Kendi Liderinsin!' kampanyası başlattık ama herkes lidersizlik telaşına kapılıp ya Marksist oldu ya da dinci. Ne de olsa biz pek öyle ütopik cennetler filan vaad edemiyoruz. 90'lar zaten öyle başı boş ve dağınık geçti. Şimdi 2010'da yeni projemiz bizim değerlerimizle bağdaşarak bağımsız düşünce simgesi olan birini bulup ona taparcasına bağlanmamız."

 

Dereli yeni "Bağımsız Düşünceye Bağlanma" projesi çerçevesinde şimdilik Aziz Nesin'i idol olarak düşündüklerini belirtti.

 

"Sayın Aziz Nesin'i seçmemiz bayağı sürdü. Çok az seçeneğimiz vardı. Mesela kimisi Orhan Pamuk olsun dedi. Ama yeni Yüce Önderimizin ölmüş... pardon, şehit olmuş olması ona daha bir büyü ve ihtişam veriyor. Öyle zorlandık ki kimisi Ahmet Hakan, Okan Bayülgen veya Fatih Altaylı olsun dedi... aman Allah'ım, o konulara girmek bile istemiyorum. Başkası Erman Toroğlu dedi, ama herhalde dalga geçiyordu. Fazıl Say, Nuri Bilge Ceylan ve Zaytung.com sitesinin kurucularını bile düşündük. Neyse sonunda Aziz Nesin'de karar kıldık. Şimdi tezahürat ve sloganlarımızı geliştiriyoruz."

 

O sırada TSDH ofisindeki diğer üyeler Dereli'nin ofisine girip hazırladıkları "Senin Gözlerinin Işığında Bize Ancak Gölge Olmak Düşer Aziz'im!" pankartları açarak yeni sloganlarını hep bir ağızdan yerlerinde zıplayıp uzatılmış kollarıyla tempo tutarak tezahür ettiler.

 

"AZİZİMİZ BİZİİİM, DAVAMIZ BİLİİİİM, SERBEST DÜŞÜNCEYİ SER-BEST YAPAN SENSİİİİN! AZİZİMİZ BİZİİİİM, DAVAMIZ BİLİİİİM, SERBEST DÜŞÜNCEYİ SER-BEST YAPAN SENSİİİİN LAY LAY LA LAY LAAAY, LAY LAY LA LAY LAAAY..."

 

(OHA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.