Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çoklu Yıldız Yörüngeleri


Legendary

Önerilen İletiler

Çoklu Yıldız Yörüngeleri

 

İkili ve çoklu yıldız sistemleri, evrenimizde çok yaygındır. Tüm yıldızların yarısı, iki veya daha çok yıldızdan oluşan sistemlerde yer alır. Bu sayfa, ikili, üçlü ve dörtlü sistemlerdeki yıldızların tipik yörüngelerini gösterir. Burada yer alan benzetimler, yıldızların eşit kütlede olduğu kusursuz yıldız sistemlerini gösterir. Gerçek çoklu sistemler, genellikle, farklı uzaklıklarda bulunan farklı kütlelerdeki yıldızlarla çok daha düzensizdirler.

 

İkili Yıldız Sistemleri

43095080.gif

Dairesel ikili yıldız sistemi

 

34317279.gif

 

ikili yıldız sistemi

Aşağıda gösterilen, tipik bir ikili yıldız sistemidir. İki yıldız, ortak bir kütle merkezi etrafında elips biçiminde yörüngeler izlerler. Yukarıda gösterilen, yıldızların kusursuz dairesel yörüngeler izledikleri ikili yıldız sistemleri için özel bir örnektir.

 

Üçlü Yıldız Sistemleri

26229914.gif

 

Sekiz biçimli yıldız sistemi

 

11382754.gif

 

Üçlü yıldız sistemi

 

Aşağıda gösterilen, tipik bir üçlü yıldız sistemidir. Böyle bir sistemde, çok yakın bir uzaklıkta birbirinin çevresinde dönen iki yıldız ile bunların çevresinde dönen uzak bir üçüncü yıldız bulunur. Yukarıda gösterilen, alışılmadık tipte bir üçlü sistemdir. Üç yıldız, sekiz biçiminde bir yörüngede gezinirler. Bilgisayar benzetimleri, böyle bir yörüngenin milyarlarca yıl devam edebileceğini göstermiştir. Şimdiye kadar hiç kimse sekiz biçimli yörüngeye sahip üçlü bir yıldız sistemi bulamadı (birkaç gökbilimci bulmayı denedi). Fakat, gökadamızda bir yerlerde böyle bir yörüngeyi takip eden yıldızlar olması mümkündür.

Dörtlü Yıldız Sistemleri

 

50874768.gif39925006.gif

 

Dörtlü yıldız sistemi

 

Solda gösterilen, tipik bir dörtlü yıldız sistemidir. Böyle bir sistem, ortak bir kütle merkezi etrafında dönen iki çift ikili yıldız sistemi içerir. Sağda gösterilen, bir diğer tip dörtlü yıldız sistemidir. Burada, birbirlerinin etrafında hızla dönen, çok yakın iki yıldız vardır. Üçüncü bir yıldız, üçlü yıldız sistemlerinde olduğu gibi bu yıldızların etrafında döner. Uzak bir dördüncü yıldız, bu üç yıldızın çevresinde döner.

 

Kaynakça:Bulutsu/evrenin haritası

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.