Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dış Galaksiler


Legendary

Önerilen İletiler

DIŞ GALAKSİLER

 

Evren binlerce, binlerce galaksiyle doludur. Bunlann çoğu Samanyolu gibi sarmal biçiminde dir. Olağan sarmallardan başka, “çubuklu sar­mallar” da vardır. Bunlarda galaksinin merkezin­den uzanan bir tür çubuğun ucundan helis biçimi kollar çıkar. Bazı galaksilerde böyle kollar yok­tur. Bunlar “elips biçimi” diye sınıflandırılırlar: Bazılarının belirli bir yapıları olmaz. Bunlar da “düzensiz” diye tanımlanırlar.

 

Yıldızların galaksiler halinde kümelenmeleri gibi, galaksilerin de bir araya toplandıkları görü­lür. Bizim yıldız sistemimiz de 20 kadar üyesi olan “yerel küme” diye tanımlanan kümedendir. Bu kümede bize en yakın olan galaksiler (Büyük ve Küçük Macellan Bulutlan) da bulunmakta­dır. Bunlar düzensiz türdendir, güney yarımküre­sinin iyice aşağılarında, gökyüzünde çıplak gözle görülebilirler.

 

Yine teleskopsuz görülebilen bir başka galaksi de ünlü Andromeda sarmalıdır. Bu, kuzey göklerinde görülür. Yerel kümede daha az üye vardır. Oysa, yüzlerce galaksiden oluşan kü­meler bulunmaktadır. Başak burcundaki kümede 2.500 galaksi olduğu sanılmaktadır!

 

Galaksilerin ışığı spektroskopta incelendiği zaman pek çoğunun tayf çizgilerinin kızıla doğru kaymış oldukları görülür. Bu demektir ki ga­laksilerin hemen hepsi bizden uzaklaşmaktadır­lar. Aynca, bir galaksi nekadar uzaktaysa kızıla kayma da okadar ileridir; yani galaksi daha hızlı hareket etmektedir. Böylece, kızıla kaymanın yardımıyla bir galaksinin nekadar uzakta olduğu­nu saptayabiliriz.

 

Galaksinin hızla böyle dışarıya doğru git­mesi bütün evrenin binlerce milyon yıl önce olan dev bir kozmik patlama sonucu genişleyip ya­yılmakta olduğuna inanmamıza yol açmakta­dır.

 

Kaynakça:Bilim ve Teknoloji

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.