Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Lawrence Durrel (1912-1990)


Legendary

Önerilen İletiler

79631125.jpg

Lawrence Durrel 1912-1990

 

İngiliz yazarı (Darjeeling, Hindistan 1912). Hindistan’da geçirdiği mutlu bir çocukluk ve İngiltere’de sürdüğü taşkın bir delikanlılıktan sonra dışişleri bakanlığında çeşitli görevler aldı. Bu arada İskenderiye ve Belgrad’da İngiliz basın ateşesi olarak çalıştı. Daha sonra Kıbrıs hükümetinde genel ilişkiler müdürlüğüne getirildi.

 

Kıbrıs’ta geçen hayatını Bitter Lemons (Acı Limonlar) adlı eserinde dile getirdi (1957). Korfu’da okuduğu Henry Miller’in Tropic of Cancer (Yengeç Dönencesi) adlı eseri yazarlık yetisini keşfetmesine yol açtı. Uzun süre H. Müller ile yazıştılar.

 

Bu mektuplarının büyük bir kısmı 1962′de yayımlandı: (Lawrence Durrell and Henry Miller. A Private Correspondence) Yunan kültürü ile Akdeniz manzaralarının etkisinde kalarak şiirlerinde ve romanlarında hayatın renkli yanlarını ele aldı. Bununla beraber zaman kavramından öte başlıbaşına bir dünya yaratmaya çalıştı.

 

Alexandria Quartet (İskenderiye Dörtlüsü) diye adlandırdığı dörtlü roman dizisi Justine (1957); Balthazar (1958); Mountolive (1958); Clea (1960). Bunları son iki romanı izledi:

 

Tunc (Ne zaman) [1966] ve Nunquam (Asla) [1969]. Durrel’in roman dünyası gerçek sosyal sorunlardan yoksun olmakla beraber, çoğu zaman çeşitli yönleri olan bir sembol niteliği kazanmaktadır. Kişilerin birbirlerine duygusal bağlar ve ortak anılarla bağlı oldukları bu dünya cinsi hazlarla doludur.

 

KİTAPLARI

 

Justine İskenderiye Dörtlüsü :1

 

Balthazar İskenderiye Dörtlüsü:2

 

Mountolive İskenderiye Dörtlüsü:3

 

Clea İskenderiye Dörtlüsü:4

 

Acı Limonlar

 

Afrodit'in Başkaldırışı

 

Monsieur ya da Karanlıklar Prensi Avignon Beşlisi:1

 

Livia ya da Diri Diri Gömülmek Avignon Beşlisi:2

 

Constance ya da Yalnızlıklar Avignon Beşlisi:3

 

Sebastian ya da Güçlü Tutkular Avignon Beşlisi:4

 

Quinks ya da Kusursuzluk Peşinde Avignon Beşlisi:5

 

Labirent

 

Kara Defter

 

 

 

( Justine İskenderiye Dötlüsü 1 ) Kitabından bir bölüm

 

" Tek gözlü Hamid bir gün bana gizemli bir ziyaretçiden söz etti.Adam ona efendisine çok dikkat etmesini söylemiş, çünkü çok yakında yüksek bir kişiden büyük bir tehlike gelmek üzereymiş.Onun tarifine bakılırsa, bu Nessim in sekreteri Selim olmalıydı; ama burada oturan 50.000 kişiden biri de olabilirdi. Bu arada Nessim in bana karşı olan tutumu da değişmişti, daha doğrusu tedirgin edici, bıktırıcı bir tatlılığa dönüşmüştü.

 

Eski çekingenliğinden iz yoktu. Benimle konuşurken hiç alışık olmadığım okşayıcı sözler kullanıyor, sıcak bir ilgiyle koluma giriyordu. Bazen konuşurken birden yüzü kızarıyor ya da gözüne yaşlar doluyor, onları benden saklamak için başını yana çeviriyordu. Bunları gördükçe Justine in artan kaygısına tanık olmak çok acı vericiydi. Onu yaralamış olmaktan duyduğumuz utanç ve suçluluk bizi birbirimize daha çok yaklaştırıyordu. Bazen Justine gitmekten söz ediyordu, bazen de ben. Ama ne o gidiyordu ne de ben.Gerçekten de dayanılması çok korkunç bir bitkinlik ve çaresizlikle beklemekten başka bir şey yapamıyorduk. "

 

Lawrencedurrell.org

Kitap özetleri

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.