Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yalvaç Ural (d. 1945, Konya)


Önerilen İletiler

15189875.jpg

 

Yalvaç Ural (d. 1945, Konya), Türk gazeteci, yazar. Özellikle çocuk edebiyatı alanında eserler vermiştir.

 

Yaşamı

 

1945 yılında Konya'da memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi ilkokul öğretmeni, babası ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nde eksper müdürü idi. Öğrenimini Anadolu'nun değişik il ve ilçelerinde sürdürdü. Kabataş Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini İstanbul'da Atatürk Erkek Lisesi'nde tamamladı. Lise yıllarında müzik ve edebiyata ilgi duydu.

Yalvaç Ural, liseden sonra gazeteciliği meslek olarak seçti ve Milliyet Gazetesi'nde editör olarak çalışmaya başladı. Gazetecilik yaşamı çok sayıda farklı yayınevi ve gazetede sürdü.23 yılda 25 çocuk dergisi yayımladı. Yurtdışında yayımlanan Türkçe dergilere katkıda bulundu. Yalvaç Ural'ın "Gölcüğü Küçük Avcılar" adlı öyküsü İngilizce'ye çevrilerek, 1996 yılında Oxford University Press tarafından ortaöğretim çocukları için hazırlanan Dört Türk Öykücüsü adlı kitapta yer aldı.Yalvaç Ural'ın Feridun Oral ile birlikte hazırladıkları "Korkuluğun Kalbi" kitabının ilk baskısı Avusturya'da Almanca olarak basıldı.Bir yılda iki baskı yapan kitap Avusturya'nın komşu ülkesi Almanya'da 1995'te en çok satan kitaplarından biri oldu.

Yalvaç Ural'ın Sihirli Pabuçlar kitabı ilk kez, minik bir kitap olarak basıldı.Daha sonra Hollan Televizyonu "Nederlandse Omroep Stichting" bu kitabı çok sevdi ki Sihirli Pabuçlar'ı Yalvaç Ural'a 10 bölümlük, bilgisayar anmisayonla yapılmış, bir TV Çizgi Film Dizisi yaptırdı.Sihirli Pabuçlar TRT tarafından da 27 bölümlük Çizgi Film olarak Denge Animasyon'a hazırlatıldı. 2 yıl bu çizgi film gösterimde kaldı. Ayrıca yine TRT aracılığıyla İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya Televizyonlarına satılan Sihirli Pabuçlar, Almanya'da ise korsan kaset olarak piyasaya çıktı.Sihirli Pabuçlar'ın yanında Evliya Çelebi'nin Gezileri - Az Gittik Uz Gittik, Tekir Noktalama İşaretlerini Öğretiyor gibi diğer Yalvaç Ural eserlerinin animasyon dizileri hazırlandı.

1996 yılında Yalvaç Ural'ın Müzik Satan Çocuklar (Çingenece:Gili baši i violina) adlı öyküsü Çingenece olarak basıldı.Ve bu kitap dünyada ilk kez Çingenece basılan çocuk kitabı özelliğine sahiptir.Bu kitap Makedonya'da yine Yalvaç Ural'ın La Fonten Orman Mahkemesinde adlı öyküsü ile birleştirilip tek kitap haline getirildi.Makedonya'daki okullarda Müzik Satan Çocuklar kitabı yardımcı ders kitabı olarak okutulmaya başlandı.Yalvaç Ural'ın Gözü Boynuz ile İzi Yaldız kitabı Makedonya'da ve Macaristan'da da basıldı.Yalvaç Ural'ın şiirleri Yunanca'ya da çevrildi.

Sarı Trampet adı ile bir çocuk dergisi yayımlayan Yalvaç Ural, bu isim altında çocuklar için bir televizyon programı hazırlamış ve Milliyet gazetesindeki köşesine de bu ismi seçmiştir.

65 çocuk kitabı yayımlayan Yalvaç Ural, yetişkinler için dört kitap ve bir şiir kitabı yayımlamıştır.

Çocuk edebiyatındaki çalışmaları ile yurtdışında da ünlenen Yalvaç Ural, Hollanda'daki 5. Uluslararası Çocuk şiir Festivali'nde, "Armonikanın Şairi", "Dünya Çocuk şiirinin şampiyonu" diye adlandırılmıştır.

 

Ödülleri

 

* 1979 - 2. Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı birincilik ödülü

* 1980 - Milliyet Sanat Dergisi Oyun Ödülü

* 1983 - Türk-Yunan Dostluğu Abdi İpekçi Şiir Başarı Ödülü

* 1986 - Polonya Gülümseme Nişanı

* 1992 - Çocuk Vakfı Ödülü

* 1996 - TÖMER Yılın En İyi 10 yazarı ödülü

 

 

Polonya Gülümseme Nişanını alan kişiler

 

* Henry Richardson Labouisse, Jr (ABD; UNICEF Genel Yönetmeni)

* Wojciech Żukrowski (Polonya; Uluslararası Çocuk Kitapları Dostları Polonya Bölüm Başkanı)

* Sergiej Obrazcow (SSCB; Kukla Tiyatro Kurucusu)

* Hanna Ożogowska (Polonya; Çocuk Kitapları Yazarı)

* Tove Jansson (Finlandiya; Dünyaca Tanınmış Çocuk Edebiyatı Eleştirmeni)

* Peter Ustinov (İngiltere; Sinema Sanatçısı, Yzar)

* Yalvaç Ural (Türkiye; Şair ve Yazar)

* Cengiz Aytmatov (Kırgızistan; Yazar)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.