Zeytinyağlı Yaprak Sarma / Dolma

  • Zeytinyağlı Yaprak Sarma / Dolma

Malzemeler

Malzemeler:
100 125 adet civari sarma yapragi
Sivi yag
Tuz
Azicik karabiber
3 kucuk/orta boy domates
Yarim demet ya da daha az maydanoz
Nane (2-3 tatli kasigi)
2 limonun suyu

2-3 kucuk/orta sogan
2-3 dis sarimsak
1 su bardagi veya amerikan olcusuule iki kap pirinc

Yapılışı

Soganlari siviyagda yakmadan kavurun.Kavrulduktan sonra dovulmus sarimsagi ekleyin, yarim dakika sonra rendelenmis domatesleri ekleyin.1 dakika sonra pirinci , tuzu ve azicik karabiberi ekleyip suyunu cekene kadar kisik ateste pisirin.Pirincler yari pismis veya ceyrek pismis olmali bu asamanin sonunda.(5 dk veya daha uzun pisirebilirsiniz.)Ama ates kisik olmali ve karistirmalisiniz arada ki dibine tutmasin ve de yeterince su olmali, domateslerden fazla su cikmadiysa azicik kendiniz de ekleyebilirsiniz yarim cay bardagi falan su.)

Pismesine yakin nanesini de ekleyin.Sonra bu karisimi bir kaba alip icine ince dogranmis maydonozlari ve limon suyunu ekleyin.Karistirin, cok kuruysa biraz su ve yagi az gozukuyorsa biraz sivi yag daha ekleyin.Yapraklar konserveyse kaynak ama fokurdamayan suya koyup 1 dk falan bekletip alin.Sarma asamasiysa soyle.Yapraklarin saplarini kesin.Sap tarafina yakin bir tatli kasigi veya 1 yemek kasigi (yapragin buyuklugune bagli) civari hazirladigimiz pirincli icten koyun, sonra icin ustu tamamen kapanacak sekilde hatta nerdeyse sap tarafindaki uc diger uca yaklasacak sekilde alt ucu ust uca dogru kivirin.sonra sag ve sol tarafi ice dogru katlayip, sarmayi silindir seklinde yuvarlayip sarin.Gevsek degil siki sarmalisiniz.Bu sekilde sardiginiz sarmalari dibine asma yapraklari, marul yapraklari ya da maydonoz yapraklari (bu ucunden hangisi varsa)dizilmis tencereye dizmeye baslayin, Bitisik nizam siki sikiya dizmelisiniz.Bir sira boyle tamamlaninca ikinci , ucuncu, dorduncu katlara da dizebilirsiniz.Sonra sarmalar su koyunca dagilmasin veya yuzmesin diye ustlerine sarma tasi veya tabak(birkac tabak ustuste daha iyi) gibi bir agirlik koyup, ustune kaynak su dokun sarmalar tamamen suyun altinda kalana kadar.Sonra fokurdayana kadar yuksek ateste fokurdayip kaynadiktan sonra kisik veya orta-kisik ateste yarim saat-25 dk falan pisirin.Sonra ocagin altini sondurun ama tencereye dokunmayin.Birkac saat sonra tenceredeki suyu agirligi ustunde tutarak yavasca lavaboya suzun, sogumus olan sarmalari alip bir tabak veya servis tenceresine dizin, ustunu kapak veya aluminyum folyoyla ortup buzdolabina koyun.Soguduktan sonra limon dilimleriyle susleyip servis yapin.Afiyet olsun.Bu arada amerika`da yasiyorsaniz ve zeytinyagli sarma yapmaya vaktiniz yok ya da parti piknik toplanti gibi bir etkinlik icin siparis vermek isterseniz, www.stuffedgourmet.com `dan taze sarilmis zeytinyagli sarmalar siparis verebilirsiniz.






mükemmel

Yorumu ekleyen: eda (8 May 2013)

Stuffed Grape Leaves with Olive Oil

1 cup rice, washed
7 cups onions, chopped
1 cup olive oil
1/2 cup parsley chopped fine
1/4 cup dill, chopped
Juice of 1 lemon
Salt and pepper to taste
1/4 cup currants (optional)
1/4 cup pine nuts (optional)
About 50 grape leaves

Squeeze the chopped onions with your hands to make them soft, add all the rest of the ingredients and mix well. This mixture is the filling. If the leaves are freshly picked, soak them in boiling water for a few minutes. If they are canned, then wash them in hot water. Cut off the stems. Spread a leaf on a small plate, wrong side up and stem end towards you. Put a teaspoon full of the filling near the stem end, with your hands fold over the sides, then start rolling from the stem up like a cigarette. Place some leaves in the bottom of the pan to prevent the Sarma from burning and arrange the rolled leaves side by side in the pan and in two or three layers according to the size of the pan. Place a plate over the to to keep them in place, add two cups of water, cover and cook on slow fire for one and a half hours, or better, cook in medium oven for the same length of time. After they are cooked, do not remove plate until Sarmas have cooled to prevent discoloring. Serve cold, sprinkle with olive oil to make them shine. Garnish with lemon slices.

Yorumu ekleyen: erkan (8 May 2013)

MERHABA.Ben 6.sınıf öğrencisiyim güzel tarife benziyor ama ingilizcesi nerde.İngilizce dersi için yazılması gerkiyor

Yorumu ekleyen: öğrenci (8 May 2013)

Tarife göre yaptım. Çok güzel oldu. Yalnız tarçın koymadım. Birde limon sıkmadım.

Yorumu ekleyen: Leyla (8 May 2013)

tarifi yaptım ama karım beğenmedi. tarif tam mı acaba?

Yorumu ekleyen: Oğuz Güven (8 May 2013)

bende ev hanımıyım ama bu sarma şeklini veremiyorum aynı tatda olmuyor her seferınde bu yemegı cok sevıyorum ve denedım yaptım guzelde oldu kocamda begendı bu tarıfın ıcıne sarımsak koyuluncada guzel oluyor tadını guzellestırıyor :)

Yorumu ekleyen: gülşah ocak (8 May 2013)

Bu tarifi kopyalayıp google translate gir ve çevir. Çeviremediği bazı yerler üzerinde oynayabilirsin. Kontrol et çevirisini. Google translate çok işine yarayacaktır.
Dolmayı da bugün yapacağım. Nasıl olduğunu yazayacağım.

Yorumu ekleyen: Ayşen (8 May 2013)

BU YAPRAK SADE ZEYTİNYAGLA OLUR VE İÇİNDEKİ DOMATESİDE BOL OLMALI DAHA GÜZEL OLUR İÇİNE BİRDE LİMON KARABİBER BİBER SALÇASI KONULUR BENCE SU KOYMAYA HİÇ GEREK YOK ZATEN DOMATESİN SUYU YETERLİ GELİYOR BİDE BUNUN İÇENE TARÇIN KOYANLARDA VAR BEN ONUDA YEDİM GÜZEL OLUYOR BEN ZEYTİNYAGLI YAPRAK SAMASINI ÇOK GÜZEL YAPTIGIM İÇİN ANNEM HER ZAMAN BANA YAPTIRIR HERKESTE ÇOK BEGENİR

Yorumu ekleyen: ESMA (8 May 2013)

aslında benım incelemeden cok bu zeytin yaglı dolmanın ingilizce tarifi lazım bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba?? cevabınızı bekliyecem ayrıntılı olmasada olur kabaca olsada kabulumdur.:)

Yorumu ekleyen: Ali (8 May 2013)

bu tarifi yaptim. cok guzel oldu. butun malzemeleri ayni olculerle koydum, yanliz pirinci 5 dk. kadar pisirip indirme asamasinda, yarim su bardagi ince bulgur da ilave ettim. ayrica domateslerden hemen sonra 1 yemek kasigi domates salcasi da eklemistim. super oldu. hic seker atmadim. zaten tariftede yoktu. eksili eksili cok guzel oldu, hayatimda yedigim en guzel sarma oldu. herkese tavsiye ederim.

Yorumu ekleyen: misafir (8 May 2013)

bir cay kaşıgı seker zeytinyağlı dolmaya daha guzel daha lezzetli bir tat veriyor denemelisiniz

Yorumu ekleyen: ilayda (8 May 2013)


- Yemek Tarifinin Görüntülenme Sayısı -: 74655
Dizin Değiştirmek İçin Listeden Seçiniz

Tarif Gönderenlere Göre Ara-Bul