Aşure (3)

  • Aşure (3)

Malzemeler

Malzemeler
4 su bardağı buğday
2 su bardağı fasulye
2 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı kuru kayısı (300 gr civarı)
2 su bardağı incir (300 gr civarı)
2 su bardağı kuru üzüm
4 adet karanfil tanesi
1 adet portakal kabuğu
10 su bardağı şeker
1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için
Tarçın
Ceviz
Badem
Kuş Üzümü
Fındık
Hindistan cevizi

Yapılışı

Bir gece önceden buğday iyice (4-5 kez) yıkanır. Üzerini iki-üç parmak geçecek kadar su konulup bir taşım kaynatılıp bir kenara alınır.

Nohut ve fasulyede ayrı tencerelerde aynı şekilde bir taşım kaynatılıp kenara alınır. Kayısılar ve incirler küp küp doğranır. Kuru üzüm ayıklanıp yıkanır bir kasede ıslatılır. Ertesi gün buğday fasulye ve nohut ocağa alınır.

Portakal kabukları minik minik doğranır bir cezvede bir taşım kaynatıp acı suyu dökülür. Pirinç ıslatılır. İnciri küçük bir tencere az bir suyla kabartılır kalırsa fazla suyu süzülür.

Fasulye ve Nohut güzelce piştikten sonra suyu süzülüp kenara alınır (Fasulye yaklaşık 1 saatte nohut 1,5 saatte pişmiş olur) Bu arada buğday pişmeye devam eder buğday yaklaşık 3,5 saatte pişer. Buğday ateşe konduktan 1,5-2 saat sonra pirinçlerin suyu süzülüp buğdaya ilave edilir.

Küçük küçük doğranmış Portakal kabukları kaynamakta olan buğdaya eklenir. Küçük bir cezvede 4 adet karanfil tanesi kaynatılır süzülür suyu kaynamakta olan buğdayın içine katılır. Buğdaylar pişerken sürekli karıştırılması gerekir çünkü dibi çok çabuk tutar. Buğdaylar pişerken bir tarafta kaynayan su sürekli hazır olmalı buğdayın suyu azaldıkça buradan ilave edelim.

Buğdaylar güzelce piştikten sonra suyu boza kıvamındayken yarım çay kaşığı tuzu, nohut ve fasulyeyi ekleyip yaklaşık 15 dakika birlikte piştikten sonra birer dakika aralıklarla sırasıyla üzüm kuru kayısı ve inciri ekleyelim bu şekilde 10-15 dakika pişirelim en son şekerini katıp 15 dakika pişirip altını kapatıp servis kaselerine boşaltalım. Üzeri soğuyunca süslemesini yapalım.

Süsleme üzeri sıcakken yapılırsa malzemeler çöker. Süslemede en alta tarçın döküp diğer malzemeleri üzerine koyalım. Bu malzemelerden alüminyum kaplarda 40 adet çıktı.



1- Şekerini isteğinize göre ayarlaya bilmeniz için örn 8 bardak şekeri katıp bir kenarda karışımdan bir tatlı kaşığı alıp soğutup şekerini kontrol edip sonra isteğinize göre artırabilirsiniz.

2- Bakliyatlar güzelce pişirilmelidir. Çünkü şeker konulunca biraz sertleşir.

3- Buğdaylar iyice yıkanmalı aşure renginin güzel parlak olması için


Parmaklarımızı yedik ya çok güzel oldu. herkese tavsiye edilir :)

Yorumu ekleyen: Ebru (8 May 2013)


- Yemek Tarifinin Görüntülenme Sayısı -: 13044
Dizin Değiştirmek İçin Listeden Seçiniz

Tarif Gönderenlere Göre Ara-Bul