Kefiri Mayalama

  • Kefiri Mayalama
  • Kefiri Mayalama
  • Kefiri Mayalama
  • Kefiri Mayalama

Malzemeler

cam kavanoz , plastik süzgeç, karıştırmak için plastik yada tahta kaşık

Yapılışı

Kefiri nasıl mayalayacaksınız.

kefir yapılısında esas olarak inek sütü kullanılır . Bunun evlerde ve süt fabrikaların da yapılısı birbirinden farklıdır. Burada evlerdeki yapılısından bahsedeceğiz. Kefir yapılısında kullanılacak sut 5 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra ( esasen marketlerden alınacak kutu veya sise sütleri kullanılmalıdır, bu durumda kaynatma işlemine gerek yoktur, çok az ısıtarak 20 - 25 C ye getirmek yeterlidir! ) bir kaba konur ve 25 C ye soğutulur. Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 litre ye 10 gram kadar kefir tanesi katılır iyice karıştırılır. Kabın kapağı kapatılır ve sut 20 - 25 C de kalacak sakilde kap bir yere bırakılır.



Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20 - 25 C ler de olması sağlanır . Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütun mayalandığı dereceden düşüktür. Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42 - 45 C dır. Bu yüzden kefir yapımında sut sıcaklığı serce parmağıyla kontrol edilecek olunursa, sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir derecede süte kefir denesi katılır. Kap içindeki sut normal olarak 18 - 24 saat sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşma suresi üzerine süte katılan kefir tanesi miktarı, bekleme sırasındaki sütun sıcaklığı etkili olmaktadır. Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütun sıcaklığı, düşeceğinden bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez

Pıhtı yanı kefir olusunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, denelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerlestırılen plastik süzgeçten ( bu çök önemli, zira kefir oluştuktan sonra hiç bir şekilde tel veya alımın yum gibi metallerle temas etmemelidir ! ) gecırılır.Süzgeç üzerinde kalan deneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendiği zaman deneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.

Elde edilen süzüntü hemen içilir veya 2 - 3 gün buzdolabında, kalabilir. Bu sure içinde kefirde biraz asit, alkol ve karbondioksit oluşur, dolayısıyla tat daha ekşimsi ve aroma değişir.

Kefiri mayalama aşamasında beklemediğiniz bir şeylerle karşılaşır ve sorularınız olursa [email protected] e yazarsanız memnuniyetle cevaplarım

Saygılar

Yücel



soğuk ve çalkalayarak içiniz


Merhaba bende evde kefir yapmaya başladım yazdığınız tüm önerilere harfiyen uymama rağmen kefirim kesik süt halinde oluyor. Ne önerirsiniz merakla sizden cevap bekliyorum. Teşekkür ederim.

Yorumu ekleyen: Figen (11 Nis 2018)

Kefir danelerini kullanmadığınızda sütte bekletin, suda bekletmeyin.(max 1 hafta)
Kefir hergün içilmez.Haftada 3-4 kere için.Bağırsaklarımızdaki kötü bakterileri tamamen yok ediyor; oysa ki az da olsa kötü bakterilere de ihtiyaç var.

Yorumu ekleyen: cengzi (4 Ağu 2016)

2 gün beklerse daha keskin aromalı olur ,ama daha fazla bekletmeyin.

Yorumu ekleyen: Zir.Müh.Tuncer SARAY (4 Mar 2014)

kefir kavanozda 2 gün beklerse ne olur

Yorumu ekleyen: GÜVEN (14 Şub 2014)

Merhaba. 3-4 yıldır kefir yapıyor ve tüketiyorum. İlk zamanlarda gayet güzel oluyordu. Fakat bu aralar zaman zaman mayalar cıvıyıp eriyor ve büyümeden çok küçük parçalara ayrılabiliyor. Nedeni hakkında bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Yorumu ekleyen: Ayşe Yağcı (10 Kas 2013)

kefir mayam fındık büyüklüğünde ama hiç büyümüyor. 1/2 litre sütün içine atıyorum pıhtılaşma olunca süzgeçten geçiriyorum acaba süzgeçten geçirirken üreyenler varda ben onlarıda süzgeçten geçirmeyemi çalışıyorum?

Yorumu ekleyen: gülsüm (15 Eki 2013)

Kefire yabancılar süt ürünlerinin şampanyası diyorlar. Ben de kefirin süt ürünlerinin şampanyası olduğunu düşünüyorum. Çünkü kefiri yaptıktan sonra içmeden once bütün meyvelerle karıştırabilir ve çok güzel bir tad elde edebilirsiniz...

Yorumu ekleyen: Selim (21 Haz 2013)

selamlar bende mucizevi olduğuna ve faydalarına gerçekten inanarak kefir mayalamaya başladım merak attiğim şey şu bebeklere verilebilir mi hangi aydan sonra ne kadar bilgisi olanlardan yardım bekliyorum teşekkürler

Yorumu ekleyen: hatice (8 May 2013)

arkadaşlar bende kefiri kullanıyorum ama bir yıldır bırakmıştım kullanmayı. kefir mayalarını sürekli olarak süt takviyesi yaparak beslemeyi sürdürdüm ancak bir kaç gün önce yeniden mayalamak istediğimde mayalanmadığını gördüm 48 saat beklememe rağmen mayalanmadı . aceba mayalarım ölmüş olabilirmi ?

Yorumu ekleyen: abdullah (8 May 2013)

Kefir mayası ararken bir arkadaşım bize misafirliğe geldi. Kefir kullanmaya başlamış, günlük kefir yapıp içiyorum diye bir kavanozda mayaladığı sütü getirdi, 12 saat tutup, süzdü ve içti. Ben bunu pek beğenmedim. Sanki eşkimiş süt tadı vardı. Ben ona bu mayalanmadı az zaman beklettin dedim, oda ben kefir mayası alırken bana böyle dediler dedi. Getirdiği mayayı benim evde var diye bize bırakıp gitti. Bende internetten araştırarak kefir mayalamaya ve kullanmaya başladım. Yaptığım mayalamada. Şunu gördüm Mayalama süresi Kefirin tadında çok etkili oluyor. Kefir mayalayanlar, mayalama süresini farklı yaparak kendi ağız tadınıza göre kefir elde edebilirsiniz. Ben 18-24-30 saat olarak malayadım en iyi kıvamı ve tadı 24 saat bekleyen kefirden aldım. iyi günler.

Yorumu ekleyen: Semra (8 May 2013)

Arkadaşalar yukarıdaki yorumları okudum,Paylaşımlarınız için teşekkürler.Bende kefir maysını yeni kullanmaya başladım,Hazır sütü cam kavonaza mayanın üzerine döküyorum buz dolabında 9-10 saatta koyu ayran kıvamında oluyor ,Tadı gayet güzel, Şekli Kuskus hamuru gibi suyun altına tuttuğumda tane tane ayrılıyor Kokusuda gayet güzel

Yorumu ekleyen: üZEYİR FERİK (8 May 2013)

benim daha önce kullandığım kefirler küçük taneliydi.uzun bir aradan sonra edindiğim taneler geldiklerindede iri ve çok sayıdaydılar ve büyümeye devam ediyorlar başedemiyorum...cins farkları ile bilgisi olan var mı? bu hızla artan tanelerle nasıl başedebilirim ?

Yorumu ekleyen: nev (8 May 2013)

5 yıldır kefir kullanıyorum ama son zamanlarda aktarlardan aldığım kefir taneleri hem büyümüyor hemde sümüksü uzayan bir yapısı oluştu tadı da değişti artık içmek istemiyorum...konu hakkında bilginiz var mı?

Yorumu ekleyen: gönül (8 May 2013)

merhaba arkadaslar;
iki aydan beri ailecek bu mucize icecegi hergün aksatmadan iciyoruz ve kesinlikle cok memnunuz..kendimi cok daha dinamik hissediyorum :)
ayrica tüm arkadaslarima tavsiye ettim ve bir coguna cogalan kefir tanelerini dagittim simdi onlarda kendi tanidiklarina dagitiyorlar..yapmaniz gereken hijyenik olarak pilastik kasik ve süzgec kullanip cam kavanozda mayalamak..
her ictigimde ilac icer gibi sifasina inanarak iciyorum.. faydali bir icecek olduguna ne kadar inanirsak o kadar etkili olacaktir..
saglikli bir yasam icin KEFiR icin :)

Yorumu ekleyen: mülkinaz (8 May 2013)

Kefiri metal bir süzgeç içinde ılık süte koyarak 6/8 içinde mayalıyorum. Mayalama sonucu kefir yoğurt kıvamında tutuyor, yoğurttan tek farkı daha lezzetli oluşu. ya ayran yapın ya cacık yada kızartmalarda kullanın. Metal kullanmayın diyorlar,ancak ben bir zararını görmedim. 6 aydır kullanıyorum hala mayalamaya devam ediyor.

Yorumu ekleyen: servet (8 May 2013)

bende birkaç aydan beri kefir mayalıyorum kullandığım süt hazır değil yeni sağılmış sütten maya yapıyorum beğenerek te içiyorum sütün sıcaklığını yoğurt mayalamada olduğu sıcaklıkta cam şişede yapıyorum 48 saat bekletip pilastik süzgeçten geçiriyor ve pilastik kaşık kullanıyorum mayayı bir arkadaşımdan aldım bu zaman zarfında mayamda her hangibir değişim olmadı pirinç taneri kadar büyüyor daha fazla büyüme olmadı küçük taneler halinde çoğalıyor bundan yıllar once de yapmıştım mayanın görünümü süngere benzer bir şekildeydi büyüyordu sadece paylaşmak istedim.

Yorumu ekleyen: ESER (8 May 2013)

Bende yaklaşık 3 yıla yakındır kefir içenlerdenim kefirle ilgili bilgileri okudum bende birşeyler eklemek isterim arkadaşın birisi ilk başlarda kefirim iyiydi sonrasında köpürdü ekşidi bozuldu demiş kefir mayalanma esnasında köpürsede bozulmaz dökmeyin yaz aylarında tezgah altında özellikle cam kavanozun içerisinde 2 gün bekletin sonra süzün kış aylarında mayalanma soğuk nedeniyle geç oluyor süreyi uzatabilirsiniz ama odada ısıtıcı sistemler varsa yine 2 gün bekletip süzebilirsiniz gazete kağıdıyla kaplarsanız ışık almaz mayalanma daha iyi olur ayrıca kefirin mayalanma süresi ne kadar uzun süre olursa kaliteside o kadar artar kısacası kefir tam bir yaşam iksiri kefirle birlikte uzun ömürler dileğiyle iyi günler

Yorumu ekleyen: Gülnur (8 May 2013)

kefiri 6 aydan beri mayalayıp kullanıyorum yararını farkettiyim tekşey bende 15 16 yaşındanberi bağsur memesi vardı şuan 59 yaşındayım kefiri kullandıktan 1-2 aysonra bağsur memesinin kaybolduğunu farkettim başka bir faydası oldumu bilemiyorum herhalde olmuştur yanlız biz mayalamayı 48 saatte yapıyoruz cok arkadaşlara büyüyünce dağıttık bizde coğalınca nasıl saklıyacağız bilmiyoruz bilen arkadaşların tavsiyelerini bekliyoruz selamlar,

Yorumu ekleyen: çetin hertem (8 May 2013)

Benim mayaladigin kafirler büyümüyor 18 saat karanlık ortalama 30 derecede sicaklikta 18 saat tutuyorum tadı kıvamı güzel ama buyumuyorlar neden ??

Yorumu ekleyen: Emos (8 May 2013)

Yukarıdaki 8 yaşında olduğunu söyleyen kardeşimiz: bu yaşta böyle cümleler kurup yazabiliyorsan kefire ihtiyacın bile yok olmuşsun sen :))

Yorumu ekleyen: izmir (8 May 2013)

Bence mutlaka tüketilmesi gereken bir şey.Çok faydalı olduğunu düşünüyorum.Kefir danelerinin menşeyi de önemli üretmek için.

Yorumu ekleyen: dağ çiçeği (8 May 2013)

merhaba ben 15 gündür kefiri tarifteki gibi mayalıyorum fakat hala çoğalmadı ne yapmalıyım tşkrlr

Yorumu ekleyen: Günsu (8 May 2013)

Değerli arkadaşlar, Kefir çok lezzetli müthiş bi şey. Bide faydalarını düşünürsek(bu konuda ihtisas yapmış hocaların açıklamaları)harika bir içecek.ben hergün bi su bardağı tüketiyorum,bağırsaklarım düzene girdi. İlk günlerde ve ayrıca sabah aç olarak iki bardak içerseniz ishal yapar,kabızlık için birebir. Maya kefir yaptıkça çoğalıyor ve arkadaşlar arasında dağıtımını yapıyoruz. başka bir yöntemi olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca markette satılanların içinde koruyucu madde olduğunu bununda kefirin özelliğine zarar verdiğini düşünüyorum.. Herkese tavsiye ederim saygılarrr....

Yorumu ekleyen: Balıkesir... (8 May 2013)

ya arkadaşlar çoğalan kefir tanelerini nasıl saklayabilirim ve ne kadar dayanır, bilgisi olan varmı

Yorumu ekleyen: figen (8 May 2013)

tarif için tşkler eğer kefir tanelerini bulabilirsem bende denemeyi çok istiyorum 20 yaşındayım ve yeni öğrendim bu faydalı içeceği ne yazık ki ve hala tatma şansım olmadı gıda mühendisliği öğrencisi olduğum halde :[

Yorumu ekleyen: Gida Muhendisi (8 May 2013)

Nerhaba,
Ben kefir içerken tadından pek hoşlanmıyorum. Ama SAĞLIĞA YARARLI OLDUĞUNU SİZİN SAYENİZDE BİLİYORUUM. Ama kefirin tadının daha güzel olmasının bir yolu olmalı.Ben 8 yaşındayım ve annemin zoruyla bu o kadar faydalı ve tadı kötü içeceği içiyorum ne yapmalıyım...

Yorumu ekleyen: bengisu (8 May 2013)

MERHABA arkadaşlar bende kefiri tarifine göre mayalıyorum güzel oluyorrdu ikiye ayırdım bir gün birini kullanıyorum ertesi gün diğerini bu işlemi yaparken yanlışlıkla kullandığım kefir tanelerini yıkadıktan sonra kavanozun kapağına koydum bir zararı olurmu çok korkuyorum çünkü çocuklarıma içiriyorum acele cevap yazarsanız sevinirim

Yorumu ekleyen: havva (8 May 2013)

ya ben kefiri yanlış yaptım sanırım, bozuldumu acaba, fikrinizi söylerseniz sevinirim, buzdolabından çıkardığım sütle yaptım, ılımasını beklemedim, şimdi mayalanmasını bekliyorum, tutarmı acaba, ne dersiniz arkadaşlar

Yorumu ekleyen: figen (8 May 2013)

Kefir mayası bulmakta zorlanıyoruz, bir yıl önce Ege Üniversitesi Ziraat ürünleri satan yerden komşum koyu kahverengi bir şişe içinde ambalajlı şekilde almış ve buzdolabında tutuyormuş. Öğrenmek istediğim kullanma süresini yitirmişmidir.

Yorumu ekleyen: Safiye (8 May 2013)

Bize kefiri soğuk ve ağzını sadece bezle örtüp karanlık bir yerde 1 gün bekleterek mayalamamızı söylediler.Bizde öyle yaptık acaba bi sorun olurmu?

Yorumu ekleyen: gülcan (8 May 2013)

marketten alınan kefir tekrar sütle mayalanarak sağlıklı kefir elde edilebilirmi

Yorumu ekleyen: yücel (8 May 2013)

ben kefiri adanada çerci den aldım.10 gıram kadar. bir litre hazır süte karıştırıp 24 saat sonra pilastik süzgeçle süzüp. tekrar mayalıyorum. nezaman içmek istersem ozaman içiyorum. aslında süt. yoğurt kefir. hepsinin . faydası aynı diye düşünüyorum..sağlıklı günler....

Yorumu ekleyen: resul (8 May 2013)

kefirin sağlıklı yaşam açısından çok faydalı bir içecek olduğunu öğrenince günlük tüketmeye başladım.daha sonra bunu evde yapmaya karar verdim.kefir mayası aldım ve içindeki tarife göre yaptım fakat olmadı.bugün 4.günü sütte herhangi tat bozulması olmadığı gibi kefirde olmadı.hala süt olarak sarılı bir şekilde bekliyoruz.ne yapabiliriz?bu saatten sonra kefir olsa bile içilir mi?zehirleme yapar mı?saygılar...

Yorumu ekleyen: nilüfer (8 May 2013)

Arkadaslar ben kefiri ayran kıvamında icebilmek için 12 saat oda sicakliginda karanlik bir ortamda mayaliyorum. Böylelikle yogurt kıvamı, ekşime, suyun dibe çökmesi gibi şeyler yaşamıyorum. İçme tadida gayet iyi oluyor. Metal kullanmayin, kaşık ve süzgeç!

Yorumu ekleyen: Deafmute (8 May 2013)

kefiri alali 1 hafta oldu her seferinde farkli bir tatla karsilasiyorum, bir kere yogurt gibi olmustu (koyu kivamda) bir kere ayran gibi, bir kere sut gibi, birkere bozulmus sut gibi... hangisi douru olani? mayalama seklim hep ayni, faydasi olurmu? neye dikkat edeyim (cam kavanoz,plastik suzgec,ve sayre)baska? mayayin tanecikleri ayri ayri oldugu zaman halya maya sayilip faydasi olurmu? ben cocuklara iciriyorum(9 yasinda) miktari gunde ne olmali(bagasiklik sistemini guclendirmek icin)

Yorumu ekleyen: ersin (8 May 2013)

ODA SICAKLIĞINDA MAYA AYNI SÜTÜN İÇİNDE 78 SAAT BEKLESE BİR SORUN OLURMU? Oluşan kefir içilebilirmi? KEFİRİ SOĞUK SÜTE CUMA AKŞAMI MAYALADIM.CUMARTESİ OLMADI PAZAR AKŞAMIDA SÜTÜM OLMADIĞI İÇİN MAYALAMADIM. AYNI SÜTÜN İÇİNDE BEKLİYOR...MAYAM ÖLÜRMÜ?BİRDE NASIL KULLANILIÇAĞIMI TAM OLARAK BİLMİYORUM ÖZELLİKLE DİKKAT ETMEM GEREKEN BİR ŞEY VARMI?LÜTFEN AKŞAM 17:30 A KADAR CEVAP YAZIN AKŞAM EVE DÖNÜNCE SİZDEN GELİCEK CEVABA GÖRE İŞLEM YAAPAÇAĞIM..

Yorumu ekleyen: Tuna TUĞRA (8 May 2013)

tarifi ilk defa denedim ama benım kefırım bıraz eksı oldu 24 saat kadar beklettım...
Benım sorum şu sıcaklıgın 20 25 de kalmasını ev ortamında nasıl saglıyorsunuz ve ben ege unı.den aldım bana getıren arkadaşım mayayı bana buzdolabında buzlukta koruyabılırsın dedı.Bu bilgi dogrumudur.. Teşekkurler

Yorumu ekleyen: dilşah (8 May 2013)

bende 15 güne yakın sabahları aç karna 1 bardak kefir içiyorum bana iyi geldiğini hissediyorum yalnız benim böbreklerim taş üretiyor acaba bana bu konuda zararı dokunurmu bilgisi olan bana dönerse memnun olurum

Yorumu ekleyen: aycan (8 May 2013)

kefir gerçekten faydalı ben sedef hastasıyım hertürlü ilaç ve yöntem denenmeme rağmen sedeften kurtulamadım 3 ay önce kefir içmeye başladım ve işe yaradı şuanda sedef hastalığım yok oldu sayılır gerçekten faydalı birşey herkeze tavsiye ederim ama kefir içmeyi bıraktığımda sedef tekrardan çıkmaya başlıyor aksatmamak gerekli şifa arayanların bilgisi olsun...

Yorumu ekleyen: mehmet (8 May 2013)

bende bugün aktardan kefir aldım. benimkide kötü kokuyordu. hemde küçücüktü. pirinç tanesi kadar. acaba bozukmuydu. şüphelenerek mayaladım. inşaallah başarılı olur. bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Yorumu ekleyen: arzu (8 May 2013)

slm arkadaşlar sizlerre sormakisdedigim ben ahdarlardan kefir aldım ilkdefa ama çok kotu kokuyo acaba bozukmu anlamadım

Yorumu ekleyen: aysen (8 May 2013)

kefiri 20 25 gündür kullanıyoruz ailecek cocuklarda dahil ayran olarak zaten içiyoruz bir nevi ayran oluyor her akşam 7 gibi mayalıyorum ertasi akşam yemegine içiyoruz hem yemek arasında hem yemeklerden önce yada sonra faydasını gördünüzmü derseniz evet gördüm kesinlikle vucuttaki ödemleri atıyor vucuda dinamiklik saglıyor bagırsakları calıştırıyor yani faydası çok bir cok arkadaşımada dagıttım ama onlar bagırsaklarımızı cok calıştırdı deyip kullanmıyorlar ben tavsiye ederim hiç bir yan etkisi yoktur çokta memnunum devam yanii:D)))

Yorumu ekleyen: yaren (8 May 2013)

merhabalar, açıklayıcı anlatım için teşekkürler.
ben de yaklaşık 4 aydır kefir mayalıyorum. ilk 10 gün kefir mayası gayet güzel tutuyordu. sonra muhafazasını aynen anlatıldığı gibi yapmama rağmen aynı sonucu alamadım. mayalanan kefir köpürdü ve hemen ekşidi(bozuldu). defalarca mayalamama rağmen hep aynı şey oldu. başka bir kefir mayası aldım. gene aynı sonuçla karşılaştım ama bu sefer çözümü şu şekilde buldum: daha önce kefiri mayalanması için 24 saat bekletiyordum şimdi 30 saati biraz geçiyor bu saatin sonunda cam kavanozda mayaladığım kefirin altı sulanmış oluyor. o suyu süzüp geri kalanını kullanıyorum. haliyle biraz katı bir kefir elde ediyorum ama en azından bu köpürme-bozulma gerçekleşmemiş oluyor (suyuyla beraber süzersem gene bozuluyor)

şimdi öğrenmek sitediklerim şunlar,
*kefiriri cam kavanozda hiçbir metale temas ettirmediğim ve kullanım sonrasında mayayı arıtılmış su ile yıkayıp gene cam kavanozda kaynamış ılıtılmış su içinde buz dolabinda sakladığım halde neden 24 saatte mayalanma gerçekleşmiyor da köpürme-ekşime oluyor?

*30 saatte makul süre olarak belirtildiği halde neden bu sürenin sonunda da kavanozun altında yarısına kadar su, suyun üstünde de kefirin mayalanmış hali oluyor. bu su neyin nesidir?

cevabınızı merakla bekliyor olacağım. teşekkür ederim.

Yorumu ekleyen: yeliz (8 May 2013)

Arkadaşlar;
Kefiri 24 saat beklettikten sonra süzün ve süzdüğünüz taneleri mutlaka suyun altında yıkayın ve tekrar üzerine süt ekleyerek mayalayın. Gün geçtikçe çoğalan taneleri ayırıyorum ve isteyen arkadaşlarına veriyorum.
Sabahları aç karnına içiyoruz biz ve kahvaltıya bile gerek kalmıyor, tok tutuyor..

Yorumu ekleyen: ebru (8 May 2013)

kefiri süzerken metal kullanılması neden zararlı.kullanılırsa ne olur.

Yorumu ekleyen: zeynep (8 May 2013)

kefir mayasını yanlışlıkla yuttum sorun olurmu

Yorumu ekleyen: ahmet (8 May 2013)

KEFİR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN HARİKA SÜT İÇECEĞİ, BEN 32 YILDIR BU İÇECEĞİ KULLANIYORUM.

Yorumu ekleyen: ahmet idris (8 May 2013)

Selam, ben denemek maksatlı olarak marketten kefir aldım tadınıda beğendim, daha sonra marketten aldığım kefirin çok az kaldığını (çeyrekten az) gördüm ve üzerine az miktarda süt ilave ettim yarım litre kadar ve 2 gün sonra farklı bir tat ile kefir elde ettiğimi gördüm bu şekilde kefir mayalamış mı oluyorum? elimde kefir mayası olmadığından deneme yaptım fakat sanırım oldu bu iş?

Yorumu ekleyen: İsmail (8 May 2013)

merhabalar ben kefiri uzun suredir faydalarini duyuyordum fakat tatmamistim yeni tatim ve cok begendim ben kefiri hazir sut paketinin icine bir onceki yaptigim kefirden koyuyorum yani yogurt mayalargibi
bu yaptigim islem dogrumu dediginiz gibi metal hic bir sey degdirmeden yapiyorum bana bu konuda yardimci olursaniz sevinirim

Yorumu ekleyen: cennet onemli (8 May 2013)

hayır,o kefiri atma hemen suda yıka. tahta kaşık kullan,metal 1,2 dakikayı geçince zararlı olur.

Yorumu ekleyen: ahmet idris ulutaş (8 May 2013)

dalgınlıkla metal kaşık kulandım o kefiri atmalımıyım ?

Yorumu ekleyen: aşa (8 May 2013)

Ben kefiri yaklaşık 2 aydır içiyorum.Annem 1 yılı aşkın süredir içiyoruz.bizim kefirimiz büyümüyor.aynen sizin sözleyiniz gibi yoğurt mayalar gibi ve metal değdirmeden yapıyoruz acaba neden büyümüyo?kefirin ömrü nekadar?birde nerden bulabiliriz tekrar?sorularıam cevap verirseniz sevinirim:))

Yorumu ekleyen: özgül dönmez (8 May 2013)

Merhaba arkadaşlar, kefir hakkında birkaç bilgi de ben eklemek istiyorum. Öncelikle kefiri mutlaka evde yapın ve kesinlikle kutu süt kullanmayın. Kutu sütün zararlarını burada saymakla bitiremeyiz, bence hayatınızdan bir an evvel çıkarın bu kutu sütleri.
Kefir mayasını yanlışlıkla yutmanızın size hiçbir zararı dokunmaz, kefirle beraber içmişseniz bile bu konuda rahat olabilirsiniz.
Kefiri cam bir kab içinde yapmanızı tavsiye ederim ve yukarıda arkadaşlarımızın belirttiği üzere kefir mayamızı kesinlikle metal ile temas ettirmeyelim. Mayamızı su ile durulayacaksak şebeke suyu değil klorsuz hazır su veya tatlı su kullanalım.

Yorumu ekleyen: Faruk (8 May 2013)

merhaba bende kefiri ilk defa bugün yapıyorum. ama bazı sorularım var cevaplarsanız memnun olurum.kefirin tanelerini ne kadar zaman da değiştirmem gerekli,sabah mı yoksa akşam mı içmem daha sağlıklı olur.birde bana veren arkadaş maden sodası ile karıştırıp öyle iç eklem ve kemik ağrılarına iyi geldiğini söledi. böyle içersem zararlı olur mu. cevap yazarsanız sevinirim. teşekkür ederim.

Yorumu ekleyen: aziz saka (8 May 2013)

kefire başlayalı 10 gün oldu. sabahmı yoksa akşammı içeyim birde günde ne kadar içmeliyim hergün kavanoza kefir mayasının üstüne büyük bir bardak süt koyuyorum 24 saat yada 12 saat mayalandırıp içiyorum.kimisi akşam yatmadan önce iç kimisi sabah aç karnına iç dediler hergün aynı mayanın üstüne koyuyorum ayırmam gerekiyormu mayayı ne kadar koymalıyım çoğalıyor onu ne yapayım

Yorumu ekleyen: dicle (8 May 2013)

acaba kefire ayranda olduğu gibi tuz katılarak içilebilirmi

Yorumu ekleyen: m.murat demir (8 May 2013)

Kefir Hazırlanış esnasında süzgeçten geçerken kefir tanelerinin süzülen
kefir içerisine karışmasının sağlık yönünden zararı varmıdır. Söylenene göre bağırsaklara yapışmasının çok zararlı olduğunu söyleniyor.

Yorumu ekleyen: Taner osman (8 May 2013)

Ben kefiri evde üretiyorum ve kullanıyorum, fakat hazır süt ile yapıyorum aceba inek sütü kullanmak daha doğrumu olur; yoksa yaptığım işlem doğrumu merak içindeyim aydınlatırsanız memnun olurum.TEŞEKKÜRLER

Yorumu ekleyen: Ali ŞENOL (8 May 2013)

Merhaba arkadaşlar,

kefir tanesi teminini sormuşsunuz. Kefir tanesini direk nereden temin edebileceğinizi bilemiyorum ancak ankarada fakültemiz veteriner fakültesinde gıda hijyeni ve mikrobiyolojisi kürsümüzde sürekli pasajlanarak üretiliyor. Steril bir kavanoz ve bir paket uht(hazır süt) getirirseniz birkaç gün içerisinde size kefirinizi verirler. Bu kefir içerisinden taneleri yukarıda belirtildiği şekilde eleyip istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Ama yukarıda da belirtildiği gibi steril çalışmanız kefir mayanızın ömrünü uzatacaktır. Ve asla metalle temas ettirmeyin.

Gelelim faydalarına:)
pek bilinmemesine rağmen bu konu veteriner hekimlerle çok ilgilidir. Bu vb konuda çok fazla eğitim almaktayız ve hocamızında hep dediği gibi;

bulabileceğiniz en doğal ve sağlıklı içeceklerden biridir,
hiçbir yanetkisi yoktur ve birçok hastalıktan koruyucu etkisi vardır.

İçeriği nedir:
kefir mayası içerisinde, bağırsaklarımızdaki bakteri florasını(aile de diyebiliriz) sağlığımız açısından pozitif yönde değiştiren ve vücudumuzu savunan birkaç bakteri türü vardır. Bu türler kültürü aldığınız yere göre ufak tefek değişebilmektedir. Daha açık söylemek gerekirse, siz bu tür bakterileri alırsanız bunlar bağırsaklarınızda koloni yapar ve ağırlık sahibi olur, sindiriminize yardımcı olur, gıda alımınız ile alabileceğiniz muhtemel hastalık etkenlerinin de burada bekleme yapmasını :) kendi kolonilerini kurmalarını ve hastalık üretmelerini engellerler, dolaylı birçok yoldan faydası söylenmektedir ancak kanıtlanmamıştır. Teoride bağırsak florasını düzenlemesiyle, bağırsaklarda istenmeyen gaz oluşumunu, ishali(AntiMO), kabızlığı(konstipasyonu), engeller ve muhtemel bağırsak kanseri riskini azaltır.(vs vs vs... buraya anlatmakla bitmez...)

Hazır mı?||Evde yap?
Hazır ürünlerde ticari kaygılar sebebiyle bakteri türlerinin bazıları değiştirilmektedir. Dolayısı ile mümkün mertebe evde yapılması tavsiye edilir.

Son olarak:
bugün birçok firma sanki ilk defa bulunmuş birşey gibi bağırsak düzenleyici hazır yoğurtlar sunmaktadır. Halbuki kefir tarihimizin en eski sağlık içeceklerinden biridir, ve fazlasıyla etkilidir.

Yorumu ekleyen: emre (8 May 2013)

Tarifiniz sonderece anlaşılabir ve uygulanabilir.Ancak kefir tanelerini nereden sağlayabiliriz. Bu tariflerinizle insanlara yardımcı omduğunuz için teşekkür ederim.

Yorumu ekleyen: MUHİTTİN YEŞİLÇİÇEK (8 May 2013)

KEFİR MAYASINI NERDEN BULABİLİRİM
KEFİR TANESİ NEDİR. MAYALAMA İÇİN ESAS MADDE NEDİR?

Yorumu ekleyen: GÜLSEREN BAYSAL (8 May 2013)

Kefiri yeni tamınaya çalışan ve yeni kullanmaya başlayan biri olarak kefirin tadından çok kefirin sağlığımıza faydaları ile ilgileniyorum.. maya hakkındaki bilgilerinize teşekkür ediyorum. Sütü kefirle mayalama sırasında kefir büyüyor büyüyen kefiri ne şekilde bölmemiz gerekiyor bunu merak ediyorum bölünen kefir zarar görürmü..?
Mayalama 24 saati aşarsa kefir sağlığımıza zarar verirmi? Suyla ayran gibi çalkalayıp içelecek olursa içeriğinden bir şeyler kaybedermi?Kefirin sağlığımıza faydası çok gibi görünüyor zararları varmı? kefir sadece gıda olarakmı kullanılıyor? kozmatikte, ilaç yapımında vb.kullanılıyormu?
Kefir hakkında bilgilendirmeniz dileğiyle. SAYGILAR

Yorumu ekleyen: NAZAN T. (8 May 2013)


- Yemek Tarifinin Görüntülenme Sayısı -: 111318
Dizin Değiştirmek İçin Listeden Seçiniz

Tarif Gönderenlere Göre Ara-Bul