Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kara Delikler İlk Defa Görüntülendi - Bilim - Uzay

Gönderen: Admin, 10-04-2019
  • 543 görüntü
  • 1 yorum

Kara Delikler İlk Defa Görüntülendi - Bilim - Uzay

Önerilen Yorumlar

Yorum

  • Admin

Kara delik görüntüsünün yakalanmasına yardımcı olan MIT mezunu Katie Bouman Kimdir?

BBVOUZV.img?h=741&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Katherine Bouman, yıllarca şaşırtıcı arayışa adadı - uzak bir galaksideki büyük bir kara deliğin ilk görüntüsünün yakalanmasına yardımcı olmak için, hiçbir ışığın kaçamayacağı bir boşluk.

Ancak zihin bükme devrimi neredeyse bir yıl önce geldiğinde, keşif bir sır olarak kalmalıydı.

Öyleyse, çarpıcı görüntü Çarşamba gününe dünyaya sunulduktan sonra, Bouman’ın heyecanı, ışık hızıyla göründüğü gibi yayıldı.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren 29 yaşındaki Bouman, “Gördüklerimiz hakkında dikişleri yıkıyorduk, ama ağızlarımızı kapalı tutmak zorunda kaldık” dedi.

Kendisi ve MIT, Harvard ve diğer üniversitelerden büyük bir bilim insanının gördüğü şey, 53 milyon ışıkyılı uzaklıktaki kozmik bir kara delik, varlığını zaman geçiren ve hafif büküm yapan bir gizemdi Albert Einstein bir asır önce ima etti.

Proje Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Sheperd Doeleman tarafından yönetildi.

Doeleman, “Bir kara deliğin ilk fotoğrafını çektik - evrenimizden tek yönlü bir kapı” dedi.

Çarşamba günü, Cambridge'deki Kara Delik Girişimi'ndeki bilim adamlarının neredeyse bir yıl sonra özel, Bouman ve birçoğu Boston bölgesinden diğer 200 bilim insanı keşfettiklerini alkışladı.

Görüntü, dünyadaki sekiz radyo teleskopundan toplanan veriler üzerinde yapılan testten sonra test ile doğrulanan gerçek şeydi. Sonunda, kendilerini yanlış ispatlamak için yoğun çaba harcadıktan sonra bile, keşif durdu.

“İnanılmaz derecede heyecan verici. Amaç, aydaki bir portakalın boyutu hakkında görmesi aslında imkansız olan bu şeyi görmekti ”dedi.

Proje aynı zamanda MIT’nin Westford’daki Haystack Gözlemevi, Boston Üniversitesi, Brandeis Üniversitesi ve Massachusetts Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının uzmanlığını da içeriyor.

Bouman, resmen Event Horizon Telescope projesi olarak adlandırılan ve ışığın, maddenin ve diğer enerjinin sonsuzluk için hapsolmuş bir kara deliğin anlaşılmaz yoğunluğuna düştüğü noktayı belirten algoritmaların geliştirilmesine yardımcı oldu.

Bir karadelik etrafındaki maddenin çoğu girdabına düşerken, yeni görüntü geri dönme noktasının dışındaki ışık hızında dönerek muazzam, dairesel gaz ve toz halini alır.

Takımyıldız Başak'taki kara delik, o dairenin içindeki karanlık bir gölge, güneş sistemimizin büyüklüğü ve güneş kütlesinin yaklaşık 6 milyar katı büyük bir açıklık olarak görülüyor.

Yıldızların çökmesinden kaynaklanan karadeliklerin varlığı, onlarca yıldır bilinmektedir. Ancak Çarşamba günkü Washington, D.C.’de yapılan duyuru ve dünyanın dört bir yanındaki diğer yerler, büyük bir kara delik görüntüsünü ilk gösteren.

Sekiz gözlemevinin konumlandırılması, araştırmacıların, dönen Dünya'yı olağanüstü çözünürlükle devasa bir teleskopa dönüştürmelerine izin verdi - 20/20 vizyondan yaklaşık 3 milyon kat daha keskin.

Dört bilim adamı ekibi, verilerini analiz etmek için bağımsız olarak çalıştı, Nisan 2017'de Meksika'dan Antarktika'ya ve Hawaii'den teleskoplar tarafından 10 gün içinde alındı.

Bilim adamları, diğer ekiplerle, verilerini analiz ederken yaptıkları işlerin detayları hakkında konuşmadılar. Bouman, ailelerine sonuçları bile söylemediklerini söyledi.

Ancak geçen yaz, takımlar bulgularını paylaşmak için Kara Delik Girişimi'nde toplandıklarında, şaşırtıcı benzerlikler bir kutlama ve huzursuzun tükenmesine yol açtı.

Bu yıl California Teknoloji Enstitüsüne katılan Bouman, “İlk yüzüğü görmek harikaydı, ama hepimizin yüzüğü ürettiğimiz daha da inanılmazdı” dedi.

Bouman, ürettiklerini doğrulamak için ekipler “insanları tamamen denklemden çıkarmaya çalıştılar” dedi.

“Sadece bir yüzüğü görmek istediğimiz için yanlışlıkla bir yüzük görmek istemedik” dedi. “Ama yüzüğü almaya devam ettik.”

Bulgu, bilim kurgu ve eğlence endüstrisi onları dünyayı yakalamak ve korkutmak için kullandıklarında bile, bazı şüphecilerin şüphe duymaya devam ettiği büyük kara deliklerin varlığını doğruladı.

Takımlardan birinin başında bulunan Boston Üniversitesi'nden bir gökbilimci olan Alan Marscher, Çarşamba günü Washington'daki bir kutlamada Bouman ve diğerlerine katıldı.

Marscher, “Bilimde bu kadar teorik bir açıklamanın net bir onayını almak o kadar yaygın değil” dedi. “On yıllardır birlikte çalıştığımız temel teorinin aslında doğrulanması çok tatmin edici”.

MIT’in Westford’daki Route 40’ta bulunan Haystack Gözlemevi, projenin donanım ve yazılımı konusunda yardımcı oldu.

Gözlemevinde bir araştırma bilimcisi olan Vincent Fish, Haystack'ın bir ekipman temizleme merkezi olarak hizmet ettiğini, kara delik projesinden dünya çapındaki gözlemevlerine veri kaydı için özel bileşenler ve sistemler gönderdiğini söyledi.

Haystack ayrıca bu gözlemevlerinden kaydedilmiş veriler içeren diskleri aldı ve bir süper bilgisayarda işledi. Westford sitesi, verilerin toplandığı iki alandan biriydi. Diğeri Bonn'daydı.

Fish büyük bir hesaplama görevi olduğunu söyledi: petabayt almak - bir milyon gigabayta eşdeğer - ve onları terabayt veya daha azına sıkmak.

“Haystack'ta verinin ilk bölümleriyle ilgileniyoruz” dedi. "Çok gurur duyuyorum. 2007'den beri bu proje üzerinde çalışıyorum. Profesyonel hayatımın çoğunu bu konuda harcadım ve bundan gerçekten çok iyi sonuçlar aldığımız için çok mutlu oldum ”dedi.

Bouman ve Marscher, keşifin yalnızca bir başlangıç noktası olduğunu söyledi. Araştırma teknikleri ve algoritmaları, örneğin kara deliğin kenarlarında dönen madde daha fazla çalışılana kadar iyileştirilmeye devam edecektir.

Bu arada, kabul edilmek için tebrikler, teşekkür etmek için meslektaşlarım ve paylaşmak için yıllarca süren hatırlamalar var. Evrenin en çekici gizemlerinden birinin ana hatları - belki de büyük patlamanın kendisinin bir parçası - açıklandı.

Yapılacak olağanüstü bir iş var. Ancak Çarşamba gecesi, en azından Washington'da Ulusal Hava ve Uzay Müzesi'nde saatlerce kutlama zamanı vardı.

Yoruma sekme


×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.