Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

osmanlı tarihi'ne yeniden bakmak


seREnaDE

Önerilen İletiler

Osmanlı devletinin tarihi bugün için bile henüz yeterince anlaşımaz ve açıklanamaz durumdadır. Osmanlı tarihinin anlaşılmasının önündeki engellerden birisi kişi ve grupların günümüzdeki meselelerini çözebilmek için TARİHTE REFERANS ARAMALARI VE İNANÇ ALANLARI ÇERÇEVESİNDE TARİHİ OLAYLARA BAKMALARIDIR. Modern kavram ve kurumları tarihte aramaya kalkmak olmayacak benzetmelerle bulmak ve ya bulunmadığı için Osmanlıyı yermek yada övmek son derece hatalıdır. Yine tarihte olay ve kurumları günümüzün mantığı açısından değerlendirmeye çalışmak da , aynı şekilde yanlış bir harekettir. Geçmişe ait bir kurum veya hadisenin , o günün mantığına göre normal olabileceği düşünülmediğinden,bazı kişiler akılları sıra bunları temize çıkarmak için TARİHİ TAHRİF ETMEKTEDİRLER. Bütün bunlar tarihin anlaşılmasını engellemektedir.

 

Osmanlı tarihine övmek yada karalamak için bakanların aslında bilimsel anlamda birbirlerinden farkları yoktur. Baştan iyi veya kötü diye nitelendirdikleri olayları, kişileri; düşündükleri kalıp içerisinde göstermek için tarihten DELİL TOPLARLAR. VE BUNLARI ANALİZ ETMEDEN TEORİLERİNE DAYANAK YAPARLAR.. bir olay hakkında gösterilen binlerce delil onun kesin ve genel doğru olduğunu yada olmadığını göstermez. Binlerce örnekle yapılacak genellemeler her zaman aksi bir örnekle yanlışlanabilir. BİR TEORİYİ DOĞRULAYACAK VERİLER KADAR YANLIŞLAYABİLECEK VERİ VE SÜREÇLERİNDE DİKKATE ALINMASI GEREKİR.ANCAK SABİT FİKİRLE VE “İDEOLOJİK” OLARAK HAREKET EDENLER BUNA DİKKAT ETMEMEKTEDİR.KAFALARINDAKİ ŞABLONU ORTAYA KOYUP,DAHA SONRA BUNA UYACAK VERİLERİ ALTALTA SIRALARLAR.

 

OSMANLI NIN NE KADAR KÖTÜ BİR DEVLER OLDUĞU FİKRİNDE OLANLAR,DEVLET TARİHİNDE YAŞANMIŞ BAZI OLAYLARI SIRALAYARAK “KANLI TARİH” ZULÜM TARİHİ GİBİ TARİH METODOLOJİSİNE TERS ESERLER MEYDANA GETİRMEKTEDİRLER.AYNISININ TAM TERSİDE OSMANLI TARİHİNİN İYİ YÖNDEKİ OLAYLARI ALTALTA SIRALANARAK “OSMANLININ FAZİLETİ,BÜYÜKLÜĞÜ ŞEKİLİNDE SUNULMAKTADIR.

 

HER İKİ ANLAYIŞTA BİLİMSEL METODLARA TERS OLDUĞU KAFA BULANDIRMAKTA VE TARİHİ ANLAMAYI ZORLAŞTIRMAKTADIR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Osmanlı Tarihi diye bir araştırmaya kalktığınızda, İmparatorluk 600 yıl boyunca sadece savaşmış gibi Siyasi ve Askeri Tarih dışında çok fazla birşey bulamazsınız. Buna katılmıyorum Osmanlı Tarihinin bir de Sosyal ve Kültürel yönüde yazılmalı, enine boyuna araştırılmalıdır, bizim tarihimiz sadece savaşlardan ibaret değil. Yine tarihimize bir de bünyemizde uzun yıllar yaşamış olan diğer ulusların gözünden de bakmalıyız belki bu ve benzeri çalışmalar sonucunda Osmanlı Tarihi daha anlamlı, daha kalıcı olur. En azından Osmanlıyı Osmanlı yapan gücün sadece askeri sistem olmadığını anlarız.

 

Öğrencilerime "Osmanlı Tarihi deyince aklınıza ne geliyor " diye sorduğumda, hep aynı yanıtı alıyorum:" Savaş, savaş, savaş..." Bu anlayışı değiştirmek gerekiyor bence...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşlar yeteri kadar araştırma da vardır bu ülkede incelemede, ha okumaz adam öğrenemez o ayrı. Osmanlının sosyo kültürel yapısıyla ilgili binelrce yerli ve yabancı çalışma vardır. okumak istedikten sonra kimse gerisi kolay.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşım, çalışma var da siyasi tarih kadar çok değil. Olanlarda bilinmiyor, bugün hala okul kitaplarımızda siyasi ve askeri tarihler ön plandadır. Benim asıl dikkat çekmek istediğim konu da budur. Biryerlerde çalışmalar olabilir, ama bu sadece belli bir kesimin bulabildiği, görebildiği, okuyabildiği yerlerde. Büyük Şehirlerin dışına çıktığınızda Kırtasiye ve Kütüphaneler dahil bu tür kitapları bulmanız, okumanız zor. Bilmem anlatabildim mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşım bunalr belli bir kesimin okuyabildiği şeyler değil. okumak isteyen herkesin okuyabildiği şeyler. bütün kütüphanelerde bulabilirsin, ister büyük şehir ister kasaba olsun. ayrıca merak etme üniversitede bunlar okutulur hemde en ince detaylarına kadar.

 

ben daha kitap okumak istiyorumda kitap bulamıyorum diyeni duymadım. diyende yalan söylüyordur zaten.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

20.yy ortalarına kadar siyasi tarih yazıcılığına ağırlık verildiği açıktır..ama son zamanlarda iktisat tarihi,sosyal tarih ve osmanlı kültür tarihi de gelişmektedir...

 

bence osmanlı tarihçiliğinin en zayıf yönü iktisat tarihidir.

 

tarihçi arkadaşlar bilir... öğrenciye savaşı,barışı anlatmak kolaydır da, kültür uygarlık konusu gelince öğrenci zorlanır dolayısı ile öğretmen de... özellikle toprak,eyalet ve vergi düzenini anlatmak öğretmen için başlı başına bir çaba gerektirir... bunun da nedeni siyasi tarihe bu denli ağırlık verilmesidir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ya sadrazam en ucra kasabadaki adam bile 500 ytl lik cep telefonu alacak para bulurken, 20 ytl lik kitap alacak paramı bulamıyor yapma dostum :) kişi yeterki okumak istesin.

Doğru aslında buda bir başka bakış açısı, ama yine de kaç kişi 500 ytllik telefon alabiliyor ki, genelleme yapmak doğru değil, fakat haklılık payın da var, o zaman bu bir zihniyet işi zihniyetleri değiştirmek gerek, insanları daha fazla kitap okumaya, araştırmaya sevk etmek gerek

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

valla sadrazam kaç kişi alıyorki deme. bu oran almanya ve amerikadakinden kat kat fazla. mobil telefon üreticilerinin türkiyedkei model yenileme ve yeni model satışları, milli gelirleri bizden üç dört kat fazla olan ülkelerdekinden üç dört kat fazla. :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.