Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Neslin Korunmasi


Misafir FISILTI

Önerilen İletiler

Cocuklarimizin hayirli ve guzel hayat yasayabilmeleri icin onlara lutfen psikososyal yonden su aliskanliklari kazandirmaya calisin:

 

 

Cocugunuza okuma aliskanligi kazandirarak onu okuma zevkiyle yetistirin. Bunun en etkili yolu, ornek model olusturmaktir. Ebeveynlerin okumadigi aile ortamlarinda yetisen cocuklarin sonradan okuma aliskanligi kazanmasi zordur.

 

 

Cocugunuzu kucuklugunden itibaren bir sanat zevkiyle yetistirin. Cunku sanat, psikososyal sagligin gidasidir. Sanat zevki asilanan cocugun duygu gelisimi cok hizli olur. Yasadigimiz dunyadaki guzellikleri ancak sanat yonu gelismis insanlar daha iyi anlayabilir. Elbette kainat kitabindaki mukemmel estetigi, tabiatin guzelliklerini, gunesin dogusundaki ve batisindaki renk cumbusunu, gozlem yetenegi yuksek olan sanatci ruhlu insalanlar farkedebilir.

 

 

Cogunuza amatorce de olsa herhangi gibi bir spor yapma aliskanligi kazandirin. Saglikli bir hayati duzenli spor yaparak surdurebilir insan...

 

 

Cocugunuza kucuklugunden itiaren vermeyi ve paylasmayi ogreterek ona diger insanlarla saglikli iliskiler kurma aliskanligi kazandirabilirsiniz, insanlara yardim ve topluma hizmet etme arzusuyla yetistirilen cocugun ilerideki hayatinin amaci da "mutlu yasamak ve yasatmak" olucaktir.

 

 

Cocugunuzu kendi toplumunuzun kultur degerlerine uygun olarak yetistirin. Milli, manevi ve kulturel degerlerinizi ogretin ki; kendi kulturlerini taniyan, seven fertler olsunlar.

 

 

Cocugunuzun egitimiyle yakindan ilgilenin ki; iyi sonuclar alabilesiniz. Unutmayin: Ancak yeteri kadar ilgilenerek onun gelisimine katkida bulunabilirsiniz. kendisi bulsun ogrensin anlayisiyla hareket etmeyin. Aklinizdan cikarmayin ki, cocuk egitimi ilgi ve emek ister.

 

 

Kucuklugunden itibaren cocugunuza bir takim gorevler ve sorumluluklar verin. Ancak bu sekilde onda gorev ve sorumluluk duygusunu gelistirebilirsiniz.

 

 

Cocuklariniz arasinda kiz-erkek, kucuk-buyuk, guzel-cirkin seklinde ayrim yapmayin sakin. (islam inanci icinde olan arkadaslar yuce dinimizde cocuklar arasinda ayrim ve farkli muamele yapmak, yani onlara adil ve esit davranmamak cok gunahtir.) Bu diger cocuklariniz arasinda bir sorun cikmasina sebeb verir..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Cocugunuza ruhaniyet telkin edecek guzel bir isim konulmalidir. Isminin anlami bilinmelidir.

 

 

Feyizli bir ortamda inkisaf etmeleri icin, yedirilen lokmalarin helalligine dikkat edilmelidir.

 

 

Cocuklarda taklid meyli hakim oldugu icin onlara ornek olacak bir davranis guzelligi sergilenmelidir. Munakasali ve kavgali ortamlarda bulunan cocuk huysuzlasip, hircinlasir.

 

 

Cocuklarin davranislari daima kontrol edilip goz onunde yapamadiklari kabahatleri gizli ve tenha yerlerde islemelerine yer verilmemelidir.

 

 

Cocuklarin guzel isleri takdir edilip mukafatlandirilmali, hatalari ise gormezden gelinmemelidir.

 

 

SIK SIK ceza vererek cocuk arsiz hale de getirilmemelidir.

 

 

Emir yasak ve kaideler telkin edilirken onlarin kavrayabilicegi bir sekilde gerekceleri de izah edilerek ikna edilmelidir.

 

 

Adab-i muaseret ve ahlak kaideleri ogretilmeli, bilhassa varlikli aileler, cocuklarinin, akranlarina kaba ve kibirli davranmalarina mani olmalidir.

 

 

Cocuklarin mesru sinirlar dahilinde cocukluklarini yasamalarina imkan taninmalidir. Fakat ne fazla serbest birakilmali ne de haddinden fazla baski yapilmalidir.

 

 

Kendilerine Cenab-i Hakk'in nimetleri hatirlatilip hamd ve sukre alistirilmalidir.

 

 

Daha kucuk yaslarda iken ibadet ve hizmete alistirilmali, ibadet mes'uliyeti ve hizmetin ehemmiyeti telkin edilmelidir.

 

 

Egitmek dogru tepki vermektir. Egitim dogrulari soylemek degil, dogrulari yaptirmaktir. Cocugunuza ornek olmaya gayret etmektir.Cocuga verilicek egitim amaci, onun sorumluluk seviyesini gelistirmek ve olgunlni saglamak olmalidir.

 

 

Basarili terbiye sisteminin ozelligi; odullendirici ve keyiflendirici olmasidir. Cocuga aferin demekte comert olunmalidir. Cocuga islerinizd yardim etme firsati verilmelidir.

 

 

Cocugunuz yanlisini degil dogrulari yakalanmalidir. Onu istediginiz yonde gelistirmenin yolu, dogru yaptiklari fark etmek ve olumlu konusmaktir. "Aferin ellerini yikadin!" "Seni ders calisirken gormek beni cok memnun etti" gibi sozler, dogrularin fark edilmesidir ve dogru davranislarin kazanilmasi icin cok onemlidir.

 

 

Cocugunuzu hic bir zaman baskalariyla kiyaslamayiniz. Onemli olan cocugunuz kendi yapabilceklerine kiyaslanmalidir ve ne kadar basarili oldugudur. Hatasini asla baskalarinin yaninda yaninda konusulmamalidir. Asla baskalarinin yaninda kucuk dusurulmemelidir. SIK SIK tenkit edilen cocuklar ice kapanik ve kendine guvensiz olurlar. Suclanan ve her konuda kabahatli bulunan cocuklar, suclamaya ve yalan soylemeye alisirlar.

 

 

Cocuga ne denirse, oyle olma ihtimali artar. mesela; "Tembel", "sorumsuz", "asi", "inatci" vb. olumsuz sifatlar, onun bu ozelliklerini daha cok gelistirir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

çocuğun iç dünyasında pozitif bilimlerin çok önemli bir yeri olmalı.çocuk bilimi tanımalı ve inanmalı. din kavramını aklı erdikten sonra öğrenmeli ve sorulara kendi içinde cevap bulmalı.

 

isim kimliğin en önemli göstergesidir.çocuğa türkçe isimler konulmalıdır.çünkü biz türküz ve adlarımız kimliğimizi temsil eder.özenti özenti yabancı isimler konulmamalıdır.

çocuğun ismi çok iddalı da olmamalıdır.belli bir siyasi görüşü simgeleyen bir isim de olmamalıdır.çocupuna devrim,eylem adını koyan ,hilal,elif adını koyan özenti insanlar o çocuğun o görüşe sahip olmak zorunda olamdığını düşünmezler.

 

çocuğa limtisiz özgürlük diye bir şeyin olmadığını,birinin özgürlüğünün bittiği yerde başkasının özgürlüğünün başladığını,limitsiz özgürlüğün anarşi olduğunu anlatmak lazım.....EMPATİ duygusunu kavramalı.

 

çocuk hayatta herşeyin karşılıklı olduğunu , hiç bir şeyin bir bedel ödenmeden elde edilemeyeceğini bilmesi lazım.

 

hayatta her zaman güçlünün güçsüzü ezeceğini, ezilmemek için güçlü olması gerektiğini, güce sahip olmanın bedeli olarak da çok çalışması gerektiğini beynine beynine kazımak lazım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.