Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kahve Sudan Daha Fazla İdrara Çıkmanıza Neden Olabilir mi? İşte Bir Üroloğun Düşünceleri


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kahve Sudan Daha Fazla İdrara Çıkmanıza Neden Olabilir mi? İşte Bir Üroloğun Düşünceleri

İşe gitmeden önce işersiniz, yolda kahvenizi içersiniz ve ofise vardığınızda güvenilir bir şekilde tekrar gitmek zorunda kalırsınız. Bu size tanıdık geliyorsa, muhtemelen sabah içtiğiniz içeceğin suçlu olduğu sonucuna varmışsınızdır… ama kahve sizi sudan daha fazla mı işe yarıyor yoksa sadece kafanızın içinde mi? Öğrenmek için bir üroloğa başvurduk. (Spoiler: Deli değilsin, gerçekten kahve.)

Uzmanla Tanışın

Dr. Gregory Quayle, 14 yıldan fazla cerrahi deneyimi olan ve Phoenix'te danışma kurulu üyesi olan, American Board of Medical Specialties sertifikalı bir ürologdur.

Kahve Sudan Daha Fazla İdrara Çıkmanıza Neden Olabilir mi?

Evet, öyle… Bu, sabah fincan Joe'nuzu eşit hacimde sade suyla değiştirirseniz, daha az işeme (ve ayrıca daha az şımarık hissetme) için iyi bir şans var demektir. Bunun nedeni, kahvenin esas olarak sudan oluşmasına rağmen, vücudun daha fazla idrar üretmesine neden olan aktif bir maddeye (kafein) sahip olmasıdır. Gerçekten de kafein, diüretikler olarak bilinen bir ilaç kategorisine giren (cennetten gönderilen) bir uyarıcıdır… ve standart bir fincan kahve önemli miktarda madde içerir. (Açık nedenlerden dolayı, kafeinsiz kahvenin aynı sizi daha fazla işeme etkisine sahip olması pek olası değildir.)

Kahve Neden İdrara Çıkmanızı Sağlar (ve Neyse, Diüretik Nedir)?

Daha önce de belirtildiği gibi, kahvedeki kafein idrar söktürücüdür, yani daha fazla işemenize neden olur. Bunu nasıl yapıyor, soruyorsun? Dr. Quayle şöyle açıklıyor: “Diüretikler, idrardaki sodyum ve klorürü vücuttan atarak idrar akışını artıran bir ilaç sınıfıdır. Sodyum ve klorür sırayla vücuttan fazla su çeker [ve] bu idrar hacminde bir artış olarak ortaya çıkar. Yani kafein vücutta sodyum geri emilimini engeller ve sonuç daha fazla çiş olur.

Yukarıda açıklanan kafeinin idrar söktürücü etkisi, kahvenin sizi normalden daha fazla tuvalete göndermesinin ana nedenidir, ancak tek sebep bu değildir. Quayle'e göre, kafeinin uyarıcı özelliklerinin de mesaneyi tahriş ederek kasılmasına neden olduğu düşünülmektedir - ve mesane diüretik etkisinden dolayı zaten dolu olduğundan, bu kasılmalar bir aciliyet hissi yaratır (yani, hemen işemek).

Diğer Doğal Diüretikler

Kahveye idrar söktürücü etkisi (güle güle şişkinlik!) için değer verseniz de, onu rahatsız edici bulsanız da, kahvenin etraftaki tek doğal idrar söktürücü olmadığını bilmek ilginizi çekebilir. İşte kilerinizde olabilecek birkaç tane daha.

Maydanoz

Maydanoz çayı, halk hekimliğinde işemeyi tetikleyen (ve böbrek taşını önleyen) bir iksir olarak kullanılmıştır ve Journal of Ethnopharmacology'de yayınlanan 2002 tarihli bu çalışma, ortak bitkinin gerçekten de idrar söktürücü bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır… en azından fareler üzerinde. Yine de, yemeğinizi bir miktar malzemeyle süsledikten sonra tuvalete koşmanız pek olası değildir. Bu nedenle, kafeinsiz bir idrar söktürücü arıyorsanız, güçlü bir fincan maydanoz çayı muhtemelen en iyi seçeneğinizdir.

Kimyon

Bu oldukça aromatik, anason aromalı tohumların mutfakta pek çok kullanımı vardır ve Natural Products and Bioprospecting'de yayınlanan 2019 tarihli bir araştırma, sulu kimyon meyve özütünün de güçlü idrar söktürücü etkileri olduğunu bulmuştur. Yine de, bu etkileri hissetmek için kimyon özü almanız gerektiğini belirtmekte fayda var, bu nedenle çavdar ekmeğinizin su hapı gibi çalışmasını beklemeyin.

Karahindiba

Karahindiba, halk hekimliğinde ve ön araştırmalarda uzun süredir idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır - Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi'nde yayınlanan bu 2009 çalışması gibi - kesin olarak söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, gerçekten daha fazla işemenize neden olabileceğini düşündürmektedir.

Siyah ve Yeşil Çay

Hem siyah hem de yeşil çaylar, doğal kafein içeriğinden dolayı hafif bir idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bununla birlikte, kahveden daha az kafeinleri vardır, bu da sizi uyandırma veya daha fazla işeme konusunda etkili olmadıkları anlamına gelir.

Kaynak: PureWow

kahve-icmek.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evden çıkışıma yakın asla kahve içmem😅

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.