Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Cevaplar 137
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • Admin

    138

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin bu başlık sabitledi
  • 1 ay sonra...
  • 3 hafta sonra...
  • 2 hafta sonra...
  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Ölü güneş panelleri çok daha değerli hale gelmek üzere

Bu hafta yayınlanan yeni bir analize göre, önümüzdeki yıllarda geri dönüşümcüler, atılan güneş panellerinden milyarlarca dolar değerinde malzeme çıkarabilecekler. Bu, güneş panelleri için tedarik zincirindeki darboğazları hafifletirken, panellerin kendilerini daha sürdürülebilir hale getirmeli.

AAZmU8N.img?w=768&h=432&m=6

Şu anda, ABD'deki ölü güneş panellerinin çoğu parçalanıyor veya çöplüklere atılıyor. Ekonomi, geri dönüşümün lehine sallanmıyor. Kurtarılan bir panelden elde edebileceğiniz değer, onu taşıma ve geri dönüştürme maliyetini karşılamaya yetmedi. Araştırma firması Rystad Energy tarafından yapılan son analize göre, bu değişme yolunda.

Panellerin kendilerini daha sürdürülebilir hale getirme
Rystad, güneş panellerinden elde edilen geri dönüştürülebilir malzemelerin değerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde katlanarak artmasını ve bu yıl sadece 170 milyon dolardan 2030'da 2,7 milyar dolara yükselmesini bekliyor. Bu, güneş enerjisine yönelik artan talep ve panel yapmak için gereken malzemelerde beklenen bir sıkıştırma sayesinde gerçekleşti. Teknolojik gelişmeler aynı zamanda eski panellerden daha değerli malzemelerin çıkarılmasını kolaylaştırıyor ve geri dönüşümü finansal açıdan daha tatlı bir iş haline getiriyor.

Şu anda güneş enerjisi, küresel elektrik karışımının yüzde 3'ünden biraz fazlasını oluşturuyor. Ancak dünyanın enerji sistemleri, daha fazla yenilenebilir enerjiyi çevrimiçi hale getirmek için köklü bir değişimin başlangıcında. İklim değişikliğinin zararlı etkilerini daha yönetilebilir bir seviyede tutmak için, Paris iklim anlaşması, ülkeleri önümüzdeki birkaç on yıl içinde yanan fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını bırakmak için birlikte çalışmayı taahhüt ediyor. Bu hedefe ulaşmak için güneş, küresel güç kaynağının yüzde 40'ından fazlasını oluşturabilir. Ayrıca, güneş panellerinin süper uygun fiyatlı hale gelmesine ve dünyanın çoğunda kömür veya gazdan daha ucuz bir elektrik kaynağı haline gelmesine yardımcı olur.

Yine de, güneş enerjisi için güneşli hava tahmininde ileride bazı bulutlar var. Daha fazla güneş paneli inşa etmek için daha fazla malzemeye ihtiyacınız var. Şu anda, bu malzemelerin madenciliği ve işlenmesi bir avuç ülkede yoğunlaşıyor. Bu, güneş enerjisi tedarik zincirini kesintilere karşı savunmasız bıraktı ve kötüye kullanımla dolu. Kâr amacı gütmeyen İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi, güneş panellerinde kullanılan malzemelerin madenciliği sırasında insan hakları ihlallerini belgelemiştir. Ve güneş panellerinde kullanılan polisilikon, zorunlu çalışmaya bağlı, enerji yoğun bir süreçle yapılır. Bu ifşaatlar, Çin'de üretilen bazı güneş enerjisi ürünlerine yaptırım uygulanmasına yol açtı.

Geri dönüşüm yakında daha karmaşık hale gelebilir
Geri dönüşüm, bu tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinde rol oynayacaktır. Ayrıca madenciliğin çevreye ve işçilerin ve yakındaki toplulukların sağlığına verdiği zararı da azaltabilir.

Gelecekte, yeni güneş panelleri yapmak için kullanılan malzemelerin çoğunun yeniden karma panellerden gelmesi muhtemeldir. Rystad'a göre, geri kazanılan gümüş, polisilikon, bakır ve alüminyum geri dönüşüm pazarında en çok parayı getirebilir. Ne yazık ki, günümüzde gümüş ve güneş dereceli silikon genellikle günümüzün geri dönüşüm yöntemleriyle ayrılmıyor. Genellikle panelin geri kalanıyla birlikte parçalanır ve kırılmış cam olarak satılır. Neyse ki, fotovoltaik panellerin içindeki en değerli maddelerin nasıl kurtarılacağına ilişkin yeni araştırmalar sayesinde geri dönüşüm yakında daha karmaşık hale gelebilir.

Güneş enerjisi 2000'li yıllarda yükselmeye başladı ve yaklaşık 25 yıllık bir kullanım ömrü ile - şu anda ilk büyük atılan güneş panelleri dalgasına yaklaşıyoruz. Uygun şekilde tedavi edilirse, bu çöp hazineye dönüşebilir.

Kaynak: TheVerge

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 3 hafta sonra...
  • Admin

ABD Elektriğinin Yaklaşık %25'i Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Geliyor: Elon Musk'ın Bu Konuda Söyleyecek Bir Sözü Var

AA11Y5g0.img?w=768&h=422&m=6&x=460&y=108

Tesla CEO'su Elon Musk ve girişimlerinin sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye meyilli olduğu bir sır değil. Musk, 15 Temmuz'da ABD'nin elektriğinin yaklaşık dörtte birini yenilenebilir enerji kaynaklarından aldığını söyleyen bir CleanTechnica hikayesini alıntıladı. Dünyanın en zengin adamı buna "ilerleme" dedi.

Clean Technica raporuna göre, 2022'nin ilk dört ayında ABD elektriğinin yaklaşık %25,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi ve Nisan sayısı %29,3 daha iyi gösterdi. Bu, Nisan 2021'deki %25,7'lik bir artışı temsil ediyordu.

Yenilenebilir kaynaklar, yalnızca %35'ten biraz daha az olan doğal gazdan sonra ikinci sırada yer aldı. Kömür ve nükleer enerjinin her biri yaklaşık %17,8'dir. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında rüzgar ve güneş enerjisi, Nisan ayında nükleer enerjiden daha fazla elektrik sağladı.

Kaynak: Benzinga

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

General Electric Rüzgâr Enerji yatırımlarını Bırakıyor mu?

Çok uluslu şirket General Electric, rüzgar enerjisinden yararlanma çabalarının bir kısmından vazgeçerek sektördeki işgücünün %20'sini kapatıyor. Şirkete yakın isimsiz bir kaynağa göre, yüzlerce işçi karadaki rüzgar tesislerinden çıkarılacak. General Electric'in rüzgar ünitesinde çalışan çalışanlara kapsamlı işten çıkarmalarla ilgili bir not gönderildi.

AAYk7p4.img?w=768&h=512&m=6

Bir General Electric Yenilenebilir Enerji sözcüsü, değişiklikler ve ekibin yeni pazar yönü hakkında CNBC'ye konuştu. Sözcü, şirketin karadaki rüzgar enerjisi üretimini "düzenlemek" istediğini ve sektörü gelecekteki başarı için konumlandırmak istediğini belirtti. Şirket, işgücünün %20'sini işten çıkarma kararıyla çalışanların hiçbir ilgisi olmamasını, ancak kârlılık için karadaki tesislerin azaltılmasının zorunlu olduğunu garanti etmek istedi.

Genişletilmiş ateşlemeler ABD rüzgar santralleriyle sınırlı olsa da, General Electric işgücünü Avrupa ve Asya'da da konsolide etmek istiyor. Tedarik zinciri kesintileri ve diğer önemli enerji şirketlerinin rekabetinden etkilenen birçok sorun, şirketin son çalışan kararlarını hızlandırdı. General Electric tesisleri için şişirilmiş girdi maliyetleri de şirkete yük oldu ve bu da nihayetinde işgücü azaltma önlemlerine neden oldu.

21. yüzyılın başından beri temiz ve yenilenebilir enerji daha yoğun talep edilmesine rağmen, güneş enerjisi veya elektriğin aksine rüzgar enerjisi popülerlik kazanmak için mücadele etti. Elektrik, genellikle temiz enerji için uygun maliyetli bir seçenek olarak kullanılsa da, rüzgar enerjisi o kadar ekonomik olmamıştır. Yakın zamanda yürürlüğe konan Enflasyon Azaltma Yasası, tesislerini karada rüzgar üretimine tahsis eden şirketler için harcamaları kısmaya yardımcı oluyor, ancak uzmanlar bu çabanın yeterince proaktif olmadığına inanıyor.

Rüzgar enerjisi en çok aranan yenilenebilir enerji olmasa da General Electric'in gelirinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Melius Research'ten analistler, şirketin yenilenebilir segmentlerini incelediler ve GE'nin %70'i kara rüzgarından olmak üzere 16 ila 17 milyar dolar temiz enerji geliri elde ettiğini buldu. Şirketin rüzgar enerjisine olan güveni, ABD rüzgar işgücünün %20'sini serbest bırakmak gibi ekonomik açıdan olumlu kararlar almayı çok önemli hale getirdi.

Şaşırtıcı derecede büyük işten çıkarma prosedürü, yaklaşan şirket çapında bölünmenin hemen ardından geliyor. Şirket, işletmelerini havacılık, sağlık ve enerji olmak üzere üç ayrı birime bölmek istiyor. General Electric, sağlık sektörü 2023'ün başlarında resmiyet kazanarak bu bölümü gelecek yıl başlatmayı planlıyor.

General Electric'in yaklaşan bölünmesi, duyurudan sonra hisse senedi hisselerinin %2 artmasıyla enerji şirketi için karlı bir hamle olabilir. GE'nin CEO'su, şirketin sektörlerinin uzun vadeli büyüme için daha fazla gerekli ilgiyi ve odağı alacağını belirterek, bölünme hakkında yorum yaptı. Yatırımcılar da bu stratejiyi avantajlı gördüler ve GE'nin planlarının müşterilerine ve genel kâra daha iyi hizmet edeceğini fark ettiler.

Şirket 21. yüzyılın başında en önemli piyasa değerine sahip olmasına rağmen, 2008'deki ekonomik durgunluk değerini mahvetti. On yıllık mali çalkantıdan sonra, hisse senedi Dow Jones Endüstriyel Ortalamasından çıkarıldı. GE, piyasa değeri merdiveninde istikrarlı bir şekilde yükselirken, şirket çok uluslu imparatorluğunu yeniden inşa etmeye yeni finansal stratejiler adamaktadır.

Kaynak: Tell me Best

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

ABD Enerji Bakanlığı, tokamak füzyon reaktörlerine daha fazla nakit parçacığı enjekte ediyor

AA1345Lg.img?w=768&h=432&m=6

Atomlar birleşene kadar finansman devam edecek

ABD Enerji Bakanlığı daha fazla füzyon enerjisi fonu dağıtıyor, bu sefer tokamak reaktörlerinin fizibilitesini araştıran 38 projeye 47 milyon dolar bağışlıyor. …

Tokamaklar, kullanılan tasarımın türüne bağlı olarak plazmayı bir toros ya da daha küresel bir şekle zorlamak için güçlü manyetik alanlar kullanır. Nihai hedef, atomları bir araya getirmek ve bu reaksiyondan, onu çalıştıracak şeye verilenden daha fazla güç üretmektir, böylece fazla enerji, örneğin elektrik üretmek için kullanılabilir.

Tokamaklar, birkaç tanesinden biri olsa da, faydalı füzyon için umut verici bir yol olarak görülmüştür.

Bu durumda, Enerji Departmanı, "tokamak'ın füzyon enerjisine yaklaşımı için bilim ve teknoloji temelindeki boşlukları kapatmak" için çalışan araştırmacılara nakit para veriyor.

Bölümün füzyon enerjisi bilimleri bilim müdür yardımcısı Harriet Kung, Sam Amca'nın sonuçlar için çok uzun süre beklemek zorunda kalmayacağını söylüyor. "Bu faaliyetler [PDF] mevcut tokamak tesislerinden en iyi şekilde yararlanacak ve önde gelen füzyon enstitüleriyle verimli ilişkiler sağlayarak bizi temiz ve bol bir enerji kaynağı olarak füzyon enerjisine daha da yaklaştıracak."

Bu 47 milyon dolar, 2022 Konsolide Ödenekler Yasası tarafından füzyon araştırması için DoE'ye tahsis edilen daha büyük para kovasına kıyasla sadece küçük bir kamu parası serpiştirmesidir.

İlk tahsis, DoE'nin Füzyon Enerji Bilimleri Ofisi için 713 milyon dolarlık bir rezervi içeriyordu; bunun bir kısmı, 2030'ların sonuna kadar çalışabilir füzyon santralleri geliştirmeye çalışan şirketlere geçen ay verilen 50 milyon dolarlık farklı bir ödülü finanse etti.

Bu aşırı iddialı hedef, teorik bir füzyon santralini dolduracak ekipman türü için hiçbir reçete yazmaz, kapıyı tokamakların yanı sıra döteryum yakıt kapsüllerini reaksiyona neden olacak şekilde döteryum yakıt kapsüllerini çekmek gibi alternatif yöntemlere açık bırakır.

Tokamaklar hala büyük ölçekte denenmemiş durumda. Bununla birlikte, Kore'deki bilim adamları yakın zamanda bir tokamak içinde plazma gazını 20 saniye boyunca 100 milyon derece kelvin'de tutmayı başardılar, bu da füzyon enerjisine doğru önemli bir ilk adım.

DoE, "Füzyon, bol miktarda yakıt kullanan ve sera gazı veya uzun ömürlü radyoaktif atık üretmeyen potansiyel bir uzun vadeli enerji kaynağı sunuyor" diyor. Biden yönetimi daha önce, füzyonu "Amerikan liderliğini destekleyecek, enerji güvenliğini güçlendirecek ve sürdürülebilir enerji bağımsızlığını mümkün kılacak" fosil yakıt kaynaklı iklim değişikliği için potansiyel bir çözüm olarak gördüğünü söylemişti. ®

Kaynak: The Register

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Katar, Dünya Kupası yaklaşırken güneş santralinin açılışını yaptı

Gaz zengini Katar Salı günü, küçük Körfez ülkesinin enerji arzının yüzde 10'unu sağlamayı planlayan geniş bir alan olan çöl boyunca uzanan ilk güneş enerjisi santralinin açılışını yaptı.

AA136BuB.img?w=768&h=576&m=6

Emirlik Enerji Bakanı ve QatarEnergy Başkanı Saad Sherida al-Kaabi, başkent Doha'nın batısındaki El-Kharsaah'taki güneş enerjisi çiftliğinin Orta Doğu'nun "en büyüklerinden biri" olduğunu söyledi.

2016 yılında, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz üreticilerinden biri olan Katar'ın güneş enerjisine yatırım yapma yönündeki daha geniş kapsamlı girişiminin bir parçası olarak, Fransız TotalEnergies ve Japonya'dan Marubeni ile ortaklaşa başlatıldı.

1,7 milyar Katar riyali (yaklaşık 467 milyon dolar) maliyeti olan proje, yaklaşık 1,8 milyon güneş panelinden oluşuyor ve 10 kilometrekareden (3,9 mil kare) fazla bir alanı kapsıyor.

Kaabi düzenlediği basın toplantısında, Haziran ayından bu yana faaliyette olan santralin 800 megawatt kapasiteye sahip olduğunu ve önümüzdeki yıllarda "genişleyeceğini" söyledi.

Kaabi, tesisin Katar'ın "gaz ve termal emisyonların azaltılmasına katkıda bulunan projeler inşa etmeye yönelik stratejik girişimlerinin" bir parçası olduğunu söyledi.

Gün boyunca, güneş izleme teknolojisi, panelleri maksimum güneş ışığına maruz kalma sağlamak için hareket ettirirken, geceleri robotik kollar tozu temizler.

20 Kasım'da başlayacak olan Dünya Futbol Kupası'nın organizatörleri, Katar'ın ilk "net sıfır" Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacağı iddialarını desteklemek için devasa güneş santralini kullandı.

Ancak Kaabi, el-Kharsaah tesisinin Kasım-Aralık turnuvası sırasında maçlara ev sahipliği yapan stadyumlara güç sağlayacağını doğrulayamadığını söyledi.

Katar, güneş yarışında diğer Körfez ülkelerinin gerisinde kalırken, 2035 yılına kadar beş gigawatt güneş enerjisi kapasitesi hedefini açıkladı.

Ağustos ayında, iki yıl içinde yenilenebilir kaynaktan elde edilen enerji üretimini iki katından fazlasına çıkaracak iki büyük güneş enerjisi projesini duyurdu.

Suudi Arabistan da beş gigawatt güneş enerjisi kapasitesi hedefini açıkladı, ancak buna 2030 yılına kadar ulaşma sözü verdi. Birleşik Arap Emirlikleri on yıldan fazla bir süredir güneş enerjisi santrallerine sahip.

Kaynak: AFP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

ABD Rüzgar Enerjisi Önemli Bir Dönüm Noktasını Geçti

Karadaki rüzgar enerjisinin 2022'de ülkenin elektriğinin en az %10'unu sağlaması bekleniyor. Yenilenebilir enerji 1980'lerden beri bu noktaya ulaşmadı.

AAZHohB.img?w=768&h=432&m=6

En son 1980'lerde görülen yüksek seviyelere ulaşan tek şey enflasyon değil.

Yenilenebilir bir enerji kaynağının ülkenin güç karışımının en az %10'unu talep ettiği son sefer, 1980'lerin sonlarında hidroelektrik bu başarıya ulaştığı zamandı. Bu, 2022'de yeniden gerçek olmak üzere, ancak bu sefer hidroelektrik barajlar yerine karada rüzgar enerjisi olacak.

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından derlenen verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri, küçük ölçekli güneş enerjisi dahil edildiğinde Ağustos 2022'ye kadar toplam elektrik üretiminin %10'u için karadaki rüzgar çiftliklerine dayandı. Rüzgar enerjisinin garantisi hariç, tüm yıl boyunca ülkenin güç karışımının en az %10'unu sağlayacak.

Bu projeksiyon, yılın ikinci yarısında 6.000 megavatlık kapasite ilavesi beklentileri ve her yıl Nisan ve Ekim aylarında meydana gelen kara rüzgar gücünün ikili zirvesi ile destekleniyor. Her ikisi de 2022 için yenilenebilir enerji kaynağının istatistiklerini doldurmaya yardımcı olmalıdır.

Bu dönüm noktası enerji geçişi için ne anlama geliyor - ve yenilenebilir enerji kaynakları için ileride ne var?

Çok Daha Fazlası İle Uzun Bir Zaman Gelecek

Gayrı resmi olarak elektrik piyasaları olarak adlandırılan enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin yükselişi, tarihi bir hızda gerçekleşti. Kömürle çalışan elektrik santralleri 2007'de güç karışımının %48,6'sı ile zirveye ulaştığında, kara rüzgarı ülkenin elektriğinin sadece %0,8'ini sağlıyordu. Yardımcı ölçekli ve küçük ölçekli güneş enerjisi zar zor kayıt altına alındı ve toplamda %0.015 katkıda bulundu.

2022'nin ilk sekiz ayında rüzgar ve güneş bir araya gelerek ülkenin elektrik üretiminin %14,9'unu oluşturdu. 2021 yılının aynı döneminde, rüzgar ve güneş, ülkenin güç karışımının "yalnızca" %12,3'ünü oluşturuyordu. Yıldan yıla karşılaştırma etkileyici, ancak 15 yıllık bir dönemde bu büyüklükte bir artış, tarih boyunca yalnızca birkaç kez meydana geldi.

Bu, öncelikle, 2022'nin ilk yarısında kapasite ilavelerinin %63'ünü oluşturan kara rüzgarı ve şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ile sonuçlanan ekonomik güçlerden kaynaklanmaktadır. Sektörün boru hattı, önümüzdeki birkaç yıl içinde modern yenilenebilir kaynaklara daha da eğilimlidir.

Kara rüzgarı, Ağustos 2022 sonunda tahmini 137.500 megavat kurulu güce sahipti. Ancak kaynak, kesinti nedeniyle bir takvim yılı boyunca ulusal bazda yalnızca %35 kapasitede çalışıyor. Bu hala ülkenin elektrik ihtiyacının en az %10'unu karşılıyor ve yalnızca doğal gaz (%38,5), kömür (%19,8) ve nükleerin (%17,6) gerisinde kalıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin ağustos itibariyle 2022'de 11.200 megavat kara rüzgar kapasitesi eklemesi bekleniyordu. Ancak, Enflasyon Azaltma Yasası'nın yürürlüğe girmesi nedeniyle projenin tamamlanması için zaman çizelgeleri ve tahminler değişmiştir. Yeni mevzuat, kara rüzgarı için vergi kredilerini genişletiyor ve kamu hizmeti ölçekli güneş enerjisi için vergi kredilerini yeniden tasarlıyor. Bu, ülkenin önümüzdeki birkaç yıl için yılda ortalama en az 10.000 megavat kara rüzgar enerjisi ilavesine yardımcı olabilir.
Faydalı ölçekli güneş enerjisinin 2022'de 17.800 megawatt ve 2023'te 20.000 megawatt'ın üzerinde kapasite eklemesi bekleniyor. Enflasyon Azaltma Yasası ve ekonomi, ABD'nin öngörülebilir gelecekte ortalama 20.000 megawatt'ın üzerinde kapasite ilavesine yardımcı olabilir, ancak kaynak şu anda çalışır durumda. kesinti nedeniyle bir takvim yılı boyunca ulusal bazda kapasitenin yalnızca %25'i.
Yatırımcılar kapasite ilavelerini hesaba katarsa, o zaman modern yenilenebilir enerjiler için gelecek parlaktır - rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin kesintili olması nedeniyle düşük kullanım oranları hesaba katıldığında bile.

Kara rüzgarı, açık deniz rüzgarı, şebeke ölçekli güneş enerjisi ve küçük ölçekli güneş enerjisi, 2030 yılına kadar toplam Amerikan elektriğinin %34 ila %40'ını üretebilir. Bu, nükleer, hidroelektrik ve diğer kaynaklar dahil olmak üzere sıfır karbonlu güç kaynaklarıyla sonuçlanabilir. ülkenin toplam güç karışımının %57 ila %63'ünü sağlıyor.

Karbonsuzlaştırma sürecinin hızı hiçbir zaman yeterli gibi görünmese de, iyimser olmak için pek çok neden var. 2020'ler karadaki rüzgar ve güneş enerjisinin inşası ile karakterize edilirken, 2030'ların açık deniz rüzgar enerjisi ve yeni nesil nükleer ile karakterize edilmesi muhtemeldir. 2040 yılı geldiğinde, son kömürlü termik santral uzak bir anı olabilir ve elektrik şirketlerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorun, doğal gazla çalışan termik santrallerin "yaşlanması" ile ne yapılacağını bulmak olabilir.

Kaynak: The Street

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.