Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Endonezya, başkenti Jakarta'dan Borneo'ya taşımak için yasa çıkardı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Endonezya, başkenti Jakarta'dan Borneo'ya taşımak için yasa çıkardı

AASUscy.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Endonezya hükümeti, konuyu onlarca yıl düşündükten sonra, başkenti Jakarta'dan Doğu Kalimantan, Borneo'daki gelişmemiş bir orman yoluna taşımaya yönelik en somut adımını gösteren bir yasa çıkardı.

Salı günü Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan tasarı, yer değiştirme için yasal çerçeve sağlıyor. Yeni başkentin adı, Endonezya'nın coğrafyasını yansıtan Cava'da takımadalar anlamına gelen Nusantara olacak.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo hareketi 2019'da duyurdu, ancak bazı analistler bekle-ve-gör tavrını benimsediler, çünkü çaba devasa olacak ve önemli siyasi irade gerektirecek. Projenin 32 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Dünyanın en büyük mega kentlerinden biri olan Jakarta, üstel büyüme, tıkanıklık ve kirliliğin ağırlığı altında eziliyor. Dünyanın en hızlı batan şehirlerinden biridir. Birkaç Endonezya cumhurbaşkanı sermaye yerleştirme planları önerdi, ancak hiçbiri bu kadar ileri gitmedi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Planlama Bakanı Suharso Monoarfa, tasarının onaylanmasının ardından parlamentoya yaptığı açıklamada, "Yeni başkentin merkezi bir işlevi var ve ulusun kimliğinin yanı sıra yeni bir ekonomik ağırlık merkezinin bir simgesi" dedi. Devlet kurumlarını yeni bir yere taşımak, elbette, Jakarta'da derinden kök salmış endüstrinin aynı şeyi takip edeceği anlamına gelmez.

Ormana hoş geldiniz: Endonezya yeni başkent için site seçti
Yeni yasa, projenin nasıl finanse edileceğini ve yönetileceğini detaylandırıyor. Reuters'e göre Maliye Bakanlığı, yer değiştirmenin ilk aşamasının 2022 ile 2024 arasında gerçekleşeceğini, ancak kesinleşme için bir zaman çerçevesi belirlenmediğini söyledi. CNN'in bildirdiğine göre Monoarfa, gelişmenin 2045'e kadar sürmesinin beklendiğini söyledi.

Nikkei Asia'nın bildirdiğine göre, yasaya göre, yabancı elçilikler ve uluslararası kuruluşların, yer değiştirmenin başlamasından sonraki on yıl içinde ofislerini Nusantara'ya kaydırmaya başlaması bekleniyor.

Geçen Nisan ayında, yeni devlet sarayı için önerilen bir tasarımın açıklanmasının ardından yer değiştirme planları bir eleştiri dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Maketler, kanatları yayılmış, efsanevi bir Garuda olan devlet sembolü şeklinde bir bina gösterdi. Eleştirmenler, cumhurbaşkanı, sanatçı Nyoman Nuarta'nın tasarım önerisinin 3 boyutlu bir gözden geçirmesini tweetledikten sonra bunu kampçı olarak nitelendirdi.

Bu ay Nyoman, yönetim tarafından onaylandığını söylediği yeni, daha nüanslı bir tasarımın görüntülerini yayınladı.

Çevre savunucuları, sermayenin taşınmasının Doğu Kalimantan'ın hızla yok olan ormanları üzerindeki etkisini eleştirdiler.

Myanmar ordusu, bir güç cenneti olarak yeni bir başkent inşa etti. Diğer ülkeler de bunu denedi.
Endonezya bu hamleyi yaparsa yalnız kalmayacak: Başkentini Rio de Janeiro'dan bu amaçla geliştirilen bir şehir olan Brasília'ya 1960 yılında taşıyan Brezilya da dahil olmak üzere birçok ülke bu tür değişiklikler yaptı.

Altı yıl önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah al-Sissi, hükümet kurumlarını Kahire'nin 28 mil doğusunda, yaklaşık 40 milyar dolara mal olması beklenen devasa bir "Yeni İdari Başkent"e taşıma planlarını uygulamaya koydu. Al-Monitor'a göre Sissi geçen ay hükümet çalışanlarına yer değiştirme talimatı verdi. El Cezire'nin bildirdiğine göre, yeni gelişme elçilikler, devlet kurumları, cumhurbaşkanlığı kompleksi ve parlamentonun yanı sıra merkezi bir nehir ve ikamet eden kişi başına 15 metrekare (161 fit kare) yeşil alana ev sahipliği yapacak.

2005 yılında Myanmar, başkentinin en büyük şehri Yangon'dan nispeten sessiz Naypyidaw'a taşınmasını açıkladı. Eski askeri lider Than Shwe, hareketi trafik ve kentsel yoğunluktan kaçınma planı olarak öne sürdü, ancak analistler bunu iktidar koltuğunu protesto veya halk ayaklanması olasılığından koruma girişimi olarak nitelendirdi.

Kaynak: The Washington Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.