Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

James Webb Teleskobu hakkında bilmeniz gereken her şey


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Webb Teleskobu hakkında bilmeniz gereken her şey

AAS7oK3.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

 

Noel Günü'nde NASA, şimdiye kadarki en büyük, en pahalı ve en güçlü teleskopunu uzaya fırlatıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, kozmosa roketle girecek ve Dünya'dan yaklaşık 1 milyon mil uzakta yörüngede dönecek.

DAHA: NASA Webb Teleskobu Noel Günü'nü başlattı: Bilmeniz gerekenler
Fırlatma başarılı olursa, teleskop beş ila 10 yıl boyunca evrenin en eski gökadalarının oluşumunu, günümüz gökadalarıyla nasıl karşılaştırıldıklarını, güneş sistemimizin nasıl geliştiğini ve diğer gezegenlerde yaşam olup olmadığını inceleyecek.

ABC News, teleskopun nasıl çalıştığını, selefi Hubble Teleskobu ile nasıl karşılaştırıldığını ve görevin tam olarak doğru gitmesi için ne olması gerektiğini açıklıyor.

Webb Teleskobu'nun tarihi

Webb Teleskobu, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı tarafından ortaklaşa geliştirildi.

Geliştirme ilk olarak 1996'da, Yeni Nesil Uzay Teleskobu olarak bilindiğinde başladı, daha sonra Eylül 2002'de, 1960'larda NASA'nın başkanı olan ve sonunda aya giden Apollo programının başlatılmasına yardımcı olan James Webb'den sonra yeniden adlandırıldı.

Proje, 2005 yılında yeniden tasarlanması da dahil olmak üzere çok sayıda aksilik ve gecikmeden zarar gördü ve sonunda 10 milyar dolara mal oldu.

İnşaat 2016 yılında tamamlandı ve Webb Teleskobu, fırlatılması için onaylanmadan önce kapsamlı testlerden geçti.

O nasıl çalışır?

Webb Teleskobu bir kızılötesi teleskoptur, yani uzaydaki nesneleri algılamak için kızılötesi radyasyon kullanır.

Yıldızlar, bulutsular ve gezegenler gibi, görünür ışıkta gözlemlenemeyecek kadar soğuk veya çok soluk olan gök cisimlerini - insan gözüyle görülebilenleri - gözlemleyebilir.

james-webb-teleskobu.jpg

NASA'ya göre kızılötesi radyasyon, insan gözüne opak görünen gaz ve tozdan da geçebilir.

Bu, görünür ışığı, ultraviyole radyasyonu ve yakın kızılötesi radyasyonu gören Hubble Teleskobu'ndan farklıdır.

Webb Teleskobu'nun amaçları nelerdir?

Webb Teleskobu'nun dört hedefi vardır. İlk olarak, bilim adamları Big Bang'den hemen sonra oluşan ilk yıldızları ve galaksileri incelemek istiyorlar.

Normalde insanlar bunu göremezdi çünkü ışık evrende yol aldıkça gerilir ve çıplak gözle görülemeyen kızılötesi hale gelir.

AAS7j0o.img?w=768&h=511&m=6

Ancak bir kızılötesi teleskop, 13 milyar yıldan fazla bir süredir Dünya'ya doğru yol alan bu ışığı tespit edebilecek ve esasen Webb Big Bang'in zamanda geriye bakmasını sağlayacak.

Bu, misyonun ikinci kısmına götürür: geçmişten gelen galaksileri bugününkilerle karşılaştırmak.

Üçüncüsü, kızılötesi radyasyon, Hubble gibi görünür ışıklı bir teleskopla görülemeyen astronomik tozdan geçebildiği için Webb Teleskobu, güneş sistemimiz gibi yıldızların ve gezegen sistemlerinin, oluşturuldu, NASA açıkladı.

Son olarak, teleskop, herhangi bir yaşam belirtisi olup olmadığını veya yaşamı sürdürebilecek atmosferlere sahip olup olmadığını görmek için güneş sistemimizin dışındaki gezegenleri inceleyecek.

Görevin başarılı olması için ne gerekiyor?

2018'de bağımsız bir inceleme kurulu tarafından yürütülen bir rapora göre, görevin başarılı olması için çalışması gereken 344 "tek noktalı başarısızlık" veya adım var.

Teleskop bir Ariane 5 roketinin burnunun içine yerleştirilecek ve resmi geri sayıma göre, Avrupa Uzay Ajansı'nın Fransız Guyanası'ndaki Uzay Limanı'ndan ET 7:20 civarında fırlatılacak.

Fırlatmadan sonra roketten ayrılacak ve açılmaya başlayacak. NASA'ya göre, fırlatmadan yaklaşık 30 dakika sonra, güneş panelleri açılarak teleskop güneşten güç alabilir.

AAS77uP.img?w=768&h=576&m=6

Yaklaşık iki saat sonra anten açılacak, böylece teleskop Dünya ile iletişim kurabilecek.

Üç gün sonra, yaklaşık bir tenis kortu büyüklüğünde olan 69,5 fit x 46,5 fit olan güneşlik açılacak.

DAHA: Hubble teleskobunun daha büyük, daha güçlü halefi
Gemideki aletlerin çalışması için aşırı soğuk sıcaklıklarda tutulmaları gerekir: -370 Fahrenhayt veya daha düşük. Güneşlik, teleskopu güneşin sıcaklığından korur ve aletleri soğuk tutar.

Ardından aynalar açılmaya ve ışığı yansıtabilmeleri için yerine oturmaya başlayacak.

Genel olarak, teleskobun yolculuğunun son durağına ulaşması ve Dünya'dan yaklaşık 1 milyon mil uzakta yörüngeye oturması 29 gün sürecek.

Kaynak: ABC NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Işığının Şafağı'nı Görmek İçin Yolculuğa Çıktı

AAS8K4q.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Bir nesil gökbilimcinin hayalleri ve çalışmaları, Cumartesi günü şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en pahalı uzay tabanlı gözlemevi şeklinde güneşin etrafında bir yörüngeye doğru yola çıktı. NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak çabası olan James Webb Uzay Teleskobu, Cumartesi sabahı Fransız Guyanası'nın Kourou kentindeki Ekvator yakınlarındaki bir uzay limanından kalktı. -zamanın sabahına yolculuk.

Webb teleskopunun program direktörü Gregory Robinson, Fransız Guyanası'ndaki lansman sonrası bir basın toplantısında, “Dünya bize bu teleskopu verdi ve bugün dünyaya geri veriyoruz” dedi.

Apollo programının ilk yıllarında uzay ajansına liderlik eden NASA yöneticisinin adını taşıyan teleskop, uzayda daha uzağı ve övülen Hubble Uzay Teleskobu'ndan daha ileriyi görmek için tasarlandı. Birincil ışık toplama aynası 21 fit genişliğinde, Hubble'dan yaklaşık üç kat daha büyük ve yedi kat daha hassas.

Webb'in görevi, 13,7 milyar yıl önce ortaya çıkan ve Büyük Patlama'dan (13.8 milyar yıl önce meydana gelen) bir sisten çıkış yolunu yakan en eski, en uzak yıldızları ve galaksileri aramaktır.

Dünyanın dört bir yanından fırlatmayı uzaktan izleyen gökbilimciler, birçoğu pijamalarıyla bir araya gelerek sevinçten havalara uçtu.

Santa Cruz California Üniversitesi'nden Garth Illingworth, "Ne inanılmaz bir Noel hediyesi" dedi.

Ulusal Bilim Vakfı'nın NOIRLab'ından Tod Lauer, diğer gökbilimcilerle bir e-posta alışverişinde, fırlatma hakkındaki hissini bildirdi: "Sadece tüm uzay kelimelerinin en kutsalı olan "Nominal!" Fırlatma ekipleri tarafından roketlerin beklendiği gibi çalışan roketleri tanımlamak için kullandığı dile atıfta bulunarak dedi.

Carnegie Gözlemevi gökbilimcilerinden ve Webb teleskop projesinin kurucularından biri olan Alan Dressler'ın yanıtladığı şey, “Şükürler olsun! - şu an için başka bir kutsal kelime, Tod."

Yale'de bir kozmolog olan Priyamvada Natarajan, Hindistan'dan kendisini “Tamamen çok mutlu! - Vay! Vay!"

Baltimore'da, Webb'in misyon operasyonlarının merkezi olan Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nde, küçük bir grup bilim insanı ve NASA yetkilisi, fırlatma sırasında sevinç çığlıkları atarak alkışladılar.

Enstitünün başka bir bölümündeki uçuş operasyonları ekibi, Webb'in güneş enerjisi dizisini ve dakikalar sonra iletişim antenini dağıtmasını izledi. Yaklaşık 100 görev personeli, uzay aracının, ayın ötesinde bir noktaya yolculuğuna başlarken, günde 24 saat 12 saatlik vardiyalar arasında değişen dağıtımlarına komuta edecek.

Enstitü müdürü Kenneth Sembach, “Yapacak gerçek işleri var” dedi. "Ekiplerimiz son iki yılı sayısız prova yaparak geçirdi."

Kızılötesi veya "ısı radyasyonuna" duyarlı dedektörlerle donatılan teleskop, evreni hiçbir insan gözünün görmediği renklere boyayacak. Evrenin genişlemesi, görünür ışığı en eski, en uzak galaksilerden daha uzun kızılötesi dalga boylarına kaydırır.

Gökbilimciler, bu bebek gökadalardan gelen ısıyı incelemenin, gökadaların merkezlerinde çömelmiş süper kütleli kara deliklerin ne zaman ve nasıl oluştuğuna dair önemli ipuçları sağlayabileceğini söylüyor. Şimdiki zamana daha yakın olan teleskop, oksijen ve su gibi yaşamla ilişkili elementlerin ve moleküllerin kızılötesi imzalarını arayarak yakındaki yıldızların yörüngesinde dönen gezegenlerin atmosferlerini koklayacak.

Gökbilimciler, Webb'in milyarlarca yıllık tüm kozmik tarihi inceleyeceğini söylüyor - ilk yıldızlardan güneş sistemindeki hayata. Bu hafta, NASA yöneticisi Bill Nelson teleskopu "geçmişe açılan bir anahtar deliği" olarak adlandırdı.

“Büyük hayal ettiğimizde neler başarabileceğimizin parlak bir örneği” dedi. Fırlatmadan sonra, "Dünya gezegeni için harika bir gün" dedi.

Teleskopun yolculuğunun başlangıcı, on yıllardır projeye bağlı kalan Kongre'deki uzay ajansının ödeme yöneticileri tarafından fark edilmedi.

Bir haber bülteninde Teksas Demokratı ve Meclis Bilim, Uzay ve Teknoloji Komitesi başkanı Temsilci Eddie Bernice Johnson, “James Webb Uzay Teleskobu'nun bugün başarılı bir şekilde fırlatılması, astrofizik ve uzay bilimindeki ilerlememizde tarihi bir kilometre taşını işaret ediyor” dedi. .

Cumartesi günkü başarılı lansman, 25 yıllık belirsizliğe, hatalara ve yaratıcılığa uzanan pahalı bir çabayı kapsıyor. Webb'in 18 altın kaplama altıgen aynası, gelişmiş sıcaklık kontrolörleri ve ultra hassas kızılötesi sensörleri, maliyet aşımları ve teknik engellerle dolu bir geliştirme zaman çizelgesinde bir araya getirildi. Mühendisler, teleskopu Hubble'dan çok daha hassas hale getirmek için yol boyunca 10 yeni teknoloji icat etmek zorunda kaldılar.

NASA 2002'de Webb'in inşaatına liderlik etmesi için Northrop Grumman şirketini seçtiğinde, misyon yöneticileri bunun 1 milyar ila 3.5 milyar dolara mal olacağını ve 2010'da uzaya fırlatılacağını tahmin ettiler. Aşırı iyimser program tahminleri, ara sıra geliştirme kazaları ve düzensiz maliyet raporlaması zaman çizelgesini uzattı. 2021'e ve toplam maliyeti 10 milyar dolara çıkardı.

Kourou roket bölmesindeki bir aksilik olarak fırlatma rampasına son turu bile tehlikeli görünüyordu, bağlantısız kablolar ve endişe verici hava raporları, Webb'in kalkış tarihini Aralık ayına kadar daha da derinleştirdi, ta ki bir Noel sabahı fırlatılmasından kaçınılamayana kadar.

Avrupa Uzay Ajansı genel müdürü Josef Aschbacher, “Bugün çok mutluyum” dedi. Ama ekledi, "Bu çok sinir bozucu, her gün fırlatma yapamadım, bu benim yaşam beklentim için iyi olmaz."

Gökbilimciler ve mühendisler için, fırlatma aynı zamanda merak uyandıran bir manzaraydı.

Evrenin genişleme hızını ölçmek için Webb teleskopunu kullanacak olan astrofizikçi ve Nobel ödüllü Adam Riess, “Dün gece uyumak zordu” dedi.

Ancak fırlatmanın kendisi, gökbilimcilerin ve roket mühendislerinin “altı aylık kaygı” olarak adlandırdıkları daha da tehlikeli bir yolculuğun yalnızca ilk adımıdır.

Uçuşa yarım saat kala güneş panelinin yerleştirilmesi, NASA'nın "344 tek arıza noktası" olarak adlandırdığı bir aylık bir dizi manevra ve konuşlandırmanın ilkiydi.

NASA'nın yönetici yardımcısı Pam Melroy, "Güneş enerjisi dizileri ortaya çıktığında nihayet tekrar nefes almaya başlayabildim" dedi. "Önümüzde çok zor günler var ama bu kısım mükemmel gidene kadar hiçbirine başlayamazsınız."

Gökbilimciler, en gergin anların arasında, teleskobu karanlıkta ve kendi ısısının uzak yıldızlardan gelen ısıyı boğmaması için yeterince soğuk tutmak için tasarlanmış tenis kortu büyüklüğünde dev bir güneş kreminin ortaya çıkacağını söylüyor. . Ekran, mylar'a benzeyen ve mylar kadar dayanıksız olan Kapton adlı bir plastikten beş katmandan yapılmıştır. Dağıtım provaları sırasında zaman zaman yırtıldı.

Her şey yolunda giderse, gökbilimciler gelecek yaz evreni yeni bir ışıkta görmeye başlayacaklar. En çok beklemedikleri şeyi bekliyorlar. NASA'nın bilimden sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen'in yakın zamanda söylediği gibi: "Büyük, cesur bir teleskopu her fırlattığımızda, bir sürprizle karşılaşıyoruz. Bu şimdiye kadarkilerin en büyüğü ve en cesuru.”

Ancak önümüzdeki haftalarda ve aylarda bir şeyler ters giderse, astronomi alanının varlığın kökenlerine ilişkin görüşü tehlikeye girebilir. 1990'larda sorunlar Hubble'ın çalışmalarını alt üst ettiğinde, NASA onarım çalışmaları için uzay mekiklerine astronotlar gönderdi. Webb teleskopu, daha önce hiçbir uzay aracının insanları taşımadığı, ayın ötesinde bir noktaya doğru gidiyor (her ne kadar Bayan Melroy, NASA'nın gerekirse bir robotik onarım görevi düşündüğünü söylese de).

Dr. Riess, “Gökbilimci olmayan arkadaşlarıma, fırlatmadan sonra çoğunlukla 30 günlük hiçbir şey duymak istemediğinizi söylüyorum” dedi. "Ve hiçbir şey duymazsak gerçekten mutlu olacağız."

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

James Webb Uzay Teleskobu, 2. rota düzeltmesinden sonra ayın yörüngesinin ötesine geçti

AASdgaE.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

NASA yetkilileri 27 Aralık Pazartesi günü yayınlanan bir bildiride, "Kalkıştan 60 saat sonra - saat 19:20'de - Webb'in ikinci kurs ortası düzeltme yanığı başladı." "9 dakika 27 saniye sürdü ve şimdi tamamlandı."

Bir görev tweetine göre uzay aracı, Ay'ın Dünya yörüngesini de geçti. Salı günü, Webb Dünya'dan 293.000 milden (471.000 kilometre) daha uzaktaydı. Dünya'dan aya olan ortalama mesafe yaklaşık 280.000 mildir (384.000 km).

Webb misyonu yetkilileri, "Yoğun bir akşam oldu! Sadece ikinci yakmamızı tamamlamakla kalmadık, aynı zamanda #NASAWebb, #UnfoldTheUniverse için ikinci Lagrange noktasına doğru ilerlemeye devam ederken Ay'ın yüksekliğini de geçti." "Hoşçakal, @NASAMoon!"

("Hoşçakal, ay" burada tam anlamıyla değil; ay yörüngesinde başka bir yerdeydi ve yakın bir uçuş yoktu. Aslında, gökbilimci Jonathan McDowell'a göre, gözlemevi fırlatma rampasındayken aya en yakındı, çünkü uzay aracı ters yönde fırlatıldı.)

NASA dağıtım zaman çizelgesine göre uzay aracı, fırlatmadan yaklaşık 29 gün sonra üçüncü ve son rota düzeltme yanmasını gerçekleştirecek. Bu yanık, uzay aracını uzayda L2 veya Dünya-güneş Lagrange noktası 2 olarak bilinen bir nokta etrafında bir hale yörüngede kurarak, görevin yörüngesel yerleştirme yanığı olacaktır.

Bu konum, Güneş'in karşı tarafında, Dünya'dan yaklaşık 1 milyon mil (1,5 milyon kilometre) uzaklıktadır. Uzak konum, Webb'in güneşten gelen minimum müdahale ile kızılötesi ışığı tam olarak algılamasına yardımcı olacaktır.

Ancak şimdilik odak, gözlemevinin fırlatma için dikkatlice katlanmış devasa güneş korumasına çevrildi. Şimdi, uzay aracı, bir tenis kortu kadar uzanan kalkanı açmalı ve beş ultra ince katmanını ayırmalıdır. Güneşlik, Webb'in konumu gibi, görevin kızılötesi ışığı gözlemleme hedefinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Sunshield'in konuşlandırılmasının, başlangıçtan üç gün sonra, geçici olarak 28 Aralık Salı günü başlaması planlanıyor, ancak konuşlandırmanın her aşaması yerdeki personel tarafından kontrol ediliyor ve zaman çizelgesi esnek.

Önce Webb, güneşlik paletini ve kulesini açmalı, ardından bir kanatçık ve güneşlik kapaklarını serbest bırakmalıdır. Bu olaylar dizisinin yaklaşık iki gün süreceği tahmin ediliyor. Ardından, güneşliğin kolları açılır ve güneşliği tüm genişliğiyle ortaya çıkarır. Fırlatmadan sekiz gün sonra, görev ekibi güneş siperliğinin tamamen açılmasını umuyor.

Kaynak: Space

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin bu başlık sabitledi
  • Admin

NASA, uzay teleskobunun güneş kalkanı dağıtımıyla ilerlemeye devam ediyor

James Webb Uzay Teleskobu'nu etkinleştiren mühendisler, gerçek uzay ortamıyla daha iyi başa çıkmak için elektrik güç sisteminde ince ayar yaptı ve Pazartesi günü, gözlemevinin kritik güneşliklerinin son konuşlandırılmasıyla devam etmeden önce, beklenenden biraz daha sıcak motorları soğutdu.

NASA proje yöneticisi Bill Ochs, güneşliğin beş ince tabakasını sıkarak, birden fazla makaradan geçen motorlu kablolarla dikkatlice gergin bir şekilde çekmenin, tamamlanmasının muhtemelen üç gün süreceğini söyledi. Ancak Pazartesi gecesi, beş katmandan üçü şekillendi ve son ikisi Salı günü sıkılaşmayı bekliyor.

Güneşlik yerleştirme uzun zamandır Webb'in en zorlu engellerinden biri olarak görülüyordu, ancak Ochs, "Herhangi bir drama beklemiyorum" dedi.

AASoOiN.img?w=768&h=586&m=6

"İnsanlara her zaman söylüyorum, operasyonlar için en iyi şey sıkıcıdır" dedi. "Ve önümüzdeki üç gün için öngördüğümüz şey bu. Son katman beş gerilimine ulaştığımızda hepimiz rahat bir nefes alacağımızı düşünüyorum. Ama drama beklemiyorum."

Şimdiye kadar yapılmış en pahalı bilim sondası olan Webb, Noel Günü'nde Avrupa Uzay Ajansı tarafından sağlanan Ariane 5 roketinin tepesinde, Dünya'dan bir milyon mil uzakta güneşin etrafında bir yörüngeye bağlı olarak büyük bir tantana ile fırlatıldı.

Big Bang'in ardından oluşan ilk yıldızlardan ve galaksilerden gelen kızılötesi ışığı yakalamak için tasarlanan Webb, olağanüstü derecede karmaşıktır. Ancak Ochs, tüm yeni uzay gemilerinde ortak olan küçük büyüme ağrıları dışında, 10 milyar dolarlık gözlemevinin ilk aktivasyonundan neredeyse tam olarak planlandığı gibi geçtiğini söyledi.

Sabah telekonferansında gazetecilere verdiği demeçte, "Teleskopla hala sizi tanıma aşamasındayız" dedi. "Tüm uydular yörüngede her zaman yerdekinden biraz farklı olacaktır ve bunu tanımak, özelliklerini anlamak zaman alır.

"Geçen hafta boyunca yaptığımız şeylerin çoğu bu, ayrıca devreye alma zaman çizelgesinde hala mükemmel ilerleme kaydediyoruz."

Teleskopun güneş paneli uzaya ulaştıktan sonra planlandığı gibi konuşlandırıldı, iki yörünge düzeltme itici ateşlemesi yapıldı, yüksek kazançlı bir anten serbest bırakıldı ve Dünya'ya doğrultuldu ve güneşlik zarlarını tutan iki palet yerine döndürüldü.

Uzatılabilir bir kule, Webb'in birincil aynasını ve aletlerini, hala katlanmış olan güneşliğin yaklaşık dört fit yukarısına kaldırdı ve uzay aracının elektroniği tarafından üretilen ısıdan açıklık ve ek izolasyon sağladı. Daha sonra güneş rüzgarı tarafından verilen hafif kuvvetlere karşı koymak için bir "momentum kanadı" yerleştirildi.

Koruyucu örtüler geri çekildikten sonra, Yeni Yıl Arifesinde güneşlik paletlerinden iki teleskopik bom uzanarak Kapton membranlarını şimdi ikonik uçurtma benzeri şekline çekti.

Ochs, "Katmanların gerilmesi, açıkçası, attığımız bir sonraki büyük adımdır." Dedi. "Beş katmanın tamamının gerdirilmesini tamamladığımızda, görevden önce tartışılan bu 344 tek nokta arızasının yüzde 70 ila 75'i arasında bir yerde emekli olacağız."

Webb'in bir şeyler ters giderse yedeği olmayan sayısız dağıtımı için gereken yedekli olmayan cihaz ve mekanizma sayısından bahsediyordu. Hepsi sadece çalışmak zorunda.

AASoxKq.img?w=768&h=525&m=6

Güneşlik, güneşin ısısını engellemek, Webb'in 21,3 fit genişliğindeki birincil aynasını ve araçlarını sıfırın yaklaşık 400 derece altına soğutmak için gereklidir, Büyük'ten sonra aydınlanacak ilk yıldızlardan ve galaksilerden gelen zayıf kızılötesi ışığı kaydedecek kadar soğuk. Patlama.

Gerekli ultra düşük sıcaklıkları elde etmek için, her katmanın birden fazla makaradan geçen motorlu kablolar tarafından gergin bir şekilde çekilmesi gerekir; bu, ısının dağılması için boşluklara izin vermek için membranları da kaldıran ve ayıran bir işlemdir.

Bu son gerdirme, mühendislere yoğun bir dağıtım faaliyetinin ilk haftasından sonra izin vermek ve ardından Webb'in beş panelli güneş enerjisi dizisinin ve pil sisteminin performansını değerlendirmek için hafta sonu boyunca yapıldı.

Görünüşe göre, güneş enerjisi dizisinin çıkışını yöneten fabrika ön ayarları, Webb'in uzayda deneyimlediği gerçek sıcaklıkları hesaba katmak için ayarlamaya ihtiyaç duyuyordu. Aynı zamanda, güneşlik katmanlarını gergin bir şekilde çekmek için gereken altı motoru soğutmak için teleskop hafifçe yeniden yönlendirildi.

Northrop Grumman'ın ana yüklenicisi Webb sistem mühendisi Amy Lo, "Her şey çok güzel ve şu anda iyi gidiyor," dedi. "Gözlemevi hiçbir zaman tehlikede olmadı, hiçbir zaman güçten mahrum kalmadık. ... Dizinin yeniden dengelenmesi bize, ilerledikçe ihtiyaç duyacağımız beklenen güç artışı (için) oldukça fazla pay sağlıyor."

Motorlara gelince, Lo, bunların asla sınırların dışına çıkmadıklarını, sadece optimumdan biraz daha sıcak olduklarını söyledi. Güvenli davranan Webb, Pazar günü soğutmayı iyileştirmek için yeniden yönlendirildi ve "şimdi sıcaklığımızda çok fazla marjımız var."

Kaynak: CBS NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

James Webb Uzay Teleskobu, tüm aynalarını başarıyla açtığı belirtildi

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun tüm aynalarını yerleştirdiğini ve şu anda uzayda bir milyon millik yolculuğuna 850.000 mil olduğunu açıkladı.

10 milyar dolarlık Webb teleskopu yaklaşık bir aydır uzayda ve konuşlandırılmasının sonuna yaklaşıyor - beklenenden daha hızlı gerçekleşen bir şey.

Boyutu nedeniyle - tam olarak konuşlandırıldığında bir tenis kortundan daha büyük - Webb, Fransız Guyanası'ndaki Avrupa Uzay Ajansı uzay limanından 2021 Noel Günü'nde fırlatıldığında Ariane 5 roketinin içine sığması için katlanmak zorunda kaldı.

Güneş ile Dünya arasında on yıl boyunca oturacağı dengeli bir yerçekimi alanı olan ikinci Lagrange noktasına (L2) doğru yol alırken yavaş yavaş açılıyor.

'18 birincil ayna parçasının tamamı ve ikincil ayna artık tamamen konuşlandırıldı!' NASA Yöneticisi Bill Nelson, Çarşamba günü yayınlanan bir tweet'te yazdı.

Lansmandan bu yana bu noktaya gelmek için yorulmadan çalışan ekipleri tebrik ederim. Yakında Webb yeni evi L2'ye varacak!'

AASY60l.img?w=634&h=433&m=6

NASA'nın James Webb Teleskobu, 70 metrelik güneş kalkanını başarıyla yerleştiriyor
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 70 metrelik devasa güneş kalkanını tamamen yerleştirdi.

Bir spiker, "Güneş perdesinin beş katmanı da tamamen gergin" dedi.

Motorlu kablolar kullanarak ultra ince katmanları sıkmak sadece bir buçuk gün sürdü.

Tam boyda bir tenis kortu büyüklüğündeki güneşlik, Arianespace Ariane 5 roketinin burnunun yük alanına sığacak şekilde katlandı.

Kalkan, her biri insan saçı kadar ince olan ve yansıtıcı metalle kaplanmış, 1 milyon SPF'den fazla koruma sağlayan küçük plastik levhalarla tasarlanmıştır.

Beş katmanlı güneşlik, teleskopu güneşin, Dünya'nın ve ayın ışığından ve sıcaklığından koruyacak, ancak bilimsel araçlarını -380 Fahrenheit'in altında tutacaktır.

Gökbilimciler tarafından on yıldan fazla bir süredir kullanılacak olan ünlü altın ayna, 18 ayrı altıgen parçadan oluşuyor.

Bu segmentlerin her biri, hassas hareket ve odaklanmaya izin veren yedi aktüatör tarafından kontrol edilir. Şimdi hepsi konuşlandırılmış konumlarındalar.

Bu, planlanandan birkaç gün önce gerçekleşti ve NASA, teleskoptan gelen ilk görüntülerin Mayıs ayında mevcut olabileceğini tahmin ediyor.

ABD uzay ajansı, 12 Ocak'ta ayna segmentlerini yerleştirmeye başladı ve projenin 10 gün sürmesini planladı - ancak bir haftada tamamladı.

Bununla birlikte, buna rağmen, teleskop gözlemlere başlamaya hazır değil, çünkü artık her ayna konumunun tek bir ultra güçlü ayna oluşturacak şekilde döndürülmesini sağlamak için 'özenli' ince ayar çalışması yapılması gerekiyor.

Toplamda bu sürecin yaklaşık üç ay sürmesi bekleniyor, bundan sonra test, diğer ekipmanların kalibre edilmesi ve gözlemevinin soğutulması olacak.

Noel Günü Guyana Uzay Merkezi'nden fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, şimdi 21 metrelik altın kaplamalı birincil aynasını tamamen yerleştirdi.

Birincil ayna parçalarını büyük bir ayna oluşturacak şekilde hizalamak, her parçanın 'insan saçının beşte biri kalınlığında hizalanması' anlamına gelir.

Birincil mercekten toplanan ışığı Webb'in kamerasına ve diğer enstrümanlara yönlendirmek için tasarlanan teleskopun daha küçük, ikincil aynası da uyumlu bir optik sistemin parçası olarak çalışacak şekilde hizalanmalıdır.

İnce ayar yapıldıktan sonra, James Webb'in ilk bilim görüntülerini Mayıs ayında çekmesi bekleniyor ve bu görüntüler Haziran ayında halka sunulmadan önce yaklaşık bir ay boyunca işlenecek.

Hâlâ tamamlaması gereken önemli bir gelişme dönüm noktası var - onu L2 yörüngesine yerleştirmek için bir yörünge yakma - Dünya'dan bir milyon mil uzakta.

Gezegenin güneş karşısındaki tarafında oturacak ve evrenin en eski kısımlarını, en genç yıldızları ve uzak dünyaları gözlemleyecektir.

NASA'ya göre, bu son hareketi tamamlayacak ve 23 Ocak'ta L2 noktasına varacak.

AASKd50.img?w=634&h=595&m=6

NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki görev kontrol mühendisleri, teleskopu odaklamak için ilk komutlarını, teleskopun ana aynasını yavaşça konumlandıran ve ince ayarını yapan aktüatör adı verilen küçük motorlara göndererek başladılar.

Bu aktüatörler, uzay boşluğunda -400°F (-240°C) kadar düşük sıcaklıklarda kademeli olarak hareket edecek şekilde yapılmıştır.

NASA tarafından önümüzdeki on yılın önde gelen uzay bilimi gözlemevi olarak tanımlanan Webb, kozmosu esas olarak kızılötesi spektrumda görüntüleyerek, yıldızların doğduğu gaz ve toz bulutlarının arasından bakmasını sağlayacak.

Buna karşılık, selefi Hubble, 1990'daki lansmanından bu yana öncelikle optik ve ultraviyole dalga boylarında çalıştı.

AASK5Zg.img?w=634&h=423&m=6

AASKd5a.img?w=634&h=476&m=6

James Webb Uzay Teleskobu üzerindeki aletler
NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera), yakın kızılötesi aracılığıyla görünürün kenarından bir kızılötesi görüntüleyici

NIRSpec (Yakın Kızılötesi Spektrograf) da aynı dalga boyu aralığında spektroskopi gerçekleştirecektir.

MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman), orta ila uzun kızılötesi dalga boyu aralığını 5 ila 27 mikrometre arasında ölçecektir.

FGS/NIRISS (İnce Yönlendirme Sensörü ve Yakın Kızılötesi Görüntüleyici ve Yarıksız Spektrograf), bilim gözlemleri sırasında gözlemevinin görüş hattını sabitlemek için kullanılır.

Webb, Hubble'dan yaklaşık 100 kat daha güçlüdür ve Hubble'dan veya başka herhangi bir teleskoptan daha uzak mesafelerdeki nesneleri gözlemlemesini sağlar.

Bu, tahminen 13,8 milyar yıl önce gözlemlenebilir evrenin genişlemesini harekete geçiren teorik parlama noktası olan Big Bang'den sadece 100 milyon yıl sonrasına tarihlenen kozmosa daha önce hiç görülmemiş bir bakış açısı getirecek.

Reuters'e göre, yeni uzay teleskobu 8,8 milyar dolar (6,6 milyar sterlin) maliyetle geliştirildi ve işletme giderlerinin toplam fiyat etiketini yaklaşık 9,66 milyar dolara (7,2 milyar sterlin) getirmesi bekleniyor.

Yörüngedeki kızılötesi gözlemevi, öncülü Hubble Uzay Teleskobu'ndan yaklaşık 100 kat daha güçlü olacak şekilde tasarlanmıştır.

NASA, James Webb'i, ikisi bir süre birlikte çalışacağı için, Hubble'ın yerine geçmek yerine Hubble'ın halefi olarak düşünmeyi seviyor.

1996 yılında başlayan JWST projesi, NASA tarafından Avrupa ve Kanada uzay ajansları ile ortaklaşa yürütülen uluslararası bir işbirliğidir.

James Webb, 1996'da geliştirmeye başladı ve başlangıçta 2007'de piyasaya sürülmesi planlandı, ancak 2005'te büyük bir yeniden tasarım bunu geri aldı.

İnşaat nihayet 2016 yılında tamamlandı ve kapsamlı bir test çalışması başladı ancak bu, Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelendi.

Kaynak: DailyMail

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

James Webb Uzay Teleskobu hakkında 5 şaşırtıcı gerçek

AASzzxV.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

James Webb Uzay Teleskobu Dünya'dan ayrıldığından beri, yaklaşık bir milyon mil yol kat etti, dev bir güneşlik, aynalar ve diğer eklentileri başarıyla yerleştirdi - ve genel olarak binlerce bilim insanının eşit derecede gergin ve heyecanlı hissetmesine neden oldu.

Şimdi, 10 milyar dolarlık teleskop, önümüzdeki 10 yılı aşkın bir süre boyunca kozmosun derinliklerini keşfederek ve evrenimizin ilk günlerinden itibaren bebeklik resimlerini göndererek geçirecek.

Tabii ki, bu sıradan bir teleskop değil. Aslında, otuz yıldır derin uzayın çarpıcı görüntülerini geri gönderen Hubble Uzay Teleskobu'ndan 100 kat daha güçlü.

Ama şimdiye kadar yapılmış en pahalı ve teknolojik açıdan etkileyici teleskop hakkında başka ne biliyorsun? İşte henüz karşılaşmamış olabileceğiniz bazı gerçekler:

Webb o kadar güçlü ki, ay kadar uzaktaki bir yaban arısının ısısını algılayabilir.

NASA'ya göre, Webb teleskopu kızılötesi ışığa o kadar duyarlı ki, ay mesafesindeki bir yaban arısının hafif ısısını bile algılayabilecekti.

Teknik olarak, yaklaşık 25 mil uzaklıkta bir ABD peni kadar küçük ayrıntıları da görebiliyordu.

Duyarlılığın amacı bu faaliyetler değil elbette. Uygulamada, gökbilimcilerin en eski gökadaları en son gökadalarla karşılaştırmasına, nasıl oluştuklarına dair daha net bir resim çizmesine ve potansiyel olarak erken evren hakkında uzun süredir devam eden bazı soruları yanıtlamasına olanak tanıyacak.

Webb evrenin çok net fotoğraflarını çekmeyi planlıyor

Hubble, uzayın nefes kesici fotoğraflarını çekmesiyle biliniyor, ancak bilim adamlarının Big Bang'den sonra oluşan ilk galaksileri görmelerine izin vermedi. Webb bunu değiştirmeyi hedefliyor - aslında dev bir zaman makinesi gibi davranıyor.

Astrofizikçi Amber Straughn, "60 Minutes" için Scott Pelley'e verdiği demeçte, "Sanki elimizde 14 milyar yıllık evren hikayesi var ama ilk bölümü kaçırıyoruz" dedi. "Ve Webb, Big Bang'den sonra oluşan ilk galaksileri görmemizi sağlamak için özel olarak tasarlandı."

Her şey yolunda giderse, Webb 13,5 milyar yıldır evreni kateden ışığı yakalayacak ve evren hakkındaki görüşlerimizi Hubble'dan birkaç yüz milyon yıl öncesine, yani ilk galaksilerin doğduğu zamana kadar genişletecek.

Webb, tenis kortu büyüklüğünde bir güneşlik ile serin kalıyor

Düzgün çalışması için Webb'in serin tutulması gerekir. Bunu, tenis kortu büyüklüğünde beş katmanlı bir güneşlik sayesinde yapar.

Bu mekanizma, Webb Noel Günü başlatıldığında katlandı, ancak iki haftadan kısa bir süre sonra, kalkanın son derece ince katmanları başarıyla yerleştirildi. Kalkan olmadan, güneşten gelen muazzam ısı, teleskopun sensörlerini bunaltabilirdi.

Güneşe bakan taraf yaklaşık 260 derece Fahrenhayt sıcaklığa maruz kalırken, diğer taraf sıfırın altında 370 dereceye kadar soğutulacak - yaklaşık 600 derecelik bir fark.

NASA, güneş korumasının Webb'e bir milyonun eşdeğer güneş koruma faktörünü veya SPF'yi verdiğini söylüyor.

Webb'in aynaları altınla kaplanmış

Bu sadece bir golf topu değerinde altın, ama yine de - James Webb Uzay Teleskobu'nun 18 ana ayna parçası altınla kaplı. Kaplama o kadar incedir ki, tek bir insan saç teli 1000 kat daha kalındır.

24 ayar altının iki onstan azı, kızılötesi ışığı diğer metallerden daha iyi yansıtır. Kızılötesi, insanların görebildiği görünür spektrumun hemen dışındadır.

Ama aldanmayın - bu aynalar som altın değil. Aslında berilyumdan yapılmışlardır.

Bilim insanları ortaya çıkabilecek sorunları çözemeyebilirler

Hubble'ın ömrü boyunca, beş uzay mekiği ekibi, teleskopun başlangıçtaki bulanık görüşünü düzeltmek ve bakım ve yükseltmeleri gerçekleştirmek için servis çağrıları yaptı.

Ama Hubble sadece 340 mil uzakta.

Webb yaklaşık bir milyon mil uzakta - uzay yürüyüşü onarım ekiplerinin ulaşamayacağı kadar uzakta. Bu nedenle, bilim adamları, her şeyin plana göre gittiği (ve şimdiye kadar, öyle) parmaklarını çaprazlıyorlar.

Bununla birlikte, uygun teknoloji geliştirilirse, bilim adamları bir gün Webb'e yakıt ikmali yapmak için bir robot gönderebilir ve ömrünü uzatabilir.

Kaynak: CBS News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

James Webb Uzay Teleskobu İlk Görüntüyü Geri Gönderdi - Ve Bir de Selfie gönderdi

james_webb_telescope_alignment_mosaic_na

NASA Cuma günü yaptığı açıklamada, James Webb Uzay Teleskobu'nun ilk yıldızını tespit ettiğini ve bir selfie çektiğini duyurdu. Adımlar, gökbilimcilerin bu yaz erken Evrenin gizemlerini çözmeye başlayacağını umduğu gözlemevinin devasa altın aynasını hizalamanın aylarca süren sürecinin bir parçası. Evrenden geri gönderilen ilk resim, çarpıcı olmaktan çok uzak: siyah bir arka plan üzerinde 18 bulanık beyaz nokta, hepsi aynı nesneyi gösteriyor: HD 84406, Büyük Ayı takımyıldızında parlak, izole bir yıldız.

Ancak, önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. 18 nokta, birincil aynanın 18 ayrı parçası tarafından yakalandı - ve görüntü şimdi bu altıgen parçaları James Webb Uzay Teleskobu'nda hizalamak ve odaklamak için temel oluşturuyor.

Işık, segmentlerden Webb'in uzun bomların ucunda bulunan yuvarlak bir nesne olan ikincil aynasına ve ardından Webb'in ana görüntüleme cihazı olan Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) cihazına yansıdı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Admin

Yeni teleskop görüntüsünde yakalanan çarpıcı 'galaktik bale'

AAWSnTc.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Bunu çok uzun bir son dans olarak düşünün.

Dünyadan 60 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan iki gökada, 400 milyon yıldır bir araya gelme sürecindedir.

Gökadalar, NGC 1512 ve NGC 1510, Güney Yarımküre'den görüldüğü gibi Saat takımyıldızında yer alır.

İkisinden daha büyüğü olan NGC 1512, daha küçük galaktik yoldaşı ile o kadar uzun süredir birleşiyor ki, yıldız oluşum dalgaları yarattı.

Bu fenomen, Salı günü yayınlanan ve Karanlık Enerji Kamerası tarafından çekilen yeni bir görüntüde görülebilir.

ABD Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen kamera, Şili'deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'ndeki Víctor M. Blanco 4 metrelik Teleskopu üzerinde bulunan geniş alanlı bir görüntüleyicidir. Gözlemevi, Ulusal Bilim Vakfı'nın NOIRLab'ına ait bir programdır.

Yeni görüntü, araştırmacılara göre, daha küçük NGC 1510'u bir tür "galaktik bale" içinde kucaklamak için dallarla uzanıyor gibi görünen bir çubuklu sarmal gökada olan NGC 1512'yi gösteriyor.

İki gökada arasındaki ışık akışı, bu ikisinin ne kadar süredir etkileşim içinde olduğunu ortaya koyuyor. Her iki gökadadan gelen yerçekimi kuvvetleri, her gökadadaki yıldız oluşum oranını hızlandırdı ve şekillerini bozdu.

Sonunda, iki galaksi daha büyük bir galakside birleşecek ve bu şekilde evrimleşecekler.

Galaksilerin evrimini yakalamak
Karanlık Enerji Kamerası, Victor M. Blanco'nun yaklaşık bir yarı kamyon ağırlığındaki 4 metre genişliğindeki 4 metre genişliğindeki aynası tarafından yansıtıldığı için yıldız ışığını toplar.

Yıldız ışığı, 3,3 fit (yaklaşık 1 metre) çapında bir ilk optik düzeltici lens dahil olmak üzere görüntüleyicinin içinden 62 şarj bağlantılı cihazdan oluşan bir ızgaraya geçer.

Bu sensörler, ortalama dijital kameranızdaki sensörlerden çok daha uyumludur, bu nedenle bu galaksiler gibi soluk astronomik nesnelerden ışık yakalamak için mükemmeldirler.

Altı yıllık Karanlık Enerji Araştırması için oluşturulan Karanlık Enerji Kamerası, dünyanın dört bir yanından 400'den fazla bilim insanının yüz milyonlarca galaksiyi haritalamasına, süpernovaları izlemesine ve hatta evrendeki kozmik yapı modellerini belirlemesine yardımcı oldu.

2013 ve 2019 yılları arasında gerçekleştirilen anket, bilim insanlarının gizemli karanlık enerjinin evrenin genişlemesine nasıl katkıda bulunduğunu anlamalarına yardımcı oluyor.

Şansımıza, kamera hala diğer gözlem programları için kullanılıyor ve hayranlık uyandıran kozmik görüntüleri yakalamaya devam ediyor.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

NASA'nın yeni güçlü uzay teleskobuna büyük bir mikrometeoroid çarptı

AAYeFbL.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

NASA'nın yeni güçlü uzay gözlemevi James Webb Uzay Teleskobu, Mayıs ayının sonunda beklenenden daha büyük bir mikrometeoroid tarafından yağmalandı ve uzay aracının 18 ana ayna segmentinden birinde tespit edilebilir bir hasara neden oldu. Etki, görev ekibinin grevin yarattığı bozulmayı düzeltmesi gerekeceği anlamına geliyor, ancak NASA, teleskopun “hala tüm görev gereksinimlerini aşan bir seviyede performans gösterdiğini” söylüyor.

AAYeOqF.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu veya JWST, ajansın Evrenin en uzak noktalarına bakmak ve Big Bang'den hemen sonra oluşan yıldızlara ve galaksilere zamanında geri dönmek için tasarlanmış, inanılmaz derecede güçlü yeni nesil uzay teleskopudur. NASA'nın inşası yaklaşık 10 milyar dolara, tamamlanması ise yirmi yıldan fazlaya mal oldu. Ancak, 2021 Noel Günü'nde, teleskop nihayet uzaya fırlatıldı ve burada, Dünya'dan yaklaşık 1 milyon mil uzakta nihai hedefine ulaşmadan önce son derece karmaşık bir açılma sürecinden geçti.

NASA, JWST'nin küçük uzay parçacıkları tarafından vurulmasını bekliyordu
Bir NASA blog gönderisine göre JWST, piyasaya sürülmesinden bu yana en az dört farklı mikrometeoroid tarafından vuruldu, ancak bunların hepsi küçüktü ve NASA'nın gözlemevinin karşılaşmasını beklediği büyüklükteydi. Bir mikrometeoroid tipik olarak bir asteroidin küçük bir parçasıdır, genellikle bir kum tanesinden daha küçüktür. Bununla birlikte, Mayıs ayında JWST'yi vuran, ajansın tam boyutunu belirtmemesine rağmen, ajansın hazırladığından daha büyüktü. NASA, 23 Mayıs ile 25 Mayıs tarihleri arasında meydana gelen grevin "verilerde marjinal olarak saptanabilir bir etkiye" neden olduğunu ve mühendislerin çarpmanın etkilerini analiz etmeye devam ettiğini kabul ediyor.

NASA, JWST'nin ömrü boyunca küçük uzay parçacıkları tarafından vurulmasını bekliyordu; hızlı hareket eden uzay kayası lekeleri, derin uzay ortamının kaçınılmaz bir özelliğidir. Aslında NASA, teleskopun altın kaplı aynalarını zaman içinde küçük uzay enkazlarının çarpmalarına dayanacak şekilde tasarladı. Uzay ajansı ayrıca, aynaların mikrometeoroid etkilerine dayanacak şekilde en iyi şekilde nasıl güçlendirileceğini belirlemek için ayna örnekleriyle simülasyonlar ve zemin testinin bir kombinasyonunu yaptı. Ancak NASA, bu simülasyonlar için kullandıkları modellerin bu kadar büyük bir mikrometeoroide sahip olmadığını ve bunun "takımın yerde test edebileceğinin ötesinde" olduğunu söylüyor.

Yine de, bu tam bir sürpriz olarak gelmiyor. Paul Geithner, "Webb'in, Güneş'ten gelen sert ultraviyole ışık ve yüklü parçacıklar, galaksideki egzotik kaynaklardan gelen kozmik ışınlar ve güneş sistemimizdeki mikrometeoroidlerin ara sıra meydana gelen çarpmalarını içeren uzay ortamını havalandırmak zorunda kalacağını her zaman biliyorduk," dedi. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki proje müdür yardımcısı, yaptığı açıklamada.

Mühendisler, eğer NASA onların geldiğini görebilirse, JWST'nin aynasını ve aletlerini uzay enkazından uzak tutabilme yeteneğine de sahiptir. Ancak sorun, bu mikrometeoroidin bir duşun parçası olmamasıydı, bu yüzden NASA bunu "kaçınılmaz bir şans olayı" olarak görüyor. Yine de ajans, bu büyüklükteki mikrometeoroid saldırılarının etkilerini potansiyel olarak önlemenin veya azaltmanın yollarını bulmak için bir mühendislik ekibi oluşturuyor. JWST çok hassas olduğu için, teleskop NASA'nın derin uzay ortamında kaç tane mikrometeoroid olduğunu daha iyi anlamasına da yardımcı olacak.

Greve rağmen NASA, JWST'nin geleceği hakkındaki yazısında iyimser kaldı. Bloga göre, "Webb'in yaşamına başlama performansı hala beklentilerin çok üzerinde ve gözlemevi, başarmak için tasarlandığı bilimi tam olarak gerçekleştirebilecek kapasitede". Mühendisler, veri bozulmasını ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için etkilenen aynayı da ayarlayabilir. Görev ekibi bunu zaten yaptı ve en iyi sonuçları elde etmek için zaman içinde aynayı düzeltmeye devam edecek. Bu, JWST'nin planlanan beş ila 10 yıllık ömrü boyunca yeni gözlemler yapıldıkça ve olaylar geliştikçe devam edecek bir süreçtir. Aynı zamanda NASA, mühendislerin grevin etkisini tamamen ortadan kaldıramayacakları konusunda uyarıyor.

Teleskop uzayda kendi başına

NASA mühendisleri, teleskop uzayda tek başına olduğu için inanılmaz derecede sağlam olması için JWST'yi inşa etmek zorunda kaldı. JWST, şu anda Dünya çevresinde yörüngede olan selefi Hubble Uzay Teleskobu'nun aksine, kullanılabilir olacak şekilde tasarlanmamıştı. Bu, uzay gemisinde önemli ölçüde bir şey kırılırsa, mühendislerin onu yerden düzeltmenin bir yolunu bulmaları gerektiği anlamına gelir. Şu anda JWST'ye bir ayarlama yapmak için insanları veya robotik bir uzay aracını gönderme yeteneği yok. Bu, JWST'nin görevinin sonuna kadar hafif hasarlı aynasıyla yaşamak zorunda kalacağı anlamına geliyor ve NASA, uzay aracının zamanla daha da fazla enkaz tarafından vurulmasını bekliyor.

Bu arada, grev JWST'nin programını etkilemiyor gibi görünüyor. Aslında, bu mikrometeoroidin haberi, görev için büyük bir dönüm noktasından sadece bir ay önce geliyor. Son birkaç ayı JWST'nin cihazlarını hassas bir şekilde kalibre ederek ve uzay aracının aynalarını hassas bir şekilde hizalayarak geçirdikten sonra, görev ekibi 12 Temmuz'da JWST'den ilk tam renkli görüntüleri ortaya çıkarmaya hazırlanıyor. NASA, görüntülerin ne olacağını söylemeyecek, ancak muhteşem olmalılar.

Kaynak: The Verge

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Webb teleskobu, evrenin şimdiye kadarki en derin fotoğrafını çekti

Bilim adamları, birkaç gün içinde, kozmosun her zamankinden daha derinlerine inen ve en eski yıldız ve galaksilerden bazılarını ortaya çıkaran, evrenin benzeri görülmemiş bir fotoğrafını yayınlayacaklar.

NASA yetkilileri Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, görüntünün 12 Temmuz'da gökyüzündeki önde gelen gözlemevi James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelecek 10 ila 20 fotoğraftan biri olduğunu doğruladı. Gizlice bakan birkaç bilim insanı için, yeni anlık görüntülerin derin varoluşsal deneyimlere ilham verdiğini ve bazılarını gözyaşlarının eşiğinde bıraktığını söylediler.

NASA'nın bilim misyonlarından sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, "Doğanın aniden bazı sırlarını açığa çıkardığını gördüğünüzde bu duygusal bir an" dedi. "Bu bir görüntü değil. Bu yeni bir dünya görüşü."

Teleskop yaklaşık altı ay önce Noel sabahı Dünya'dan fırlatıldı ve şimdi yaklaşık 1 milyon mil uzakta güneşin etrafında dönüyor. Eski bir astronot olan NASA yönetici yardımcısı Pam Melroy, bu hafta ekibin teleskopun uzun süre çalışmasını beklediğini söyledi: Gemide önümüzdeki 20 yıl boyunca araştırmaları desteklemek için yeterli yakıt var.

Teleskop hizalama testi resimleri, kızılötesi teleskopun eşsiz keskinliğini ve netliğini zaten göstermiştir. Ancak bu yaklaşan görüntüler, Webb'in bilim yeteneklerini de gösteren tam renkli ilk görüntüler olacak.

Görüntüler ve bilimsel veriler, NASA'nın Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden 12 Temmuz saat 10:30 ET'de başlayacak bir yayın etkinliği sırasında sunulacak. Halk, NASA TV'de ve ajansın web sitesinde canlı yayını izleyebilir.

Dört bilimsel aletle donatılmış bu karmaşık makineyle fotoğraf çekmek, bir akıllı telefonu gökyüzüne doğrultup tıklamak gibi bir şey değil. Nihai bir görüntünün ortaya çıkması için veri yığınlarının işlenmesi birkaç hafta sürer.

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden Webb proje bilimcisi astronom Klaus Pontoppidan, "Verileri indirdiğinizde, güzel bir renkli görüntü gibi görünmüyorlar. Neredeyse hiçbir şeye benzemiyorlar" dedi. "Sadece bir uzman olarak neyi arayacağınızı bildiğinizde onları takdir edebilirsiniz."

NASA yetkilileri ayrıca, teleskopun bu güneş sistemi dışındaki bir gezegenin, bir ötegezegen spektrumu olarak bilinen bir gezegenin ilk atmosfer çalışmasını sunacaklarını söyledi. Işık verileri, gökbilimcilere bir atmosferde ne tür moleküllerin bulunduğu hakkında ayrıntılı bilgi sağlar.

NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın bir işbirliği olan Webb, evrendeki en eski, en zayıf ışıklardan bazılarını gözlemleyecek. Güçlü teleskop, ilk yıldızların ve galaksilerin çoğunun doğduğu Büyük Patlama'dan sonraki 300 milyon yıldan daha kısa bir süreyi inceleyecek. Bilim adamları, diğer dünyaların atmosferlerini incelemek için de kullanacaklar. Örneğin, yaşamın ana bileşenleri olan su ve metan keşifleri, potansiyel yaşanabilirlik veya biyolojik aktivitenin işaretleri olabilir.

Gökbilimciler, Webb'in evreni anlamamızda altın bir çağ başlatacağını tahmin ediyor. Kozmik görüntü hedeflerinin bu ilk mahsulü, yılın ilerleyen zamanlarında yapılması planlanan bazı planlı gözlemleri aksatmadan, teleskopu tam potansiyelinde göstermek için seçildi.

Ancak NASA, başka neler olacağı konusunda ağzını sıkı tutuyor. İşte şimdiye kadar bildiklerimiz.

AAZ71yz.img?w=768&h=768&m=6

Şimdiye kadarki "en derin" fotoğrafla ne demek istiyorlar?

Webb fotoğrafı, insanların daha önce gördüğünden daha derine inecekse, Hubble Uzay Teleskobu'nun yaklaşık 20 yıl önce çekilen Ultra Derin Alan araştırmasını geçmesi gerekiyor. Ünlü, geniş görüntü, farklı yaş, boyut, şekil ve renklerde yaklaşık 10.000 galaksiyi gösteriyor.

Astronomide uzağa bakmak geçmişi gözlemlemek anlamına gelir çünkü ışık ve diğer radyasyon türlerinin bize ulaşması daha uzun sürer. Hubble'ın derin alanında, en eski görünür gökadalar, Büyük Patlama'dan sonraki ilk 800 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Bu, evrenin tahmini yaşı olan 13,8 milyar yıla kıyasla inanılmaz derecede erken bir dönem.

Ancak Webb, Hubble'dan çok daha büyük bir birincil ayna kullanarak - 21 fit çapında ve 8 fitin hemen altında - ve kızılötesi dalga boylarında görünmez ışığı tespit ederek daha da erken bir dönemi görmek için inşa edildi. Kısacası, uzaydaki çok fazla toz ve gaz, son derece uzak ve doğal olarak loş ışık kaynaklarının görüşünü engelliyor, ancak kızılötesi dalgalar bulutların içinden geçebilir. Bir Webb bilim adamı, teleskopun çok hassas olduğunu, aydaki bir yaban arısının ısısını algılayabileceğini söyledi.

Webb'in program bilimcisi Eric Smith, "Bu görevin ilk amacı, ilk yıldızları ve galaksileri görmekti," dedi, "evrenin ilk ışığı değil, evrenin ışıkları ilk kez açmasını izlemek."

AAZ71yE.img?w=768&h=540&m=6

Bu "ötegezegen tayfı" bize ne söyleyecek?

Webb ekibi, bir gezegenin atmosferinden geçen ışığın, içinde hangi moleküllerin olduğunu ortaya çıkaran bir çalışma olan teleskopun ilk ötegezegen spektrumunu sunacak.

Gökbilimciler, güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen yaklaşık 5.000 sözde ötegezegen buldular, ancak istatistiksel olarak konuşursak, katlanarak daha fazlası olmalı. The Planetary Society'ye göre evren, her biri yüz milyarlarca yıldıza sahip 100 milyardan fazla galaksiye sahip olabilir. Çoğu yıldızın çevresinde bir veya daha fazla gezegen varsa, orada "milyarlarca trilyonlarca" ötegezegen olabilir.

Bilim adamları, gezegen atmosferlerini incelemek için Webb'i kullanabilirler. Ötegezegenler ev sahibi yıldızının önünden geçtiğinde, yıldızın ışığı o atmosferden süzülür. Atmosferdeki moleküller, belirli ışık dalga boylarını veya renkleri emer, bu nedenle astronomlar, yıldızın ışığını temel parçalarına - bir gökkuşağı - bölerek bir atmosferin moleküler yapısını ayırt etmek için hangi ışık segmentlerinin eksik olduğunu tespit edebilir.

"Doğanın aniden bazı sırlarını açığa çıkardığını gördüğünüzde duygusal bir an."

Bilim adamları, başka bir gezegenin atmosferinde ne olduğunu bilmenin önemli olduğunu söylüyor. Dünya atmosferinin bileşimi, örneğin, gezegende yaşam ortaya çıktığında, karbondioksit ve nitrojen ortaya çıktığında değişti. Araştırmacılar, atmosferleri inceleyerek diğer gezegenlerin yaşama ev sahipliği yapıp yapamayacağını veya yaşam için misafirperver olup olamayacağını belirleyebileceklerini düşünüyorlar.

Araştırmacılar hangi ötegezegen üzerinde çalıştıklarını açıklamamış olsalar da, büyük olasılıkla Dünya gibi kayalık bir dünya değil. Jüpiter'e benzeyen gaz devi ötegezegenleri analiz etmek daha kolaydır, bu nedenle gökbilimciler muhtemelen bunlardan ilkini hedef aldılar.

AAZ6DPJ.img?w=768&h=796&m=6

Fotoğraflardan herhangi biri güneş sistemi içinde mi?

Webb'den gelen ilk fotoğrafın komşu gezegenlerin veya uzay nesnelerinin resimlerini içerip içermeyeceği henüz belli değil.

İlk görüntülerin misyona ilham veren bilim temalarını vurgulaması bekleniyor: erken evren, galaksilerin zaman içindeki evrimi, yıldızların yaşamları ve ölümleri ve diğer dünyaların özellikleri hakkında bilgiler.

12 Temmuz'a kadar Webb ekibi 120 saatlik gözlem yaparak beş günlük bilimsel veri toplamış olacak. Webb'in kıdemli proje bilimcisi yardımcısı Jonathan Gardner, beş gün sonra, muhtemelen bu çıktıyı iki katına çıkaracaklarını söyledi.

"12 Temmuz'da güneş sistemimizde hiçbir şey görmezsek, çok yakında gezegenleri kesinlikle göreceğiz."

Gardner, "Jüpiter ve Jüpiter'in uyduları ve Jovian sistemine odaklanan bir 'erken yayın bilim programı' var," dedi Gardner, "bu yüzden 12 Temmuz'da güneş sistemimizde hiçbir şey görmezsek, kesinlikle gezegenleri göreceğiz. çok yakında."

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü ve Webb danışma komitesi tarafından geliştirilen bu program, bilim adamlarına teleskopun yeteneklerini öğrenebilmeleri ve daha iyi araştırma önerileri yazabilmeleri için çok sayıda ilk veri sağlamaya odaklanacak. Bu dönem, gözlemevinin faaliyetlerinin ilk beş ayını kapsayacaktır.

Webb teleskobu için diğer olası görüntü konuları nelerdir?
İlk fotoğraf düşüşü arasında başka hangi "vay be" görüntülerin olacağı belli olmasa da, Webb ekibi, gözlemevinin bilim çalışması için zamanını nasıl böldüklerine dayanarak gündemleri hakkında bazı ipuçları verdi.

En büyük zaman dilimi - programın yaklaşık üçte biri - galaksileri ve aralarında bulunan gaz ve tozu incelemek için harcanacak. Geri kalan öncelikler:

%25 ötegezegenler ve kökenleri

Nasıl doğduklarına ve nasıl öldüklerine odaklanan %20 yıldız yaşam döngüsü


Samanyolu gibi merkezinde süper kütleli kara delikler bulunan %10 galaksiler

% 5'i Dünya'nın güneş sistemindeki diğer gezegenlere ve kuyruklu yıldızlara ayrılmıştır

%5 veya daha fazlası kozmolojiye ve evrenin genişlemesine ayrılmış

Yayınlanan resimlerin hepsi olmasa da birçoğunun astronomide "ilk" olarak adlandırılacağını söylemek doğru olur.

"Bu teleskopla," dedi Zurbuchen, "rekor kırmamak gerçekten zor."

Kaynak: Mashable

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

James Webb Teleskop Test Görüntüsü Gelecek Şeylerin Nefes Kesen Bir Tadını Veriyor

Astronomi dünyası, insanlığın en güçlü uzay teleskobu James Webb Uzay Teleskobu'ndan 12 Temmuz'da çıkması planlanan ilk bilim görüntülerinin yayınlanma tarihini sersem bir şekilde bekliyor. Aralık 2021'de fırlatılan teleskop, güneş etrafındaki yörüngesine girdi, tenis kortu büyüklüğünde bir güneşlik de dahil olmak üzere donanım ve dört aleti hizalanmış ve kalibre edilmiştir. Şimdi NASA, Hassas Yönlendirme Sensörü (FGS) cihazından gelen verilerin bir önizlemesi ile ilk bilim görüntüleri yayınlandığında ne bekleyeceğiniz hakkında bir teaser paylaştı.

AAZk5C5.img?w=768&h=431&m=6

FGS cihazı, Yakın Kızılötesi Görüntüleyici ve Yarıksız Spektrograf (NIRISS) cihazı ile eşleştirilerek, teleskopun tam olarak doğru yönü göstermesini sağlar, böylece spektrograf verilerini toplayabilir (NASA aracılığıyla). FGS, kendisini doğru bir şekilde yönlendirebilmesi için teleskobun durum kontrol sistemine veri gönderir ve ayrıca diğer cihazların doğru şekilde hizalandığından emin olmak için cihazın devreye alınması ve kalibrasyonu sırasında kullanıldı (NASASpaceFlight aracılığıyla).

FGS, işlevlerinin bir parçası olarak görüntüleri yakalar. Bunlar genellikle bilim için kullanılmaz veya eşlik eden cihaz ölçümlerini hizalama işlemiyle kullanılması amaçlandığından halka açıklanmaz. Webb'den Dünya'ya veri göndermek için genellikle en yüksek kalitede bilimsel veriler için ayrılan sınırlı bir bant genişliği vardır, ancak Webb'in devreye alma aşamasında ekip, yedekte bir miktar bant genişliği olduğunu fark etti. Böylece, sahip olduklarını görmek için (NASA aracılığıyla) FGS'den görüntüler toplamaya karar verdiler.

Webb'den Bonus Resim

AAZk8HL.img?w=768&h=431&m=6

Araştırmacılar 32 saat boyunca FGS'den 72 poz topladı ve bunları ön planda yıldızları ve arka planda parlak gökadalardan oluşan bir denizi gösteren bu görüntüde birleştirdi. Görüntü, NASA'nın tanımladığı gibi, Webb'in birincil ayna segmentlerinin neden olduğu yıldız kırınım sivri uçlarıyla ve farklı pozlamalar nedeniyle düzensiz bir şekle sahip "kenarlarda kaba" olsa da, evrenin en derin görünümlerinden biridir. henüz yakalandı. Enstrümanın çok yüksek hassasiyeti, galaksileri çok uzakta olsalar bile görmesini sağlar.

Görüntü, tüm Webb cihazlarının çalıştığı dalga boyu olduğundan kızılötesi dalga boyunda yakalandı ve FGS, bu görüntü için özel olarak 0,6 ila 5 mikrometre aralığında veri aldı. FGS renkli görüntüleri yakalamaz, bu nedenle kırmızı-turuncu görünüm yanlış renk efektidir: beyaz nesneler en parlak, ardından turuncu, sonra kırmızıdır (NASA aracılığıyla).

Görüntü, Webb görüntülerinin yayınlandıklarında ne kadar ayrıntılı olması beklendiğini gösteriyor ve evrendeki en eski galaksilerden bazılarına bakmak gibi teleskopun sağlayacağı bilim türlerine dair bir ipucu veriyor. FGS'den alınan görüntü verilerinin, birincil amaçlanan işlevinin ötesinde faydalı olabileceği görülmektedir.

Honeywell Aerospace'den FGS bilim adamlarından Neil Rowlands, "Bu görüntü çekildiğinde, bu soluk gökadalardaki tüm ayrıntılı yapıyı açıkça görmek beni heyecanlandırdı" dedi. "Şu anda bildiğimiz şey, derin geniş bant yönlendirici görüntülerle mümkün olduğunu düşünürsek, belki de mümkün olan yerlerde diğer gözlemlerle paralel olarak alınan bu tür görüntüler gelecekte bilimsel olarak yararlı olabilir."

Kaynak: SlashGear

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

ABD Başkanı Biden, James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk fotoğrafı bu Pazartesi yayınlayacak

Ajans yetkilileri, Pazartesi günü Başkan Joe Biden'in NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan çok beklenen ilk tam renkli görüntüyü açıklayacağını doğruladı.

NASA'ya göre, "Webb'in İlk Derin Alanı" olarak bilinen görüntü, evrenin şimdiye kadar çekilmiş en derin ve en yüksek çözünürlüklü görüntüsü olacak ve sayısız galaksiyi geçmişte 13 milyar yıl önce göründükleri gibi gösterecek.

Ajans ve ortakları, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı, Salı günü Webb teleskobundan ayrı bir tam renkli görüntü grubu yayınlamaya hazırlanıyor, ancak Biden, Başkan Yardımcısı Harris ve halk gizlice bir göz atacak. gün erken.

Ajans yetkilileri, NASA'nın başkan ve başkan yardımcısına Pazartesi günü brifing vereceğini ve ilk görüntünün saat 17.00'deki bir etkinlikte açıklanacağını söyledi. Beyaz Saray'da EDT.

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, insanlığın en büyük ve en güçlü uzay teleskopudur ve uzmanlar, kozmos anlayışımızda devrim yaratabileceğini söylediler.

Beyaz Saray etkinliğinden sonra NASA, Salı günü saat 10: 30'da EDT'de canlı olarak yayınlanan bir etkinlikte daha fazla görüntü açıklayacak. NASA yetkilileri, bu grubun Webb teleskobunun başka bir yıldız sistemindeki bir gezegenden farklı dalga boylarında yayılan ışığı gösteren bir ötegezegenin ilk spektrumunu içereceğini söyledi. Bu görüntüler, evrendeki diğer ötegezegenlerin atmosferleri ve kimyasal yapıları hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Salı yayınında yer alan diğer görüntüler, galaksilerin nasıl etkileştiğini ve büyüdüğünü ve yenilerinin ortaya çıkmasından şiddetli yıldız ölümlerine kadar yıldızların yaşam döngüsünü gösteren fotoğraflar olacak.

Webb teleskopu 25 Aralık 2021'de uzaya fırlatıldı. Tenis kortu büyüklüğündeki gözlemevi, kozmosun derinliklerine ve kendisinden önce gelen herhangi bir teleskoptan daha ayrıntılı bir şekilde bakabiliyor.

Kaynak: NBC NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk görüntü yayınlandı

Başkan Biden, Pazartesi günü James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk renkli görüntüyü açıkladı; bu, birleşik kütleçekimlerinin birleştiği ışık yayları da dahil olmak üzere daha önce hiç görülmemiş binlerce galaksideki sayısız güneşlerin soluk ışığını yakalayan, dudak uçuklatan bir "derin alan" fotoğrafı. daha da uzak arka plan gökadalarının büyütülmüş görüntüleri.

10 milyar dolarlık gözlemevinin astronomik hünerini sergilemek ve galaksilerin ilk kez bir araya gelmeye başladığı zamana yeni bir ışık tutmak için kamuya açıklanmış ilk görüntü - projenin ana amacı - uzayda ve zamanda her zamankinden daha geriye, bir Birkaç yüz milyon yıl sonra, evren patlayarak 13,8 milyar yıl önce var oldu.

Beyaz Saray'da düzenlenen törende Biden, "Bugün tarihi bir gün" dedi. "Bu, evrenimizin tarihine açılan yeni bir pencere ve bugün bu pencereden sızan ilk ışığın bir anlığına bakacağız."

"Bu benim için şaşırtıcı," diye devam etti. "Yıldızların doğdukları ve öldükleri ışık, en eski galaksilerden gelen ışık, evren tarihinde belgelenmiş en eski ışık, 13 milyardan fazla - tekrar söyleyeyim - 13 milyar yıl öncesinden."

AAZsD5F.img?w=768&h=784&m=6

NASA Yöneticisi Bill Nelson görüntüyü başkana anlattı ve içerdiği tüm yıldızların ve galaksilerin, Dünya üzerinde duran biri tarafından kol mesafesinde tutulan bir kum tanesi büyüklüğünde bir uzay alanında bulunduğunu söyledi.

"13 milyar yıldan fazla geriye bakıyoruz" dedi. "Gördüğünüz ışık 13 milyar yıldan fazla bir süredir seyahat ediyor ve bu arada biz daha geriye gidiyoruz. Bu sadece ilk görüntü. Yaklaşık on üç buçuk milyar yıl geriye gidiyorlar. Ve evrenin 13,8 milyar yaşında olduğunu bildiğimize göre, neredeyse en başa dönüyoruz."

NASA Salı günü ek "ilk ışık" görüntüleri yayınlamayı planlıyor; Webb'in yıldız evriminin ayrıntılarını, yıldız doğumundan süpernova tarafından ölüme kadar grafiklendirme, galaksilerin nasıl oluştuğunu, birleştiğini ve geliştiğini incelemek ve atmosferlerin kimyasal bileşimini araştırmak için tasarlanmış fotoğrafları sergilemek için tasarlandı. diğer yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin etrafında.

Eve daha yakın, Webb'in ilk faaliyet yılındaki gözlemlerinin %7'si kendi güneş sistemimizdeki gezegenler, aylar ve daha küçük cisimlere odaklanacak. Bir örnek: Jüpiter'in uydularından biri olan Europa'nın iç kısmından görünen su tüylerinin spektroskopik analizi, yaşanabilir bir ortam sağlayabilecek varsayılan bir yüzey altı okyanusunun kimyasal bileşimini belirlemek için.

AAZt8Ss.img?w=768&h=598&m=6

Son 30 yıldır, Hubble Uzay Teleskobu astronomi tarihinin en ikonik araçlarından biri haline geldi ve gökbilimcilerin evrenin yaşını belirlemesine yardımcı oldu, süper kütleli kara deliklerin varlığını doğruladı ve kozmosun şimdiye kadarki en derin görüntülerini yakaladı. Dünya'nın güneş sistemindeki uyduların ve gezegenlerin sınıf görüntülerini topladı ve sağladı.

Ancak tenis kortu büyüklüğünde bir güneşliğin arkasında mutlak sıfırın sadece birkaç derece üzerinde çalışan Webb, çağın zayıf ışığını algılayabilen 21,3 fit genişliğinde parçalı bir birincil ayna ile insan bilgisinin sınırlarını daha da derinleştirmeyi vaat ediyor. Big Bang'in ardından yıldızlar tutuşmaya başladı.

Bu ışık, uzayın kendisinin son 13.8 milyar yıl içinde genişlemesiyle daha uzun kızılötesi dalga boylarına gerildi ve onu görünür ışığı yakalamak için optimize edilmiş Hubble'ın erişiminin ötesine taşıdı. Webb'in aynası ve aletleri, evrenin çok erken tarihini araştırmak için tek yol olan kızılötesi gözlemler için tasarlandı.

Hubble Uzay Teleskobu'nun en şaşırtıcı görüntülerinden biri, 1995'te 10 günlük bir süre boyunca görünüşte boş olan küçük bir gökyüzü parçasına ilk "derin alan" görünümüydü. Her şekil, boyut ve yaştan 3.000'den fazla gökada, bazıları şimdiye kadar görülen en eski ve en uzak gökadalar.

Müteakip Hubble derin alanları, Big Bang'den yaklaşık 500 milyon yıl sonra parlayan galaksilerin zayıf ışığını tespit ederek zamanda daha da geriye gitti. Yıldızların nasıl bu kadar hızlı bir şekilde galaktik yapılara dönüştüğü ve organize olduğu, çekirdeklerindeki süper kütleli kara deliklerin gelişimi gibi hala bir gizem.

AAZt8Sv.img?w=768&h=701&m=6

Ancak Pazartesi günü yayınlanan ilk Webb derin alanı, astronomi kitaplarını bir kez daha yeniden yazmayı vaat ederek, evrenin tarihindeki birçok büyük boşluğu doldurmak için gereken verileri ve hatta belki de ilkinin ne zaman ve nasıl olduğunu belirlemek için çerçeve bile sağlıyor. büyük kütleli yıldızlar oluştu, patladı ve yaşamı mümkün kılan ağır elementlerle kozmosu tohumladı.

Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu görüntüler dünyaya Amerika'nın büyük şeyler yapabileceğini hatırlatacak ve Amerikan halkına, özellikle de çocuklarımıza, kapasitemizin ötesinde hiçbir şey olmadığını hatırlatacak." Dedi.

Noel Günü'nde fırlatılan Webb, Dünya'dan yaklaşık 1 milyon mil uzakta yerçekimsel olarak kararlı bir yörüngede yer alıyor. Son altı aydır mühendisler ve bilim adamları, teleskopun odağında ince ayar yaparak ve dört bilim aletinin performansını optimize ederek karmaşık bir dizi yerleştirme, etkinleştirme ve kontrol üzerinde çalışıyorlar.

Webb proje bilimcisi Klaus Pontoppidan, Pazartesi ve Salı günü yayınlanan ve uluslararası bir gökbilimciler ekibi tarafından seçilen ilk görüntülerin "dünyaya Webb'in aslında bilim için hazır olduğunu ve mükemmel ve muhteşem sonuçlar ürettiğini gösterecek" dedi. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nde.

"Ayrıca Webb ile yapılabilecek bilimin genişliğini ve genişliğini vurgulamak ve dört bilim aracının tümünü vurgulamak için" diye ekledi. "Ve son olarak, normal bilim operasyonlarının başlangıcını kutlamak için."

Webb'in Salı günü yayınlanması beklenen ilk halka açık görüntüleri için hedefler şunları içeriyor:

Karina Bulutsusu: Karina takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık 7.600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve Orion Bulutsusu'ndan dört kat daha büyük olan, yıldız oluşturan geniş bir bölge. Karina Bulutsusu, Samanyolu'ndaki bilinen en parlak yıldızın yanı sıra yakın gelecekte bir süpernova patlamasında (astronomik olarak konuşursak) patlaması beklenen devasa bir güneşi içeren Eta Karina ikili sisteminin evidir.
Güney Halka Bulutsusu: Ölmekte olan bir yıldızdan 1 yarım ışıkyılı genişliğinde genişleyen bir gaz bulutu fırlatıldı. Dünya'nın güneşi gibi nispeten düşük kütleli yıldızlar, çekirdekleri küçülür ve yavaşça soğurken dış katmanlarını havaya uçurarak yaşamlarına son verecek ve "gezegenimsi bulutsular" olarak adlandırılacaktır.

AAZsMz5.img?w=768&h=575&m=6

Stephen's Quintet: 1877'de keşfedilen ve Dünya'dan 290 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Pegasus takımyıldızında bulunan beş gökadadan oluşan bir koleksiyon, tespit edilecek bu tür birbirine yakın ilk gökada gruplaması. Beş gökadadan dördü, ağır çekim bir birleşmede yerçekimsel olarak etkileşiyor.
WASP-96b: 1,150 ışıkyılı uzaklıkta, Jüpiter'in yaklaşık yarısı büyüklüğünde, her 3.4 günde bir güneşinin etrafında dönen olağandışı bir bulutsuz ötegezegen. Gökbilimciler, Dünya'ya giderken ötegezegenin atmosferinden geçerken ana yıldızdan gelen ışığı spektroskopik olarak analiz ederek, kimyasal bileşimiyle ilgili ayrıntıları ortaya çıkarabilirler.
SMACS J0723.3-7327: Bunun gibi devasa gökada kümelerindeki sayısız yıldızın birleşik yerçekimi, hizalama tam olarak doğruysa, daha derin bir geriye bakış sağlamak için uzak arka plandaki daha uzaktaki nesnelerden gelen ışığı büyüterek güçlü bir mercek görevi görebilir aksi takdirde mümkün olandan daha fazla uzay ve zaman.
Pontoppidan, "İlk görüntüler Webb'in bilim temalarını kapsayan gözlemleri içerecek" dedi. "Evrenin başlangıcından bugüne kadarki en derin kızılötesi görüntüsü. Ayrıca galaksilerin nasıl etkileştiğine ve büyüdüğüne ve galaksiler arasındaki bu felaket çarpışmalarının yıldız oluşum sürecini nasıl yönlendirdiğine dair bir örnek göreceğiz.

"Yıldızların doğumundan başlayarak, Webb'in doğum öncesi gaz ve toz bulutlarından çıkan yeni, genç yıldızları ortaya çıkarabileceği yıldızların yaşam döngüsünden birkaç örnek göreceğiz. galaksiyi yeni elementler ve bir gün yeni gezegen sistemlerinin parçası olabilecek yeni tozlarla tohumlayan yıldız."

Son olarak, ekibin bir ötegezegenin atmosferinden alınan ilk kimyasal parmak izlerini göstereceğini söyledi.

Pontoppidan, "Bu gerçekten sadece başlangıç, sadece yüzeyi çiziyoruz." Dedi. "İlk görüntülerde birkaç günlük gözlemlerimiz var. İleriye baktığımızda, uzun yıllara dayanan gözlemimiz var, bu yüzden bunun ne olacağını sadece hayal edebiliyoruz."

Kaynak: CBS News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

10 milyar dolarlık James Webb uzay teleskobu kalıcı olarak hasar gördü

Dünyaya şimdiye kadarki en derin evren görüşünü sağlayan James Webb Uzay Teleskobu, asteroit saldırılarından kalıcı olarak hasar gördü.

AAZNvRO.img?w=768&h=434&m=6

Haberleri yönlendirmek: WordsSideKick.com'a göre, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Aralık ayında piyasaya sürülmesinden bu yana en az 19 küçük uzay kayası tarafından yağmalandı.

Daha büyük bir kaya, teleskopun 18 altın kaplama aynasından birinde geri dönüşü olmayan bir hasar bıraktı.

Söyledikleri: NASA geçen ay meteoroid çarpmasıyla ilgili haberi yayınladı ve teleskopu uzayın zorluklarına dayanacak şekilde inşa ettiğini ve ara sıra mikrometeoroid grevleri olacağını bildiğini söyledi.

NASA Goddard'daki Webb optik teleskop eleman yöneticisi Lee Feinberg, ekibin bir noktada bir grev olacağını bildiğini belirterek, "Webb'in uzaya maruz kalan aynaları ile, ara sıra mikrometeoroid etkilerinin zaman içinde teleskop performansını zarif bir şekilde düşürmesini bekliyorduk. ”

Bununla birlikte, Space, "enkaz, lansman öncesi modellemenin açıkladığından daha büyüktü" ve bilim adamları, hasardan ne gibi uzun vadeli etkilerin geleceğinden emin değiller.

NASA, Sky News'e göre, "Her mikrometeoroid, normal dalga cephesi algılaması sırasında ölçüldüğü gibi, etkilenen ayna segmentinin dalga cephesinde bozulmaya neden oldu" dedi.

NASA, olayı "kaçınılmaz tesadüfi bir olay" olarak nitelendirdi ve bunu "güneş sistemi toz parçacık ortamı hakkındaki bilgilerini" artırmak için bir fırsat olarak kullanacaklarını söyledi.

Ayrıntılar: WordsSideKick.com'a göre, "ABD Uzay Gözetleme Ağı, bir softbol boyutundan daha büyük olan 23.000'den fazla yörünge enkazını takip ediyor", ancak milyonlarca daha küçük parça tespit edilmeden uzaydan geçiyor.

Deseret News'in bildirdiğine göre, JWST'den gelen ilk görüntü, Başkan Joe Biden ve NASA yetkilileriyle Beyaz Saray'da düzenlenen bir etkinlikte açıklandı ve galaksinin daha önce hiç görülmemiş görüntülerini sağladı.

Kaynak: Deseret News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

Webb Teleskobu, Fantom Galaksisinin büyüleyici güzelliğini yakalamış

AA11eP3P.img?w=768&h=477&m=6

Webb'in en son görüntü yayını, Hubble Uzay Teleskobu ile özel bir işbirliğidir. Bilim adamları, Dünya'dan yaklaşık 32 milyon ışıkyılı uzaklıktaki sarmal Hayalet Gökada'nın (ayrıca Messier 74 olarak da bilinir) bu muhteşem çekimlerini üretmek için iki gözlemevinden gelen verileri birleştirdi.

Görüntüler, galaksideki gaz bulutlarını, tozu ve yıldız oluşum bölgelerini keskin bir rölyefle yakalıyor. Optik ve orta kızılötesi ışıkta görüldüğü gibi, galaksinin pas kırmızısı kollarının ötesindeki uzak kozmosu bile görüntüleyebilirsiniz.

Guardian'a göre Messier 74, gökyüzünde fark edilmesini zorlaştıran ne kadar soluk olduğu için Phantom Galaksi olarak adlandırılıyor. Neyse ki, Aralık ayında başlatılan ve bu bahar hizmete giren Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadarki en güçlü uzay tabanlı gözlemevidir.

AA11eD7n.img?w=768&h=695&m=6

Optik ışıkta M74. Parlak pembe lekeler, yıldızların oluştuğu hidrojen açısından zengin alanlardır.

M74'ün neredeyse Dünya'ya dönük konumu ve iyi eklemlenmiş sarmal kolları, onu galaktik evrimi daha iyi anlamak isteyen gökbilimciler için harika bir hedef haline getiriyor. Galaksinin merkezinde de fazla gaz yok, bu nedenle çekirdeğindeki yıldız kümesi iyi çözülmüş durumda.

M74, 13 milyar yaşın biraz üzerinde. Kendi Samanyolumuz gibi sarmal bir gökadadır (bir gölge daha yaşlıdır). M74 içindeki yıldız oluşumu hakkında öğrendiklerimiz, yakın galaktik komşumuz için geçerli olabilir.

Webb'in bir ötegezegen atmosferinden alınan bulutsular, galaksiler ve tayflarla ilgili ilk görüntüleri, teleskopun bilimsel potansiyelini sergiledi. Şimdi teleskop, çeşitli bilimsel işbirliklerine özel ilgi gösteren bir dizi bilimsel hedef üzerinde çalıştırılıyor. Webb'in herhangi bir anda ne gözlemlediği konusunda sizi güncel tutacak bir Twitter botu bile var.

Son zamanlarda, diğer uzay teleskoplarından daha iyi çözünürlükte daha uzak ve daha soluk hedefleri gözlemleyebilen Webb ile görüntü hedeflerine geçiş CEERS işbirliğindeydi.

M74'ün görüntüsü, yakındaki evrenimizde bu sıcak gaz toplarının nasıl oluştuğunu daha iyi anlamak için yakınlardaki 19 yıldız oluşturan galaksiyi araştıran PHANGS işbirliği tarafından yapılan çalışmanın bir parçası olarak alındı.

Galaksiye farklı ışık dalga boylarında bakmak, yapısının farklı özelliklerini vurgular. Hubble tarafından optik ışıkta çekilen görüntülerde, galaktik merkez çok fazla ayrıntıyı göremeyecek kadar parlaktır, ancak Webb'in kızılötesi görünümünde tek tek ışık iğnelerini görebilirsiniz.

AA11eNcO.img?w=768&h=432&m=6
 

Optik, optik/orta-kızılötesi ve kızılötesi dalga boylarında görülen aynı gökada.

Hubble görüntüsü ayrıca gökadanın her tarafına saçılan pembe lekelerin altını çiziyor; Bir ESA açıklamasına göre, bunlar yıldızların yakın zamanda nerede oluştuğunu gösteren hidrojen gazı bulutlarıdır. Hubble ve Webb verilerinin birleştirilmesi, sarmal kollarının özelliklerini (yani kahverengimsi kırmızı tozu) sağlam tutarken galaksinin nükleer merkezini vurgulayan bileşik bir görüntü oluşturur.

Dalga boyları da farklı hisler uyandırır. Optik görüntü galaksinin daha eterik görünmesini sağlarken, kızılötesi görüntü onu korkunç bir uzay girdabı gibi gösteriyor.

Verilerin, daha sonra bu yakındaki sarmal gökadalarda yıldızların nasıl oluştuğu hakkında sonuçlar çıkaracak olan bilimsel ekipler tarafından elenmesinden önce biraz zaman alacak; şimdilik, sadece kozmosun estetiğinin tadını çıkarabiliriz.

Kaynak: Gizmodo

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

James Webb teleskop fotoğrafı, Dünya'dan 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta çarpıcı bir Einstein Yüzüğünü gösteriyor

AA11f7UO.img?w=768&h=432&m=6

NASA, Temmuz ayında James Webb'den evrenimizin ilk tam renkli görüntülerini yayınladı. O zamandan beri, uzay teleskopu bir dış gezegenin atmosferinde bir süpernova, karbondioksitin kanıtlarını yakaladı ve şimdi James Webb güzel bir Einstein Yüzüğü'nün görüntüsünü yakaladı.

AA11fuK3.img?w=737&h=732&m=6

Görüntü, James Webb'in MIRI dedektörü tarafından yakalanan veriler kullanılarak oluşturuldu. Teleskopun NIRCam dedektörü kullanılarak da gözlemlendi. Görüntü, daha önce başka bir James Webb görüntüsünü renklendiren Redditor u/Spaceguy44 tarafından renklendirildi. Einstein Yüzüğü'nün görüntüsü dikkat çekici çünkü bu tür olaylar her gün olmuyor.

Einstein Halkası esasen bir galaksiden veya yıldızdan gelen ışığın başka bir galaksiden veya Dünya'ya giden büyük bir nesneden geçtiği zamandır. Büyük nesnenin yerçekimi ışığı büktüğü için yerçekimi merceklemesi yaratır. Bu, bir halka ömrü etkisi yaratarak galaksinin ışığının neredeyse mükemmel bir halka gibi görünmesini sağlar. Bu yeni görüntüde James Webb, SPT-S J041839-4751.8 galaksisini ele geçirdi.

SPT-S J041839-4751.8'den gelen ışık, ışığı büken ön plandaki bir gökada nedeniyle Einstein Halkası gibi görünür. Yani, Einstein Ring'in bu yeni James Webb görüntüsü, aslında ışığı yaratan galaksi değil. Bunun yerine, o galaksiden gelen ışığı ön plandaki galaksinin etrafında bükülürken görürüz.

Yine de görüntünün kendisi nefes kesici. Spaceguy44, görüntüyü Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü arşivlerinden indirilen verileri kullanarak oluşturdu. James Webb'in yakaladığı Einstein Yüzüğü, Dünya'dan yaklaşık 12 milyar ışıkyılı uzaklıktadır. Görüntüyü renklendirmek için Spaceguy44, orijinal Reddit gönderilerinde de yayınladıkları bir dizi filtre kullandıklarını söylüyor.

James Webb, insanlığın şimdiye kadar yarattığı en güçlü gözlem araçlarından biri olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, sadece erken evrene bakmakla kalmayıp, uzak gezegenlerdeki karbondioksiti de tespit edebiliriz. Bunun gibi araçlarla, bir sonraki uzay keşfi çağı, evrenin en büyük gizemlerinden bazılarını çözme şansına sahip.

Kaynak: BGR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.