Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

1 Kilometrelik bir kurulum Pasifik'ten 9 Bin Kilogram plastik aldı - okyanus çöpünün temizlenebileceğinin kanıtı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

1 Kilometrelik bir kurulum Pasifik'ten 9 Bin Kilogram plastik aldı - okyanus çöpünün temizlenebileceğinin kanıtı

AAPyXtU.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ocean Cleanup, dünya okyanuslarını plastikten kurtarmayı hedefliyor.
Kısa süre önce Büyük Pasifik Çöp Yaması'ndan 20.000 pound toplandığını söylediği bir cihazı piyasaya sürdü.
Ancak bazı bilim adamları, cihazın hala yeterince etkili veya çevre dostu olmadığından endişeleniyor.
Boyan Slat'ın 18 yaşında dünya okyanuslarını plastikten arındırmak için bir planı olduğunu açıklamasının üzerinden neredeyse on yıl geçti.

Şu anda 27 yaşında olan Slat, Hollandalı bir mucit ve 2040 yılına kadar yüzen okyanus plastiğinin %90'ını ortadan kaldırmayı hedefleyen kar amacı gütmeyen Ocean Cleanup'ın kurucusu.

Bu hedef çoğu zaman ulaşılamaz görünüyordu. Ocean Cleanup, 2018'de ilk plastik yakalama cihazı denemesini başlattı, ancak prototip suda kırıldı. 2019'da piyasaya sürülen daha yeni bir model, plastik toplama konusunda daha iyi bir iş çıkardı, ancak kuruluş, dünya okyanuslarını temizlemek için bu cihazlardan yüzlercesine ihtiyaç duyacağını tahmin etti.

Bilim adamları ve mühendisler, grubun fondan elde ettiği on milyonlarca doları teslim edip edemeyeceğini sorgulamaya başladı.

Ancak yaz boyunca organizasyon umutlarını Jenny adını verdiği yeni bir cihaza bağladı. Kurulum, esasen, plastiği dev bir kol gibi katlayan ve ardından çöpü huni şeklindeki dokuma bir ağa akıtan yapay bir yüzer sahil şerididir. İki gemi onu suda yaklaşık 1,5 deniz mili hızla (normal yürüme hızından daha yavaş) çekiyor ve okyanus akıntısı yüzen çöpleri dev ağa doğru itiyor.

Ağustos ayının başlarında ekip, Jenny'yi Hawaii ve California arasındaki çöp dolu bir girdap olan Büyük Pasifik Çöp Yaması'na fırlattı. Ocean Cleanup'ın tahminlerine göre, çöp yaması, 1.8 trilyondan fazla parçayı kapsayan, dünyadaki en büyük okyanus plastiği birikimidir.

Geçen hafta, kuruluş büyük miktarlarda plastiği kırılmadan veya bozulmadan kıyıya getirip getiremeyeceğini belirlemeye çalışırken Jenny son testiyle karşı karşıya kaldı. Ocean Cleanup, cihazın Pasifik Okyanusu'ndan 9.000 kilogram veya yaklaşık 20.000 pound çöp aldığını söyledi - çöp yamasının sonunda temizlenebileceğinin kanıtı.

"Tanrı'nın kutsal annesi" diye tweet attı Slat, "Her şey işe yaradı!!!"

Yeni cihaz nasıl çalışır?

Slat'ın okyanus temizleme cihazı, orijinal prototipten bu yana çok yol kat etti: sudaki uzun bir boruya benzeyen 330 fit uzunluğunda yüzer bir bariyer.

En yeni versiyon, bir havuzdaki şerit ayırıcılar gibi U-şekilli ve daha esnektir. Ekli ağı plastikle dolduğunda (birkaç haftada bir), bir ekip onu sudan çıkarır ve çöpü onu çeken gemilerden birine boşaltır.

AAPyXu0.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Kıyıya getirildiğinde plastik geri dönüştürülür. Şimdilik, Ocean Cleanup plastiği 200 dolarlık güneş gözlüğü yapmak için kullanıyor ve gelirleri temizleme çabalarına geri aktarıyor. Sonunda organizasyon, daha fazla geri dönüştürülmüş ürün yapmak için tüketici markalarıyla ortak olmayı umuyor.

Slat, ekibin Büyük Pasifik Çöp Alanı'nın %50'sini beş yıl içinde temizlemek için yaklaşık 10 Jenny'ye ihtiyacı olacağını tahmin etti. Tek bir cihaz 10.000 ila 15.000 kilogram plastik tutabilir, diye tweet attı.

Okyanus temizleme cihazıyla ilgili endişeler sürüyor

AAPz1zO.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Ocean Cleanup sistemi, büyük kaplar, balık ağları ve yalnızca birkaç milimetre boyutundaki mikroplastikler dahil olmak üzere çeşitli türlerde yüzen çöpleri toplar. Ancak yalnızca okyanus yüzeyinin yakınında yüzen plastiği yakalar. Geçen yıl yayınlanan bir araştırma, okyanusun dibinde yüzeye yakın olandan 30 kat daha fazla plastik olabileceğini öne sürdü.

Organizasyon, büyük yüzen plastik parçalarının nihayetinde temizlenmesi çok daha zor olan mikroplastiklere dönüşeceğini söylüyor.

Jenny cihazı, plastiğin başlangıçta okyanuslara girmesini engellemiyor elbette. Araştırmacılar, her yıl okyanusa yaklaşık 11 milyon metrik ton plastiğin atıldığını tahmin ediyor. 2040 yılına kadar bu rakam 29 milyon mt'a yükselebilir. Ocean Cleanup'a göre, on Jenny cihazı yılda 15.000 ila 20.000 metrik ton toplayabilecek.

AAPyO1G.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Üstelik Jenny cihazını çeken tekneler yakıt gerektiriyor, bu da çevresel bir maliyet olduğu anlamına geliyor. Cihaz başlangıçta okyanusun akıntısını kullanarak pasif olarak plastik toplamak için tasarlandı, ancak bu tasarım topladığı çöpün çok fazla dökülmesine neden oldu. Ocean Cleanup, çekici gemilerin emisyonlarını dengelemek için karbon kredisi satın aldığını söylüyor.

Düşünce kuruluşu American Progress Merkezi'nin okyanus politikası direktörü Miriam Goldstein, geçen ay Reuters'e verdiği demeçte, "Plastik açık okyanusa girdikten sonra, onu tekrar çıkarmak çok pahalı ve fosil yakıt yoğun hale geliyor" dedi.

Ancak Slat Cumartesi günü bu endişeleri gidermek için hala zaman olduğunu tweetledi.

Grubunun plastik temizleme çalışmaları hakkında "Hâlâ ütülenecek çok şey var" diye yazdı, "ama artık bildiğimiz bir şey var: bu sistemlerden oluşan küçük bir filoyu konuşlandırın ve bir kişi onu *temizleyebilir".

Kaynak: Business Insider

plastic-waste-3962409.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.